Moc věříte novinám, je to jinak. Hoteliér, který v kritických chvílích hostil Zemana, vypráví o prezidentovi i EET

17.05.2017 14:21

„Lidi dají až příliš na moc médií. A ta média nemusí vždy mluvit pravdu,“ říká na konto dění okolo vicepremiéra Andreje Babiše Lukáš Pytloun, majitel libereckého hotelu Imperial, kde v minulých dnech pobýval nejen prezident Miloš Zeman, ale kde se navíc konala i narychlo svolaná schůzka mezi Zemanen a špičkami koaličních stran. „Překvapilo mne, že pan prezident již opravdu nepije becherovku, ale že si naopak pochutnává na kvalitním víně,“ říká také hoteliér. Co dalšího o Zemanovi a jeho doprovodu ParlamentnímListům.cz prozradil?

Moc věříte novinám, je to jinak. Hoteliér, který v kritických chvílích hostil Zemana, vypráví o prezidentovi i EET
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Zrekonstruovaný hotel Pytloun Grand Hotel Imperial v minulém týdnu hostil nejen prezidenta Miloše Zemana, ale odehrávaly se tam i schůzky zástupců koaličních stran. Dokázal jste si představit před rokem, když jste hotel slavnostně otevíral, že byste hostili zároveň s prezidentem i špičky vlády?

Tak to jsem si představit nedokázal. Navíc se stalo snad poprvé v historii, že bylo narychlo svoláno takovéto zasedání mimo Prahu a ještě akutně vyvolané prezidentem. Mluvčí Hradu řekl, že si nic podobného nepamatuje ani on.

Jak došlo k tomu, že si prezident vybral právě váš hotel?

Princip funguje tak, že prezidentská kancelář osloví potenciální hotel, který by mohl být vhodný pro ubytování pana prezidenta po dobu čtyř dní. Při svých dvou předchozích návštěvách Liberecka bydlel sice pan prezident a jeho doprovod v Grand hotelu Zlatý lev, tam ale prý nebyli úplně spokojeni. V loňském roce proto zvolili Zámecký hotel Sychrov, tam ale také prý nebyli spokojeni a tak hledali dál, kde by se jim dostalo kvalit, jež prezidentská kancelář požaduje. Loni nás ale spíše neoslovili proto, že prezidentské apartmá ještě nebylo zcela zrekonstruované. Letos už je hotel v plném provozu, a proto si nás vybrali.

Narazila jsem na to, že Miloš Zeman již pobýval v hotelu Imperial v Karlových Varech, takže jsem měla za to, že si Imperial oblíbil obecně...

Ne, ne. Jde o to, že kancelář Pražského hradu se snaží vybírat podle bezpečnosti a místa a zajímavosti, a proto asi dřívější prezidenti vždy spali ve Zlatém lvu. Jen letos tuto tradici prolomili. Co se týče zpětné vazby od Prezidentské kanceláře, tak jsme prý byli – co se týče kvality služeb – suverénně nejlepší. Takže doufám, že i příští návštěva bude směřovat k nám. Buď to bude Zeman, nebo již nový prezident.

Setkal jste se s panem prezidentem osobně?

Ano.

Jaký dojem z něj máte?

Já už jsem se s panem prezidentem potkal osobně před dvěma lety na večeři ve Zlatém lvu. Nedá se říci, že se známe, ale zažil jsem jej jinak nežli skrze média. Tehdy se to setkání konalo za zavřenými dveřmi, bez novinářů, stejně tak jako letošní slavnostní oběd, který se odehrával na zámku ve Svijanech, kde jsem také byl. Miloš Zeman na mne působí lidsky a musím říct, že je vtipný a inteligentní člověk. Jeho názory mi dávaly smysl.

Při nedávné demisi-nedemisi premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě se odehrála i nevšední situace. Jak jste ji vnímal?

Čerpám jen z médií a z nich vím, že si pan prezident tehdy pana premiéra hezky „vychutnal“. Ale asi bych se v jeho situaci zachoval podobně, kdyby se někdo choval tak jako pan premiér Sobotka.

Chtě nechtě jste byl zatažen – i když nepřímo – do dění ve vysoké politice. Jak vnímáte vlastně krizi vlády a tahanice o ministra financí Andreje Babiše?

Tu situaci jsem sledoval do minulého pátku, od té doby ji moc nesleduji, jsem totiž zavalen prací, takže nemám k tomu žádné další informace. Rozhodně bych si ale nepřál předčasné volby, je to vyhazování peněz. Přijde mi to zbytečné. Ovšem vzhledem k nedostatku informací nemohu soudit, zda je vhodné a žádoucí, když premiér odvolá jednoho ministra, nebo dva.

