Mirek můj podpis nemá. Z ODS zazněl první hlas proti Topolánkovi

05.11.2017 20:10

ROZHOVOR Snad má dost rozumu na to, aby věděl, co dělá. Proti současnému prezidentovi to budou však mít všichni ostatní těžké, říká k Topolánkově kandidatuře na prezidenta senátor ODS Jaroslav Zeman.

Mirek můj podpis nemá. Z ODS zazněl první hlas proti Topolánkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

„Voliči mají aspoň velký výběr, ale proti současnému prezidentovi to budou mít všichni ostatní těžké,“ komentoval pro PL.cz kandidaturu Mirka Topolánka na prezidenta senátor Jaroslav Zeman (ODS). Není příznivec přímé volby. „Rozvrátila parlamentní systém,“ říká. ODS je podle něj na cestě vzhůru, zato ČSSD bude mít velké problémy se vzpamatovat. „Chovali se poslední tři měsíce až ultralevicově,“ povšiml si. K povolební situaci uvádí: „Andrej Babiš si to vyjedná a vládnout bude.“ 

Anketa

Který Zemanův protikandidát má největší šanci na úspěch?

27%
6%
5%
hlasovalo: 5364 lidí

Kandidaturu na prezidenta ohlásil bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Shání podle svých slov podpisy senátorů z řad ODS, ale i TOP 09 či KDU-ČSL. Váš podpis má?

Ne. Nemá.

Co říkáte na jeho kandidaturu, co si o ní myslíte?

Voliči budou mít velký výběr. Teď se to hrne zleva zprava. Nejsem vůbec příznivec přímé volby, ať je to prezident, nebo jak se mluví o hejtmanech a starostech, že by se také volili přímo. Úplně to změnilo celý systém, který fungoval od první republiky.

Myslíte, že ta přímá volba je důvod, proč nekandidují straničtí kandidáti? I Topolánek řekl, že není stranickým kandidátem…

Protože přímá volba úplně rozvrátila parlamentní systém. Viděli jsme na Slovensku, jak se potýkali s Kotlebou, který byl produktem přímé volby. Je to špatná volba, kterou udělala tehdejší Sněmovna se Senátem.

Nebude si Mirek Topolánek vláčet s sebou velký batoh jménem Marek Dalík? Prezidentská kampaň je totiž dost ostrá, možná úplně nejostřejší…

Snad má dost rozumu na to, aby věděl, co dělá. Je to jeho problém. Ale možná to bude ostré až ve druhém kole. Samozřejmě pan prezident je silný hráč s veškerými prostředky, které má. Všichni ostatní to budou mít hodně těžké.

Zeptám se ještě na výsledky sněmovních voleb. ODS skončila druhá – i když s velkým odstupem za ANO. Dá se říci, že jste spokojeni s výsledkem v ODS?

Tipoval jsem, že ODS získá 10 až 12 procent. Docela jsem se trefil. Když proplujeme toto volební období v klidu, tak budeme mít příště 16-18 procent. Očistili jsme se. Sáhli jsme si hodně dolů. Zbavili jsme se všech příživníků, lobbistů a špatných lidí. Ti od nás odskákali, když jsme neměli moc a peníze. Vzestup na 12 procent to potvrdil, i když únik ANO je obrovský. 

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ve volbách mě nejvíce překvapil obrovský propad ČSSD. Je to trochu podobný příběh jako ODS při minulých volbách?

Je to pro ně teď ještě drtivější než tenkrát pro ODS, která skončila zásahem policie na Úřadu vlády. Sociální demokrati se tedy vyznamenali. Oni vystupovali chvílemi až ultralevicově. To jsou ti jejich paraziti, OSVČ, které pošleme do výroby. To jsou ti zaměstnavatelé, kteří dávali špatné mzdy. Normálně rozsévali třídní nenávist. Až se zbláznili. Vůbec nevěděli, se kterými lidmi pracují, kteří je volí.

Máte pravdu, že situace je teď jiná. Teď panuje ekonomická konjunktura, což většinou pomůže při volbách vládním stranám.   ANO to pomohlo, ČSSD vůbec...

Oni to špatně uchopili. Jejich vrcholní představitelé se začali divit, za jak mrzké peníze pracuje dělný lid. Já ten dělný lid vidím každý den, oni ho neviděli ani ve filmu. Najednou objevují Ameriku. On taky ale každý nemůže dělat ministra. Každý nemá vysokou školu a jiné předpoklady uplatnění. Ale když bude pracovitý, bude dělat jednoduché práce a bude šťastný, že ji má. Oni se úplně zbláznili. Poslední  tři měsíce byli pomalu jako komunistická strana v roce 1948. Když vezmu jejich hesla a některé projevy. Osobně jsem jim to až takhle nepřál. Až mi jich bylo líto. U ODS jsem věřil, že se vydere nahoru. Ale tady si moc jistý nejsem. Jak dlouho se budou vzpamatovávat.

Jak to odhadujete teď po volbách. Vznikne nějaká vláda, nebo nám hrozí předčasné volby?

Myslím, že nějaká vláda vznikne. Předčasné volby by asi neprospěly komunistům, kteří teď budou mít nižší příjem. Ani sociálním demokratům, kteří k tomu mají ještě Lidový dům. Jediný, komu by to nevadilo, je Andrej Babiš. Ten by mohl mít mimořádné volby každého půl roku.  Myslím, že Andrej Babiš si to vyjedná a vládnout bude. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …