Syn Palestince a člen Zelených varuje před vyčleňováním muslimů. Pak promluvil o prezidentově závislosti na alkoholu

27.12.2014 11:13

ROZHOVOR Verbální útoky na ženy v šátku, uřezané prasečí hlavy, močůvka nebo krev vylitá na mešitu. Obavy z radikalizace protiislámských nálad v české společnosti vyslovuje Šádí Shanaáh (Strana zelených), ředitel Česko-arabského centra pro kulturní dialog INSAAN. „Jestli budeme všechny muslimy a muslimky vyčleňovat jako nějaké nebezpečné exoty, kteří musejí být dáni do izolace, tak se vracíme do doby, kdy se tohle dělo například Židům.“

Syn Palestince a člen Zelených varuje před vyčleňováním muslimů. Pak promluvil o prezidentově závislosti na alkoholu
Foto: shanaah.eu
Popisek: Šádí Shanaáh

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Zároveň se Shanaáh, který je synem Češky a Palestince, obává populismu, nacionalismu a sklonů k autoritářství v Evropě a ve světě vůbec. „Když eroduje sociální soudružnost a solidarita, eroduje i demokracie,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz.

Jaký byl pro Vás rok 2014?

Skvělý, plný nových zážitků a nových příslibů do budoucna, jak po pracovní, tak po osobní stránce.

Jak byste hodnotil politickou situaci v zemi? Je lepší nebo horší než jindy?

Řekl bych, že svým způsobem o něco lepší, ale současně ve mně budí dojem ticha před bouří. Hodně klíčových věcí se neřeší, není zájem o veřejnou celospolečenskou diskuzi nad celkovým směřováním země, nad vizí toho, jakou si přejeme mít společnost a kde vidíme Českou republiku v budoucnosti. Koncept technokratické politiky bez politiků, jak ho prosazují „manažeři“ z ANO, považuji především za znepokojivý.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) stáhl záštitu ministerstva projektu „Muslimové očima českých školáků“, za kterým stojíte. O čem tohle svědčí? A jak vůbec projekt pokračuje?

Svědčí to o absolutní absenci toho, čemu se říká „leadership“. Kdyby ho ministr měl, tak by neustoupil křiklounům jen proto, aby v senátních volbách náhodou nepřišel o pár hlasů. Nedávno, po opakovaných dotazech jednoho známého právníka, ministerstvo dokonce přiznalo, že neexistují odborníci, kteří doporučili záštitu odebrat. To byl totiž nějakou dobu argument ministra Chládka. Teď zbyla už jen výmluva na negativní ohlasy rodičů. Což je zvláštní, protože v té době projekt ještě vůbec neběžel na žádné škole. Zkrátka skupina islamofobů se dohodla na poslání několika dopisů a ministr se ohnul, kam momentálně zafoukal větřík „lidového“ rozhořčení.

Pracovala podle Vás vláda dobře? Vzpomenete si na nějaké rozhodnutí nebo krok, který by Vám výrazně vadil nebo naopak, který byste s radostí přivítal?

Jsem velmi zklamaný ze služebního zákona, který státní správu nezbaví politických tlaků a machinací. Považuji tento zákon za klíčový k lepší správě země. Další klíčové zákony, například o financování politických stran, se také nějak zadrhly. V této souvislosti doporučuji ke shlédnutí web Rekonstrukce státu. Uvítal jsem, že vláda odmítla dotovat nové bloky jaderné elektrárny, když zjistila, že je to ekonomický nesmysl. Bohužel už se zase hledají cestičky, jak to ČEZu zafinancovat z našich kapes. Možná, že to má i souvislost s chybějícím zákonem o financování politických stran.

Jak na Vás působilo vystupování a rozhodování ministra financí Andreje Babiše? Věříte mu?

Nevěřím. Je to člověk, který znepokojivým způsobem koncentruje moc, a nelze říci, že by si jeho obchodní impérium vedlo od jeho vládního angažmá hůře. Ještě horší je to, že mu sedá na lep tolik lidí, když je bambulíkuje o tom, že ANO není politická strana, že on není politik a že může existovat nepolitická politika. Zatím Babiš drží ANO svým mikromanagementem a penězi před implozí, která postihla Věci veřejné, v podstatě podobný projekt. Ale je to jen otázka času, kdy se ta podivná směs lidí v ANO, které nedrží žádný program, sesype. Alespoň doufám. V opačném případě Babiš vyšťouchne sociální demokraty a budeme mít oligarchu premiérem.

Jak hodnotíte prezidenta Miloše Zemana, jeho činnost, výroky, zahraničněpolitické postoje apod.?

Kromě snad vetování zákona, který by zlikvidoval lesní školky, hodnotím Zemana velmi negativně. Jako Klaus je i Zeman narcis, který se snaží být zajímavý provokací a zbytečně polarizuje společnost. Má evidentně problém s alkoholem, který podle mě ovlivňuje i výkon jeho funkce. Směrem do zahraničí je to ostuda, od jeho výroků o Ukrajině, přes muslimy, až po chválu, kterou pěl na autoritáře v Číně, Kazachstánu nebo Tádžikistánu.

