Milan Kňažko pro PL tvrdě o EU: To, co tu existuje v rámci Evropského parlamentu, a ta šaškárna mezi Bruselem a Štrasburkem musí skončit

03.09.2015 10:26

Politickým uprchlíkům, kterým jde o život, není možné nepomoct, uvedl slovenský herec a politik, který před dvěma lety dokonce neúspěšně kandidoval na post slovenského prezidenta, Milan Kňažko. Kromě uprchlíků se v první části obsáhlého rozhovoru, jehož další díly ParlamentníListy.cz přinesou v příštích dnech, vyjádřil i ke krizi v Řecku.

Milan Kňažko pro PL tvrdě o EU: To, co tu existuje v rámci Evropského parlamentu, a ta šaškárna mezi Bruselem a Štrasburkem musí skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Kňažko

Anketa

Přesvědčila vás fotka utonulého syrského chlapečka, že máme přijímat uprchlíky?

0%
hlasovalo: 20172 lidí

Jaký je váš názor na vlnu uprchlíků? Zachovalo se Slovensko správně, když odmítá kvóty podle scénáře Bruselu? 

Scénář Bruselu není jednoznačný. Jedno je ale jisté. Politickým uprchlíkům, kterým jde o život, není možné nepomoct. 

Jak je ale rozlišit? 

Zde jsme u jádra věci. Máme tu přeci velmi dobře placené lidi, kteří by měli přijít s nějakým konkrétním řešením. Je tu migrační úřad, tajná služba, takže proč my máme rozhodovat o tom, zda je to správně nebo není? Nesprávné je sem dostat teroristy. Evropská komise ani parlament nepřinášejí řešení. 

Jsou tedy uprchlíci podle vás skutečně vážná hrozba? 

Co je kultura a identita této západní civilizace? Je třeba ji jednoznačně chránit. Každý totiž může být hrozbou, ať už přijde jako turista, či má toto zázemí. Osobně si ale myslím, že ti chudáci, co se plaví na přeplněných bárkách, nejsou teroristi. Ale to ať zjistí skutečně ti, co jsou za to placeni. Neboť skuteční teroristi sem přiletí pravděpodobně první třídou letadlem. Myslím si, že prohlášení, že z imigrantů přijmeme jen křesťany, škodí pověsti našeho státu a potvrzuje omezenost naší politické reprezentace. 

Jakou hrozbou je podle vás Islámský stát? Co by měl svět udělat, aby zabránil jeho expanzi a nelidskému řádění? 

Jednoznačně se bránit, velmi tvrdě. Opět jsme u tajných služeb a u vojenského řešení, protože to je banda vrahů! Toto je globální problém, ale je hrozné, jak je potom zneužívaný. Konkrétně v Rusku proti Čečencům nebo v Turecku proti Kurdům, což je sice celkem jiný problém, ale najednou se to někomu „hodí“, protože jsou to teroristi. Takže je třeba dávat pozor, aby to nebylo zneužité, ale je to skutečně globální problém a tady se musíme spojit. Svým způsobem jsme stále jedna civilizace, zda EU, Rusko nebo USA; ačkoliv Rusové jsou trochu něco jiného, ale hrozba je společná. Zájem ochránit naše obyvatelstvo a naši bezpečnost musí být prvořadý a tam bychom se měli určitě dohodnout. 

Je EU udržitelná v té podobě, v jaké momentálně je – například obrovské aparáty euroúředníků, dvě sídla EP v Bruselu a Štrasburku? Potenciální noví členové? Neúměrně vysoké platy euroúředníků?

Evropa se stále vyvíjí. Od čtyřicátých či padesátých let, kdy vzniklo Evropské hospodářské společenství na bázi uhlí a oceli; nyní je to jiné a doufejme, že to bude pokračovat. Věřím ale, že vývoj bude směřovat k debyrokratizaci, k respektování rozdílnosti členů EU, neboť rozdíly jsou společným bohatstvím Evropy, proto je třeba respektovat a podporovat je. A to nejen v kultuře, ale i v jistém stylu života. To, co tu existuje v rámci Evropského parlamentu, a ta šaškárna mezi Bruselem a Štrasburkem musí skončit. My to totiž celé platíme, ty nesmyslné příplatky na asistenty (21 tisíc euro měsíčně na asistenty pro europoslance – pozn. aut.), přičemž tato země vůbec neví, co tam ti poslanci vůbec dělají. A na druhé straně ti poslanci vůbec netuší, co tato země potřebuje. To je celé hloupost. Tady je třeba něco dělat, nebo je jejich volební legitimita nulová. Myslím si, že by se mělo dospět k řešení, aby evropští poslanci byli vyslanci například zahraničních výborů národních parlamentů. Tam je ale problém, kdy jsou jaké volby v těch kterých zemích, ale je to podle mě zvládnutelné. Rozhodně to chce méně byrokracie a více propojení a zejména informací. Aby to byla naše Evropa, nejen jejich Evropa, Evropa Bruselu. My máme jen jednu Evropu. Je to chyba, nejde to správným směrem. Na druhé straně, chválabohu, že máme společnou Evropu, jen se musíme snažit, aby byla co neblíže k nám – občanům a my blízko k ní. Myslím si ale, že dnešní cesta vede k jistému odcizení. Tak jistě, jako se politika odcizuje i u nás občanům, tak, že vzniká propast mezi politiky a občany, stejně tak tu budujeme propasti, a to je zásadní chyba. Je přeci úžasné, že můžeme svobodně chodit po Evropě, že naše děti mohou studovat, kde chtějí, že jsme obyvateli tohoto prostoru, to bychom si nikdy neměli nechat sebrat. Vstupování a vystupování do Evropy a z Evropy je třeba si dobře rozmyslet, podívejme se jen na Řecko. Tam se to podcenilo. 

Co si v této souvislosti myslíte o současné pomoci a záchraně Řecka?

Můžeme tu mluvit o „tučných“ Řecích, ale to je velmi krátkozraké a zkreslené. Za každou cenu třeba zabránit, aby tento Titanic – Evropa – nedostal trhlinu. Nebo se může potopit. A to je velmi nebezpečné, proto je správné obětovat jisté peníze, jen nezrušit tento úžasný projekt. Když už ale jednou jsou ti Řekové součástí EU, tak je třeba udělat vše, aby se tento problém vyřešil. Nebo odejdou, jedni, druzí, třetí a můžeme to zabalit. To by byla strašná škoda. Myslím si, že zodpovědní politici jako Angela Merkelová si uvědomují hodnotu tohoto geniálního projektu, ačkoli i ten má obrovské chyby. 

Je podle vás udržitelná eurozóna? Je výhodná pro Slovensko?

Určitě. Myslím si, že nás dokonce i zachránila; a vidíte, že i navzdory jistým krizovým prvkům projevují i další země zájem o vstup do ní. A chtějí tam vstoupit, dokonce i v Česku či Polsku už takové hlasy zaznívají. Ten vývoj je pomalý, neboť je to proces a je třeba splnit velmi náročná kritéria. Mohli jste si před pár lety pomyslet, že si budete jezdit kupovat ovoce do Hainburgu? Byli byste se hodinu smáli, kdyby vám to někdo před 20 25 lety řekl. Že budeme hrát golf v Hainburgu a budeme se dívat na Bratislavu, tak takového člověka by zavřeli do blázince. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jozef Hübel

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…