Multikulti výchova do každé školy? Rudozelení aktivisté chtějí mít z lidí stádo. Odpovídá možná první dáma ODS

16.01.2016 7:51

ROZHOVOR Předseda ODS Petr Fiala se netají tím, že by na čelné pozici ve straně rád viděl ženu. To se může na sobotním kongresu stát realitou. Na 1. místopředsedkyni kandiduje také pražská zastupitelka Alexandra Udženija. „Hlavně bych nechtěla, aby to, že jsem žena, bylo hlavním kritériem, kvůli kterému bych byla zvolena,“ reagovala. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pak tvrdě setřela politiku vicepremiéra Andreje Babiše a vyjádřila se i k nápadu povinné multikulturní výuky ve školách: „Implementovat do jedné země násilně nějaký kvazimultikulturalismus a dělat z lidí stádo, s tím naprosto nesouhlasím.“

Multikulti výchova do každé školy? Rudozelení aktivisté chtějí mít z lidí stádo. Odpovídá možná první dáma ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Vy jste potvrdila nominaci na 1. místopředsedkyni ODS. Jak jste se připravovala na kongres ODS?

Samozřejmě standardně jako každý kandidát jsem si určila témata, kterými chci delegáty oslovit. Víte, že jsem figurovala v souboji proti elektronické evidenci tržeb. Celkově je mou prioritou zaměřit se na podporu a svobodu podnikání, protože živnostníci, malí a střední podnikatelé, lidé, kteří se umějí a chtějí postarat sami o sebe, byli vždy voliči ODS. Měli bychom je znovu oslovit a nabídnout jim cestu.

Můžete být konkrétní?

Boj proti přebujelé byrokracii, EET, kontrolnímu hlášení, všem zákazům, příkazům a regulacím, které se na ně hrnou. Tohle vše lidi dusí v podnikání.

  • široké téma EET

ODS se potýkala se řadou problémů. Jak situaci vnímáte teď?

Problémy ve vnitřním fungování a v ODS nevidím. Fiala nastavil dobrou cestu a teď je pouze třeba sestavit dobrý tým, který bude v této cestě pokračovat a oslovovat co nejvíce voličů.

Co vás vlastně vedlo k tomu, že kandidujete na 1. místopředsedkyni?

Dlouhodobě jsem byla tázána na to, zda bych kandidovala do předsednictva ODS, a pražský region se rozhodl mi dát nominaci přímo na první místopředsedkyni. 

Jak vidíte své šance? Pan předseda Fiala se nechal slyšet, že by uvítal v předsednictvu ženu. Myslíte si, že ODS potřebuje ženskou ruku?

Hlavně bych nechtěla, aby to bylo hlavním kritériem, kvůli kterému bych byla zvolena. Ať už funguje jakákoli společnost, vždy jsou v ní muži i ženy s různými názory a diskutují. To pak prospívá každému týmu. Ale znovu opakuji, nechtěla bych, aby to bylo hlavním kritériem.

Vy patříte k ostrým kritikům vicepremiéra Andreje Babiše. Před časem jste pro ParlamentníListy.cz uvedla: „Zřetelně se tak ukazuje, kdo je neomezeným vládcem nad Prahou a jejím novodobým protektorem – Andrej Babiš. Pražany demokraticky zvolení zastupitelé za ANO nemají právo na svůj názor a musejí se podřídit vůli svého majitele.“ Vyvíjí se nějak váš názor na vicepremiéra?

Tenkrát byla řeč o Praze, teď bych spíše zmínila, že pan Babiš pokračuje v zavádění regulací. To pouze potvrzuje, co všichni víme, že pan Babiš by byl nejraději, kdyby tady fungovala oligarchie a on by mohl vládnout všemu.

V minulých dnech otřásly veřejností případy stovek napadených žen v Kolíně nad Rýnem o silvestrovské noci. Později i další státy přiznaly, že měly stejný problém – Finsko, Švédsko, Švýcarsko, Rakousko. Podle politologa Petra Robejška jsme viděli chování nájezdníků v praxi. Jiní zase říkají, že to zbytečně nafukujeme. Jak to vnímat? Jak celá situace působila na vás?

Je to velmi vážný problém. ODS i já na to velmi upozorňujeme. Příval uprchlíků v tomto množství není Evropa schopná zvládnout a už vůbec ne politikou, kterou razí. Myslím si, že Evropská unie svými regulacemi, kvótováním, omezováním státních zájmů hlavně u menších zemí svým způsobem velice situaci v Evropě komplikuje. Bude se muset nad sebou zamyslet, zda tohle fungování, tato socialistická politika bude v budoucnu funkční. Já si myslím, že nebude.

Aktuální síla ODS:

Myslíte si, že jsme viděli chování zanedbatelného procenta kriminálně smýšlejících, nebo je namístě obava z většiny migrantů a jejich údajné neochoty se asimilovat a vést evropský způsob života?

Není pěkné házet všechny do jednoho pytle, ovšem víme všichni, jakým způsobem se lidé z islámské kultury chovají k ženám. Situace mě proto nepřekvapuje. Nemyslím si, že bude lehké většinu z těchto lidí integrovat, a když, pak to zabere hodně času a výsledek bude nejistý.

Obáváte se toho, že něco podobného se může časem stávat i u nás?

Pokud si budeme jasně stát za tím, že naše politika vůči migraci bude taková, jak říká ODS – tedy: vybírejme si, řekněme jasně, kolika lidem jsme schopní pomoci – pak nemusí. Pokud nám bude někdo vnucovat jejich pravidla a pravidla, která by měla platit všude, pak může časem nastat problém i v České republice.

Americký prestižní deník New York Times přinesl komentář Rosse Douthata, který varuje Evropany před bezhlavým humanitarismem. Podle něho je současná migrační vlna nezvládnutelná ne kvůli počtu, ale proto, že většinou jde o mladé muže. Co si o tom myslíte?

Ve hře je více faktorů. Především jde o množství a přístup největších evropských zemí, konkrétně Německa.

Co se všechno musí stát, aby evropští lídři změnili kurz? I když možná se zdá, že kancléřka Angela Merkelová už přehodnocuje stanoviska…

Kancléřka přehodnocuje stanovisko, protože tlak jejích spolustraníků zřejmě začíná být silný. Je třeba přijít s ráznějším přístupem, koho budeme přijímat. Země, které by měly bránit schengenský prostor, neodvádějí dostatečně svoji práci.

Naše čtenáře velmi zaujal rozhovor s herečkou Veronikou Žilkovou, která přichází se zajímavým názorem, konkrétně uvedla: „Dnes jsem připomínkovala za školskou komisi hnutí ANO ‚Dlouhodobý vzdělávací plán magistrátu‘ a navrhovala jsem, že je třeba zavést na školách multikulturní výchovu jako samostatný předmět.“ Co vy na to?

Nevím, co si paní Žilková pod tím konkrétně představuje. Multikulturalismus tak, jak je nám představován všemi socialisty a rudozelenými aktivisty, selhal. Implementovat do jedné země násilně nějaký kvazimultikulturalismus a dělat z lidí stádo, s tím naprosto nesouhlasím.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…