Místopředseda TOP 09: Přímá volba nezbavuje Zemana slibu. V civilizované zemi by po vystřízlivění rezignoval

07.12.2014 7:35

ROZHOVOR Blíží se čas pro možné odvolání prezidenta Zemana? A jak se na nás dívá svět a především pak Evropská unie, pro kterou můžeme být nečitelnější víc, než si jen tak myslíme. Na aktuální otázky „cestovatelských“ aktivit Miloše Zemana i o hrubnutí naší politické scény si ParlamentníListy.cz povídaly s místopředsedou TOP 09, bývalým náměstkem ministra zdravotnictví, politologem Markem Ženíškem.

Místopředseda TOP 09: Přímá volba nezbavuje Zemana slibu. V civilizované zemi by po vystřízlivění rezignoval
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Hrubne podle vás dnešní politická scéna?

Parlament, potažmo celá politická scéna, je v malém vzorek celé společnosti, jsou v něm lidé slušní, hrubí, inteligentní i lidé, kteří na osvícení Duchem svatým stále ještě čekají. Neřekl bych, že politická scéna hrubne. Ve světě jsou známy i takové parlamenty, kde po sobě házejí poslanci i židle, nebo se perou, například Tchaj-wan, Rusko a další. Ve srovnání s tím je náš Parlament kultivovanou institucí. Samozřejmě si ale nelze nepovšimnout výroků hlavy státu v přímém přenosu. Osobně mně více vadí skutečnost, jak nás pan prezident jeho výroky směrem k Ukrajině či Číně poškozuje v normálním liberálně demokratickém světě.

...hrubnou i média?

Nemyslím si, spíš některá média ve vlastnictví jednoho nejmenovaného politika o některých věcech tolik již nepíšou, ale nezaznamenal jsem, na co se ptáte. Hrubost by mi ani tolik nevadila, kdyby byla objektivní.

Co říkáte na projevy a cestování prezidenta Miloše Zemana?

Pan prezident zcela účelně a záměrně poškozuje obraz České republiky, který byl do té doby ostatními státy brán jako renomé České republiky a byl jedinou značkou, kterou jsme se v zahraničí mohli chlubit. Jeho cesta na Rhodos a jeho výroky v Číně jsou pro mne nepřijatelné. Aby hlava státu země, která má zkušenost s nedemokratickým režimem, říkala v Číně, že nepřijela, aby mluvila o lidských právech, ale aby se učila, jak stabilizovat společnost, považuji za něco, co by v normální civilizované zemi po vystřízlivění přinutilo prezidenta k rezignaci.

Poškozuje nás to v očích Evropské unie a vyostřuje se tím i vnitropolitická situace?

V Evropské unii se stáváme nečitelní. Vláda něco říká vůči Rusku, pan prezident něco jiného, pak vláda zase něco jiného. Je na vládě, aby to objasnila a řekla, zdali souhlasí s panem prezidentem či nikoliv. Vláda je dle Ústavy odpovědná za zahraniční politiku, nikoliv pan prezident, je na vládě, co mu dovolí.

Může dojít k situaci, o níž se už skrytě hovoří i uvnitř ČSSD, že budou Hradu utnuty" zahraniční cesty, jako to bylo kdysi v případě nynějšího exprezidenta Václava Klause?

O tom nic nevím. Pokud by to ale bylo jen na mně, pak bych v rámci přípravy novely zákona o platech ústavních činitelů u kolonky pan prezident napsal nula.

Hradní protokol zdůrazňuje, že zahraniční cesty prezidenta pomáhají k hledání nových odbytišť. Levice uvádí, že křik opozice je podněcován ze Západu, který nerad vidí, že může přijít o některé trhy a že jde vlastně o konkurenční boj...

Za vlády pravice došlo k nárůstu obchodu s Čínou, aniž by Česká republika musela rezignovat na dosavadní politiku ochrany lidských práv. Jsem zvědav, kolik milionů přinesou výroky pana Zaorálka a pana Zemana směrem k Číně do státního rozpočtu. Dokonce i taková Čína respektuje, pokud jsou postoje země konzistentní, pokud jsou patolízalské, nemá k nim respekt.

Je vůbec možné vyvolat diskuzi o odvolání prezidenta, když ten má silný mandát vzešlý z přímých voleb?

Přímá volba prezidenta nikterak nezbavuje slibu, který přísahal, a článku Ústavy, jež ospravedlňuje, aby mohla být podána ústavní stížnost. Možné to je, ale vzhledem k situaci v Poslanecké sněmovně, v Senátu a počtu soudců jmenovaných prezidentem Zemanem u Ústavního soudu tuto možnost vidím jako nereálnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…