Mladá poslankyně z Ústecka odkrývá problémy běžného občana, které prý Babiš neřeší. Je to špatné a bude asi ještě hůř

13.12.2018 20:22

CO NÁM DAL ROK 2018 „Chudí lidé jsou stále chudí, senioři a invalidé se nemají dobře, lidé se nemohou domoci spravedlnosti a problémy naší společnosti jsou stále nedořešeny,“ bilancuje uplynulý rok poslankyně Tereza Hyťhová z SPD. Národ je dále rozdělený a vinu nesou média, aktivisté i někteří politici. Nadále podle Hyťhové také platí, že je prezident Miloš Zeman výraznou osobností. A co neúspěšní prezidentští kandidáti? Šedé myši. Poslankyně popsala i zásadní výhrady SPD k politice vlády: „Zvyšuje sociální dávky pro nepřizpůsobivé občany, odmítá pomoc lidem v dluhové pasti, nechce řešit lichvu, odmítá zvyšovat důchody všem stejnou částkou, navyšuje peníze politickým neziskovým organizacím…“

Mladá poslankyně z Ústecka odkrývá problémy běžného občana, které prý Babiš neřeší. Je to špatné a bude asi ještě hůř
Foto: archiv T. Hyťhová
Popisek: Tereza Hyťhová

Rok 2018 přinesl prezidentské, komunální, senátní volby, vládu Andreje Babiše atd. Událostí na české politické scéně bylo opět dost. Jak nová vláda, tak prezidentské volby vyvolaly zásadní rozruch. Byl uplynulý rok v něčem přelomový? Jak se vše podle vás odrazilo na atmosféře ve společnosti? Jsme po roce sjednocenější národ, nebo je to právě naopak?

Přelomový tento rok nebyl bohužel v ničem, chudí lidé jsou stále chudí, senioři a invalidé se nemají dobře, lidé se nemohou domoci spravedlnosti a problémy naší společnosti jsou stále nedořešeny. Národ je rozdělený, není to však vina běžných občanů, ale médií, různých aktivistů a některých politiků.

Pokud jde o prezidentské volby, změnil se nějak za uplynulé měsíce váš názor na kandidáty na prezidenta, zvlášť na Miloše Zemana a Jiřího Drahoše? Překvapili vás v něčem?

Nadále platí, výrazný Miloš Zeman se vším všudy, co k němu patří. Zbytek kandidátů včetně Jiřího Drahoše zůstávají šedými myšmi.

Koncem roku prezident znovu podpořil zrušení sankcí proti Rusku, na jaře naboural oficiální výklad „kauzy Skripal“ s tím, že Novičok se v Česku tak či tak vyráběl. Vzbudil tím pohoršení. Co říkáte na to, že v souvislosti se jménem prezidenta padá i výraz vlastizrádce? Chová se skutečně Miloš Zeman v rozporu se „spojeneckými svazky“, a pokud ano, je to v náš prospěch nebo ne?

Anketa

Je Miloš Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 19417 lidí
Vlastizrádce je ten, kdo vážně a úmyslně poškozuje strategické zájmy své země a národa. Je nesporné a statistikou a fakty doložitelné, že sankce vůči Rusku těžce poškodily mnoho českých firem a jejich zaměstnance a jako celek českou ekonomiku – přičemž naopak pomohly jak Rusku k ekonomickému osamostatnění, tak mnohým západním firmám a globálním koncernům, které sankce obchází třeba tím, že budují firmy přímo v Rusku.

Kdo je vlastizrádce? Ten, kdo je proti ekonomickému poškozování ČR, nebo ten, kdo ho prosazuje? Novičok se u nás nejen prokazatelně vyráběl – údajně pro výzkum jak mu čelit – a máme to od armády oficiálně potvrzené (psaly o tom v minulosti, léta před aférou i Chemické listy), takže pan prezident má pravdu.

V posledních měsících roku 2018 čelil premiér Babiš reportáži stran svého syna a Čapího hnízda. Projevil se premiér jako „chlap“, který byl obětí médií, nebo se vymlouval a zahrál věci do autu? To byly v době průběhu kauzy dvě její dominující interpretace. Jak to tedy dle vás dopadlo?

