Mládek udělal z živnostníků parazity, pak Babiš zloděje a Štěch je chce úplně zlikvidovat! Alexandra Udženija vstává ze židle

18.06.2017 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Výrok předsedy Senátu Štěcha je jen dalším skandálním útokem na všechny živnostníky, nejprve z nich Mládek udělal parazity, pak Babiš zloděje a dnes je chce Štěch úplně zlikvidovat,“ říká první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Ta si dále myslí, že ČSSD si bude muset projít stejným očistným procesem jako její strana, a že důsledky vládní krize se nyní obrátily proti premiérovi Sobotkovi, jelikož neodvolal Andreje Babiše z vlády už daleko dříve.

Mládek udělal z živnostníků parazity, pak Babiš zloděje a Štěch je chce úplně zlikvidovat! Alexandra Udženija vstává ze židle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aleksandra Udženija

Co říkáte na nedávné prohlášení předsedy Senátu Milana Štěcha, který uvedl, že vláda by mohla zvednout odvody osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), aby je tak donutila raději si hledat zaměstnání na pracovní smlouvu, což by mělo i vyřešit současný nedostatek lidí na pracovním trhu? I když tento výrok o pár dní později zmírnil.

Je to další skandální útok na naše živnostníky. Nejprve z nich Mládek udělal parazity, pak Babiš zloděje a dnes je chce Štěch úplně zlikvidovat. Oni nechtějí lidem život ulehčovat a zjednodušit, ale naopak zkomplikovat a ještě jim ho nalinkovat – řídit. Říkají, ty nesmíš být živnostníkem, ty se musíš stát zaměstnancem. Je to naprosto nehorázné!

Mzdy v Česku, snad kromě Prahy a okolí, řadu let stagnovaly, takže dnes jsou často i pod úrovní našich sousedů z Polska či Slovenska. Po finanční krizi v roce 2009 se rozdíl mezi platovým ohodnocením zaměstnanců ve vyspělých zemích Západu a Českou republikou znovu prohloubil. Kdyby ODS uspěla v nastávajících volbách (její preference pomalu stoupají), jak by chtěla tento problém vyřešit?

My chceme zvýšit lidem platy, ale způsobem, kdy ty peníze budou zaměstnanci okamžitě dostávat. Usilujeme o to, aby se patnáctiprocentní daňové odvody nepočítaly ze superhrubé mzdy, ale jen z hrubé mzdy, čímž by se více financí dostalo lidem hned do peněženek. Dále navrhujeme zrušit takzvanou solidární přirážku, jež byla dočasně zavedena a měla být už dávno zrušena.

Vládní krize nakonec skončila přece jen demisí ministra financí Andreje Babiše. Domníváte se, že jeho odchod z vlády byl skutečně nutný, anebo to byla jen uměle vyvolaná aféra špičkami ČSSD kvůli poklesu jejich preferencí?

Vládní krize neskočila a pokračuje dál, protože to je vlastně předvolební boj mezi sociální demokracií a hnutím ANO. Odchod Andreje Babiše z vlády měl nastat daleko dříve, a protože s tím premiér tak dlouho otálel, nakonec se to obrátilo proti němu. My jsme už od kauzy Čapího hnízda apelovali na Bohuslava Sobotku, ať s tím něco udělá. Nedovedu si představit, že by s tak závažným podezřením mohl dříve fungovat ve vládě některý ministr z jakékoliv politické strany. Předseda vlády ale nejprve strčil hlavu do písku a pak se mu to tedy vrátilo.

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí

Sociální demokracie se stále zmítá v hlubokých vnitřních rozporech a zatím nezastavila pokles voličské přízně. Její předseda Bohuslav Sobotka nyní odstoupil z postu předsedy. Myslíte si, že to přinese ČSSD body u veřejnosti anebo si bude muset projít stejným očistným procesem, jaký nedávno podstoupila vaše ODS?

Myslím si, že si budou muset nutně projít tím, co si zažila Občanská demokratická strana. Oni se sami svými chybami dostali na tuto cestu. Je mi to upřímně líto, protože sociální demokracie patří historicky k našim nejstarším demokratickým politickým stranám. Zavinili si to však sami, a tak to budou muset absolvovat.

