Merkelová škodí a musí jít. Lidé vidí, že máme pravdu. Náš krajan Petr Bystroň, nový lídr odporu proti EU v Německu, otevřeně o své zemi

06.10.2015 7:26

ROZHOVOR Český emigrant Petr Bystroň se o víkendu dostal do čela bavorské zemské organizace euroskeptické strany Alternativa pro Německo (AfD). Pro ParlamentníListy.cz promluvil o uprchlících, kancléřce Merkelové i o kvótách. „Kvóty jsou typickým příkladem socialistického typu myšlení,“ říká Bystroň a děkuje při tom českým politikům, že se spolu se Slováky, Maďary a Rumuny proti tomuto, jak říká, nesmyslu postavili.

Merkelová škodí a musí jít. Lidé vidí, že máme pravdu. Náš krajan Petr Bystroň, nový lídr odporu proti EU v Německu, otevřeně o své zemi
Foto: Kubinska & Hofmann
Popisek: Český rodák Petr Bystroň, který se dostal do čela bavorské zemské organizace euroskeptické strany Alternativa pro Německo.

Anketa

Jak dopadne TOP 09 s předsedou Kalouskem a čestným předsedou Schwarzenbergem v příštích volbách do sněmovny? Žádáme vás o odhad, ne o vaše přání

1%
2%
2%
5%
11%
8%
66%
hlasovalo: 6591 lidí

Co si běžní lidé v Bavorsku myslí o imigrantech?

Na jedné straně je tady obrovská snaha pomoci uprchlíkům, kteří jsou postižení válkami nebo prchají před politickým pronásledováním. Na druhé straně lidé odmítají migranty obzvláště z Balkánu, kteří zneužívají zdejší systém a přicházejí z čistě ekonomických důvodů.

Proč podle vašeho názoru kancléřka Merkelová imigrantům otevírá svou náruč?

To ví jen pán Bůh.

Požadujete její odstoupení. Myslíte, že se vám to povede, a jak konkrétně tento požadavek zdůvodňujete?

Vzhledem k tomu, že kancléřku chválí prezident Obama a má jí dokonce být tento pátek udělena Nobelova cena za mír, obávám se, že to ještě nějaký ten pátek ustojí. Ale osoba, která veřejně hlásá: ‚tohle už není má vlast‘, by neměla stát v čele státu.

Jaký vy máte názor na kvóty ohledně uprchlíků, které právě Německo nejvíce prosazuje?

Kvóty jsou typickým příkladem socialistického typu myšlení. Místo toho, aby Merkelová řešila příčiny problému, snaží se jej pouze zúřadovat. To hraje samozřejmě do noty evropským byrokratům typu Martina Schulze. Mohou tak vytvářet dojem, že něco dělají.

Kvóty jsou přitom absolutní nesmysl. Nechtějí je ani uprchlíci, ani část zemí, do kterých mají být přidělováni. Děkuji touto cestou českým politikům, že se spolu se Slováky, Maďary a Rumuny proti tomuto nesmyslu postavili.

Přijde mi naprosto perverzní migranty nejdříve pozvat do Německa, posléze, když si s nimi nevím rady, se je snažit vnutit svým sousedům a nakonec kritizovat země, které se tomu brání, jako nesolidární.

Německá Bundesbanka se vyjádřila, že imigranti pomohou politice. Co si o tom myslíte?

To je dobrý příklad toho, že by se bankéři neměli míchat do politiky.

Někteří lidé argumentují i tím, že imigranti vyplní populační mezeru… V posledních letech se právě i v Německu rodí mnohem méně dětí než dříve…

Pokud je náš problém, že máme v průměru pouze 1,2 dítěte na jeden manželský pár, měli bychom se podívat na to, proč tomu tak je, a vytvořit rodičům podmínky, aby mohli mít dětí více.

Jsem přesvědčen, že kdyby stát oprostil rodiny od daně z příjmu po dobu výchovy dětí, měly by rodiny ze střední třídy velmi rychle tři a více potomků.

Jak vy sám navrhujete, že by se tak obrovská vlna migrace dala vůbec řešit?

Ta vlna hlavně vůbec neměla vzniknout. Jak správně poukazuje pan prezident Klaus, ti lidé přicházejí ze zemí, kde se nic tento rok převratně nezměnilo. Jejich lákadlem byly výroky Merkelové, že jsou vítáni.

Teď je třeba aplikovat již existující zákony. Je nutné hlídat vnější hranice EU, jak se na tom dohodli všichni signatáři Schengenské dohody, a tím zamezit přílivu nových migrantů. No a pak je třeba urychleně vyřídit žádosti o azyl těch, kteří zde již jsou. Ti, jež jsou opravdu pronásledovaní, mají právo zůstat, zbytek by se měl vrátit.

Vy sám jste s rodiči emigroval do Německa, když vám bylo 16 let. Někdo tedy může říci, že vám také Německo pomohlo a přijalo vás…

Ano, samozřejmě. Ale i já osobně stejně jako naše strana nadále hájíme právo na politický azyl. Obracíme se pouze proti jeho zneužívání. A pokud jste si všiml, nikdo z nás nekritizuje uprchlíky samotné. My kritizujeme Merkelovou za to, že škodí Německu a Evropě.

Jak se podle vás vyvíjí názor Němců na EU? Němci jsou považováni za vládce EU, ale také to má pro ně určité nevýhody…

Názor Němců na EU je stále převážně pozitivní, ale konstantně roste počet lidí, kteří si začínají uvědomovat, jaké byrokratické monstrum se z ní vyvíjí. Začalo to nesmyslným ‚zachraňováním‘ Řecka, o kterém každé dítě dnes již ví, že je zcela insolventní a takzvané půjčky nebude schopné nikdy vrátit.

To víte, že z toho němečtí daňoví poplatníci nejsou nadšeni, když jim ministr financí jeden den řekne, že nejsou peníze na zvýšení důchodů, a druhý den přihodí další desítky miliard eur do bezedného řeckého kotle.

Jaké máte politické cíle a jak si myslíte, že se kvůli současné krizi kolem uprchlíků může německá politická scéna změnit? Zatím stále dominují CDU/CSU a SPD. Kdo může využít šance?

Naší straně AfD narostly díky této krizi preference během několika málo týdnů. Lidé, kteří jsou konfrontováni s problémy s migranty v dennodenním životě, si cení našich postojů. Máme velmi silnou podporu policistů, požárníků a záchranářů. Teď i čím dál více rodin s dětmi. Ti lidé vidí, že máme se svou pragmatickou politikou pravdu.

Češi si o Německu většinou myslí, že bude navždy bohaté, protože Němci jsou pilní, inteligentní, pracovití… Bude tohle platit vždy? Jak se Německo mění?

Doporučuji knihu Thilo Sarrazina „Německo páchá sebevraždu“.

Někteří lidé vám vyčítají, že Alternativa pro Německo se v určitých bodech shodne s nacionalistickým hnutím PEGIDA. To v Německu pořádá protiislámské demonstrace…

Ani jeden z požadavků hnutí PEGIDA není nacionalistický. Informace o tomto hnutí si můžete najít například na české Wikipedii.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…