My v SPD už od počátku žádáme o prošetření kauzy Čapí hnízdo a vyzýváme policii, aby nám všem co nejrychleji sdělila své závěry. Musíme si uvědomit jednu zásadní věc, a to tu, že své děti do této kauzy zatáhl sám pan premiér, tudíž za to nese plnou odpovědnost.

Andrej Babiš získal důvěru Sněmovny, ale důvěru většiny národa nemá. Stále se propírají kauzy s ním spojené, ale co jeho sociální politika? Zlevněné jízdné pro důchodce a studenty, zvýšení důchodů, obědy zdarma pro školní děti… To vše prosazuje vláda Andreje Babiše. Rozhazuje a korumpuje voliče, nebo zjednává sociální spravedlnost?

Váš výčet toho, co prosazuje Andrej Babiš, není úplný. Zvyšuje sociální dávky pro nepřizpůsobivé občany, odmítá pomoc lidem v dluhové pasti, nechce řešit lichvu, odmítá zvyšovat důchody všem stejnou částkou, navyšuje peníze politickým neziskovým organizacím, chce vysílat české vojáky do bojových misí v zahraničí, odmítá uzákonit přímou hmotnou odpovědnost politiků, a prosadil dokonce zvýšení jejich platů, prosazuje urychlené přijetí Istanbulské úmluvy a v neposlední řadě odmítá také funkční referendum, kde by bylo možné např. hlasovat o našem členství v EU. Ve výčtu toho, co prosazuje vláda hnutí ANO, ČSSD a KSČM bych mohla ještě dlouze pokračovat.



Andrej Babiš se chlubí, že s Viktorem Orbánem mluvil o politice navýšení porodnosti. Prozatím jsou z toho ty obědy pro děti zdarma. Co nám v ČR reálně chybí k tomu, aby náš populační růst nemuseli dorovnávat migranti? Proč je tak málo českých dětí?

Tady vidíte, jak se u pana premiéra liší slova a činy. Na jednu stranu navyšuje sociální dávky pro nepřizpůsobivé občany a na druhou stranu odmítá daňově či jinak zvýhodnit pracující rodiny s dětmi, aby byly co nejvíce motivovány k tomu, aby měly více dětí. My v SPD navrhujeme 50 % slevu na dani z příjmu rodiče u prvního dítěte a 100 % slevu na dani z příjmu od druhého dítěte, dále navrhujeme znovuzavedení bezúročné novomanželské půjčky podmíněné pracovní minulostí alespoň jednoho z manželů, čistým trestním rejstříkem bez úmyslných trestných činů a v případě, že má rodina školou povinné děti, tak by nesměly být neomluvené hodiny. Státu se tato investice bohatě vrátí.

Obecně řečeno, je Babišova vláda úspěšná? V předtuše blížící se hospodářské krize prý rozhazuje, neinvestuje a premiér vše překrývá nákladným PR.

Musíme se na to podívat očima našeho běžného občana. Od Nového roku se rapidně zdražuje cena elektřiny, plynu a potravin, to znamená, že případné zvýšení platu či důchodu se v podstatě vynuluje a situace našich občanů zůstane stejná, ne-li horší.



Politické strany, které jsou v opozici vůči vládě Andreje Babiše, bojují mnohdy o stejného voliče. Má některá strana dobře našlápnuto k tomu Babiše porazit a za jakých podmínek by se to mohlo stát? Vidíte na politické scéně nějakou osobnost, která by ho mohla dostat nejen z premiérského postu?

Z mých předchozích odpovědí vyplývá, že v SPD máme v mnoha věcech odlišný program než vládní či opoziční strany, jelikož pro nás je na prvním místě slušný či pracující občan, spravedlnost a bezpečnost. Náš předseda Tomio Okamura je silná osobnost a byl by bezesporu schopným premiérem, který by měl vždy na prvním místě zájmy našich občanů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 
V nedávné době se začalo formovat politické uskupení, které chce Česko pozvednout díky technologickým inovacím. Už se stihli i přejmenovat a název Nové Česko nahradili iČesko. Myslíte si, že mají šanci? A měli bychom tomu věnovat pozornost?

