Mluvili jsme s kolegyní Gurua Járy. Tento otevřený rozhovor není určený pro všechny…

14.06.2015 19:40

JINÝMA OČIMA Dagmar Světlovská, lektorka a odborná poradkyně feng shui s dlouholetou praxí, zcela otevřeně pro ParlamentníListy.cz hovořila nejen o osobnosti Gurua Járy, ale taktéž o filozofii či mediální manipulaci.

Mluvili jsme s kolegyní Gurua Járy. Tento otevřený rozhovor není určený pro všechny…
Foto: archiv Dagmar Světlovské
Popisek: Dagmar Světlovská, lektorka a odborná poradkyně Feng shui

Kolik stoupenců (tantriků) přibližně žije v České republice a kolik z nich je českými občany?

Lidé, kteří cvičí jógu nebo se věnují některému z bojových umění, praktikují tradiční čínskou medicínu nebo japonskou techniku rei-ki, malují mandaly, zpívají mantry, tančí šamanské nebo orientální tance apod., si většinou ani neuvědomují, že vlastně praktikují něco, co spadá do tantry pravé ruky. Také všichni ti, kdo se modlí nebo meditují, ji praktikují, protože tantra vysvětluje, co je nutné a co je překážkou v uctívání Boha. Součástí tantry jsou i specifické iniciační a očišťující obřady (např. klečení na kolenou při modlitbě, umývání se před modlitbou, sezení v lotosovém sedu při meditaci a mnoho dalšího).

Uznávaný indický filozof a učitel meditací a jógy Prabhat Ranjan Sarmat říká: „Tantrický člověk je osoba, která bez ohledu na kastu, víru nebo náboženství usiluje o duchovní růst nebo směřuje k něčemu konkrétnímu. Jakákoli duchovní praxe by tedy měla být považována za praxi mající kořeny v tantře.“

Tantra je základní duchovní vědou a dělí se na dvě hlavní části, a sice na tantru pravé ruky a tantru levé ruky. Do tantry pravé ruky patří meditace, modlitba a další – dalo by se říci „asketické“ – techniky. Tantra levé ruky se věnuje mystické erotice. Jejím cílem není lepší sex, ale je prostředkem k dosažení vyššího vědomí, splynutí s Bohem.

Vědomě či nevědomě praktikujících tantriků jsou tedy v České republice statisíce, možná miliony. Navíc kdo není tantrik, vymře. Víte, že impotence mužů a z hlediska lékařů bezdůvodná neplodnost žen je vlastně ztrátou schopnosti pracovat s tantrickou energií a dosáhnout početí nového života? Lidí, kteří tantru studují cíleně, bude ale podle mého odhadu zřejmě jen pár tisíc. A nepočítám mezi ně ty, kteří nabízejí na internetu nebo v různých studiích tantrické masáže či semináře. Tady většinou jde pouze o techniky sexuálního uvolnění, a ty se skutečnou tantrou mají společného jen velmi, opravdu velmi málo. Při tantře je nezbytné propojit tělo, duši a boha. Pro skutečného tantrika je sex modlitbou, cestou k Bohu.

Certifikát o absolvování více než 800 hodin studia ve škole Poetrie Dagmar Světlovské

Veškerá debata sklouzla na téma odháčkování, každý si pod tím nyní představí sex. Jde ale jistě o něco hlubšího, je to tak?

Slovo tantra neznamená sex, ale systém. Ještě starším významem tohoto slova je tkanina, osnova. V tomto systému dva kosmické principy, mužský a ženský, na sebe neustále vzájemně působí po celou dobu existence veškeré hmoty, všech vesmírů, všech světů. David Gordon White z University of California toto působení definoval následovně: „Tantra je asijským základem víry a praxe, vycházející z principu, že vesmír, který nás obklopuje, není ničím jiným než konkrétním projevem božské energie. Ta vesmír vytváří a pečuje o něj.“

Tisíce let staré tantrické spisy nebyly koncipovány určitou osobou. Velcí mudrci, avataři Boží, je vnímali skrze vize, které pak zjevovali lidstvu. Mnoho textů se zabývá téměř výlučně mystickou erotikou a jsou opravdovými sexuologickými pojednáními, díky kterým je dnes tantra sice známá na Západě, ale často chybně vykládaná jako pouhé sexuální uvolnění.

