Mlátili to hlava nehlava, skoro se nedalo dýchat. Pamětnice vzpomíná, co prováděli kolegové poslance Ondráčka, šéfkontrolora GIBS

11.12.2017 10:19

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz získaly exkluzivní výpověď ženy, která se nacházela 17. listopadu 1989 v davu studentů na Národní třídě, který zmlátili příslušníci pohotovostního pluku předlistopadové SNB. Nadě Roberts bylo tehdy patnáct let a po revoluci se odstěhovala do Spojených států. Pořádkoví policisté, dle jejího svědectví, demonstranty nejdřív natlačili do podloubí, vůbec je nešetřili a mlátili je „hlava nehlava“. V davu se podle ní téměř nedalo dýchat. To, že by měl komunista Zdeněk Ondráček, jeden z těch, kteří tehdy proti protestujícím zasahovali, sedět v čele sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, považuje Roberts za „smutnou frašku“.

Mlátili to hlava nehlava, skoro se nedalo dýchat.  Pamětnice vzpomíná, co prováděli kolegové poslance Ondráčka, šéfkontrolora GIBS
Foto: YouTube, Reprofoto
Popisek: Zásah na Národní třídě 17.11. 1989

Po Sametové revoluci jste se odstěhovala za manželem do USA. Jak vzpomínáte na 17. listopad 1989?

V té době jsem chodila na gymnázium. Domluvili jsme se se spolužáky dopředu a všichni jsme šli do školy oblečení v černobílém, jako vzpomínku na to, co se stalo v roce 1939. Pak se rozneslo, že je povolena vzpomínková akce na Jana Opletala a pochod studentů z Albertova na Vyšehrad. Takže jsme tam šli, a pak z Vyšehradu dále, a na Národní třídě jsme byli zastaveni pořádkovými silami.

 Zmlátili vás policisté? Pocítila jste to na vlastní kůži?

Jak nás obklíčili, tak my jsme odtamtud už nemohli. Já jsem se měla sejít s matkou a sestrou v kině, ale nemohla jsem jim dát vědět, protože tehdy mobily nebyly. Nejenom, že nás obklíčili, ale pak nás začali tlačit z ulice na chodník a to už se skoro nedalo dýchat, protože jsme byli hlava na hlavě. A když to začali pouštět, tak to pouštěli jenom tím podloubím. Každá úzká ulička mezi sloupky podloubí byla lemovaná zprava i zleva dlouhou řadou  policistů s obušky a tím jsme museli projít. 

A v tom podloubí vás mlátili?

Tam to mlátili hlava nehlava. Já jsem teda nedostala, ale dostali to lidi přede mnou. Byla jsem patnáctiletá holka v sukni, tak to mě asi před pendreky policistů ochránilo.

Co říkáte na to, že má být jeden z policistů, co tehdy zasahovali, v čele sněmovního výboru pro kontrolu GIBS?  Myslím tím poslance Zdeňka Ondráčka z KSČM…

Přijde mi to jako docela smutná fraška. Za těch třicet let se ty věci hrozně změnily. Já dnes svým dětem, ale i Američanům, těžko vysvětluji, že 17. listopadu 1989 byla pokojná studentská demonstrace, což de facto dnes neexistuje, že by mladí lidé někde demonstrovali a v ruce měli svíčky, květiny či něco takového.

Na druhou stranu mi ale přijde, že se česká společnost nevyrovnala s těmi lidmi, kteří tady ten režim podporovali. Jedna věc je, že je nemusíme věšet na lampách, pro to já nejsem. Ale tento pán měl možnost se po revoluci angažovat bez jakéhokoliv trestu v jakékoliv sféře společnosti. Kdyby si vybral jakoukoliv jinou kariéru, tak by nikdo v životě nemluvil o tom, že byl jedním ze zasahujících policistů 17. listopadu na Národní třídě. Ale mít na starosti dozor nad inspekcí bezpečnostních složek, tak to je trochu moc. Je to chyba společnosti, že něco takového dovolí, a je to osobní drzost toho člověka, že do takovéhle funkce vlastně chce.

Spor s KSČM kolem Ondráčka v čele komise pro GIBS rozpoutal prezidentský kandidát Michal Horáček. Vítěz voleb a designovaný premiér Andrej Babiš k tomu svolil a komunisty oslovil, zda by nezvážili jeho kandidáta. Jsou tito jmenovaní pánové skutečně povolanými k tomu, aby posuzovali předlistopadovou minulost někoho jiného? Obecně se proslýchá , že i oni by v souvislosti s předlistopadovým režimem nemuseli mít zrovna čistý štít….