Právě v den tzv. liberecké schůzky se konalo v Poslanecké sněmovně mimořádné zasedání poslanců, kteří diskutovali o konání vicepremiéra Andreje Babiše. Poslanci se po několika hodinách debat usnesli na tom, jaký je Andrej Babiš pěkný lhář a téměř zločinec, který poškozuje stát... Mezitím ale Babiš směřoval právě do Liberce. Zapůsobil na vás jako lotr?

Lidi dají až příliš na moc médií. A ta média nemusí vždy mluvit pravdu. Kdybych měl čerpat jenom z médií, tak bych si asi takový obrázek o Babišovi udělal, jelikož média k negativnímu hodnocení jeho osoby směřují naprosto všechno. Já ho ale neznám osobně, nevím jaký je.

Ale v hotelu jste se s ním srazil, potkal jste jej...

Ne. Potkal jsem jej pouze na schodech, když odjížděl z hotelu.

Ony totiž existují dohady o tom, proč před novináře po schůzce se Zemanem předstoupil pouze ministr vnitra Milan Chovanec a vicepremiér Pavel Bělobrádek, ovšem Babiš nikoliv. A z podjatosti podezírali Českou televizi, že rozhovor s Babišem neodvysílala...

Pana ministra Babiše jsem potkal jen u zadního schodiště, když odjížděl a když jsem nesl kávu policistům, kteří tam vzadu stáli; a co vím, tak měl hodně naspěch. Ono to jednání mezi politiky se konalo za zavřenými dveřmi v salónku nahoře u prezidentského apartmá a pouze mám zprávu o tom, že právě Babiš měl naspěch, a proto odešel velmi rychle.

Sledoval jste diskuse okolo nahrávek Babiše s novinářem Přibilem?

Slyšel jsem, že měl pan Babiš média snad nějak ovlivňovat, ale já jsem byl v době zveřejnění nahrávek v zahraničí, nedoneslo se tak ke mně, o co tam tehdy přesně šlo.

Protože je módní si do prezidenta Miloše Zemana kopnout, nemůžu si odpustit dotaz na to, zda chování jeho samého, jeho doprovodu a jeho ochranky bylo v těch mezích, v jakých jste očekával.

Mne příjemně překvapilo to, že jsme podali standardní výkon, nebyli jsme ničím nějak výjimeční, a přitom z jejich strany přišlo velmi pozitivní hodnocení. Zemanova ochranka a lidé z prezidentské kanceláře říkali, že v porovnání s jinými hotely jsme je příjemně překvapili. Nás zase inspirovala jejich profesionalita a kladný důraz na sebemenší detail.

Měli Zemanovi lidé nějaké speciální přání?

Určitě měli – mne trošku udivilo, že chtěli k jídlu tresčí játra. A co se týče menu, tak kromě jiných standardních jídel se podávala nadívaná křepelka a uzený hovězí jazyk. Pro mne bylo překvapením, že pan prezident potom další dva dny chtěl hovězí jazyk podávat i ke snídani. Navíc jsem zjistil, že pan prezident už nepije becherovku. Pije jiný alkohol.

Jaký alkohol se pro pana prezidenta podával?

Rozlévali jsme lokální vína jako je například suchý Tramín.

Mnozí podnikatelé tvrdí, že jim Andrej Babiš znepříjemnil život – kontrolní hlášení, EET a tak dále. Mnozí hospodští tak prý svou živnost, svou restauraci zavírají. Je to opravdu tak zlé? Jaký máte na EET názor?

Mně EET příliš nevadí, protože se pro nás nic moc nezměnilo; systém na pokladnách totiž máme pořád stejný, změnou je jen to, že se to musí někam odeslat. Pravdou je, že kontrolní hlášení nám pořád nějakou práci přidělává, neboť je to novinka. Co se týče EET, tak to nám nezdržuje ani provoz na recepcích – dříve se doklad stejně zadával do šanonů, jako se tam dává dnes, i když v nové podobě. A že je tam vygenerován fiskální identifikační kód (FIK), tak to nám také nevadí. Není to nic, co by nás zdržovalo. Možná jediné, co mi vadí, je chybovost recepčních, protože vystaví doklady třeba s nějakou chybou a my to pak musíme v EET opravovat. Něco naúčtují, nebo nenaúčtují, či vytisknou doklad rovnou jako účtenku a netisknou náhled účtenky, a tím pádem pak vzniká nějaká chyba...

