Mladá umělkyně a podnikatelka: Hlavní je, že se tady vůbec svobodně podnikat dá

13.02.2014 10:00

ROZHOVOR Z českých političek je mi sympatická Miroslava Němcová a Zuzana Roithová. Vzkazovat ale někomu, že v politice nemá co dělat, to mi nepřísluší, i když, to víte, že nějaká jména by mě napadla, uvedla pro ParlamentníListy.cz módní návrhářka Anna Tejklová.

Mladá umělkyně a podnikatelka: Hlavní je, že se tady vůbec svobodně podnikat dá
Foto: Michaela Pavlátová
Popisek: Anna Tejklová

Jste známá hlavně jako kreslířka a malířka. Jak vás napadlo zabývat se módou, zejména v době, kdy se na český trh dostává laciné oblečení z Asie?

S dvěma malými temperamentními chlapečky nehrozilo, že bych si doma rozložila plátna a barvy a několik dní a nocí nerušeně malovala tak jako dřív. A protože móda mě hodně bavila odjakživa, rozhodla jsem se, že své dva hlavní zájmy – malbu a módu, prostě spojím, což šlo provozovat lépe než ta obří plátna. Spousta lidí už nechce utrácet za nekvalitní, tuctové a navíc předražené věci z Asie. Starají se více o původ a složení toho, co jedí, ale i toho, co si oblékají.

Vy jste začala podnikat v době, kdy jste byla na mateřské dovolené. Jak to bylo náročné?

Náročné to bylo a někdy je pořád, ale naštěstí mám oporu v manželovi a ve svojí rodině, takže se to zvládat dá.

Co vše je třeba zařídit? A připadá vám Česká republika jako podnikatelsky přívětivá? 

Abych pravdu řekla, když jsem si žádala o živnostenský list, byla jsem tak nevyspalá z neustálého nočního vstávání k miminu, že si to skoro nepamatuji, matně si ale vybavuji, že mi jakási dobrá duše na úřadě pomáhala vyplnit všechny ty papíry poté, co na mě jiná duše řvala, že je mám vyplněné úplně špatně. Nejsložitější operace byla registrace ochranné známky, o to se postaral právník. Zatím se mi Česko zdá celkem podnikatelsky vstřícné. Hlavní je, že se tady vůbec svobodně podnikat dá.

Co říkáte jako podnikatelka na heslo Andreje Babiše, že stát by se měl řídit jako firma?

Já se spíš než jako podnikatelka cítím jako umělkyně, takže moc nevím, co si pod tímto heslem představit. Pokud se ale firma vede zodpovědně a poctivě, stejné vedení by státu prospělo.

Která politická strana je vám nejsympatičtější?

TOP 09 a KDU-ČSL

Co si myslíte o nařízeních EU o povinném procentu zastoupení žen ve firmách?

Touhle otázkou jste mě potěšila, na tu mám už dlouho jasný názor: Nařízení považuji za urážlivé a téměř ponižující pro schopné ženy, za které mluví jejich dobrá práce. Je pro mě úplně nepochopitelné, že pozitivní diskriminaci prosazují ta samá sdružení, která neustále hlásají rovnost pohlaví, a pak najednou chtějí někoho upřednostnit v přijetí do zaměstnání jen na základě pohlaví.

Co si myslíte o českých političkách? Je nějaká, která vám je opravdu sympatická a naopak?

Z českých političek je mi sympatická například paní Miroslava Němcová a Zuzana Roithová. Vzkazovat ale někomu, že v politice nemá co dělat, to mi nepřísluší, i když, to víte, že nějaká jména by mě napadla….

Přemýšlela jste někdy o tom, že byste šla dělat politiku?

Představa, že já se svojí impulzivní povahou a hromadou emocí bych šla do politiky, je pro mě velice komická. Takže určitě nikdy.

Sama jste se pohybovala v minulosti v médiích, co si myslíte o tomto prostředí nyní? Myslíte si, že je správné, aby aktivní politici vlastnili velké mediální domy?

Podle mě to správné není. Na druhou stranu, v dnešní době naštěstí nejsme odkázáni jen na tisk. Vynikající je například internetový týdeník Dotyk, na jehož další číslo se vždy těším, a je mnoho důvěryhodných internetových serverů, ze kterých se dají čerpat informace. Tisk už nemá takovou moc jako dřív…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…