Mluvili jsme s Radmilou Kleslovou. O rodině Stropnických i Babišovi

19.02.2015 11:10

ROZHOVOR: Radmila Kleslová, starostka na Praze 10 a kandidátka na post první místopředsedkyně nejúspěšnější vládní strany ANO o svém předsedovi říká: Často se mnou mluvil o tom, jak rozsáhlá je u nás korupce, že velké veřejné zakázky jsou zmanipulované a ochota politiků situaci řešit je nulová. Byl přesvědčen o tom, že se musí něco udělat. Začal tím, že veřejně kritizoval to, o čem většina mluvila jen u piva. Od kritiky byl jen krok postavit se do čela hnutí a začít situaci řešit.

Mluvili jsme s Radmilou Kleslovou. O rodině Stropnických i Babišovi
Foto: red
Popisek: Radmila Kleslová (ANO)

Nedávno se Vás pan Babiš zastal v médiích. Je vidět, že k Vám má pozitivní vztah, jak dlouho se znáte?  A byla jste součástí ANO už od úplného začátku?

S Andrejem Babišem se znám mnoho let, máme dobrý vztah, výborně se mi s ním spolupracuje. Má ale v povaze zastat se každého, na koho se neprávem útočí.  Nemusíte být proto jeho přítelem. Vůči mně jsou některá média hodně nespravedlivá, tak prostě řekl, co považoval za správné. Vážím si toho.

Předpokládám, že jste věděla o plánu pana Babiše založit jakési hnutí. Myslela jste si, že bude mít takový úspěch u voličů?

Často se mnou mluvil o tom, jak rozsáhlá je u nás korupce, že velké veřejné zakázky jsou zmanipulované a ochota politiků situaci řešit je nulová. Byl přesvědčen o tom,  že se musí něco udělat. Začal tím, že veřejně kritizoval to, o čem většina mluvila jen u piva. Od kritiky byl jen krok postavit se do čela hnutí a začít situaci řešit. Protože jsem ho znala, věděla jsem, že vše bude dělat naplno, strhne i ostatní a ve volbách uspěje. Že tak fenomenálně, bylo překvapením asi pro všechny.

V kuloárech se hovoří o tom, že Vaším největším kritikem je Martin Stropnický. Je to pravda? Co mu podle Vás nejvíc vadí?

Nikdy jsem nečetla, že by mě Martin Stropnický kritizoval. V kuloárech se vždy vedou řeči, zvláště před sněmem.  Nevím, kde se berou ony zaručeně pravdivé zprávy o našich sporech.

Jaké jsou nálady uvnitř hnutí? Cítíte na svou osobu nějaký tlak?

Nálady uvnitř hnutí jsou klasicky předsněmovní. Máme hodně práce, jsme pod tlakem médií.  Já to nevnímám nijak útrpně.  Občas si o sobě někde něco přečtu, sem tam mi vloží do úst myšlenku, kterou jsem si ani nemyslela, natož abych ji vyřkla, ale to k politice bohužel patří. Kdybych se tím vším měla probírat, utrpěla by moje práce na radnici Prahy 10. Takže, i když mě něco zamrzí, řeknu si: Jsou důležitější věci.   

Co by podle Vás bylo ANO bez Andreje Babiše? Nebojíte se, že by i ANO mohlo skončit jako Úsvit? Tedy, že by se mohlo rozštěpit?

A proč by se ANO mělo štěpit? Myslím, že většina lidí si moc dobře uvědomuje, že za úspěchem je úsilí a charisma Andreje Babiše.  V ANO vyrůstají velmi zdatní politici. Dokazuje to nejen úspěšná vláda, ale i radnice, kde je ANO zastoupeno. Ale zároveň si myslím, že energie a vůle Andreje Babiše je zatím nenahraditelná.

Je něco, co by mělo být v rámci hnutí ANO změněno? Nebo jste úplně spokojená?

Po úspěchu ve volbách jsme se stali vládní stranou, velmi rychle jsme přebrali spoluodpovědnost za to, že se uskuteční změny, které jsme slíbili. A tak nebyl čas se zastavit a věnovat se hnutí. Teď je čas se nadechnout. Sněm si zvolí nové vedení, vzkáže lidem, že víme, co chceme a jak toho dosáhnout. Myslím si, že lidé potřebují vědět, že hnutí funguje a rozvíjí se. 

Co říkáte na situaci na magistrátu, tím myslím „problémy“ se synem Martina Stropnického Matějem?

Není to lehká situace. V současné době je věcí trojkoalice, aby se k tomu postavila a koaličním partnerům sdělila, jak bude problém řešit.

V médiích hovořil Matěj Stropnický o tom, jak proběhly volby na Praze 3. K tomuto tématu se vyjádřil i ministr financí. Myslíte si, že je fér prát takové věci na veřejnosti?

Četla jsem v médiích nejrůznější prohlášení Matěje Stropnického. Před i po volbách na Praze 3. Nemám důvod se k nim vyjadřovat. Matěje Stropnického neberu ani jako syna ministra. Martin a Matěj jsou prostě dva dospělí lidé, odpovědní sami za sebe. Ale jako otci a synovi jim přeju, aby je politika ani média nerozdělila.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…