Mladí se sportu nevěnují, neumí ani pořádně udělat kotoul, povzdechl si žokej Váňa

04.07.2016 11:55

ANO nasadilo do senátních voleb v Karlovarském kraji známého žokeje Josefa Váňu. Ani v komunální politice se ale nejedná o zcela neznámé jméno. Několik volebních období působil jako místostarosta Chyše. Jak bude chtít své zkušenosti zúročit v Senátu? A proč se po letech rozhodl vrátit do politiky? O co by se chtěl zasadit? Prozradil nám také, proč do horní komory kandiduje právě za hnutí ANO, a nikoliv za T0P 09 jako před šesti lety ve volbách do Sněmovny. A nejen to…

Mladí se sportu nevěnují, neumí ani pořádně udělat kotoul, povzdechl si žokej Váňa
Foto: archiv
Popisek: Žokej Josef Váňa

Ačkoliv máte s politikou již zkušenosti a dokonce jste kandidoval i do Sněmovny, proč jste se nyní rozhodl ucházet o přízeň voličů v senátních volbách? S čím do voleb jdete?

Ano, máte pravdu, několik období jsem místostarostou ve městě Chyše, kde žiji, a jsem i dlouholetým viceprezidentem Jockey Clubu České republiky, který dohlíží na pravidla českého dostihového sportu. Tyto své zkušenosti bych chtěl nyní posunout a předat dál. Líbí se mi vize a program hnutí ANO v Karlovarském kraji, osobně jsem se sešel s lidmi na kandidátní listině a jsou to odborníci ve svých profesích, lídryně Jana Vildumetzová je zkušená politička, která se nenechá odradit a jde si za svým cílem. To vše a zároveň podpora republikového lídra pana Andreje Babiše mě oslovilo natolik, že jsem se rozhodl kandidovat do Senátu. Jedině totiž silná strana s podporou na vládní úrovni může v kraji něco změnit. Karlovarský kraj je krajem, který byl v poslední době trochu zapomenut a to je obrovská škoda. Máme tu tolik co nabídnout, ale současné politické vedení má asi jiné priority. Jsem připraven bojovat při prosazování aktivit pro Karlovarský kraj. Cíl mám jasný. A Senát je pro to ideální místo.

A proč jste se rozhodl kandidovat zrovna za hnutí ANO? Přeci jen do Sněmovny jste kandidoval za TOP 09.

Jak jsem již zmínil, líbí se mi jejich program a zastoupení. Co se TOP 09 týče, tenkrát to nejdřív vypadalo jinak, než jak to pak bylo. Šel jsem na jejich kandidátku proto, že jsem volil pana knížete a bral to jako srdeční záležitost. Kalousek se mi nelíbil. Nesetkal jsem se s ním vlastně nikdy, jen jednou mi poslal  blahopřejnou esemesku, když jsem vyhrál s Tiumenem Pardubickou. Vídal jsem se tenkrát spíš s panem knížetem a panem Lažanským a ty byla radost potkat.

Jste osminásobný vítěz Velké pardubické a rád byste se v Senátu zaměřil na sport. Domníváte se, že mládež v dnešní době už nemá o pohyb zájem a že sportovní aktivity pro mladé nejsou dostatečně financovány. Co konkrétně byste s tím chtěl jako senátor udělat?

Ano, máte pravdu. Mládežnický sport a volnočasové aktivity jsou mojí prioritou. Když jsme tenkrát na Bohuslavi začínali, tak jsme roznášeli letáky o jezdectví po školách. Byly roky, kdy se přihlásilo i dvacet lidí. Posledních pět šest roků se nepřihlásil vůbec nikdo. Teď čtyři holky. To je obrovská škoda. Mladí se sportu nevěnují, neumí ani pořádně udělat kotoul. Přitom sport je pro zdraví tak důležitý. Mladí lidé jsou velice učenliví, mou prioritou je přivést do Karlovarského kraje více financí na tuto oblast a ukázat jim tak další a další možnosti. V mnohých rodinách jsou děti nadané, ale rodiče to finančně neutáhnou To je přeci také špatně. Talent se musí podporovat.

Jak byste chtěla využít mandát senátora ve prospěch regionu?

Role senátora je vnímat občany, slyšet jejich problémy a ty přenést do případných legislativních změn, které se musí prosadit spolu s problémy Karlovarského kraje. Těch je v oblastech, jako je zdravotnictví, doprava, školství, sociální oblast a cestovní ruch opravdu mnoho.

Domnívám se, že pokud by se nám podařilo uspět a já jsem se stal senátorem a pani Vildumetzová hejtmankou pro Karlovarský kraj, dokázali bychom společně mnoho. Jak říkám, v jednotě je síla a pokud si uvědomíme, že máme velkou podporu již v Poslanecké sněmovně, kde máme dva poslance z našeho kraje a máme také podporu na vládní úrovni u lídra ANO pana Babiše, máme dobře nakročeno.

Pokud byste ve volbách uspěl, co považujete za nejdůležitější? A jaký první krok, pokud pomineme počáteční formality, byste učinil?

Jsem zvyklý pracovat tvrdě, takže bych se co nejrychleji rozkoukal a začal plnit to, co slibuji občanům nyní.

Existence Senátu však není ve vyspělých zemích samozřejmostí. V mnoha z nich, včetně České republiky, se tak vedou časté a vášnivé debaty o jeho účelnosti a prospěšnosti. Jak byste argumentoval vy osobně?

Osobně jsem přesvědčen, že Senát je důležitý, a to hlavně pro svou zákonodárnou moc. Téměř vždy se v politickém dění rozhoduje o našich občanech, o podmínkách a pravidlech, takže zastoupení obou komor má své opodstatnění. 

Máte představu, co bude tématem voleb? Nebojíte se, že je ovládne například téma uprchlíků?

Témata má každé hnutí a strana jasná. A uprchlíci a s nimi spojená migrace je určitě jedno z nejdůležitějších. Jde totiž o bezpečnost našich občanů.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Chtěl bych jim popřát krásný den a těším se, že se uvidíme v říjnu při volbách. Ať mají šťastnou ruku!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…