Jemnohmotné energie, čakry v tělech a jejich propojení v těle i s okolním světem jsou neviditelné pro většinu lidí žijících v modernitě nynějšího světa a jejím energetickém smogu. Síť „pavučin“, kterými je zahlcené přirozené lidské vnímání, ještě zahušťují mobily, počítače, televize, hromadná doprava apod. Tantrická praxe pomáhá vidění a vnímání subtilních energií u lidí obnovovat. Tantra je nauka o propojení mikrokosmu lidského těla jednotlivce s makrokosmem okolního světa skrze vlákna božské energie, které oživují mrtvou hmotu.

Jak se pozná, že tantrik dosáhl osvícení?

Je těžké vysvětlit někomu, kdo nemá hudební sluch ani vzdělání, jak se pozná rozdíl mezi dechovkou a operou, klasickou hudbou a hip hopem, rockem apod. Stejně tak je to u duchovních mistrů. Člověk mající talent a praxi v práci s jemnohmotnými energiemi pozná kvalitu (osvícení) Mistra, učitele, terapeuta, tantrika apod. velmi rychle. Pro ostatní je to téměř nemožné. Slova nebo nějaký popis nestačí, potřebujete osobní prožitek plynoucí z osobního setkání s takovým člověkem. Kdyby se dnes znovu narodil Ježíš, kdo a podle čeho by ho poznal? A kolik lidí v jeho době v něm poznalo avatara a proroka a proč přesto skončil na kříži? Proč a kdo nyní „přibíjí na kříž“ Gurua Járu?

Je možné, aby odháčkování nějaké ženě ublížilo, nebo byly vždy všechny ženy po odháčkování spokojené a vděčné Guruovi Járovi?

Je možné, aby někomu ublížila modlitba k Bohu? A přesto se čas od času najde pár jednotlivců, kteří si stěžují na Boha, že nevyhověl jejich sobeckým představám či požadavkům, a někdy jej proto i proklínají. Stejně tak je naprosto nemožné, aby odháčkování někomu ublížilo. Přesto se objevilo osm žen, které z nějakých osobních pohnutek nyní pomlouvají člověka, kterého se jim nepodařilo ovládnout ani při pohlavním spojení, ani následným vydíráním, žalobami apod. a přinutit ho, aby „poskakoval, jak ony pískají“.

Jaký důvod mají média, aby pronásledovala tantriky, když jiná náboženská uskupení si na pronásledování nestěžují?

Kdyby média začala hanobit Ježíše, Buddhu či jiné proroky, určitě by se jejich vyznavači také ozvali. Tantrici věří, že guru Jára je jedním z těchto proroků, je jedním z avatarů, tedy božským vtělením do lidského těla. Představte si, že by křesťané museli u soudu obhajovat svoji víru v neposkvrněné početí Panny Marie nebo by někdo jejich posvátný rituál křtu prezentoval jako týrání dítěte, které kněz ve studené budově (kostele) polévá studenou vodou a patlá nějakou páchnoucí látkou (posvátným olejem), a tím ohrožuje jeho zdraví. Také by se určitě vzbouřili.

Zinscenovaný proces s Guruem Járou, kdy soud rozhoduje o výsostně duchovním rituálu, je ukázkou popírání svobody vyznání zaručeného ústavou a brutální perzekucí věřících tantriků. Soud hodnotí rituál z pohledu materialistické ideologie, nepřipustil svědectví tantriků, ale žádal svědectví sexuologů, což je stejně zavádějící, jako by se k astrologii vyjadřoval astronom. Já osobně jsem byla mnoho let významnou lektorkou školy Poetrie, kterou založil guru Jára, a přesto mne nikdy nevyslechla policie v souvislosti s kauzou týkající se Gurua Járy. Nikdy jsem nebyla z ničeho obviněna, a přesto jsem – jako lektorka Poetrie – terčem pomluv a dezinformací šířených některými médii. Pomluv, kvůli kterým Poetrie v roce 2010 zanikla.  

Navíc vliv, který může mít na lidi vědomé praktikování tantry pravé i levé ruky, je nepředstavitelný. Tantra osvobozuje člověka a ten se pak stává nezávislým na jakékoli doktríně, politice i náboženství včetně materialistického, které uctívá místo Boha peníze a místo modliteben si staví supermarkety. Člověk materialistickým náboženstvím degradovaný na pytel masa, lékařskou diagnózu, voliče a výrobní prostředek sloužící hrstce vyvolených, je snadno ovladatelný. Člověk nevzdělaný a zhypnotizovaný reklamou (která je i pro média velkým zdrojem příjmů) má jen malou šanci propracovat se k osobní svobodě. Tantra a tantrická cvičení naopak vzdělávají a člověka osvobozují z nevědomosti i z hypnózy konzumního vnímání světa a života.

