Zažijete šok, předkládá ekonom Pavel Kohout fakta o migrantech a Merkelové. V kavárně si už nejspíš nesedne

23.08.2016 4:49

ROZHOVOR Merkelová je podle známého ekonoma Pavla Kohouta nejhorší hlava německé vlády v poválečném období. „Že je to sebestředná osoba bezmezně bažící po moci, je ještě relativně normální věc, takových politiků je hodně. Merkelová je ale slon v porcelánu. Zničila odkaz všech svých předchůdců a z dříve solidní, seriózní, konzervativní CDU udělala neomarxistickou, ve své podstatě extremistickou politickou sílu,“ říká Pavel Kohout v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Zažijete šok, předkládá ekonom Pavel Kohout fakta o migrantech a Merkelové. V kavárně si už nejspíš nesedne
Foto: archiv
Popisek: Pavel Kohout přijel na besedu do Zlína na pozvání Strany svobodných občanů.

Eurokomisař Günther Oettinger řekl, že Komise EU navrhuje, aby byly v EU harmonizovány azylové procedury i právo na dávky pro žadatele o azyl a pak nebyly potřeba kvóty na uprchlíky, protože by polevila přitažlivost zemí jako Německo, Rakousko a Švédsko. Jaké by to pro nás mělo důsledky?

Nic nebrání Německu, Rakousku nebo Švédsku, aby tyto země harmonizovaly azylové procedury a sociální dávky pro žadatele na úroveň Česka, Polska nebo Maďarska. Pokud by se tak stalo, proud imigrantů by se zredukoval na zlomek, neboť pak by do Evropy směřovali jen ti skuteční uprchlíci, nikoli sociální turisté. 

Kancléřka Merkelová tlačí na velké firmy, aby zaměstnaly co nejvíce migrantů, a ulevily tak státní kase. Je to dobrá cesta k tomu, aby se zvýšila zaměstnanost migrantů?

Imigranti mají kvalifikace, které odpovídají úrovni průmyslu v Sýrii, v Afghánistánu, Pákistánu nebo v rovníkové Africe – může tento fakt někoho překvapit? V Evropě jsou tyto pracovní síly jen velmi těžko uplatnitelné. Naopak lze čekat rostoucí tlak na beztak již přetížený a předlužený evropský sociální stát.

Anketa

Vadila vám akce Martina Konvičky na Staroměstském náměstí?

13%
87%
hlasovalo: 2688 lidí

Němečtí podnikatelé zpočátku doufali, že jim příliv migrantů pomůže řešit současný nedostatek pracovníků. Takže nemyslíte si, že se jejich očekávání naplní?

Pokud podnikatelé skutečně doufali, že imigrace posílí německý trh práce, byli velmi naivní. Možná někdo vzpomínal na 60. léta, ale tehdy tomu bylo jinak. Když v 60. letech probíhal nábor Turků pro německé továrny, zájemci byli podrobeni náročným přijímacím procedurám. Němci brali vyučené a motivované zájemce. Dnešní imigranti mají profesní historii pastevců, pouličních obchodníků, drobných řemeslníků a podobně.

Nesouhlas s uprchlickou politikou Angely Merkelové se chystají projevit ve čtvrtek při její návštěvě v Praze protiislámské iniciativy – Blok proti islamizaci, Alternativa pro Česko i Iniciativa Martina Konvičky. Souhlasíte s takovými projevy?

Chápu motivy těchto iniciativ, ale nesouhlasím s jejich taktikou a veřejným vystupováním. Ani já si nepřeji islamizaci Evropy, neboť to by byla cesta k budoucímu těžko řešitelnému konfliktu. Ale postup pana Konvičky dělá více škody než užitku.

Ještě jinak řečeno: jsem pro diferencovaný a vyvážený přístup. Existují imigranti, kterých si velmi vážím a o nichž jsem přesvědčen, že jsou pro Evropu přínosem. Pak jsou ale takoví, kteří na jedné straně Evropu nenávidí, ale na straně druhé s velkou radostí čerpají evropské sociální dávky. Nechci, aby takoví přicházeli do Evropy. Mám právo na tento názor. Každý má na něj právo. Naopak nikdo nemá právo nechat Evropu bezbrannou a bezmocnou před nenávistí a xenofobií, kterou tento druh imigrantů přináší.

Máme iniciativy jako HateFree. Co dělají tyto organizace, když imigranti útočí na evropské ženy, děti, příslušníky sexuálních menšin nebo na Židy? Mlčí. Jako kdyby se na imigranty vztahovala výjimka, jako kdyby právě jim bylo dovoleno nenávidět všechny, kdo jsou odlišní.

