Miloš Zeman sdělil PL nové informace: Soros a rozvracení světa, čistka v ČSSD a milost pro Kajínka

09.04.2017 16:01

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Sorosova univerzita, kterou chce z Budapešti vystrnadit tamní premiér Viktor Orbán, patrně slouží jako ideologická přípravka známého miliardáře, který po světě organizuje barevné revoluce a Majdany. ParlamentnímListům.cz to řekl prezident Miloš Zeman. Promluvil též o možném čištění ČSSD od Sobotkových oponentů a vysvětlil, proč uvažuje o milosti pro Jiřího Kajínka.

Miloš Zeman sdělil PL nové informace: Soros a rozvracení světa, čistka v ČSSD a milost pro Kajínka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

Viktor Orbán chce vyhodit Sorosovu univerzitu z Budapešti, což ihned začala kritizovat část naší politické a novinářské obce s tím, že jde o jednu z nejlepších univerzit ve střední Evropě. Souhlasil byste s jejím přesunem do ČR?

Naštěstí vedení této univerzity už veřejně prohlásilo, že zůstane v Budapešti. Já sám jsem ve čtvrtek na setkání s občany řekl, že se jménem George Sorose je spojováno organizování řady tzv. barevných revolucí a že nepokládám za vhodné, aby se uskutečňovaly další a další Majdany.

Jedním z prvních, kdo navrhoval možnost přesunu té instituce do Prahy, byl Andrej Babiš, který řekl: „Jedna z nejlepších škol v Evropě bude asi muset skončit. Neměli bychom jim pomoct a mít je v Praze? Rád o tom budu jednat.“

Anketa

Podporujete Donalda J. Trumpa? (Hlasování od 9.4.2017)

48%
52%
hlasovalo: 6966 lidí

Jestli o tom bude jednat, to nevím, je to jeho věc. Ale po jejich prohlášení, že s tím nepočítají, je asi takové jednání bezpředmětné.

V případě, že by vedení Sorosovy univerzity změnilo názor na přesun k nám, rozmlouval byste to Andreji Babišovi?

Řekl bych mu, že se jménem George Sorose je skutečně spojena celá řada minimálně podivných aktivit a že před Majdany dávám přednost demokratickým volbám a demokratické změně vlády.

Václav Klaus připomínal, že tato univerzita v Praze krátce byla a jeho zásluhou z Česka odešla. Vy jste zmiňoval další Sorosovy aktivity, zahrnujete do obou podivných aktivit i tuto univerzitu?

Nelze vyloučit, že je to cosi jako jeho think-tank při organizaci různých aktivit tohoto typu.

Andrej Babiš řekl pro XTV, že Sobotka s Chovancem čistí svoji stranu od odpůrců. Nejdřív oznámil Jeroným Tejc, že už nebude kandidovat a jde z politiky, po něm i Marie Benešová. Podle Babiše je teď na řadě hejtman Zimola, jehož koalice na jihu Čech je podle médií před zhroucením… Co si o tom myslíte?

Víte, Radime, těch vysvětlení je celá řada. Zmínil bych ale jedno, které je poměrně frekventované. Blíží se parlamentní volby a někteří funkcionáři sociální demokracie, a nejen funkcionáři, očekávají výrazný propad ČSSD v těchto volbách. No a proto se stahují z politického života. Vyplývá z toho, že například Jeroným Tejc by mohl být poslancem i po volbách, ale byl by v poměrně nepohodlné roli buď opozičního politika, anebo politika, který by se podílel na koaliční vládě s ANO jako člen juniorního partnera.

Sám jsem řekl, že by mi pozice sociální demokracie jako juniorního partnera nevadila, to v politickém životě není nic neobvyklého, a svým způsobem bych tedy doporučoval, aby lidé tohoto typu, kteří nenesou přímou odpovědnost za volební porážku sociální demokracie, v politice zůstali. Jestliže se tito lidé domnívají, že nechtějí odpovědnost nést, vůbec nemohu vyloučit, že se do politiky vrátí.

To je pouze vaše domněnka, nebo máte náznaky o budoucím návratu těchto politiků?

