Místopředseda hnutí ANO odráží útoky na Babiše. Prý jde jen o snahu odvrátit pozornost od něčeho skutečně podstatného

03.07.2015 17:15

ROZHOVOR Nejtěžší na koalici je neustálé navyšování výdajů ze strany ČSSD, kterému bráníme. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl místopředseda hnutí ANO a poslanec Jaroslav Faltýnek. Negativní kritika na Andreje Babiše a hnutí má odvrátit pozornost od toho podstatného, tedy že kmotři v České republice ztrácejí pevnou půdu pod nohama, uvedl. Podle něj je boj s korupcí účinný.

Místopředseda hnutí ANO odráží útoky na Babiše. Prý jde jen o snahu odvrátit pozornost od něčeho skutečně podstatného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Podle posledních průzkumů TNS Aisa ze 14. června pro Českou televizi nemá vláda takovou podporu, jako dříve. Co si o tom myslíte?

Myslím si, že se blíží polovina funkčního období a nedělal bych z toho žádné drama. Vláda funguje, plní své sliby, napravuje to, co tu napáchaly vlády předchozí. Možná trochu přibývá konfliktů, ale to bych přisuzoval jednání o rozpočtu na příští rok a také tomu, že se blíží krajské volby, kde chce ČSSD obhájit svých jedenáct postů hejtmanů.

Hlavními důvody má být neúčinný boj s korupcí. Dále neplnění předvolebních slibů, že zvýší příjmy rozpočtu o desítky mliard korun. Jak se na to díváte?

Myslím, že boj s korupcí účinný je, ovšem pravicová opozice a občas i koaliční partneři se některým protikorupčním zákonům účinně brání. Hnutí ANO bohužel ve vládě není samo. Registr smluv a další protikorupční zákony by byly dávno přijaté. A daňové příjmy se zvyšují ročně o desítky miliard.

Co je podle vás na koalici s ČSSD a lidovci nejtěžšího?

Především požadavky ČSSD na neustálé navyšování  výdajové stránky rozpočtu, kterému my bráníme. I koaliční partner by měl ustoupit, začít šetřit ve svých resortech a být transparentní, to se mu podle nás moc nedaří. ČSSD a KDU–ČSL jsou tradiční strany, které jednají jinak za stolem a jinak mluví před médii. To my neumíme a ani se to učit nechceme. Říkáme pořád to samé.

Jak vnímáte spor Babiše a poslance Šincla, kterého si nechal zjistit u bezpečnostní divize Agrofertu?

Máte to dost pomýlené. Asi vycházíte z článku v deníku Právo, který spekuloval o tom, že by divize, která má za úkol chránit objekty více než dvou stovek firem Agrofertu a zaměstnace, aby v nich nekradli, měla něco společného s informacemi o panu Šinclovi. Je to samozřejmě blbost. Pan předseda vycházel z otevřených zdrojů. Neexistují žádné složky ani žádné informace „bezpečnostní divize“.

Souhlasíte s takovou politickou taktikou? Budeme si na všechny shromažďovat informace?

Nevím, jestli budete na všechny shromažďovat informace... My to rozhodně neděláme. Kdyby někdo napadl vás, vaši firmu a vaši rodinu, tak byste se asi také chtěla dovědět, kdo to je a proč to dělá. U pana Šincla k tomu veřejné informace stačí.

Cítíte nějak ve vlastní práci následky kroků Andreje Babiše, či kritiky, která se na něj nese?

Kritika na pana Babiše a na ANO se snáší každý den. Je to logické, fungoval tady nějaký systém a média někdo vlastní, není to jen pan Babiš, na což se občas zapomíná. Musíme tomu čelit, zdržuje to, znepříjemňuje to život, ale museli jsme s tím počítat. Jsme proti systému, který se tu postupně zaváděl pětadvacet let. Naše hnutí ho nabouralo, a to myslím čistě v pozitivním smyslu. To negativní, co se na nás neustále hrne, má ale hlavně odvést pozornost od podstaty věci – totiž že zde kmotři a celý jejich systém ztrácejí půdu pod nohama.

Domníváte se, že mohou hnutí ANO poškodit?

Hnutí ANO nejvíc poškozují chyby, které dělají lidé v hnutí ANO. Pokud ustoupíme od původní cesty zbavit Česko korupce, kmotrů, předražených zakázek a plýtvání, tak to lidé poznají.

Na co by se podle vás měla vláda nyní soustředit?

Stále na to, co slíbila. Slíbili jsme efektivní stát bez korupce a bez navyšování daní. Zásadní jsou tedy protikorupční zákony, zákony k efektivnějšímu výběru veřejných peněz a ty, které povedou veřejnou správu k transparentnosti. Neměla by se soustředit na předvolební boj rok před volbami. To žádné vládě nesvědčí a naopak to ve volbách oslabí všechny koaliční strany.

Jak vnímáte zrušení zdravotnických poplatků? Měly by být obnoveny?

My jsme na zrušení poplatků přistoupili trochu naivně, bylo to jedno z hlavních témat ČSSD před volbami. Druhým byly církevní restituce, se kterými sociální demokraté nic neudělali, takže si prosadili alespoň to zrušení. Měli jsme trvat na poplatku za pobyt v nemocnici, zrušit jej jen dětem, důchodcům a dlouhodobě nemocným. Teď se snažíme prosadit alespoň to, aby si lidé mohli doplatit za některé zdravotní pomůcky jako je třeba lehčí ortéza a podobně. I tomu ČSSD brání.

Proč podporujete vznik registračních pokladen?

My podporujeme, a doufám, že celá vláda, moderní elektronickou evidenci tržeb. Registrační pokladny podporoval v roce dva tisíce pět Miroslav Kalousek.

Plní práce pro hnutí ANO vaše očekávání?

Já jsem v politice už od devadesátých let, i když v té komunální. Myslím, že jsem, na rozdíl od pana předsedy, přece jen víc věděl, do čeho jdeme a že to bude cesta plná špíny. Politika ale nakonec vždycky skončí u toho, jací jsou v ní lidé. A já jsem přesvědčený, že v hnutí ANO převažují ti lepší, kteří do politiky skutečně nešli kvůli svým zájmům. Pokud někdo šel do ANO, aby se dostal k nějakému postu nebo aby zbohatl, tak se to stejně dříve či později projeví. A my nejsme tradiční strana, abychom takové lidi kryli a problémy zametali pod koberec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…