Miliardář: Hrozit Ruskem nikam nevede. Vím, jak je to doopravdy se sankcemi. Co byste si počali bez Babiše

21.09.2016 13:24

„Patřím mezi podnikatele, kteří podporují EET od samého začátku,“ tvrdí v rozhovoru ParlamentníchListů.cz senátor Jiří Hlavatý (zvolený za ANO) a vyvrací tím slova majitele firmy BEST Tomáše Březiny, jenž byl jeho nedávným spoludiskutérem v nedělních Otázkách Václava Moravce. „Babiš vyčnívá a tak se vyčnívající hřebík musí zatlouci,“ usmívá se Hlavatý nad konáním předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který nedávno ve Sněmovně donutil Babiše k omluvě. Hlavatý se v rozhovoru vyjadřuje i o Angele Merkelové, o prezidentu Miloši Zemanovi a o osobním setkání s Věrou Čáslavskou.

Miliardář: Hrozit Ruskem nikam nevede. Vím, jak je to doopravdy se sankcemi. Co byste si počali bez Babiše
Foto: ANO
Popisek: Jiří Hlavatý

Po úmrtí gymnastky Věry Čáslavské zněl v českých médiích unisono obdiv nejen k jejím sportovním, ale i morálním kvalitám. Oproti tomu se ale objevilo prohlášení sester jejího bývalého manžela Josefa Odložila, kterého zabil syn. Podle nich Čáslavská v médiích Odložila prezentovala nepěkně, mnohdy jako tyrana mlátícího svoje děti a opilce. Prý je mrzí, že se v Čáslavské ani před odchodem z tohoto světa neprobudilo svědomí, aby se rodině Josefa omluvila. K jejímu jménu dokonce senátor Jan Veleba (SPO) uvedl, že Čáslavská nebyla žádnou mravní autoritou. Jak tohle chápete? Prý máte dokonce osobní vzpomínky ze setkání s Čáslavskou...

Je pro mne nedůstojné na vaši otázku odpovídat a je pro mě velkým překvapením, že si někdo vůbec dovolí zpochybňovat morální kvality paní Čáslavské. Moje generace ji obdivovala a prožívala s ní její velké úspěchy, díky kterým vešlo Československo do povědomí světové veřejnosti. Její názory byly sympatické lidem, měli jsme ji rádi. Její soukromý život nemá nikdo právo soudit ani kritizovat. Nikdo nezažil to, co ona. Slávu a prohru. Kdysi společně se sportovním komentátorem Štěpánem Škorpilem přijala pozvání do naší firmy, kterou jsme rozšířili o sportovní veřejnost a – jak jinak – byla tehdy úžasná, vtipná, společenská, poutavá a i nádherná vypravěčka. Všemi obdivovaná! Byla to pro mne čest ji osobně poznat. Její smrt mě zarmoutila.

Anketa

Kdo je nadějí české pravice?

0%
0%
45%
1%
6%
1%
hlasovalo: 9269 lidí

Sledoval jste dění v Poslanecké sněmovně těsně po sněmovních prázdninách? Jak říká exministr Vlastimil Tlustý, politika je o naději a emocích a dá se předpokládat, že nezajímavé a unylé postoje dnes nikoho neosloví. Je tohle i důvod, proč například velmi kontroverzní výrok vicepremiéra Andreje Babiše v souvislosti s táborem v Letech, nad kterým se všichni politici napříč politickým spektrem pohoršovali, v tichosti vyšumí a nestane se vůbec nic? Je to jen proto, že Babiš má charisma a podle mnohých prý zválcuje vše kvalitním marketingem?

Nevím nic o vícepremiérově marketingu. Vůbec ho nesleduji. Pokud je charisma znásobeno emocemi, které patří k lidskému bytí, tak účinek slov je daleko silnější, s tím souhlasím. V rámci emocí se každému z nás někdy stane, že bez rozmyslu jen zopakujeme, co nám někdo řekl a neprověříme si tuto informaci. Nikdo z nás nemůže říci, že to tak není, ať jsme učitel, pekař či politik – ten je také člověk. Nevím, co by se mělo stát po výrocích pana Babiše. Nové volby? To je nesmysl. Co by si všichni bez Babiše počali, média by měla o něj pečovat, je pro ně poklad a věčné téma.

Do Andreje Babiše se s chutí zakusuje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Předminulý týden si pak Kalousek na Babišově údajném zhodnocení tábora v Letech dokonce pěkně zgustnul. Babiše nakonec v PS donutil k tomu, aby se za svá slova omluvil. „ČR si totiž nezaslouží, aby ji reprezentoval člověk, který je ochoten pochvalně hovořit o nelidských praktikách Třetí říše!“ řekl Kalousek poslancům. Kdo z nich má v tomto dlouhodobém slovním souboji navrch? Nezávidí tak trochu Kalousek Babišovi čísla volebních preferencí hnutí ANO?

Nepřemýšlím o tom, kdo vyhrává. Pan Kalousek to často přehání a pokud nemá navrch, tak je nespokojen, ale to je běžné chování nejen politiků, ale je to i běžná lidská vlastnost. V politice je jen tato vlastnost více vidět. Ani ve sportu ani v politice však neplatí, že kdo útočí, ten také vždy vyhrává. Pan Babiš vyčnívá a tak se vyčnívající hřebík musí zatlouci. Když k tomu přidáme známé rčení, že „čím jsi úspěšnější, tím více nepřátel máš“, tak je tady o důvod více. Určitě jsou také lákavé preference hnutí ANO a dostat pana Babiše z vlády nebo z hnutí je lákavý cíl, jak posílit stranické pokladny u konkurenčních politických stran. Politika je často výměna urážek místo nápadů a i proto lidé politiky nevnímají jako někoho, koho by měli respektovat. Nápady nepadají z nebe, a ty co je mají a posouvají naši zemi k dospělosti bychom neměli odsuzovat, jak se někdy děje. Zvolení politici by si měli více uvědomovat, že základem demokratické společnosti je občan – a ne oni.