Nemám žádné náznaky. Myslím si, že to tak může být, protože comeback v politice, jak mohu dokázat na svém vlastním případě, není zase tak neobyčejná záležitost.

A pokud jde o Babišovo vysvětlení, že jde o tlak Sobotky s Chovancem a snahy zbavit stranu svých oponentů či konkurentů, může na tom něco být?

Ano, může na tom něco být. Je to plauzibilní (pravděpodobná, pozn. red.) hypotéza. Na druhou stranu, já bych udělal krok dál a ptal bych se, jestli opravdu má Bohuslav Sobotka tak sebevražedné úmysly, a oslabuje tím vlastně svoji vlastní stranu, protože v sociální demokracii zase tolik výrazných osobností není.

Zazněly už hypotézy, že pokud skutečně vedení sociální demokracie ponechá ve významnějších funkcích jen naprosto loajální lidi, a stejně utrpí masivní volební porážku, nebude to na koho svést a odpovědnost za debakl ponese pouze Sobotka…

Je to pravda, ale odpovědnost na předsedovi je vždy bez ohledu na to, kdo je za ním. Na druhé straně samozřejmě chápu, že zatímco v případě setrvání několika jeho oponentů by se odpovědnost mohla alespoň částečně rozložit. V případě, když oponenti nebudou, zbude všechno na předsedovi sociální demokracie.

Poslední téma, případ Kajínek. Řekl jste, že o milosti pro něho vážně uvažujete. Můžete říci, na základě čeho si chystáte udělat definitivní názor, zda milost udělíte, či nikoliv?

Jak víte, dlouhá léta jsem plédoval pro obnovu řízení včetně toho, že tento případ bude přisouzen jinému soudu než soudu plzeňskému, který může být obviněn z podjatosti. Měli jsme na toto téma diskusi s bývalou ministryní spravedlnosti paní Helenou Válkovou, která se dokonce setkala s Kajínkem ve vězení, nicméně po jejím odchodu celá věc přinejmenším usnula.

Když to trvalo až příliš dlouho, a ten člověk je ve vězení už 23 let, a svého času i Pavel Rychetský jako tehdejší krátkodobý ministr spravedlnosti vyjádřil pochybnost o jeho vině, rozhodl jsem se vzít věci do vlastních rukou a zvažovat udělení milosti s tím, že si budu muset ještě promluvit s několika lidmi a přečíst si několik materiálů.

Máte časový odhad, jestli rozhodnutí učiníte za týden, za měsíc, za půl roku?

Za týden určitě ne, za měsíc možná a za půl roku téměř určitě.

Podle Kajínkovy advokátky Kláry Slámové máte udělat jasný krok a milost udělit, jinak to prý vypadá, že Kajínkova jména jen využíváte při setkávání s občany k vlastní popularitě…

Mé popularitě to může spíše uškodit, protože pan Kajínek má samozřejmě na veřejnosti velmi mnoho odpůrců. Pokud jde o tvrzení paní Slámové, že o tom mluvím s občany, není to pravda. Ano, občané o tom mluví se mnou. Například jsem odpovídal na dotaz jednoho občana právě v Čáslavi.

Co se týká paní Slámové, je to ženština, která se považuje za Kajínkovu advokátku, ale přitom pro Kajínka neudělala absolutně nic, takže by alespoň měla mlčet.

Redaktor Respektu Kundra napsal, že jste případ Kajínka a možnou milost zmínil jen proto, abyste překryl skandál s dětským pornem ve vašem počítači, a že tedy vrtíte psem.

Tak zaprvé. Žádný skandál to není, ale Bakalův Respekt to může za skandál považovat. Zadruhé, uvedl jsem asi s ročním zpožděním spíše jako zajímavost nedostatečné ochrany prezidentského počítače v Lánech, že mi tam někdo nainstaloval porno, a to prostřednictvím radia Razor z Alabamy. To je vše. Jenom naprostý blbec může tvrdit, že je to skandál a Kajínkem překrývám něco, co by mohlo vést k podezření z mé pedofilie. Kdybych byl skutečný pedofil, nikdy nic takového sám nebudu uvádět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…