Koho byste chtěl „na Hrad?“

Upřímně si myslím, že i kdyby se Zeman chtěl stát znovu prezidentem, tak mu to jeho zdravotní stav nedovolí. Přál bych si na Hradě někoho důstojného, někoho, kdo bude lidi stmelovat a dávat motivaci jiným politikům, aby mysleli za horizont jednoho volebního období. Co třeba Eliška Wagnerová? Vladimíra Dvořáková?

Anketa

Který člen vlády se v roce 2014 nejvíce osvědčil?

5%
29%
11%
3%
0%
0%
hlasovalo: 18579 lidí

Vydrží vláda příští rok, nebo nás čekají předčasné volby?

Je možné, že Babiš usoudí, že je načase prohodit si s ČSSD vedení. To by ale musela přijít velká kauza, aby nevypadal, že destabilizuje politiku a utrácí peníze na nové volby čistě prospěchářsky. Spíš je tam zájem v tuto chvíli vydržet a myslím si, že předčasné volby příští rok nebudou.

Vy jste na blogu vyjádřil obavy z radikalizace protiislámských nálad: „Rozmáhající se negativní jevy vycházející přímo z české nemuslimské společnosti, navíc ještě podporované částí politické elity.“ Z některých reakcí je ale jasné, že část veřejnosti bude spokojená, pokud muslimové nebudou zrovna bydlet v České republice. Proč se od nich nemáme izolovat?

Už v otázce je „my a oni“. Muslimové mohou být a jsou v mnoha případech i lidé neimigrantského původu. Jestli budeme všechny muslimy a muslimky vyčleňovat jako nějaké nebezpečné exoty, kteří musejí být dáni do izolace, tak se vracíme do doby, kdy se tohle dělo například Židům. A to snad nechceme.

Můžete projevy protiislámských nálad popsat?

Popisují to dobře i čtvrtletní zprávy o extremismu Ministerstva vnitra. Máme tu islamofóbní tvrdé jádro, pro které jsou verbální útoky na ženy v šátku a uřezané prasečí hlavy, močůvka nebo krev vylité na mešitu příliš málo. Chtějí přitvrdit. To jsou pěšáci. Pak tu máme jejich vůdce, kteří se jakoby distancují od přímého násilí, ale šíří strach a nenávist vydatně všemi směry. Šance, že to některému z pěšáků v hlavě divně sepne a dojde k přímému fyzickému útoku, se zvyšuje.

Jak hodnotit mezinárodní situaci v roce 2014? Čím je pro Vás svět jiný než na začátku roku?

Svět je zase o kousek složitější a různorodější a je na něm ještě méně jistot. To už je trend, se kterým bychom měli pracovat, abychom v takovém světě uspěli. Především se ukazuje, jak křehké je mezinárodní právo a jak moc věcí se odehrává mimo možnosti národních států je kontrolovat a ovlivňovat. To je velký argument pro nalezení mnohem lepšího způsobu mezinárodní spolupráce.

Hovoří se o přílivu uprchlíků do Evropy. Jak hodnotíte postoj české diplomacie v této věci a co si o tom myslíte?

Už samotné slovo „příliv“ vyjadřuje určitý negativní postoj, předzvěst věcí strašlivých. Kdyby nás postihla katastrofa, nebo bychom byli pronásledováni, budeme se také snažit žít lepší život jinde a udělat vše proto, aby naše rodina měla alespoň minimum nutné na přežití a šanci do budoucna. Je to o základní mezilidské solidaritě, ať už se jedná o ukrajinské, jugoslávské nebo syrské uprchlíky. Máme možnost postarat se řádově o stovky uprchlíků, ale neděláme nic proto, abychom se systémově na takové situace připravovali, abychom věděli, co dělat, jak předcházet problémům a jak využít toho, že by k nám přišli lidé, kteří nám budou nesmírně vděční, a kteří budou mít obrovskou motivaci pracovat pro blaho svých rodin a to znamená i naše.

Obáváte se něčeho v roce 2015 a na co se těšíte?

Obávám se populismu, nacionalismu a sklonů k autoritářství v Evropě a ve světě vůbec. Když mají lidé strach o práci a svět jim přijde příliš složitý a nespravedlivý, mají tendenci přimknout se k lidem, kteří nabízejí okamžitá a jednoduchá řešení. Varující je rozevírající se propast mezi bohatými a chudými. Když eroduje sociální soudružnost a solidarita, eroduje i demokracie. A na co se těším? V podstatě úplně na všechno, protože každá minuta, kdy nám je dovoleno být na světě, je neskutečným darem a měli bychom si každé takové minuty vážit. I když třeba někdy bolí. Protože bolest je přeci důkazem toho, že stále žijeme.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…