Mohla být na místě Prymuly. Vakcína proti covidu? Odpověď na útoky

30.09.2020 6:07

ROZHOVOR „Nutno říci, že každé opatření může být kritizováno. Přísnější že je zbytečné, volnější že je příliš volné. Přísnější opatření obvykle kritizují lidé, kterým se nemoc zatím vyhnula, volnější naopak ti, kteří již byli nemocní,“ říká Věra Adámková, která má na starosti výzkum vakcíny proti koronaviru. Zároveň je poslankyní (nezávislá za hnutí ANO) a přednostou pracoviště preventivní kardiologie IKEM. Nabídku premiéra stát se ministryní zdravotnictví opakovaně odmítla. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz si spolupráci na vývoji českého očkování pochvaluje a zdůrazňuje, že výsledky výzkumu při vývoji vakcíny mohou případně pomoci i v širší zahraniční spolupráci.

Mohla být na místě Prymuly. Vakcína proti covidu? Odpověď na útoky
Foto: Archiv V. Adámkové
Popisek: Prof. Věra Adámková

Česká vakcína proti koronaviru – tedy prototyp – je připraven na fázi testování. Právě vedení výzkumného týmu spolupracujícího IKEM, Státního zdravotního ústavu a Ústavu hematologie a krevní transfuze máte na starosti. Jak celou spolupráci hodnotíte?

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí

Spolupráce tří vysoce profesionálních organizací, které mají přímo ve svých zřizovacích dokumentech rozvoj vědy a výzkumu, je vynikající.

O tom, co s vakcínou bude a jestli testování začne, rozhodne Ministerstvo zdravotnictví. Od začátku jste musela čelit názorům – a stále se ozývají, že vývoj a výroba vakcíny v České republice není reálná. Co si o tom myslíte vy po té, co se spolupráce rozběhla?

Rozhodnutí ministra zdravotnictví bylo zcela v souladu s jeho povinností řídit resort, a to znamená zadávat svým organizacím úkoly, které je třeba řešit rychle, a výsledky těchto šetření mohou poté ještě přinést podklady pro další rozhodování. Názory, které se objevovaly po oznámení tohoto úkolu, byly názory jednotlivců, kteří pokud vím, nenabídli ministrovi zdravotnictví žádné konkrétní projekty, které by pomohly posunout poznatky dále.

Česká republika schválila přes 300 milionů korun Evropské unii na vývoj vakcíny. Nakolik je důležité, abychom měli vakcínu vlastní, a nakolik abychom spolupracovali s ostatními státy?

Vyspělé státy spolupracují v rámci možností na různých projektech, Česká republika je samozřejmě také účastníkem mnoha mezinárodních projektů. Nevím, která česká organizace byla vyzvána ke konkrétní spolupráci na vývoji vakcíny v rámci Evropské unie a v jakém rozsahu. Spolupráce se zahraničními partnery je důležitá, což ale nevylučuje hledání vlastní cesty, která může být poté naopak nabídkou do společného projektu.

Redakce Seznam Zpráv chtěla od IKEM i Státního zdravotního ústavu vyjádření k tomu, že během výzkumu byly údajně používány běžné laboratorní myši, ale mělo by jít o takzvaně geneticky zestařené myši, které by byly na koronavirus citlivější. Můžete prosím čtenářům říci, jaké myši se používají a zda toto bere výzkumný tým na vědomí?

Nevím, co chtěla vědět kterákoli redakce dále o laboratorních zvířatech. Otázka, který kmen kterého laboratorního zvířete se kdy použije, je poměrně odborné téma, které posuzují odborníci, kteří mají v této oblasti mnoho zkušeností i s mezinárodními projekty. Nerozumím termínu zestařené myši, jinak výběr vhodného kmene posoudili odborníci, kteří podobné experimenty provádějí.

Profesor Jan Pirk, přednosta kardiologie IKEM, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že není spokojen s tím, jak jsou informace o koronaviru prezentovány v médiích. Sám by prý navíc seniorům, kteří mají vlastní chaty zařízené k bydlení, řekl, aby tam okamžitě odjeli: „Pohybujte se na zahrádce, buďte činorodí, buďte na čerstvém vzduchu, a ne uzavření v paneláku a dívat se na televizi, která ukazovala mrtvoly.“ Považuje to za nepochopitelné pokyny státu a připomíná, že stres zásadně ovlivňuje imunitu a zdraví. Souhlasíte s ním?

Myslím, že pan profesor řekl bližším způsobem to, co se doporučuje – vyvarovat se zbytečné možnosti přenosu nákazy, denně se hýbat, nejlépe aerobní typ aktivity – chůze, běh a podobně. Stres, a to je známo mnoho let, jistě našemu zdraví neprospívá. Mediální prezentace dat o koronaviru byla podle mého názoru mnohdy příliš odborná, snad i obšírná a tak, jak mi psali občané, nebylo jednoduché se v informacích zorientovat.

Celkově se ani někteří odborníci neshodnou, zda by bylo lépe nechat populaci promořit, jak právě míní například profesor Pirk, nebo naopak přijmout drastičtější opatření, aby se virus nešířil do doby, než bude funkční vakcína, jako například parazitolog Jaroslav Flegr. Na jakou stranu se stavíte vy?

Nutno říci, že každé opatření může být kritizováno, přísnější že je zbytečné, volnější že je příliš volné. Přísnější opatření obvykle kritizují lidé, kterým se nemoc zatím vyhnula, volnější naopak ti, kteří již byli nemocní. O tom, že nákaza naší populací prochází, není pochyb. Na jaře jsme promořeni nebyli, což potvrdily i květnové testy. Nutná je osobní zodpovědnost preventivních opatření, která je na každém z nás. Na možnostech léčby, či aktivní prevence se intenzivně pracuje, výsledky teprve uvidíme.

Několikrát jste odmítla místo ministryně zdravotnictví, kterou vám nabízel premiér Andrej Babiš. Proč vás to neláká?

Nemohla bych se věnovat svým pacientům.

A jakou změnu očekáváte poté, co Adama Vojtěcha ve funkci ministra vystřídal Roman Prymula?

Ministr Vojtěch odváděl obdivuhodnou práci, věnoval se současnému problému plně. Pan profesor Prymula je zkušený epidemiolog, který se podle mého názoru bude také plně věnovat dané problematice a využije svých bohatých zkušeností.

Uvedla jste také, že vláda situaci nijak nepodcenila. Nesouhlasíte tedy s kritikou, která se směrem k ní ozývá? Ať už příliš rychlé rozvolňování opatření, nedostatečná připravenost a podobně?

Jakékoli rozhodnutí se dá zpochybnit, ale vláda má další poradní komise odborníků a jistě se snaží řešit situaci s maximálním zřetelem na zdraví občanů této země. Každé rozhodnutí se dá zpochybnit a kritizovat, v tom případě bych očekávala jasně nabídnuté jiné alternativy.

Nikdo vám jistě nemůže upřít pracovitost. Kromě poslaneckého mandátu jste přednostou pracoviště preventivní kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny, vedete zmíněný výzkum a máte i několik dalších funkcí. Jste předsedkyní výboru pro zdravotnictví, předsedkyně správní rady VZP… kde na to vše čerpáte energii?

Podívám-li se na ostatní kolegy lékaře, ať už ve Sněmovně nebo v Senátu, nedomnívám se, že bych byla pracovně více vytížená. Naopak vidím, že někteří stíhají výrazně více, a mohu jim jenom pogratulovat.

Kde tedy čerpáte energii?

Snažím se o racionální stravu a aerobní pohybové  aktivity.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…