I když se koalice mezi stranami uzavírají vždy až po skončených volbách podle dosažených výsledků, dovedete si představit, že by ODS byla schopná spolupracovat v budoucnu s hnutím ANO, když jeho předsedu Babiše doposud dost tvrdě kritizovala? Myslíte si, že by to bylo možné?

Já bych to chtěla napřed rozdělit. Kritika, kterou občanští demokraté vůči hnutí ANO prezentují, je věcná a konkrétní za to, že likviduje u nás podnikatele i živnostníky. Je tedy jiná než kritika Miroslava Kalouska, která se nese proti Andreji Babišovi v osobní rovině. My tu poslední zmíněnou kritiku prostě neděláme. Nicméně po všech těch kauzách Andreje Babiše, které zůstaly absolutně nevysvětlené, si opravdu nedokážu představit, že bychom s ním mohli fungovat v jedné vládě.

Evropská komise (EK) chce zavést sankční řízení vůči Česku kvůli nenaplnění uprchlických kvót. Česko totiž přijalo jen 12 migrantů a dále v tom už nechce pokračovat. Souhlasíte za této situace se stanoviskem současné vlády, že bychom se neměli podvolovat tlaku z Bruselu a setrvat na svém stanovisku? A je rozumné, že právě za tohoto stavu usiluje nyní ministr vnitra Milan Chovanec o žalobu na EK kvůli jejich novějšímu zákonu, který zpřísňuje vlastnictví některých střelných zbraní?

Současná vláda nás vlastně do této nepříjemné situace dostala, to je evidentní. A teď se nás snaží přesvědčit, jak bojuje za národní zájmy Česka, jelikož ví, že lidé jsou zásadně proti přijímání nelegálních migrantů. Přitom právě oni se tomuto verdiktu z Unie podvolili, i když nám dnes říkají, a to nejvíce ministr Chovanec, jak jezdí proti tomu bojovat do Bruselu. I v Evropské unii musí být z toho zmatení, co naše vláda předvádí, a co vlastně chceme.

Ohledně té nové bruselské normy na držení střelných zbraní - tak to je téměř totožný případ jako s uprchlickými kvótami. Vláda, která věděla, že se takový zákon připravuje, měla proti tomu daleko razantněji vystupovat. Naše poslankyně Jana Černochová, jež se touto problematikou zabývala, na to v dostatečném časovém předstihu velmi vehementně upozorňovala. No a teď se to musí řešit žalobou...

Zakladatel ODS a druhý český polistopadový prezident Václav Klaus prohlásil v reakci na sankční řízení EU kvůli kvótám, že by se mělo Česko připravovat na odchod z Evropské unie. Jak toto jeho razantní prohlášení vnímáte?

Je to osobní názor Václava Klause, se kterým já vůbec nesouhlasím, a zdá se mi také dost přehnaný.

Premiér Sobotka před několika týdny prohlásil, že by Česko mělo stanovit termín pro přijetí eura. Bylo to zřejmě v reakci na snahy EU zavést takzvanou vícerychlostní Evropu, kdy v ní budou fungovat státy, „tvrdé jádro“, které mají společnou měnu, a ty pak budou dále usilovat o ještě větší integraci, a pak země, jež zůstanou na okraji EU s volnějšími kontakty s Bruselem. A co říkáte v této souvislosti na nové informace o tom, že EU pošle Řecku opět 220 miliard korun (8,5 miliard euro), aby se jeho ekonomika už v létě znovu nezhroutila?

Vůbec nevidím důvod k debatě o přijetí eura. Naopak, my v ODS říkáme, že bychom chtěli vyjednat výjimku z toho termínu, který máme stanovený od Evropské unie na přijetí nové měny. Pokud by se mělo euro někdy přijmout, tak jen v případě, kdy by to bylo pro Českou republiku výhodné a dnes takovou situaci určitě nemáme.

Co se týká Řecka, tak to se bude zřejmě se svými problémy potýkat i dál a budou je stále financovat daňoví poplatníci z eurozóny, kteří tvrdě pracují. Současná socialistická řecká vláda jen vypůjčené finance projídá a neumí s nimi nakládat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…