Musíme změnit stávající systém, burcuje šéf Okamurových poslanců. Jinak se to tu zhroutí

10.11.2013 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Radim Fiala je v hnutí Úsvit přímé demokracie jedním z mála poslanců, kteří již vědí, co jejich práce obnáší. Nejspíš i proto byl v týdnu zvolen předsedou klubu. Nyní pohovořil o spolupráci s Tomiem Okamurou, i o tom, že ČSSD stále řeší své problémy, zatímco Úsvit již předložil tři návrhy zákonů.

Musíme změnit stávající systém, burcuje šéf Okamurových poslanců. Jinak se to tu zhroutí
Foto: hns
Popisek: Radim Fiala v půlnočním rozhovoru

Náš rozhovor vyjde o půlnoci ze soboty na neděli. Co touto dobou obvykle děláte?

Touto dobou obvykle spím. Vstávám okolo 6 hodiny ranní, a proto chodím relativně dřív spát. Jsou však výjimky. Zrovna včera jsem ještě seděl s přáteli u láhve dobrého červeného vína.

Dlouhá léta jste byl členem ODS. Jak z pozice bývalého člena sledujete její současný stav?

Příliš podrobně nesleduji ODS. Musím ale říct, že mě pobavila volební kampaň ODS. Byla to taková říkanková maškaráda.

V Olomouckém kraji proti vám kandidoval jako lídr ODS primátor Olomouce Martin Novotný. Jaký to byl soupeř a jak na něj z ODS vzpomínáte?

Naše politické vztahy s primátorem Olomouce a nyní i poslancem Martinem Novotným byly vždy korektní. ODS v Olomouckém kraji pro nás byla ve volbách naprosto zásadním soupeřem. Jsem rád, že nás podpořila řada živnostníků a menších podnikatelů, a to i veřejným vystoupením na podporu našeho hnutí. Jsem rád, že se nám podařilo v Olomouckém kraji obě bývalé vládnoucí strany, TOP 09 i ODS, porazit jasným rozdílem.

Letos jste byl zvolen za Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Co vás na programu hnutí zaujalo nejvíce?

Na programu hnutí Úsvit jsem měl výraznou možnost se podílet. Naše hnutí jako jediné na politické scéně žádá skutečně systémovou změnu. Nechceme jen výměnu tváří a stran, ale chceme zavedení prvků přímé demokracie. Jde především o uzákonění všeobecného referenda, zavedení přímé volby a odvolatelnosti politiků a také jejich hmotné a trestní odpovědnosti.

V programu také například najdete jasnou větu, která zní:  „Konec zvyšování daní .“ Stručně řečeno, náš program znamená konec okrádání lidí, rozkrádání jejich daní a, použiji na závěr opět větu z našeho programu, „chceme dát šanci poctivé práci a férovému podnikání .“

O Úsvitu někteří mluví jako o straně jednoho muže - Tomia Okamury. Co k tomu můžete říct na základě zkušeností s vašimi kolegy z kandidátky a nyní i z poslaneckého klubu?

Každá úspěšná politická strana nebo úspěšné politické hnutí potřebuje kvalitního lídra. Tomio Okamura takovým lídrem nepochybně je. Spekulace o tom, že jsme hnutí jednoho muže, nemají jiný cíl, než útočit na zásadní politickou výhodu našeho hnutí. Máme dnes nejvýraznějšího politického lídra na české politické scéně.  Zároveň jsme ale dokázali za pět měsíců okolo Tomia vytvořit tým lidí, kteří politicky dokázali uspět ve svých regionech, a dnes je hnutí Úsvit kompaktní politickou silou s výrazným lídrem.

Jaký je vůbec Tomio Okamura předseda? Vyznává spíše „babišovský“ přístup direktivního řízení nebo dává prostor i ostatním? Jak moc je hnutí ovlivněno jeho myšlenkami?

Tomio Okamura přinesl myšlenky přímé demokracie, které jsou základním politickým kamenem hnutí. Rozhodně není žádný autokrat, a pokud se týká vzájemné spolupráce, oceňuji na něm velkou pracovitost a schopnost naslouchat lidem.

Byl jste zvolen předsedou poslaneckého klubu Úsvitu. Jak se svou poslaneckou zkušeností vnímáte tuto funkci? Co je vaším hlavním cílem? A souhlasíte s názorem Jiřího Pospíšila z ODS, že pro opoziční stranu je předseda klubu klíčovou funkcí?

Hodnotit, která politická funkce je více či méně důležitá, mně připadá poněkud teatrální. Mým hlavním úkolem je fungování klubu poslanců našeho hnutí tak, aby bylo prosazeno maximum našeho politického programu. Zároveň chci, aby v našem klubu byla přátelská a pracovní atmosféra.

Tomio Okamura se několikrát zmínil, že vaše hnutí je připraveno z opozice podporovat smysluplné návrhy vládních stran. Když sledujete priority ČSSD a stran, se kterými jedná, ve „vaší“ oblasti ekonomiky, vidíte některé nápady, které by se daly podpořit?

Rozhodně nechceme být hnutím nulové tolerance, ale konstruktivní opozicí. Chceme pracovat pro republiku a nechceme rozbíjet za každou cenu. Dovedu si představit, že podpoříme návrh zákona o státní službě, návrhy zákonů posilující boj s korupcí. Myslím, že můžeme podpořit rozumné návrhy podporující zaměstnanost a každý efektivní návrh, který bude podporovat hospodářský růst ČR.  

Jedním z hlavních programových bodů Úsvitu byla přímá volba poslanců, neboli většinový volební systém. O této změně se pozitivně vyjádřilo i hnutí ANO, a dokonce i ODS. Jak vidíte šanci, že by se jej mohlo podařit prosadit?

Česká republika potřebuje změnu systému. Stávající typ demokracie je nefunkční. Vede k neustálému zadlužování státu, rozkrádání veřejného sektoru a k ničení střední třídy, která byla tradičně strážcem demokratických hodnot. Postupně každý pochopí, že jestli chceme zachovat demokratické hodnoty, musíme provést změny.

Tyto změny musí vrátit do politiky odpovědnost a znovu udělat z občanů rozhodující prvek v politice. Opakuji, náš program přímé demokracie tuto změnu nabízí. Jestli tuto šanci nevyužijeme, bude se celospolečenská a ekonomická krize prohlubovat a nakonec se demokracie zhroutí do totalitního systému. Buď zde vznikne byrokratická diktatura, nebo autoritářský režim.

S Tomiem Okamurou jste už některé předlohy předkládali v minulém volebním období. Hodláte je předkládat znovu v této podobě, nebo je budete přepracovávat?

V tuto chvíli máme připraveny tři legislativní návrhy. Novela zákona o spotřebitelském úvěru a novela zákona o hmotné nouzi vycházejí z návrhů, které jsme předložili s Tomiem Okamurou v minulém volebním období a kvůli předčasným volbám nebyli projednány.

Připomenu, že v prvním případě nám jde o definování lichvy tak, abychom zastavili řádění lichvářských a exekučních mafií. Ve druhém případě nám jde o zabránění dalšího obchodu s bídou v podobě čerpání doplatků na sociální bydlení. Nejdůležitější je pro nás však třetí legislativní návrh, kterým je návrh zákona o všeobecném referendu. Parametry tohoto návrhu jsou postaveny tak, aby daly v této zemi rozhodující slovo vůli občanů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…