Mí židovští předci umřeli v koncentráku. Podpora ODS ukrajinským nacistům mě uráží. Rusové nejsou agresoři a šílenci, zlobí se exporadce Topolánka a Klause

31.07.2014 18:29

ROZHOVOR Bývalý exporadce prezidenta Klause, premiérů Topolánka a Fischera, Tomáš Haas, který je členem ODS, se zlobí, že občanští demokraté de facto na Ukrajině podporují nacisty. Sankce podle něho poškodí Evropu, Rusko není agresor a není šílené a Putin nemohl mít žádný zájem na sestřelení malajsijského letadla.

Mí židovští předci umřeli v koncentráku. Podpora ODS ukrajinským nacistům mě uráží. Rusové nejsou agresoři a šílenci, zlobí se exporadce Topolánka a Klause
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Co si myslíte o sestřelení malajsijského letadla a jak se to prezentuje v médiích?

Tomu, jak se to prezentuje v médiích, se věřit nedá. V médiích se to prezentuje jako hotová věc, že za tím sestřelením víceméně stojí Rusové buď přímo nebo prostřednictvím těch takzvaných separatistů a že je to vina Putina. To je ale nesmysl, protože z toho ani Putin, ani ti rebelové nemají jedinou výhodu. Spíš si myslím, že je v tom opravdu nějaká nešťastná náhoda, že selhal lidský faktor, nebo za tím mohou být ti extremisté v Kyjevě, kteří mají velký vliv v armádě, kteří to mohli udělat jako provokaci. To je ale moje domněnka, žádný důkaz na to nemám. I na straně ukrajinské armády mohlo dojít k omylu. Nemám názor na to, kdo to udělal. Mám názor na tu informační válku, která se kolem toho odehrává. A v té Američané zcela jasně dostávají na nos, protože jejich důkazy, které přináší, jsou v některých případech absolutně komické.

Na základě těch informací, které se již vyskytly, která ta verze je podle vás pravděpodobnější? První je, že to mohly být ukrajinské stíhačky, druhá je, že to bylo sestřeleno pomocí systému BUK.

Nevím, nejsem vojenský expert. Viděl jsem nějaké fotografie, jak vypadají průstřely v trupu letadla po zásahu BUKu a jak vypadají po zásahu z raket ze stíhaček, kterými je vyzbrojena stíhačka SU-25. Na to podle mě ale nevypadá. Ale opravdu nejsem expert a nemohu to rozsoudit. Na každý pád některé z těch důkazů jsou naprosto nesmyslné. Takzvaný důkaz, že to nemohla být stíhačka, protože ta může létat jenom do sedmi tisíc metrů, neobstojí. Rusové zase uvedli, že ta stíhačka může krátkodobě až do deseti tisíc. Na západě řekli, že to není pravda. V tomhle víc věřím Rusům, protože ti znají, jak funguje stíhačka jejich výroby. Na každý pád ale není vůbec rozhodující, jestli se ta stíhačka dostane do sedmi či deseti tisíc metrů, ale důležité je, kam se může dostat ta raketa. Ta má dostupnost do dvaceti tisíc metrů. Pro tu stíhačku není problém vystřelit raketu z výšky sedmi tisíc do výšky deseti tisíc, pokud dokáže zaměřit cíl.

Když se na to podíváme z hlediska právní či politické odpovědnosti, Putin řekl, že odpovědnost za osud malajského letadla, bez ohledu na to, kdo ho sestřelil, nese Ukrajina, protože se to stalo nad jejím území a ona dovolila, aby tam prolétali civilní letadla...

Ukrajina to území nevyhlásila jako válečnou zónu. Ukrajina do poslední chvíle popírá, že tam je občanská válka a stále tvrdí a deklaruje, že jde o policejní akci proti teroristům. Tím pádem tedy nevyhlásili válečnou zónu, protože když to je oficiálně policejní akce, tak to neprohlašují za válečné území. Čili Ukrajina v tomto smyslu nese odpovědnost, že to nevyhlásila za válečné území a že tam civilní letadla mohla létat. Obecná odpovědnost je na Ukrajině, protože se jedná o území Ukrajiny a Ukrajina tvrdí, že je suverénním státem a jedním z atributů suverénního státu je, že kontroluje svůj prostor včetně vzdušného prostoru. Ale jak je vidět, nemají tam kontrolu ani na zemi, ani ve vzduchu.

Jak se díváte na to, že EU se shodla na tom, že od pátku se zavedou nové sankce proti Rusku?

