Miloš Zeman opět jede: Některé národy se prostě nepřizpůsobí, tak proč si je sem brát. Sviňák, sex Pussy Riot, Pražská kavárna...

07.10.2015 13:38

Prezident Miloš Zeman je podle publicisty a komentátora Bohumila Pečinky opět ve formě. „I když se pohybuje těžce, jeho soudy jsou lehké, jako vždycky bývaly, a v osobním kontaktu působí svěže a odpočatě jako někdo, koho práce baví. Člověk se jen nemůže zbavit dojmu, že na té práci ho stejně nejvíc baví možnost provokovat,“ uvádí Pečinka v rozsáhlém rozhovoru s prezidentem v novém čísle týdeníku Reflex, který vyjde zítra. ParlamentníListy.cz děkují za poskytnutí ukázek.

Miloš Zeman opět jede: Některé národy se prostě nepřizpůsobí, tak proč si je sem brát. Sviňák, sex Pussy Riot, Pražská kavárna...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman vystupuje z vozu v chrámu Jing’an Temple v Šanghaji

Anketa

Schvalujete, že se Kalousek snaží blokovat Poslaneckou sněmovnu, aby si vynutil projednání opozičních návrhů?

14%
86%
hlasovalo: 7832 lidí

Proč je eurofederalista

Prezident vysvětlil, že se stal eurofederalistou, když si uvědomil, že jednotlivé národní státy jsou vystaveny vnějšímu nebezpečí.  „Tehdy jsem za hlavní nebezpečí považoval ruský imperialismus. Nu a pak se ukázalo, že skutečný nepřítel se neformuje na východě, ale na jihu v podobě Islámského státu nebo jeho odnoží, jako Tálibán, al-Káida nebo Muslimské bratrstvo,“ prohlásil Miloš Zeman hned v úvodu a popsal, že podle mapy islámského chalífátu a jeho výborů do roku 2020 chtějí islámští radikálové zabrat půlku Evropy, půlku Afriky včetně Etiopie, celou Střední Asii a ve střední Evropě Rakousko a Maďarsko.

Národní státy by měly mít autonomii v otázce uprchlíků

Ale Miloš Zeman zdůraznil, že eurofederalista nemusí být nutně příznivcem centralizovaného superstátu s jednou silnou vládou.  „Přeji si evropskou federaci, ale nechci, aby se Evropská komise vměšovala do oblastí, které si jednotlivé státy mohou řešit samy. To se týká také migrační a azylové politiky,“ prohlásil. Podle české hlavy státu by měla Evropská unie udělat půlkrok k větší integraci, ale současně by národní státy měly mít velkou autonomii, například v otázce uprchlíků. A naší vnitřní záležitostí podle Miloše Zemana je, zda přijmeme uprchlíky, kolik jich přijmeme, jestli si je budeme moci vybírat a kam je umístíme.

Některé národy jsou neasimilovatelné

Prezident nesouhlasí s postojem české vlády, která se podřídila většinovému názoru Rady ministrů o přerozdělení uprchlíků, naopak ocenil odvahu slovenského premiéra Roberta Fica, který se postavil proti, a doporučil, aby Česko použilo slovenský model. Prohlásil, že zásadně odmítá koncept multikulturalismu.  „Příklady z Británie, Francie a Německa, ona ghetta, ony vyloučené lokality, ona naprostá neschopnost asimilace svědčí o mnohém,“ dodal Miloš Zeman. Podle něj na základě západoevropských zkušeností o určitých národech předem víme, že jsou neasimilovatelné, takže proč prý tu lekci na vlastní kůži prožívat ještě jednou. A o důvod víc, když prý nikdo nevylučuje, že mezi nimi jsou džihádisté. Proto jako účinné řešení vlny migrace navrhuje armádu na hranice, vracet všechny ilegální imigranty a rozhodně je nepouštět do vnitrozemí.

Budeme mít splněnou evropskou kvótu, když přijmeme 1 500 českých krajanů z Ukrajiny

Český prezident odmítá, že by za svoje názory mohl být označen za xenofoba, protože dává za vzor vietnamskou pracovitost a úspěchy Vietnamců při integraci do české společnosti, bojuje za repatriaci českých krajanů nejen z Donbasu, ale z celé Ukrajiny. „Zdá se, že jich bude minimálně 1500, takže bychom vlastně měli mít naplněnou kvótu, již nám EU určila, není- liž pravda,“ upozornil.

Absorpční schopnost Evropy je nulová

Většina současných uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy, jsou podle prezidenta především ekonomičtí migranti. Proto se ptá, jestli sem chceme přestěhovat půlku Afriky a Asie, všechny ty lidi, jejichž životní úroveň je nižší než naše? Podle něj by měli zůstat ve své zemi a pracovat na zvýšení tamní úrovně. A Evropská unie by měla také říct, jaká je její absorpční schopnost. „Vzhledem k etnické, náboženské, sociální, ekonomické a další struktuře imigrantů v Evropě bych tvrdil, že absorpční schopnost je nulová. Pokud to Evropská unie neudělá, nemůže se divit, že se jednotlivé členské státy začnou opevňovat,“ dodal Miloš Zeman v rozhovoru pro Reflex. Prakticky už dnes není podle něj v Schengenu Řecko a Itálie; a je docela možné, že z něj časem odpadnou i další země.