Politické strany jako TOP 09 anebo i lidovci, kteří varují před Ruskem a jeho snahou dostat nás do sféry svého vlivu, se ale také propadají ve volebních průzkumech. „Putinožroutství a rusožroutství už také trošku vychází z módy,“ připomněl k tomu Paroubek. Má pravdu?

V Rusku jsme po sankcích a hlavně devalvaci rublu ztratili stovky miliónů tržeb a také dvacetileté intenzivní budování trhu. Devalvace je obrovským dumpingem pro domácí výrobce, a jak slyšíme, tak iniciátoři sankcí z EU intenzivně v Rusku zakládají firmy a investují do výrob a současně se připravují na ukončení sankcí. Nic nového, podobný scénář se přece udál s Iránem.

Před měsícem jsme si připomněli výročí roku 1968, a přesto jen 15 procent lidí považuje Rusko jako hrozbu. Čím to je?

A to vám vadí? Napětí ve světě trvá, ale hrozit Ruskem nikam nevede. Lidé se dnes zabývají uprchlickou krizí, hrozbou teroristických útoků a hlavně mají denních a existenčních starosti víc než dost. Proč rozdmýchávat další paniku?

Mnozí vám po vystoupení v nedělní diskusi Otázky Václava Moravce spílají za to, že chválíte elektronickou evidenci tržeb a povinné kontrolní hlášení o DPH jen naoko, neboť jste prostě senátorem za hnutí ANO. Váš spoludiskutér z OVM – majitel firmy BEST Tomáš Březina dokonce tvrdil, že jste o EET před vysíláním hovořil zcela jinak, než pak pro diváky v přímém přenosu. Promiňte mi tu troufalost, ale jak to tedy je?

Všechno to jsou jen pomluvy. Zákeřnost lži spočívá v tom, že když je jednou vyřčena, tak mnozí ji považují za pravdu a je těžké ji vyvrátit. Proto jsem vůbec nereagoval. Mé postoje k EET nesouvisí s hnutím ANO. Patřím mezi podnikatele, kteří podporují EET od samého začátku a nikdy jsem před vysíláním jinak nemluvil. Pan Březina ve svém vystoupení podlehl emocím a pak se mi ve výtahu po vysílání omluvil. Dlouhodobé 25 let zatajování tržeb, neplacení daně z příjmu a neoprávněné inkasování DPH – to se přeci musí řešit a pro poctivé to není žádná hrůza. Jde o nástroj civilizovaný a potřebný. Češi si však umějí často najít cestu i minovým polem. Přesto věřím, že vše je dobře ošetřeno a před EET nebude úniku.

Prezident Miloš Zeman nedávno v Pressklubu Frekvence 1 prozradil, že prý německé kancléřce Angele Merkelové při osobním setkání v Praze na rovinu řekl, že když si někoho pozvete domů, tak ho také neposíláte na oběd k sousedům. Může tento jeho postoj nějakým způsobem sjednotit ty lidi, kteří jinak o Zemanovi tvrdí, že „chlastá“ a že je to buran?

Ty, co se vyjadřují hrubě o našem prezidentovi, nikdo nepředělá, mají svoji pravdu a sjednocují je jen vulgární postoje. Vadí mi, že takové výrazy se objevují tisku. Ke kultivaci českého národa to nepřispívá. Prezident se vyjádřil, jak je jeho zvykem, velmi výstižně a měl pravdu. Jen bych dodal, že u paní Merkelové se dominantní povaha Němců nezapře a bez problému zatlačí do pozadí vůdce Evropské unie, kterých by to měla být hlavní starost –  tedy Jeana-Clauda Junckera, předsedu Evropské komise, Donalda Tuska, předsedu Evropské rady, Martina Schulze, předsedu Evropského parlamentu. Německo je náš klíčový obchodní partner a sebevědomá silná země. Heslo „Wir schafen das“, zvládneme to, demonstruje německé vůdcovství v Evropě. Podle mne bude i nadále pokračovat vůdčí role Německa, když tito zmínění pánové nejsou v tomto procesu v čele.

Co se dá vlastně nyní poznamenat na vrub německé kancléřky, jejíž strana CDU po volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku skončila až třetí? Všimla jsem si, že namísto toho, aby si Merkelová sypala popel na hlavu, tak naopak opět veřejně zkritizovala ty státy, které stále odmítají migranty. Co o její mluvě soudíte?

Každý z nás nemá rád kritiku při prohře nebo neúspěchu a nikomu se nechce neúspěch dlouze rozebírat na veřejnosti . Obranou pak tedy je kritika ostatních. Velmi známý jev i u našich politiků. O průzkumech mám své mínění, ale u nás před třemi lety paní Merkelovou mělo v oblibě 70 % Čechů a dnes jen 17 %.

Je hysterie panující kolem uprchlíků zbytečná? Mnozí hovoří o nebezpečné radikalizaci společnosti a kupříkladu profesor Tomáš Halík by možná jako prevenci této radikalizace viděl větší vzdělanost národa. Copak nejsme dostatečně vzdělaní?

Jsme, Češi patří určitě mezi velmi vzdělané národy. Jsme dostatečně inteligentní, ale máme jinou historii ve srovnání se státy, které zbohatly na kolonizaci. Někdy by to chtělo hasící přístroj na horké hlavy.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…