Musíme odstranit demokratický deficit. Stávající EU nelze reformovat, myslí si Payne

28.02.2022 14:53 | Rozhovor

„Stávající EU nelze reformovat, nad tím už se přemýšlí asi třicet let, jak odstranit demokratický deficit. A nikdo nic nevymyslel,“ láme hůl nad budoucností Evropské unie bývalý europoslanec a někdejší místopředseda Svobodných Jiří Payne. Podle jeho slov není jiné cesty, než pokračovat dál až do chvíle, kdy se unie rozpadne a způsobí světovou hospodářskou krizi. Všechny dosavadní krize totiž ukázaly skutečnou povrchnost evropské reality, což vede členské státy přirozeně k tomu, řešit si své problémy bez EU. „Neexistují žádné „zdravé kořeny“. Není k čemu se vracet. Je třeba odstranit demokratický deficit,“ říká Payne v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Musíme odstranit demokratický deficit. Stávající EU nelze reformovat, myslí si Payne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Payne

Evropská unie má v posledních letech za sebou několik náročných zkoušek. Nejdříve to byla migrační krize, pak pandemie Covid-19 a teď krize energetická. Jak podle vás v těchto náročných úkolech obstála? ?

Evropská unie má neskonale velkou tendenci podceňovat dění kolem, zůstává na povrchu v barvotiskovém zjednodušení. Migraci se pokusila řešit silou a reglementací, při šíření infekce podstatná část členských států musela uzavřít hranice, protože přirozenou reakcí na kritickou situaci bylo redukovat a omezit volný pohyb osob. Když máte infekci v těle, také se organismus snaží uzavřít ji do menších jednotek. Ukázala se skutečná povrchnost evropské reality. Evropská politika ulpěla na povrchní frázi, že vakcinace všechno vyřeší. Ukazuje se, že to bylo krátkozraké. K energetické krizi EU významně přispěla. Nedojde-li k rozumnému jednání, dostanou se mnohé státy do situace, že budou muset odstoupit od vnitřního evropského trhu s energií. Je nepředstavitelně hloupé vyhlásit drakonická opatření zeleného údělu, který dopadne na státy, které musí prodávat svou energii Německu za nehorázně vysoké ceny, protože Německo pohrdá jadernou energií. Ve všech těchto oblastech se ukazuje, že členské státy přirozeně směřují k tomu, řešit si své problémy bez EU. A budou směřovat stále více.

Českou republiky letos čeká evropské předsednictví. Co od něj očekáváte? 

Chcete vědět co čekám, nebo co bych si přál? Neočekávám cokoli zásadního, dokument vlády nazvaný „Východiska k prioritám předsednictví“ mi připomíná svou formou plánovací dokumenty komunistického režimu. Vyjmenované je tam všechno, některé priority si odporují, něco se možná změní, ale vůbec nebude jasné, jestli je to k lepšímu nebo k horšímu. Příklad: „Rozvoj unijních obranných schopností“, který je už tři desítky let v NATO vnímán jako podrývání soudržnosti v NATO. A v téže větě: „posilování spolupráce s NATO“.

Kdyby bylo na vás, jakým klíčovým tématům by se mělo české předsednictví věnovat? 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Po volbách: Teď skončí Ukrajina, tvrdě. Role Babiše. Hromada hnoje se rozpadá. Předpověď pro ČR

10:12 Po volbách: Teď skončí Ukrajina, tvrdě. Role Babiše. Hromada hnoje se rozpadá. Předpověď pro ČR

Babiš má právo na oslavu, ale bude mít právo říci si voličům i o křeslo premiéra? soudí analytik Ště…