Ministr Metnar o Marrákešské deklaraci: Není to mezinárodní smlouva o přijetí migrantů. Legální migrace? Možnost, ne povinnost. O přijímání rozhodne vždy Česko samo. Do přípravy byla zapojena ministerstva i kancelář prezidenta

10.05.2018 18:51

ROZHOVOR Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k hojně skloňované Marrákešské politické deklaraci, která vyplynula z euro-afrického dialogu o migraci a rozvoji pro léta 2018-2020.

Ministr Metnar o Marrákešské deklaraci: Není to mezinárodní smlouva o přijetí migrantů. Legální migrace? Možnost, ne povinnost. O přijímání rozhodne vždy Česko samo. Do přípravy byla zapojena ministerstva i kancelář prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Zmocnila Vás vláda k podpisu Marrákešské politické deklarace a akčního plánu euro-afrického dialogu o migraci a rozvoji pro léta 2018–2020?

Vše se pohybuje v hranicích schválených rámcových pozic a mandátů na jednání premiérů či ministrů zemí EU, které jsou projednávány nejen ve vládě, ale i v příslušných výborech Poslanecké sněmovny.

Znovu chci jednoznačně vyvrátit dezinformace a nepřesnosti, které se objevily. Deklarace ani akční plán neobsahují žádnou podporu masové migrace z Afriky. Jsou to právně nezávazné dokumenty. Není to žádná mezinárodní smlouva, nic se tedy nepodepisovalo. Jedná se pouze o závěr společné diskuse ministrů, které se zúčastnilo šest desítek evropských a afrických států, a který pro ČR nepřináší žádné nové závazky.

Můžete uvést, kdy a jak o tom vláda jednala, a případně číslo usnesení vlády?

Vláda byla pravidelně informována. Jedná se už o pátou konferenci v pořadí, nejde tedy o žádnou novou iniciativu. Takováto forma spolupráce vznikla už v roce 2006 z iniciativy Francie, Španělska, Maroka a Senegalu, kdy kvůli nárůstu nelegální migrace v té době vznikla potřeba o problémech společně mluvit a zastavit nelegální migraci do Evropy.

Byl tento dokument projednán ve Sněmovně, nebo v jejích výborech – např. zahraničním, pro bezpečnost, a pro evropské záležitosti?

Jak jsem uvedl na úvod, nejedná se o mezinárodní smlouvu, ale nezávaznou politickou deklaraci a akční plán, které jsou navíc v naprostém souladu s prioritami ČR v této oblasti. Těmi jsou boj proti nelegální migraci a pašerákům a stabilizace migrantů co nejblíže místu jejich domovské země. Dokumenty sice obsahují části k legální migraci a uprchlictví, avšak rozhodně pro ČR nezakládají žádné nové závazky v oblasti přijímání migrantů.

Můžete prosím uvést, kdy a s jakým výsledkem jste o tom s poslanci jednal (případně Vámi vyslaní zástupci resortu)?

O migrační politice jednám s poslanci pravidelně, zejména na Evropském výboru. Na postoji, že migrace se musí zastavit ještě v Africe, existuje ve sněmovně široká shoda. Proto ale musíme s Afričany mluvit napřímo.

Projednal jste s prezidentem republiky Vy, nebo jiný člen vlády, záměr schválit jménem ČR tento dokument?

Do procesu přípravy dokumentů byla zapojena vláda, všechna ministerstva a rovněž Kancelář prezidenta republiky. A rád bych opět zdůraznil, že se jedná o právně nezávazné texty, na jejichž základě ČR nevznikají žádné nové závazky. Není to mezinárodní smlouva. Jedná se pouze o potvrzení potřeby spolupracovat s africkými partnery v těchto otázkách, které se již od samotného založení euro-afrického dialogu zaměřují na zastavení nelegální migrace, což jde navíc ruku v ruce s dlouhodobou pozicí ČR.

Můžete uvést kdy, a případně jestli prezident republiky k tomuto záměru vládě uložil nějaké úkoly či omezení?

Viz odpověď na předchozí otázku.

Souhlasíte plně a bezvýhradně se vším, co je uvedeno v Marrákešské politické deklaraci a akčním plánu euro-afrického dialogu o migraci a rozvoji pro léta 2018–2020?

Oba dokumenty nepřinášejí do oblasti azylu a migrace pro ČR nic nového. Ve své podstatě se jedná o potvrzení politických priorit, které ČR dlouhodobě prosazuje, jako je boj proti nelegální migraci, posílení spolupráce na návratech, boj proti pašeráckým sítím. Odkaz na legální migraci a mobilitu je pouze potvrzením možnosti spolupráce v této oblasti. Způsob a proces přijetí legálních migrantů však i nadále podléhá výhradnímu a suverénnímu rozhodnutí ČR, kdy osoba musí v souladu s cizineckým zákonem splnit veškeré potřebné náležitosti. Jedná se o možnost, nikoliv povinnost.

Jaké hodláte učinit kroky k tomu, aby se na tvorbě českých i evropských právních předpisů týkajících se migrace více podílely nevládní neziskové organizace zabývající se lidskými právy migrantů a též organizace sdružujcí samotné uprchlíky a migranty?

Toto není obsahem ani jednoho z dokumentů. Konečné rozhodnutí o podobě českých a evropských předpisů vždy zůstane v rukou parlamentů a vlád. Je však samozřejmé a již nyní zcela běžné, že všichni májí právo vyjádřit svůj názor.

Jaké kroky hodlá ministerstvo vnitra učinit k tomu, aby usnadnilo uprchlíkům a migrantům žijícím v ČR zasílat finanční prostředky do zemí, z nichž tyto osoby přišly?

Česká republika již nyní umožňuje legálním migrantům zasílat své legálně získané finanční prostředky do zahraničí.

Jaké změny legislativy upravující pobyt cizinců na území ČR a v oblasti vízové politiky a vůči africkým zemím vláda podnikne s cílem snížit nelegální migraci a umožnit migraci legální?

Žádná změna cizineckého zákona o pobytu cizinců se v této souvislosti nepřipravuje. Na druhou stranu Evropská komise před několika týdny představila návrh změny Vízového kodexu, jehož  jedním z cílů je vytvoření účinné páky na země, které s námi nespolupracují v boji proti nelegální migraci a v návratech. Jedna z pák by měla být např. navýšení poplatku za vydání víza.

Jaký je Váš názor na postoj Maďarska, jehož ministr zahraničí odmítl tento dokument podpořit?

Nerad bych komentoval vnitrostátní politické rozhodnutí maďarské vlády. Tato pozice mi jistě nepřísluší. Maďarsko se sice rozhodlo nepřipojit k politické deklaraci, ale i nadále chce zůstat součástí Rabatského procesu a v rámci něj dále realizovat konkrétní aktivity. Příkladem je společný projekt zemí Visegrádské skupiny na posílení libyjské pobřežní stráže v boji proti nelegální migraci či poskytování studentských víz Maďarskem pro Afričany na maďarských univerzitách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Kunštek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…