Miliardář Dalibor Dědek: Tady každý nadává na stát a přitom ho chce šidit na daních. A proč se mlčí o jisté věci, která se týká Ruska?

22.04.2015 7:11

ROZHOVOR Majitel úspěšné české firmy Jablotron holding Dalibor Dědek souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem, že by České republice prospělo přijetí eura. „Jako podnikatel si přepočítávám už řadu let veškeré své hospodářské výsledky na eura a v podstatě českou korunu beru jako loterii, která je ovlivňována naprosto nesmyslnými a nelogickými kroky národní banky,“ prohlásil známý miliardář a filantrop v rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz.

Miliardář Dalibor Dědek: Tady každý nadává na stát a přitom ho chce šidit na daních. A proč se mlčí o jisté věci, která se týká Ruska?
Foto: Archiv DD
Popisek: Miliardář a majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek

Před volbami jste podpořil Andreje Babiše, jak jste dnes spokojen s politikou současné vládní koalice?

Myslím si, že na to, jak je koalice nesourodá, nacházejí vládní politici cestu k tomu, aby dělali kroky, které podle mého názoru mají hlavu a patu. Problém takových nesourodých koalic je vždycky v tom, že spektrum názorů a zájmů jednotlivých členů je tak široké, že je velmi těžké věci posouvat kupředu. Ale na tu bídu, jaký je to slepenec, myslím, že si vláda vede poměrně dobře.

Uvítal jste nějaký vládní krok? Udělala vláda něco, co Vám pomohlo v podnikání?

Jako  podnikatel bych uvítal, kdyby fungovala legislativa, kdyby zákony byly jasné, jednoznačné a vymahatelné.  A jinak ať se vláda do byznysu nemontuje, protože to je to nejhorší, co může udělat.

A zdá se Vám, že jsou nové zákony jednoznačnější a jasnější?

Strašná spousta zákonů se změnila, ale nejsou k nim výklady, každý je opatrný. To je běh na dlouhou trať. Myslím, že nějaké kroky se udělaly, ale spousta toho, co je potřeba udělat, ještě zbývá.

Vy děláte velký byznys, ale malí a střední podnikatelé si stěžují na některé plány ministerstva financí, například na zavedení elektronické evidence tržeb. Říkají, že k vyššímu výběru daní nepřispěje, ale jejich podnikání to ohrozí, ne-li přímo zlikviduje. Souhlasíte s tím?

V tom nevidím až takový problém. Faktem je, že by se měla zlepšit disciplína výběru daní. O tom není pochyb. Nedávno jsem psal, že na jednu stranu všichni nadávají na stát, chtěli by, aby všechno fungovalo, ale přitom každý přemýšlí, jak se vyhnout placení daní. Pokud si neodvykneme žít ve světě, kde slýcháme: chcete to levněji bez účtu, nebo s účtem?, nepohneme se z místa. To si jen navzájem lžeme. To je stejné, jako když lidi z berňáku chodí na levné polední meníčko a v podstatě tiše přehlížejí, že v restauracích a jídelnách to funguje tak, že lidé nejsou placeni standardní mzdou, dochází tam k velkým únikům na odvodech. Myslím, že takové věci, když se někde přehlíží, že výběr se prostě neděje, nevytvářejí dobrou atmosféru k tomu, aby ostatní chtěli daně platit.

Věříte, že elektronická evidence tržeb je ta pravá cesta k lepšímu výběru daní?

Otázka je, jak to bude zrealizované. Žádné takové opatření není samospasitelné,  někdy je na zváženou, jestli provoz na jeho realizaci není nakonec dražší, než co se vybere. Ale faktem je, že výběr daní by měl být lepší. A myslím, že kroky, které Andrej Babiš dělá, aby se potíraly velké daňové úniky, je správný.

To znamená, že zatím jste s kroky ministra financí Andreje Babiše spokojen?

Nejsem z těch, který by nad tím plakal. Jsem rád, že vláda funguje na to, jak je poslepovaná. Mně vadí volební systém, kdy vznikají takové vládní koalice, které jsou potom impotentní, protože každý, kdo se do vlády dostane, má úplně jiné představy, a pak není možné udělat dohodu. Z tohoto pohledu si myslím, že tato vláda je relativně dobrá, protože dokáže hledat kompromis a členové vládní koalice jsou schopni spolupracovat. To je možná na tom to nejdůležitější.

