Muslimové nás ovládají, i když jsou menšina. Zajeli jsme za českými krajany do předvolebního Nizozemí, kterým otřásají Turci

14.03.2017 13:17

ROZHOVOR Opatření proti tureckým ministrům a zásah policie proti demonstraci Turků v Rotterdamu jsou připisována současnému premiérovi a předsedovi Lidové strany pro svobodu a demokracii Marku Ruttemu. Navíc Strana pro svobodu Geerta Wilderse je partají jednoho muže, což mu také může ve volbách ublížit. Tak přemýšlí Karel a Věra Pokorní-Scheufler, kteří do Nizozemí emigrovali v roce 1968. Nyní jsou v důchodu, ale dříve vydávali časopis Okno a pořádali zajímavá symposia Čechů a Slováků.

Muslimové nás ovládají, i když jsou menšina. Zajeli jsme za českými krajany do předvolebního Nizozemí, kterým otřásají Turci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Krajané z Nizozemí Věra a Karel Pokorní - Scheufler

Volby v Nizozemí jsou za dveřmi. Doposud se hovořilo o Geertu Wildersovi, jako o největším šampionovi. Co se změnilo?

On: Momentálně už to není tak jednoznačné.

Ona: Wilders je takzvaný populista. Myslím si, že aktuálně preference hodně ztrácí.

On: Jeho protimuslimskou taktiku převzali i další. Například stávající premiér a lídr Lidové strany pro svobodu a demokracii Mark Rutte. Ta tvrdá, nicméně zákonná a správná opatření proti tureckým politikům jsou jeho práce.

Bavíme se o tom, jak nizozemské úřady označily tureckou ministryni pro rodinu Fatmu Betül Sayan Kayaovou za nežádoucí osobu a eskortovaly ji do Německa a jak zakázaly přistát v Rotterdamu tureckému ministrovi zahraničí Mevlütu Cavusogluovi?

Anketa

Která koaliční strana už po volbách určitě nebude ve vládě?

17%
8%
75%
hlasovalo: 4217 lidí

Ona: Přesně tak. Také se Ruttemu připisuje zásah proti protestnímu shromáždění Turků v Rotterdamu, kde je rozehnali vodními děly. Navíc on šéfuje opravdové straně, kdežto Wilders je ve své Straně pro svobodu sám. Jeho strana nemá členy. To by také mohlo Ruttemu přispět k vítězství.  

On: Kdyby Wilders vyhrál, tak s ním žádná strana nebude spolupracovat. Už to několikrát anoncovali ostatní lídři. Nizozemci jsou v tomhle dost opatrní.

Nepřijetí tureckých ministrů je z jedné strany bráno jako diplomatická chyba a mluví se o porušování lidských práv. Co vy na to?

On: Nejde o žádné provinění. Holandská ústava zakazuje, aby tady politici z jiné země dělali agitaci.

Ona: Zdejší Turci totiž mají dvojí občanství a na tom Erdogan staví.

On: To je také vina EU, že povoluje dvojí občanství. Takže zdejší Turci mohou volit zde, ale i v rámci tureckých voleb.

Ona: Nicméně to se týká i ostatních národů v EU. Někteří Češi mají také dvojí občanství. Ostatně, ač jsme o to české nijak neusilovali, bylo nám vráceno.

Takže šlo o snahu Erdoganových ministrů agitovat pro jeho ústavní změny před tureckým referendem?

Ona: Myslíme si to. V německé televizi jsme slyšeli jednoho ministra, že pro Erdogana je neobyčejně důležité získat hlasy Turků v zahraničí, že na ně přímo spoléhá. Prý to tak jisté v samotném Turecku, jak si všichni myslí, nemá.

Proč je většina Holanďanů protiuprchlicky a protimuslimsky naladěna?

Ona: Protože čím dál víc zdejší lidé zjišťují, že ti, co sem přicházejí, je využívají. Také nemáme rádi násilné útoky a tady jsme jich zažili několik. Třeba vražda kritika multikulturalismu a islámu a režiséra Theo van Gogha fanatickým islamistou.

On: Přesto, že jsou zde muslimové menšinou, svým způsobem ovládají většinu, protože každý chce být politicky korektní. Mění se třeba názory na tradice, na svátky, jako jsou oslavy Velikonoc a Vánoc.

Vnímáte to jako nátlak?

Ona: Ano. I když jsou ta slova oblečena do hávu tolerance.

On: Když byl nedávno karneval, v převážně katolickém jižním Nizozemí se jako vždy oslavovalo. Děti do škol chodily v různých šaškovských čepičkách či maskách. Rodiče muslimských dětí oznámili, že jsou jejich dítka nemocná, aby je nemuseli doprovázet do škol oblečené za kašpárky nebo zajíčky. Nejhorší ale je, že to celá léta před tím dělali a nevadilo jim to. Dnes na ulici chodí muslimské ženy za vousatými muži a mají ruce plné nákupů. To bylo dříve vidět jen málo. Podle mě podobné chování vyvolává přítomnost muslimských uprchlíků, protože posiluje islámskou nesnášenlivost.

Vraťme se k volbám. Jak vnímáte Geerta Wilderse?

On: Je rychlý a srozumitelný ve svém vyjadřování, ale když měly strany před volbami předložit program, tak dodal jeden papír se zhruba patnácti řádkami. Vystoupit z EU a tak dále.

Ona: Podle mě je Wilders spíš fenomén než možnost se někam politicky dostat. Je to škoda, ale je to tak. Třeba fakt, že nelze vstoupit do jeho strany, je divný. Dělá to z ní raritu. A toho se bude obávat většina Holanďanů, protože jim jde hlavně o solidnost.

On: Nicméně opakuju, že ostatní pravicové strany přebírají jeho teze. Berou mu tak vítr z plachet, ale stejně získá hodně hlasů.

Vy jste také pro exit Holandska z Evropské unie?

Ona: Proč by někdo, kdo ji založil, ji nemohl i rozložit? Dospěje se k tomu, že už toho bylo dost. Jsem pro konec Evropské unie v jejím současném rozsahu.

On: Alespoň změnit stávající systém. Ale to je asi utopie, protože její silná byrokracie se tomu bude bránit zuby nehty. Také bych stávající Unii zrušil.

Do jaké míry berou vlastně Holanďané volby vážně?

Ona: Daleko vážněji než Češi. Zatímco v Čechách chodí k volbám tak čtyřicet procent obyvatelstva, tak tady kolem šedesáti. Osobně bych byla pro povinné volby, jak to mají v Belgii. Každý, kdo radostně oznamuje, že nepůjde volit, je hlupák, protože se zříká jednoho ze svých největších práv.

On: Nicméně tady existuje i strana nevoličů. V Holandsku má ale tenhle ironický humor hluboké kořeny, vždyť zde působila i strana trpaslíků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…