Tak toto jsou výsledky voleb. Lidé si zvolili takovouto politickou reprezentaci a toto jsou již jen důsledky jejich rozhodnutí ve volbách. Já si ale myslím, že příčiny jsou daleko hlubší, a sice ve vzdělání a školství. V Česku se o komunismu ve školách snad učí, ale například v USA to je úplně něco jiného. Tam se děti ve školách o komunismu skoro nic nedoví a pak třeba na vysoké škole narazí na levicového profesora, který jim vysvětlí, jaký je ten komunismus vlastně krásná věc.

Komunismus byl ale naprosto zrůdná ideologie, která je zodpovědná za nějakých sto až stopadesát milionů mrtvých lidí. Ty dokumenty ale ani neexistují. Na amerických školách se děti učí o hrůzách nacismu a fašismu, ale o komunismu ne. V USA se prostě levici podařilo ovládnout školství. Například jedno mé dítě ve Spojených státech již prošlo povinnou školní docházkou, ale o komunismu se učilo jen na jedné hodině angličtiny, když probírali knihy 1984 a Farma zvířat od George Orwella.

Co říkáte na výsledek voleb? Vyhrál je Andrej Babiš, který je podezřelý z příslušnosti k předlistopadové StB. Aktuálně se snaží sestavit vládu, která by se mohla opírat o KSČM i o poslance z řad SPD, které mnozí považují za extremisty a populisty…

Myslím, že toto je logický důsledek toho, co se v Česku za posledních pětadvacet let dělo. Postupně ty hlavní strany zklamaly svoje voliče. Viděli jsme různé skandály, byla korupce. Lidé tak zkusili někoho nového. Osobně ale považuji za dosti smutné to, že je Parlament schopen do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních složek akceptovat někoho, kdo byl na straně režimu při zásahu proti studentům 17. listopadu 1989.  

KSČM tvrdí, že Ondráček je profesně na funkci, coby bývalý policista, výborně připraven?

Já si myslím, že na každou pozici musí být člověk připraven nejen profesně, ale i morálně. Nedovedu si ale představit, jak může být na tuto pozici morálně připraven zrovna Ondráček.  Musím ale uznat, že daného pána neznám. Třeba si prošel očistcem a nevíme o tom.  

KSČM tvrdí, že nikdy nikoho nekádrovali a nebudou kádrovat ani Zdeňka Ondráčka…

Já si myslím, že kdokoliv, kdo je mého věku či starší, ví, jaké je toto tvrzení nesmysl. Kádrový posudek za socialismu s lidmi šel od základní školy, jestli někdo byl v pionýru či nebyl v pionýru, jestli vstoupil do svazu mládeže nebo ne. Takže komunisté občany kádrovali velmi pečlivě.

Já jsem osobně měla to štěstí, že se režim změnil předtím, než jsem začala uvažovat o vysoké škole. Byla jsem v jednom z prvních ročníků, který mohl jít studovat vysokou školu podle své volby a svých vlastních schopností, a ne podle toho, co bylo napsáno v jeho kádrovém posudku. Kádrování bylo všudypřítomné. Pamatuji si, jak jsem byla coby žákyně ve čtvrté třídě, a přišla za mnou spolužačka, jejíž tatínek byl místním panem farářem. A řekla mi, že si ji vzala paní učitelka na stranu a chtěla od ní vědět  jména všech dětí ve škole, co chodily k nim do kostela.  

A jak se situace rozvinula dál?

Rozvinulo se to dál tak, že pak přišla doba, kdy se mělo vstupovat do pionýra, a paní učitelka nás nechala každé ráno si stoupnout a sednout si směli jen ti, kteří už do pionýra vstoupili. Ti ostatní museli každý den znovu a znovu vysvětlovat, proč ještě v té organizaci nejsou. Tak takhle vypadala základní škola za komunistů, a zdůrazňuji, že se psala osmdesátá léta, nikoliv padesátá.

AUTENTICKÉ ZÁBĚRY SAMETOVÉ REVOLUCE Z POHLEDU StB:

Není svým způsobem celá ta aféra kolem Zdeňka Ondráčka také v podstatě kádrování? Komunisté tvrdí, že ano, a že Ondráček podle některých názorů jen poslouchal rozkazy.

S tím nesouhlasím. Kdyby to opravdu bylo kádrování jako za komunistů, tak by nemohl pracovat vůbec v jakékoliv vyšší pozici. V jeho případě jde ale jen o jednu pozici, na kterou on opravdu nemá morální pozadí a to s ohledem na to, že v minulosti byl za peníze a kvůli rozkazu ochoten udělat cokoliv. Komunisté když vás kádrovali, tak jste nešel nikam například ani na vysokou školu. To není o tom, že byste nemohl být například členem parlamentní komise. Když jste měl špatný kádrový posudek, tak jste si prostě neškrtl.

Předpokládám, že s Ondráčkem jste se na Národní třídě nesetkala?

Nemám nejmenší tušení. Všichni na sobě měli helmy a my jsme byli tak vystrašení, že jsme zbytek noci neusnuli. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…