O této straně jsem nikdy neslyšela, takže to nemohu posoudit.

Jak se vlastně má naše země postavit k věcem, jako je umělá inteligence, nahrazování lidských pracovníků roboty? Jde o nevyhnutelný proces, nebo o mýtus? Jsme na změny připraveni?

V některých oblastech je robot jistě výkonnější a přesnější než člověk. Na druhou stranu zůstane vždy obrovské množství oblastí, kde bude člověk nenahraditelný. Například jídlo od výborného kuchaře, starostlivá péče od zdravotní sestřičky, nebo trpělivost ve výuce od našich učitelů.

Celý rok hovoří média o provokacích ze strany Ruska: Skripal, Sýrie, Kerčský průliv. Potvrdila se letos mezinárodně sdílená teze o agresivním Rusku? Ve jmenovaných oblastech, ale i jinde?

Prokazatelně to potvrzeno nebylo. V SPD od počátku říkáme, že je potřeba v zahraniční politice budovat atmosféru spolupráce a jednání, nikoliv konfrontace za každou cenu. Pro Českou republiku je nejlepší mít dobré vztahy s co největším množstvím zemí světa.

Ukrajina se chystá na prezidentské volby. Jenže mezinárodně preferovaný lídr Porošenko si nestojí v průzkumech dobře. Znamená to, že Majdan byl neúspěšný nebo o čem to svědčí?

Pro běžné Ukrajince znamenal Porošenko obrovské zklamání, jelikož pokračuje destabilizace a životní úroveň Ukrajinců je na velmi nízké úrovni. Sliby západních mocností v rámci Majdanu se nenaplnily, výsledek nízkých preferencí prezidenta Porošenka je oprávněná frustrace Ukrajinců ze současného stavu.

Americký prezident Donald Trump byl letos několikrát nařčen z toho, že je hloupý a neschopný prezident. V čem uspěl a v čem selhal, v politice vůči NATO, EU, Rusku, Číně, KLDR...?

Naopak, z mého pohledu se Donald Trump snaží naplňovat politický program, který slíbil svým voličům, to znamená, že na prvním místě je pro něj zájem běžného amerického pracujícího občana. Samozřejmě po dlouhých vládách prezidentů a administrativy, kteří měli jiný program, se rychlé zásadní změny prosazují velmi obtížně. Každý rozumný člověk, který zná profesní historii Donalda Trumpa, může stěží pochybovat o jeho schopnostech.

Jaké je vaše přání do nového roku pro všechny, kdo budou číst tento rozhovor?

Opravdu od srdce bych všem chtěla popřát vstup tou „správnou“ nohou do nového roku 2019. Dnešní velmi uspěchaná doba je opravdu náročná pro zdraví (fyzické i psychické) nás všech, proto všem přeji hodně zdraví, klidu, štěstí, lásky, rodinné pohody, úspěchů – ať už pracovních, nebo osobních – a co nejvíce chvil s lidmi, na kterých vám nejvíce záleží. Nenechte se unést dobou. Někdy se stává, že zapomínáme na to nejdůležitější, na šťastné chvíle s rodinou a přáteli. Jsme doslova „ponořeni“ do svojí práce a každodenního spěchu a všech povinností, které na nás čekají. 

Já také pevně věřím, že nastávající rok přinese další pozitivní změny pro život našich občanů, za které denně bojuji. V Ústeckém kraji se snažíme zajistit lepší a transparentní dopravu pro naše občany, snažíme se pomoct tam, kde je to opravdu potřeba, lidem, kteří to opravdu potřebují. Budeme opět podporovat naše děti, budoucnost nás všech, dále pracovat na posílení našeho zdravotnictví, péče o naše občany aj. Přeji všem, aby žili šťastný a poklidný život, aby se jim splnila všechna tajná přání, která mají. Těším se, že se opět v dalším roce sejdeme, ať už při řešení nějakého problému, nebo v příjemné atmosféře na akci Ústeckého kraje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…