Mladá soudružka: KSČM už není strašák, vznikla v roce 1990 a vždy jí šlo o dobro lidu

23.05.2014 11:15

ROZHOVOR Podle pětadvacetileté kandidátky do Evropského parlamentu Pavly Šlahúnkové už není KSČM jen doménou starší generace. Česká republika by neměla být jen figurkou na politické šachovnici a její hlas by měl být slyšet. I to řekla Šlahúnková, která chce budovat sociální Evropu, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Mladá soudružka: KSČM už není strašák, vznikla v roce 1990 a vždy jí šlo o dobro lidu
Foto: Miloš Skácel
Popisek: Pavla Šlahúnková při kontaktní kampani

Jak trávíte poslední hodiny před tím, než se otevřou volební místnosti?

Do poslední chvíle, než se otevřou volební místnosti, probíhá kontaktní kampaň a jsem stále mezi lidmi, mluvím s nimi a poslouchám, jaké mají starosti a co je trápí. Snažíme se také našim občanům vysvětlit důležitost těchto voleb, že je potřeba jít k volebním urnám, aby sami občané mohli rozhodnout o další budoucnosti Evropské unie.

Jaký je Váš program do Evropského parlamentu? Na co byste se chtěla Vy konkrétně soustředit?

Program KSČM chce především sociální Evropu pro lidi. Je potřeba, aby Česká republika nebyla pouhou figurkou na politické šachovnici, ale aby její hlas byl v Evropě slyšet. Musí se zlepšit sociální politika tak, aby naši senioři měli důstojné stáří a mladí lidé měli otevřenou budoucnost s možností studia a následného zaměstnání tak, aby si mohli budovat svůj život a zakládat rodinu.

Vám je 25 let, co Vás přimělo ke kandidatuře právě za KSČM? Zdá se, že většinou se k této straně hlásí spíš starší lidé?

Jako mladý člověk, který vykračuje do života, jsem si vědoma problémů, které mě čekají a to především v sociální sféře. Tato strana nabízí lepší budoucnost všem. Není žádným politicko-podnikovým subjektem, ale je to tradiční strana, která již mnohokrát prokázala, že jejím programem jsou lidé a řešení jejich problémů. Dle mého názoru již neplatí, že tuto stranu podporují pouze starší občané. Znám a potkávám hodně mladých lidí, kteří vyjadřují sympatie právě KSČM a podporují ji.

Nevadí vám minulost komunistické strany?

KSČM vznikla v roce 1990 a ohlédnu-li se z dneška zpátky k době jejího vzniku, vidím, že vždy se starala o dobro občanů České republiky a vždy plnila svůj program a neslibovala jako ostatní strany nic, co by následně neplnila.

Mění se postoje veřejnosti ke KSČM?

Mění. Již neplatí to, že by KSČM byla nějakým strašákem, lidé si stále více uvědomují, kam se naše země díky pravicovým vládám propadla. Nechtějí již volit za zástupce strany plné stranických turistů a strany, které neplní svůj program. Chtějí stranu, která jejich problémy vyslechne a bude je řešit a to je právě KSČM.

Čím si myslíte, že právě Vaše strana může oslovit mladé voliče?

Tím, že myslí i na jejich budoucnost. Chce podporovat vzdělanost mladých lidí, snížit nezaměstnanost a podporovat mladé lidi při zakládání rodiny a budování života.

Vy jste se účastnila kontaktní kampaně, setkáváte se s lidmi. S jakými problémy za Vámi přicházejí?

Velmi palčivé téma je nezaměstnanost. Spousta lidí práci nemá a spousta se bojí, že o ni přijde, vzhledem k tomu, že se stále častěji zavírají různé podniky. Velmi často se také ptají na to, jaký bude osud eura u nás. Mají strach z následného zdražování a poklesnutí životní úrovně.

Co Vám vadí na současné vládě?

Vadí mi především to, že již při povolebních jednáních ukázala, že program, se kterým šly strany a hnutí do voleb, pro ně není prioritou, tudíž jejích prioritou není ani občan. Velmi často se také teď setkáváme s tím, že noví poslanci nerozumí státní správě, což ještě víc brzdí chod České republiky.

Pavla Šlahúnková (19.4.1998, Trhové Sviny) je kandidátka do EP (nestr. za KSČM), studentka sociologie. Studuje Vídeňskou univerzitu. Je členkou Komise pro kulturu a cestovní ruch Jihočeského kraje. V KSČM působila jako manažerka Komise mládeže ÚV. V roce 2009 poprvé neúspěšně kandidovala do voleb do Evropského parlamentu, v roce 2014 kandiduje znovu, tentokrát na 6. místě. (zdroj: nasipolitici.cz)

Pavla Šlahúnková

  • KSČM
  • Jsem kandidátkou do Evropského parlamentu za KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…