Myslíte si, že tato vláda je lepší než předchozí pravicové vlády, protože se zdá být stabilnější?

Je to pořád lepší, když je vláda stabilní, než když je neustále zmítána nějakými senzacemi, co kdo kde provedl, kdy jedna kauza stíhá druhou.

Ale i v tomto kabinetu se objevují hádky. Vzpomeňme na útoky šéfa hnutí ANO na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, premiéra Bohuslava Sobotku a celou sociální demokracii.

To ano, ale není to až tak dramatické, aby se odváděli v poutech.

Když jste připomněl neslavný konec Nečasova kabinetu, za pár týdnů od policejní akce na Úřadu vlády a mnoha dalších místech uplynou už dva roky. Připadají Vám výsledky vyšetřování adekvátní tomu obrovskému nasazení stovek policistů, zabavování milionů a zlata kdoví komu, vazbě několika lidí, za kterou se teď ministerstvo omlouvá? Někdo akci vedoucí k pádu vlády a předčasným volbám nazval státním pučem. Jak byste to nazval Vy?

Já nevím, nevidím do zákulisí vyšetřování. Ale některé věci určitě nebyly správné. Politici by se takovým způsobem chovat neměli. Vždyť jsou jako malí Jardové v mateřské školce.

Do zákulisí vyšetřování nevidíme nikdo. Ale olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván sliboval obrovské odhalení v propojení politiky s kmotry, spoustu obviněných, ale nic takového se zatím neukazuje, vypluly jen nějaké nezdaněné kabelky a šperky ředitelky kabinetu premiéra a milostný trojúhelník se zapojením Vojenského zpravodajství. Určitě veřejnost vzhledem k tomu humbuku očekávala víc.

Vracíme se na začátek k vymahatelnosti legislativy. Problém je, že naše soudy a orgány činné v trestním řízení jednají tak, jak jednají. Spousta věcí pomaličku vyšumí…

Takže máte pocit, že zásah policie proti politikům a kmotrům byl adekvátní, jen se jim toho moc nepodařilo prokázat?

Nevím. Nemám lepší informace než Vy. Rozhodně jsem ale nebyl spokojen s tím, co Nečasova vláda dělala. To, co se potom kolem toho dělo, bylo spíš nechutné.

Ale nemělo by to v demokracii být tak, že když se nám nějaká vláda nelíbí, „svrhneme“ ji ve volbách, a ne s pomocí policie a státních zástupců?

Jistě, tak by to mělo fungovat.

Vy jste zažil totalitu i okupaci Československa Sovětskou armádou, jak vnímáte vášnivé diskuse, které se v souvislosti s událostmi na Ukrajině, s anexí Krymu odehrávají v politice i společnosti? Vidíte Putinovo Rusko jako hrozbu pro Českou republiku?

Samozřejmě, že si pamatuji dobu, kdy to tady všechno bylo pod ruskou nadvládou. A vnímám, že Česká republika je hodně blízko tomuto potenciálnímu nebezpečí. Ale obávám se, že Evropská unie se nechová příliš konzistentně, Ukrajinu měla podle mne řešit v době, kdy k tomu měla příležitost. Jestliže v dnešní době má podstatná část lidí na Ukrajině pochybnosti, jestli by nebylo lepší žít pod Ruskem, vidím jako problém, že se nechala Ukrajina dojít tak daleko. Až do doby, kdy míra korupce a situace obyčejných lidí na Ukrajině vede k tomu, že ti, kdo dneska nejvíc nadávají na Rusko, nejsou Ukrajinci. Nejvíc mne na tom všem překvapuje, že některá opatření se přijímají velmi pozdě, když už k takové situaci došlo.

Není ale problém, zda, případně za jakých okolností  se vměšovat do politiky jiných zemí?