Všechny ženy, u kterých proběhlo odháčkování, byly studentkami Poetrie, nebo byly i ženy, které Guru Jára odháčkoval zdarma pouze ve snaze ženě pomoci?

Odháčkování je tajný duchovní rituál a není možné ho praktikovat v nějaké skupině. Žádná z těch, které tímto posvátným rituálem prošly, proto nemůže s jistotou vědět, kdo další měl stejnou zkušenost. Ale ti, kteří dokážou vidět jemnohmotné energie až na úroveň parazitických háčků, poznají, kdo je má a kdo už ne. Odháčkování patřilo do soukromí Gurua Járy a ten je nikdy nikomu veřejně nenabízel a současně nikdy neprozrazoval „lékařská“ tajemství svých klientů, ani mužů, ani žen. Nikdy jsem také neslyšela nikoho, kdo by mluvil v souvislosti s odháčkováním o nějaké platbě.

Když jsme u tohoto tématu: Kolik se platilo školné v Poetrii?

Vznik školy Poetrie se datuje do roku 1996. Škola se postupně vyvíjela, až dosáhla podoby školy vysokoškolského typu, jaký známe například z USA. Měla tři katedry: Aurarelax® (jóga+ filozofie), Astromóda® (astrologie) a Artantra® (feng shui). V rámci studia se platily pouze víkendové semináře a později přístup do tzv. Hýčkané přílohy na webu Poetrie.cz, určené pro studenty školy. Víkendový seminář v roce 1998 stál 550 korun, v roce 2010 stoupla cena i tady na 2 400 korun. Vstup do Hýčkané přílohy v začátcích stál 300 korun na školní rok, v roce 2010 činilo roční předplatné 3 200 korun, pro studentky 1 200 korun. Žádné jiné platby v rámci školy pro studenty neexistovaly. Kdo ale chtěl „něco navíc“, mohl se zúčastnit letních Klášterních škol, které trvaly sedm až deset dní a v počátcích stály kolem tří tisíc korun. V roce 2010, kdy škola kvůli brutální mediální šikaně Gurua Járy a lektorek Poetrie zanikla, vícedenní akce stály 7 300 korun. Tato cena za vícedenní akce se nezměnila dodnes.

Zhruba od roku 2004 bylo možné si koupit i některou z astrofocus®koláží Gurua Járy, které jsou mystickým zpracováním otisků nitra člověka do matrice jeho natálního horoskopu. Jejich cena se vyvíjela od 1 260 korun až po dnešních zhruba pět až třináct tisíc. Nechat si udělat osobní astrofocus®, tj. originál podle vlastního horoskopu, je samozřejmě dražší. Od roku 2000 do roku 2011 také vyšlo 14 knih Gurua Járy, které stály od 200 do 550 korun. Dvě nejrozsáhlejší publikace tištěné na křídovém papíře DEJÁ VÚ VÚDÚ a Spiritual trekking byly dražší. První stála 1 760 korun – což byly jen výrobní náklady – a druhá 5 600 korun, protože se tiskla v zahraničí a výrobní náklady byly mnohem větší. První z knih je stále ještě k dispozici ve skladu nakladatelství BestCeler®. Spritiual trekking® byl okamžitě vyprodán a dotisk není v plánu.

Žije v Česku ještě nějaký další tantrik na úrovni Gurua Járy, který by uskutečňoval odháčkování, nebo už jenom samí studenti a přívrženci?

V roce 1998, kdy jsem poprvé slyšela na semináři Gurua Járy, že existuje technika odháčkování, někdo z přítomných tvrdil, že je na celém světě pouze sedm tantriků s nejvyšším zasvěcením Vama marga tantry, které umožňuje praktikovat odháčkování. Všem, kromě Gurua Járy, prý v té době bylo kolem devadesáti let, takže Guru Jára byl jediný na světě, kdo v té době znal a byl schopen tuto techniku zvládnout. Netuším, jestli od té doby někdo dokázal realizovat Vama marga tantrické zasvěcení. Kdyby ale někdo takový byl v České republice, určitě bych o tom věděla (vzhledem k mým jasnovidným schopnostem), ale o nikom takovém nevím.