Ty sankce mi připomínají to slavné trestání učitele svých žáků, když učitel říká neposlušným školákům: „Zlobili jste, tak si dneska po obědě nezapálím doutník. Sami jste si to zavinili.“ Ty sankce jsou k ničemu. Pokud by měly být skutečně účinné, tak by to zasáhlo Evropu daleko krutěji než Rusko. A jestli je to tak, že někomu zablokují kreditní kartu či mu zakáží výlet do Karlových Varů, to jsou sankce k smíchu. Pokud jde o bankovní a průmyslové sankce, tak když jsem se dnes díval na noviny, tak akcie ruských firem stoupají, a akcie amerických firem klesají. Dolar klesá, rubl je pevný.

A jaký dopad mají sankce na Českou republiku?

My na to jedině doplatíme. Protože americké skutečně velké firmy – nadnárodní korporace typu General Motors, když budou sankce na obchod s Ruskem, tak oni si klidně otevřou pobočku někde v Asii a budou ten obchod provozovat dál, což naši malí výrobci nemůžou. Americké firmy blokádu obejít dokážou, když budou chtít. Náš byznys to neobejde, čili to tvrdě postihne nás.

Co říkáte tomu, že TOP 09 má iniciativu, že Rada Evropy by měla ze svých řad vyloučit Rusko?

ODS se k tomu přidala taky. Je to absolutní nesmysl. Normální reakcí v době, kdy jsou nějaké neshody, je jednat, jednat a jednat. Oni chtějí pořád Rusko dotlačit do kouta a odmítají s ním jednat. Rusko by nemělo by být z ničeho vylučováno, ale naopak by mělo být do všeho vtaženo. Izolovat Rusko je největší pitomost, Rusové jsou na izolaci zvyklí, od Evropy byli dlouho izolovaní a nikdy jim to nevadilo. Klidně budou od Evropy izolovaní znovu. Tlačit Rusko do izolace znamená, že se zahodí dvacet let, kdy byl v Rusku aspoň nějaký vývoj k demokracii. Izolace Ruska k jeho demokratizaci nepřispěje, právě naopak.

A co říkáte tomu, jak se k věci staví ODS?

Já jsem otázku Ukrajiny v ODS nikdy nevyhrocoval, protože mám k ODS velké sympatie, byť s jejím postojem k Ukrajině silně nesouhlasím. Snažil jsem se vyvarovat kritiky ODS, ale to už se nedá dále udržet. Její postoj mě velmi mrzí, protože faktem je, že na Ukrajině nastupují nacistické strany. Pravé spektrum a Svoboda jsou prokazatelně neonacistické strany. Jejich vůdci mluví o vyhánění Rusů a Židů. ODS nedokázala za celých půl roku ani k této věci mít jedinou výhradu a to mě silně uráží jako potomka Židů, protože mnoho mých předků zahynulo v nacistických koncentrácích. Mně je silně proti srsti a budu to křičet nahlas, že moje strana, pro kterou bych udělal maximum, podporuje tuhletu zločineckou nacistickou ideologii. A tím, že mlčí a jaká stanoviska zaujímá, že ani k tomu nevnesla jedinou výhradu, že se tváří, že to správné, tím to fakticky podporuje a nevyhne se za to své odpovědnosti. Možná, že co říkám, je ostré, ale já to tak cítím.

I v rámci Západu a EU se postoje k Rusku liší. Byla tady zpráva, že Německo zvažuje spolupráci s BRICS. Co si o tom myslíte? Může se Německo více trhat od americké politiky? Protože Německo kromě obchodu s Ruskem a má i významný podíl obchodu s Čínou...

Celá Evropa je tlačená Obamou. Všechny ty sankce a eskalace konfliktu jsou Obamovy výmysly. Evropa je Obamou někam tlačená a ty vztahy mezi Obamou západoevropskými státy zdaleka nejsou tak idylické. To jsme viděli i na tom, že Američané odposlouchávali německou kancléřku. Evropa zatím Ameriku poslušně následuje v sankcích, ale samozřejmě už tam k tomu roste odpor, protože to bude evropský byznys a evropská energetika, která tím bude trpět. Také ty Obamovy řeči, jak se objedeme bez Ruska a že závislost 30 procent na Rusku je ve skutečnosti strašně málo a jak to za pár let bude ještě menší. Kdyby Rusové najednou zavřeli kohoutky, tak ztráta třiceti procent energií v jednom okamžiku bude znamenat katastrofu v Evropě. Rusové to neudělají, protože nejsou šílenci a agresoři, za které je pořád vydávají.