Vždycky se říká, že se nebudeme vměšovat, a pak se najednou divíme. To je ohromně těžké. A pokud jde o Rusko,  také nemám jasno. Myslím si, že čím víc se budeme Rusko snažit izolovat, tím víc budou ve svém elementu, protože potřebují externího nepřítele. V  tom byli vždycky dobří. Na jednu stranu je Evropská unie vůči Rusku striktní, ale na druhou stranu Německo přechází  kompletně se svým energetickým programem na zemní plyn. A odkud ho bere? Vždyť se tam staví ohromný plynovod a o tom se mlčí. Na jedné straně se dělá póza, na druhé straně se vesele spolupracuje. Zakáží se vyvážet přesnídávky z Hamé do Ruska, ale budou se platit miliony euro za plyn do Německa. To je v pořádku? Mně to připadá trochu divné.

Vás nějak postihly protiruské sankce? Vyvážíte zboží do Ruska?

My tam vyvážíme pořád, ale Rusko je takový prazvláštní trh. Potenciál tam je. Problém je v tom, jak šel výrazně dolů kurs rublu. To postihlo asi každého, kdo do Ruska prodává. Ale myslím, že dlouhodobě není dobré pomáhat Rusku v budování vnějšího nepřítele. Oni se umí semknout a potom dokáží být nepříjemní.

Někteří odborníci upozorňují, že nikdo neví, co by v Rusku nastalo, kdyby padl ruský prezident Vladimír Putin. Varují, že by tam mohlo dojít k nějaké anarchii, rozvratu apod.  Souhlasíte s takovými obavami?

On by se mohl najít ještě někdo horší než Putin. Lidi typu Žirinovského apod. tam vždycky budou existovat.

Prezident Miloš Zeman je velký podporovatel přijetí eura, dokonce plánuje jmenovat nové členy bankovní rady České národní banky podle toho, jestli podporují náš vstup do eurozóny.  Jaký je Váš názor na přijetí eura?

Jsem každopádně pro přijetí eura. Myslím si, že všechny snahy naší centrální banky jsou vedené úplně jinými pohnutkami, než jsou prezentovány.  Jako podnikatel si přepočítávám už řadu let veškeré  své hospodářské výsledky na eura a v podstatě českou korunu beru jako loterii, která je ovlivňována naprosto nesmyslnými a nelogickými kroky národní banky.

Ani Vás neděsí, že Evropská centrální  banka pumpuje do ekonomiky miliardy eur prostřednictvím programu, který zahrnuje tisknutí nových peněz a nákupy vládních dluhopisů?

A co dělá Česká republika? To samé. Hrajeme si na svém písečku a tváříme se, že jsme nezávislí. Nejsme. Vždyť my jsme v tom proboha propojení. Kdyby se cokoli stalo s eurem, česká koruna nám nepomůže.

Jste tedy přesvědčen, že naší ekonomice by pomohlo, kdybychom přešli co nejdříve na euro?

Samozřejmě že ano.  Jsem o tom přesvědčen.  Je spousta zájmů, kterým nerozumím, a nechci ani domýšlet, co může být v tom, že někdo uměle vychyluje kurs jen proto, aby k výměně měny nedošlo.

Oddálit přijetí eura je podle Vás pravý důvod devizových intervencí?

Když v tuto chvíli někdo posune kurs do nevýhodnější pozice, každý si řekne, že by za své koruny dostal méně eur, než by měl, takže to vyměnit nechce. A tím pádem  si centrální bankéři posilují svoje pozice.

Na devizové intervence panovaly mezi odborníky rozdílné názory. Vy tedy patříte k těm, kteří si nemyslí, že by oslabení kursu koruny pomohlo české ekonomice?

Když se podíváte na to, jak je česká ekonomika propojena do zahraničí, je to podle mne v podstatě nesmysl. Jsem přesvědčen, že můžeme závidět Slovákům, že tento krok udělali už dávno. My kolem toho jen šlapeme a kecáme. 

Zatím kritéria pro vstup do eurozóny ale neplníme…

Myslím, že tak velký problém by to nebyl.

Česká ekonomika po letech konečně posiluje. Ale Vaše firma si vedla dobře i v uplynulých letech, na Vás se krize nijak nepodepsala. Ale projevuje se i u Vás nějaké zlepšení?

Jablotron je konzistentní, nestěžovali jsme si ani v předchozích letech. Jdeme systematicky nahoru. Nic se u nás nemění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…