Tedy ono hořekování hospodských, že musejí kvůli EET a kontrolnímu hlášení zavírat celou hospodu a vzdát se živnosti, tak to jsou spíše nářky?

Já si myslím, že to je od hospodských doznání v přímém přenosu, že kradli. Pokud naříkají, že za to, že musí být připojení k EET platí za jednu pobočku asi 600 korun měsíčně, což není moc, tak je tam něco špatně. Podle mne totiž dříve někteří hospodští nepřiznávali tržby v hotovosti nebo nakupovali bez dokladů a přitom ne všichni byli zvyklí odvádět DPH. A když ho najednou platit musí, tak jim to už nevychází.

Je o vás známo, že v Liberci vlastníte čtyři hotely, z toho právě Imperial je prý velmi ekologický a plný moderních technologií. Máte v tomto nějaké prvenství?

Něco jiného je ovládání hotelu a něco jiného je jeho ekologičnost. Co se týče ovládání, tak jsme díky bezpečné technologii a bezkartové technologii úplně první v republice. Jedná se totiž o první hotel na světě, kde si hosté své pokoje otevírají pomocí QR kódů. V celé budově funguje systém rekuperace tepla, ovšem v tom má prvenství jeden z pražských hotelů. My jsme ale udělali jiný systém rekuperace, náš vlastní. Jde v něm o to, že veškerá teplá voda z umyvadel a ze sprch odevzdává teplo vodě studené. Tato voda pak teče do jímky, kde se dohřívá 20kW tepelným čerpadlem, aby získala potřebnou teplotu. Čím máme větší spotřebu, tak tím víc nám přitéká teplé vody a tím víc z ní můžeme ohřát. Takže z vody, která přitéká do hotelu přihříváme oproti jiným jen malinko. Ke splachování WC používáme zbytkovou vodu, která se nabírá ze sprch.

Osvětlení v pokojích, na chodbách a ve všech prostorách budovy zajišťuje LED osvícení, jejich rozvody jsou nastavené na 12 a 24 voltů – k tomu máme trafa, která nám to snižují, čímž se spotřeba energie snížila až o 80 procent. Tím pádem můžeme mít jako záložní zdroj velkou baterii, která nám pak možný výpadek proudu v pohodě utáhne až na tři hodiny. Hostům hotelu jsou k dispozici také elektrokola.

Máte k tomu nějaké pozitivní hodnocení od ministerstva životního prostředí, či jiného státního úřadu?

Prozatím ne. Já to beru jako marketing a taky mne technologie, co jsem si vymyslel pro hotel, baví. Prostě tento hotel je jakési moje dítě. Teď dělám další hotelový projekt a tam to chci použit také.

Ten projekt se týká hotelu v Praze a v Londýně?

Ano. Týká se obou měst.

 

Lukáš Pytloun vystudoval textilní marketing na Technické univerzitě v Liberci a podnikovou ekonomii na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. V cestovním ruchu podniká od roku 2003. V roce 2009 získal v anketě Hospodářských novin za svou činnost v této oblasti ocenění Živnostník roku. Od roku 2013 je členem Ekonomické rady Libereckého kraje. S celkovou kapacitou 779 lůžek je v současné době největším poskytovatelem ubytovacích služeb v Libereckém kraji. V letech 2014 až 2015 po úspěšné akvizici kompletně zrekonstruoval liberecký hotel Imperial – dnes Pytloun Grand Hotel Imperial – jehož historie sahá do dvacátých let 20. století.

Po válce se stal Imperial vlastnictvím státu a v roce 1986 prošly interiéry necitlivými úpravami. Z art deca nezbylo uvnitř prakticky nic, jen schodiště a dlaždičky kolem něj. Roku 1992 proběhla privatizace. Roku 2005 získal hotel Fond národního majetku a po jeho zániku Ministerstvo financí. Teprve o tři roky později Nejvyšší soud rozhodl o předání státu. Počátkem roku 2009 byl Imperial vyklizen a uzavřen, předtím zařízení sloužilo více než hotel spíš jako levná ubytovna zahraničních dělníků a dokonce i jako hotel hodinový. Ministerstvo financí se pak několikrát neúspěšně pokoušelo o prodej. Cena postupně klesala ze 70 milionů až na 25 milionů, ale kupce hotel našel až v osobě Lukáše Pytlouna.

Hotel má ještě jinou pozoruhodnou historii. Zpěvák Jiří Schelinger tam měl totiž poznat budoucí manželku, natáčel se tam i jeden z prvorepublikových filmů s Oldřichem Novým či některé scény filmu Ošklivá slečna s Karlem Högerem a Danou Medřickou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…