Mně to celé pořád připadá, že my vymýšlíme nějaké sankce, ale je to dráždění hada bosou nohou. My toho hada dráždíme a provokujeme a pak šíříme strach, že nás uštkne. Evropa je k tomu tlačena Amerikou. Také protiruským cítěním, které je východní Evropě stále živé, jehož původ chápu, ale nechápu jeho intenzitu a že ho podporují vlády. Dnes za všechno může Putin a nikdo není schopen racionálně uvažovat o tom, co se vlastně ve skutečnosti děje. Putin podle mě není agresor. Zatím vždy jen reagoval na to, co udělala Evropa a Amerika. Vždy reagoval rozumně a nakonec z té krize vychází jako vítěz. Ačkoli tu krizi ani nezavinil, ani ji neprohlubuje.

Já nechápu, jak se někdo může rozčilovat nad tím, že Rusové pošlou 15 tisíc vojáků ke svým hranicím a označuje to za agresivní krok. Přece, když v sousední zemi zuří občanská válka, tak vláda, která by neposílila svou hranici, by byla absolutně nezodpovědná a šílená. Rusové dělají jenom to, k čemu jsou nuceni. Ve vedlejší zemi zuří občanská válka, tak mají právo opevnit svou hranici. To by udělala každá rozumná vláda za takové situace.

Teď se objevila zpráva, že probíhalo jednání mezi ruským prezidentem Putinem a německou kancléřkou Merkelovou, jehož předběžným závěrem mělo být to, že by Ukrajina nevstoupila do NATO, platila by asociační dohoda s EU, Krym bude uznán jako součást Ruska, Rusko přestane podporovat separatisty a Ukrajina se bude jistým způsobem federalizovat...

Nevěřím, že taková dohoda existuje. Je to příliš dokonalý plán na to, aby to byla pravda. V realitě je k tomu spousta překážek. Na jedné straně jsou rebelové a na druhé straně ukrajinská vláda, která je svou krajní pravicí tlačena do extrému. Příliš tomu nevěřím. Putin nezačal občanskou válku. Začala ji vláda v Kyjevě svou absolutně pitomou politikou vůči ruské menšině. Původně i Kyjev přiznával, že tam je strašně málo separatistů. Lidé na východě původně chtěli autonomii, chtěli záruku jazykových a občanských práv a Kyjev to absolutně odmítl. A místo toho jim poslal guvernéry, kteří jsou absolutně mimo smýšlení lidí na východě a tu válku de facto vyhlásil nepřímo Kyjev.

Dnes už ta válka pokračuje natolik, že už ji není možné zastavit nějakým příkazem ani z Kyjeva a ni z Moskvy. Nevěřím, že Putin válku začal a nevěřím, že má takovou kontrolu nad těmi rebely, i když věřím tomu, že je podporuje. Nevěřím tomu, že by nad nimi měl takovou moc, že by jim řekl, že teď zastaví boj a tím válka končí. Tak válka už je příliš daleko na to, aby ji mohl zastavit kdokoliv. To by ji museli chtít zastavit sami rebelové. To by museli dostat od Kyjeva takové záruky, které jim současná vláda v Kyjevě nikdy nedá. Takže já té dohodě nevěřím.

Delší dobu se mezi USA a EU jedná o transatlantické dohodě o obchodu. Není tady nebezpečí, že ta dohoda posílí bipolární vidění světa, že zde na jedné straně vznikne euroatlantický politicko-ekonomický blok, který se bude izolovat od Ruska, BRICS a zbytku světa? Čili místo toho, že by to podpořilo volný obchod, tak to povede k obchodním válkám mezi dvěma nesmiřitelnými bloky, dvěma pevnostmi? Je to za současné situace pro státy EU výhodné?

V současné době to pro státy EU výhodné není. Věřím, že v budoucnu se to podepíše a že to bude dobrá věc. Ale v současnosti by to znamenalo, že Evropa, která bude zasažená sankcemi, otevře dveře americkému průmyslu, pro který to bude záchrana. Otázka je, čemu říkáme volný obchod. Obama by možná rád, ale nebude schopen regulovat americký obchod, aby se přizpůsobil regulovanému obchodu evropskému a evropské regulace stejně nedovolí proniknout evropským firmám na americký trh tak, jak by chtěly. Každopádně to bude výhodnější pro Ameriku, která má těch regulací i přes Obamovu snahu daleko míň než Evropa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…