Ale ještě jednou bych chtěl zdůraznit: není imigrant jako imigrant. Jsou takoví, kteří se rádi a ochotně přizpůsobí evropskému způsobu života. Proti nim bych neřekl jediné slovo.

Německá kancléřka se při své návštěvě setká s prezidentem i premiérem, jednat se ale nemá o problému migrace. Co můžeme od těchto jednání podle vás očekávat?

Merkelovou neměl nikdo zvát do Prahy. Merkelová je nejhorší hlava německé vlády v poválečném období. Že je to sebestředná osoba bezmezně bažící po moci, je ještě relativně normální věc, takových politiků je hodně. Merkelová je ale slon v porcelánu. Zničila nebo poškodila vše, na co ve své politické kariéře sáhla. Němci jsou sice spokojeni s výkonností své ekonomiky, ale za ni vděčí především předchůdcům Merkelové včetně obratného reformátora Gerharda Schrödera. A jak dlouho bude Německo ještě prosperovat při současném politickém kurzu?

Merkelová zničila odkaz všech svých předchůdců a z dříve solidní, seriózní, konzervativní CDU udělala neomarxistickou, ve své podstatě extremistickou politickou sílu. Co horšího: ona ještě hodlá exportovat tuto doktrínu do jiných zemí. Naštěstí EU ještě nemá jednotnou zahraniční politiku, což moc Merkelové stále trochu limituje.

Pokud jde o přístup Merkelové k imigrační krizi, ať si každý udělá názor sám.

Jak vnímáte sílící teroristické útoky v západní Evropě? Jde o střet civilizací, nebo jen o kriminální výstřelky malého počtu vyšinutých jedinců? Jsme ve válce, jak tvrdí někteří odborníci? A měli bychom se ozbrojovat, jak radí prezident Miloš Zeman?

Je to střet civilizací. Přečtěte si knihu Střet civilizací profesora Samuela Huntingtona anebo cokoli od vynikajícího orientalisty Bernarda Lewise. Oba autoři jsou experti z první světové ligy, žádní rekvalifikovaní entomologové, kdyby snad někdo chtěl zpochybňovat jejich odbornost. Bohužel profesor Huntington již nežije, profesoru Lewisovi je sto let a věk již ochromil jeho tvůrčí síly.

Jinak bych doporučil Daniela Pipese, který je mimochodem synem nejlepšího amerického experta na Rusko, profesora Richarda Pipese. Pro bližší vhled do islamistické a palestinské propagandy doporučuji www.memri. org – ale pozor, co tam uvidíte, vám možná způsobí šok.

Zdali je dobré se ozbrojit? Ano, myslím, že je to dokonce občanská povinnost.

Důsledky pronikání islámských radikálů do celého světa už pociťujeme v podobě  přísnějších bezpečnostních opatření, hrozící cenzury na internetu, ale i v rozdělení společnosti na tzv. vítače a sluníčkáře a islamofoby a rasisty. Kam to povede, pokud bude vlna migrace dál pokračovat?

Studujte nedávnou historii Libanonu – přečtěte si, jak se bohatá, multikulturní a tolerantní země stala dějištěm teroristického řádění a vleklé občanské války. Současná Evropa si koleduje o podobný osud.

Proud běženců do Evropy „balkánskou cestou“ se zmírnil díky dohodě Evropské unie s Tureckem. Ale nedojde vzhledem k událostem v Turecku i sílícím požadavkům prezidenta Erdogana k tomu, že dohoda padne?

Opravdu jde o důsledek dohody s Tureckem? Anebo spíše zafungoval makedonský a maďarský plot? V každém případě, spoléhat se na Turecko vedené diktátorem Erdoganem je pošetilé. Erdogan není náš přítel. Může být maximálně příležitostným spojencem, ale mějme na paměti, že jeho konečným strategickým cílem je ovládnout Evropu. Erdogan je zamilovaný do turecké imperiální historie podobně jako Putin do ruské historie. Imperiální vize je konečným cílem obou vůdců.

Měla by EU přistoupit na bezvízový styk s Tureckem, jak požaduje, když se objevují informace, že turecká vláda podle zprávy z německé vlády spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizacemi na Blízkém východě a tuto vědomou spolupráci v nedávných letech posílila?

Turecko nebylo spolehlivé ani před Erdoganovým pučem. Nyní je spolupráce možná jen s krajní opatrností. Bezvízový styk? Za žádných okolností.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …