Michal Hašek: O tom, jestli jsme moderní levicí, nebudou rozhodovat novináři, ale voliči

16.03.2013 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Znovuzvolený statutární místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz hodnotí uplynulý sjezd, výroky politických komentátorů i halasné varování před populismem ze strany vládní koalice. Naopak, Nečasův kabinet by se měl připravit na silnější kritiku, pokud prý bude dál ignorovat problémy občanů.

Michal Hašek: O tom, jestli jsme moderní levicí, nebudou rozhodovat novináři, ale voliči
Foto: hns
Popisek: Michal Hašek v půlnočním rozhovoru

Anketa

Je vám líto, že Jiří Dienstbier vypadl z vedení ČSSD?

49%
51%
hlasovalo: 2051 lidí

Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Možná překvapím a možná mě budou mnozí čtenáři a návštěvníci vašeho serveru považovat za suchara, ale většinou spím. Doháním spánkový deficit z běžného týdne, kdy toho zase naopak příliš mnoho nenaspím.

Měl jste příležitost včera večer oslavit své znovuzvolení, anebo jste i pozdní hodiny věnoval práci?

Byla to taková směs, od obojího trochu. Krátce jsem se sešel s kolegy a přáteli a u skleničky dobrého moravského vína – ovšem pouze u jedné – jsme oslavili páteční průběh voleb na sjezdu. Nicméně dál jsem se pak věnoval práci a jednáním. Mělo to spíš pracovní charakter. Připomínám, že z jednání sjezdu jsme odjížděli po jedenácté hodině v noci a do postele na hotelu jsem se dostal až kolem druhé hodiny ráno.

Pojďme už více k politice. Jaké jsou obecně vaše dojmy ze sjezdu?

Musím říct, že právě skončený 37. sjezd sociální demokracie tady v Ostravě hodnotím jako velmi dobrý. Já osobně jsem se obával, jestli nedojde k větším střetům například v personálních záležitostech při volbě vedení, ale nakonec ten tým, jak byl delegáty sjezdu zvolen, je podle mě týmem rozumných, vyváženým a týmem, který reprezentuje různé názorové proudy sociální demokracie. Ale přitom každý jeden z členů vedení je týmovým hráčem a umím si dobře představit, že v tričku ČSSD budeme, jak se lidově říká, dobře táhnout za jeden provaz.

Jsem také rád za programovou diskusi, máme nyní základní rámec pro tvorbu volebního programu a pro případu strany na volby v příštím roce. Nejdůležitější budou samozřejmě sněmovní volby. Ty mají na každodenní život lidi na politiku v naší zemi a na to, jak bude náš stát po roce 2014 vypadat. Z pohledu hejtmana a předsedy Asociace krajů ČR musím říct, že je to dosti podstatné pro další budoucnost a existenci krajů, pro možnost a rozsah zachování veřejných služeb.

Je situace skutečně tak vážná?

Ano. Ta je situace velmi vážná. Pokud by po roce 2014 musely krajské reprezentace válčit s centrální pravicovou vládou v řadě oblastí, myslím si, že by to bylo velmi špatně a některé veřejné služby by možná dokonce úplně zmizely.

Věříte, že bude nové vedení úspěšně spolupracovat a vystupovat jednotně?

Už jen znovuzvolení Bohuslava Sobotky a mě potvrzuje, že ten tandem je funkční a má co nabídnout zejména pro supervolební rok 2014. Kdyby si delegáti tady v sále ostravského centra Gong mysleli, že Bohuslav Sobotka a Michal Hašek spolu nedokážou spolupracovat a komunikovat, nikdy by nám nedali takovéto mandáty a takové vedení strany by nezvolili.

Jsem nesmírně rád, že silný mandát mají i další členové vedení, protože ČSSD teď potřebuje pevný tým. Můžeme mít různé názory na řadu věcí, ale vydiskutujeme je uvnitř. Mám jistotu, že se v tomto složení nebudeme dozvídat věci dopředu prostřednictvím palcových titulků a sólo rozhovorů a nebudeme konfrontováni s návrhy, které před tím jako členové vedení nebudeme mít šanci okomentovat. Na spolupráci se těším a já jako statutární místopředseda udělám vše proto, abych kryl záda svému předsedovi, to je logická úloha druhého muže strany. A jak jsem řekl včera, hodlám být také pověstným zlým mužem, to není žádná novinka.

Musíme vládu kritizovat, pokud si to zaslouží. Není to mlácení prázdné slámy, ale pokud se třeba premiér odmítá delší čas sejít s hejtmany v otázce evropských fondů (což je dnes to jediné, co může zajistit investice a vznik nových pracovních míst), pak se pan Nečas nesmí divit, že jsme kritičtí. Jestliže bude kabinet ignorovat problémy občanů, ať si vláda zvyká, že taková kritika bude zaznívat stále častěji.

Vraťme se nyní k projevu prezidenta Miloše Zemana. Překvapil vás obsah jeho vystoupení?

Byl jsem tím velmi pozitivně překvapen. Víte, že mnozí to očekávali s obavami a báli se nějakých polibků smrti či ataků a možného štěpení sociální demokracie. Žádné katastrofické scénáře se nenaplnily. Naopak. Použiju-li jeho slova, přijel přítel sociální demokracie Miloš Zeman a přijel občan Miloš Zeman, který si přeje vítězství ČSSD v příštích parlamentních volbách. Myslím, že naše strana nikdy ve své historii neslyšela lepší a vstřícnější projev hlavy státu, než včera v Ostravě.

Prezident tak svoji vstřícností vzal vítr z plachet lidem, kteří proti němu jsou naladěni…

Doufám, že se kolegové postupně zbavují fobie z Miloše Zemana a nějakých očekávání, že začne ČSSD štěpit a útočit. Nic z toho se nepotvrdilo. Naopak je teď potřeba začít etapu budování dobrých a kvalitních vztahů s prezidentem republiky. Buďme rádi, že máme na Hradě levicového prezidenta. Buďme rádi, že máme na Hradě člověka, který zastává sociálnědemokratickou životní filosofii a názory. Přejme si, aby po příštích parlamentních volbách sociální demokraté mohli s panem prezidentem spolupracovat také z pozice vládní strany či strany, která ponese odpovědnost za správu České republiky.

Pokud jde o volbu místopředsedkyně strany, co delegáty přesvědčilo, aby dali přednost Aleně Gajdůškové? Není to tak, že kdyby se druhé kolo opakovalo ještě v pátek v noci, vyšla by z toho vítězně naopak Marie Benešová?

Těžko říct. Především musím konstatovat, že to byl velmi vyrovnaný souboj. Je známou věcí, že jsem byl spíše podporovatelem Marie Benešové, nicméně k Aleně Gajdůškové nechovám žádnou zášť a umím si představit dobrou spolupráci v rámci nového vedení strany. Tak jako vím, že pro Marii Benešovou určitě najdeme důstojné místo, jak v orgánech ČSSD, tak v expertních týmech, protože si myslím, že i když už není členkou nejužšího vedení (což nemusí být navždy), využijeme její odbornou erudici jako skvělé právničky a člověka, který má zkušenosti s bojem proti korupci, organizovaným zločinem a podobně.

To, co se Marii úplně nepovedlo, byly projevy. Málokdo to tuší, ale ona byla hendikepována, protože v tomto týdnu prodělala určitý lékařský zákrok a jeho doznívání se zřejmě podepsalo na tom, že Marie nepodala ty nejlepší rétorické výkony před delegáty sjezdu. Nechci však, aby to vyznělo jako kritika či aby to bylo bráno jako negativní informace. Byl to jistý hendikep, o kterém se nikomu nezmínila, ani delegátům. Já sám jsem se o tom dověděl až dnes po samotné volbě. Já s ní budu dál spolupracovat a věřím, že i předseda Bohuslav Sobotka.

Do vedení se dostala další nová tvář, plzeňský hejtman Milan Chovanec. Předpokládám, že jste i jako šéf Asociace krajů uvítal dalšího hejtmana ve vedení strany.

Jsem velmi rád, že obecně v české sociální demokracii dochází k tomu, že se prolínají patra centrální a regionální politiky a že úspěšní politici dostávají šanci i v celostátním vedení nebo ve stínové vládě. Kandidoval i další hejtman Jiří Zimola. Velmi si vážím a oceňuji jeho gesto, že se vzdal své nominace ve prospěch Milana Chovance. Bylo vidět, že i tento krok výrazně pomohl a já jsem patřil mezi podporovatele Milana Chovance. To, že je dnes součástí nového týmu beru jednoznačně jako jeho posílení a to, že tady bude více integrován regionální prvek.

Proč různí komentátoři a politologové tolik oplakávají neúspěch Jiřího Dienstbiera? Často vzkazují, že si sociální demokracie zařízla budoucnost moderní levicové strany a možnost získání středových voličů…

Především o tom, že jestli ČSSD je a bude moderní levicovou stranou, nebudou rozhodovat redaktoři a reportéři MF Dnes, Lidových novin a jiných médií. O tom rozhodnou voliči příští rok v parlamentních volbách. To je jediný test. Samozřejmě Jiří Dienstbier je člověk, který má vysokou mediální oblíbenost a vévodí žebříčkům popularity.

Nicméně i páni redaktoři musí respektovat, že sjezd je tu suverén a jeho demokratické rozhodnutí prostě znamená, že Jiří Dienstbier teď další dva roky nebude součástí nejužšího vedení ČSSD. Což ale neznamená, že končí. My jsme ho nevyloučili ani neexkomunikovali, určitě dostane šanci dál pracovat na odborném poli a možné tomu teď bude věnovat víc času, než v minulosti. To, co jsem o další spolupráci řekl o Marii Benešové, bude logicky platit i pro Jiřího Dienstbiera.

Politici vládní koalice na konto mnoha výroků ze sjezdu vzkazovali, že jde o laciný populismus a nesplnitelné sliby. Co byste jim na to vzkázal?

Česká veřejnost už dobře ví, jakou váhu mají slova zejména reprezentantů součastné vládní koalice. Jejich slovo někdy neplatí ani týden. Když s něčím přijdou, své názory mění na koaličních šestkách, devítkách a bůhví jakých tělesech v řádu hodin. Lidé dobře vědí, že současní vládní politici už pouze usilují o to, aby udrželi zadky ve vládních křeslech až do termínu řádných sněmovních voleb, kašlou na lidi, neřeší jejich reálné problémy.

Bylo by zvláštní, kdyby nás naši političtí konkurenti pochválili. Kdybychom náhodou (a teď fabuluji) z úst Petra Nečase, nedej Bože z úst Miroslava Kalouska nebo Karla Schwarzenberga slyšeli pochvalu na závěry sjezdu ČSSD, museli bychom sjezd přerušit a poradit se o tom, co děláme špatně a pak se znovu vrátili.

Jinými slovy vám to jen potvrdilo, že politiku ČSSD vedete správným směrem?

Takového potvrzení je především naše interakce s veřejností. My se nemusíme bát chodit mezi lidi, můžeme do ulic a na náměstí, můžeme s občany diskutovat. Taková zpětná vazba vládním politikům chybí. Mám obavu, že kdyby se oni na náměstí takto objevili, neslyšeli by nic hezkého a nejsem si jistý, zda by to skončilo jen u kritických slov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…