Kdo na obrovský trh v Číně přijde první, bude mít výhodu

Prezident na otázku Bohumila Pečinky, co je cílem jeho koncepce zahraniční politiky, prohlásil, že za nejdůležitější považuje Čínu, protože podle určitých predikcí ekonomicky předstihne do tří let Spojené státy. A kdo na její obrovský trh přijde první, bude mít komparativní výhodu. „Kdo se bude neustále zaklínat lidskými právy a stýkat se s dalajlamou, přijde, až bude to nejlepší vybráno,“ uvedl zcela pragmaticky Miloš Zeman. A současně upozornil, že jeho primárním zájmem je hájit české národní zájmy.

Neodvolám velvyslankyni, které bylo sedmdesát let. Věkový limit je blbost

Miloš Zeman prosazoval služební zákon, ale jeho konečná verze se mu nelíbila, proto jej vetoval a dnes v rozhovoru pro Reflex potvrdil, že ho nehodlá dodržovat.   Nemíní odvolat českou velvyslankyni v Sýrii paní Filipi, která dosáhla limitního věku sedmdesáti let. „Suše jsem ministru zahraničí sdělil, že podle ústavy velvyslance jmenuje a odvolává prezident – a nikdo jiný než prezident. Mohu vás proto ujistit, že ji neodvolám,“ je rozhodnut  prezident porušit zákon, s nímž nesouhlasí. Věkový limit ve státní správě označil za naprostou blbost, ostatně jako celý služební zákon.

Ne každý intelektuál patří do pražské kavárny. Patří tam spíš lidé druhé ligy

V rozhovoru si prezident jako obvykle neodpustil ironické poznámky na adresu novináře, který s ním dělal rozhovor. „Pane redaktore, vy nejenže neznáte mapu islámského chalífátu, ale nečtete některé noviny, kde občas významní lidé vystupují nejen proti tzv. petici vědců, ale i povýšenosti pražské kavárny. Ne každý intelektuál patří do pražské kavárny. Patří tam spíš lidé druhé ligy, kteří se tím chtějí zviditelnit,“ uvedl na otázku Bohumila Pečinky, jestli přestřelky s pražskou kavárnou nejsou způsobeny tím, že ho do té kavárny nechtějí pustit.

Brežněv byl lepší než Stalin, Putin je lepší než Brežněv

Podle Miloše Zemana nemusí mít česká společnost strach z jeho východní politiky, protože když jsme členy NATO, není důvod k útoku Ruska na Českou republiku ani na žádný jiný stát. O Rusku si prý nedělá iluze, ale říká, že Brežněv byl lepší než Stalin a Putin je nepochybně lepší než Brežněv, protože v Rusku jsou volby, jakž takž nezávislá opozice a další instituce.


Ukázka z rozhovoru:

Jiný, slavný intelektuál z Vysočiny K. H. Borovský měl epigram: „Tak to chodí na tom světě, každou chvíli jinak. Dneska ctí tě za svatého, zítra budeš sviňák.“

To je můj oblíbený.      

Váš předchůdce Klaus měl v prvním a do poloviny druhého volebního období standardně kolem 70 procent podpory a končil jako ten Havlíčkův „sviňák“. Myslíte, že půjdete opačným směrem?

Pane redaktore, já už jsem si svoji sviňáckou fázi prožil zhruba před rokem. Tehdy jsem měl asi pětatřicetiprocentní podporu, a to především proto, že jsem o Pussy Riot řekl, že jsou to poloviční prostitutky. Argumentoval jsem snímky a videem z Národního biologického muzea v Moskvě. Ty jste také nejspíš neviděl, že?

Myslíte, jak tam provozují skupinový sex?

Sláva, tak alespoň o něčem máte ponětí.

Snad si nemyslíte, že kvůli kritice dvou pitomých ruských holek šla vaše popularita dolů?

Nejen proto. Před rokem jsem také řekl, že si zbytečně heroizujeme svou minulost a demonstrace na Národní třídě v listopadu 1989 nebyla žádný masakr. Sami novináři tvrdí, že to byl hlavní důvod, kvůli němuž se sešel ten malý pražský Majdan, který proti mně demonstroval a házel vajíčka. Mimochodem, slovo Majdan mi připomíná anglické May day. Doufám, že jste tento jemný vtip pochopil…

No, a já trvám na svém názoru, že při masakru umírají lidé, a 17. listopadu 1989 nezemřel jediný, s výjimkou Martina Šmída, což byla ovšem fiktivní mrtvola. Masakr byl naopak 17. listopad 1939, kdy zemřel dělník Sedláček, na něhož se z neznámých důvodů zapomíná stejně jako na studenta Opletala.

To jsou takové intelektuální konstrukce. Podívejte, vy jste už dva a půl roku prezidentem, a když hlava státu znevažuje jediný autenticky prožívaný státní svátek, což 17. listopad je, tak to je přinejmenším podivné.

Prezident má mluvit pravdu za všech okolností. Ostatně, když se Tomáš Masaryk obdobně kriticky vyjádřil o rukopisných falzech, vytloukli mu studenti okna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…