Je v okolních státech toto náboženské uskupení běžné a podléhá, či nepodléhá mediální štvanici (jak tvrdíte) jako u nás?

Nemám přehled o tom, co přesně se děje v okolních státech. Vím pouze, že americký jogín, učenec, okultista, filozof, mystik a podnikatel Pierre Bernard známý jako Óm Omnipotent, založil Tantrický řád v USA už v roce 1905. Vlastní esoterickou školu otevřel v New Yorku v roce 1910 a dále také tantrické kliniky v San Francisku, Clevelandu, Philadelphii, Chicagu a New Yorku. Bernard studoval tantrické nauky v Indii, v Kašmíru a Bengálsku. Je považován za prvního Američana, který šířil, vyučoval a praktikoval filozofii a techniky jógy a tantry v USA. Hrál klíčovou roli při vytváření nového názoru na sex jako na mystickou praxi. A potkalo ho i něco podobného jako o sto let později Gurua Járu. V roce 1910 Bernarda obvinily dvě mladé dívky, že je příliš k sobě psychicky připoutal a také že je unesl, respektive že je několik dní věznil na své klinice. O tři měsíce později bylo obvinění staženo. Bernard přesto další desítky let zůstal oblíbený u vyšší střední třídy žen a vysoké společnosti v New Yorku.

Obviňování Gurua Járy a mediální šikana jeho žáků a stoupenců tantry ale trvají v České republice už pět let. Média místo faktů šíří jen domněnky novinářů, kteří prezentují Gurua Járu jako uprchlého zločince. Bezprecedentním způsobem tak porušují presumpci neviny, kterou zaručuje ústava. Vrchní soud v Olomouci 25. května 2015 zrušil nepravomocný rozsudek Krajského soudu ve Zlíně, který Gurua Járu odsoudil v říjnu 2014 za údajné znásilnění při rituálu odháčkování, a vrátil celou kauzu do Zlína k novému projednání. Svými články novináři hanobí vyznavače tantrické víry a vyjadřují se o nich, jako by dělali něco zavrženíhodného nebo dokonce protizákonného, a tím šíří pomluvy. Mnoho redaktorů si zřejmě neuvědomuje, že pomluva je trestný čin a hanobení lidí pro jejich vyznání také.     

Když říkáte, že Guru Jára při odháčkování riskuje vlastní život, znáte případ, který by tuto službu ženám zaplatil životem?

Neznám žádného tantrika, který by prokazatelně praktikoval skutečné odháčkování. Domnívám se, že je velmi pravděpodobné, že Guru Jára je stále jediným na světě, kdo ovládá tuto techniku. Můj názor se opírá o skutečnost, že k němu jezdí studovat tantru nejvyhlášenější mistři tantry z USA, ze země, kde před sto lety vznikl Tantrický řád.

Fakt, že nejvyšší duchovní nauky jsou vždy na hraně života a smrti, vám ale potvrdí každý skutečný mystik. Tantra je alchymie života a podobně jako v moderní chemii, když uděláte chybu, může to mít fatální následky. Stejně tak kdokoli může udělat chybu i při jakémkoli duchovním rituálu, při kterém se pracuje s jemnohmotnými energiemi. Zákon karmy ale chybu vždy obrací na toho, kdo ji způsobil, a tak chrání toho, pro koho se rituál uskutečnil a komu měl nebo má pomoci. Je proto velmi pravděpodobné, že jen málokdo na celém světě bude mít odvahu praktikovat odháčkování, protože se při něm pracuje s velice silnými energiemi. Tantrik při něm do svého těla „nasává“ ze ženy parazitické energie, které ženu oslabují. S nimi vstupuje do těla tantrika to nejhorší z předchozích partnerů ženy v podobě dalších agresivních energií, nad nimiž tantrik musí zvítězit, aby nezemřel. Je to podobné jako s elektřinou. Také dokáže zabíjet, a proto na práci s elektřinou musíte mít potřebný certifikát.

Proč Guru Jára tak riskoval a dělal odháčkování?

Proč se Ježíš nechal ukřižovat?  Proroci, avataři Boží mají své osudy předem dané a musejí je naplnit. Jejich osudy jsou často nám, obyčejným lidem, nepochopitelné. Můžeme jen obdivovat jejich odvahu a lásku, se kterou nám pomáhají k lepšímu a krásnějšímu životu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…