Muž z kandidátky, která zničila Člověku v tísni předvolební školní bojovku: Když nás lidé ze srandy zvolí, uvidí, jak to ve skutečnosti chodí v europarlamentu. Zábava zaručena

19.05.2019 7:59

ROZHOVOR „V europarláči jsou dobrý prachy, byla by hloupost dělat recesi a tvářit se, že nám z toho o prachy nejde,“ říká v předvolebním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz trojka na kandidátce recesistického hnutí do evropských voleb „ANO, vytrollíme europarlament“ taxikář Jiří Kyjovský. „Politická situace v ČR je šou sama o sobě, takže jestli u toho budeme ještě my, je vlastně úplně jedno. Od nás lidi aspoň přesně ví, co můžou očekávat,“ říká kandidát hnutí, které neskrývá, že chce své členy do Evropského parlamentu dostat kvůli tučným platům a korytům.

Muž z kandidátky, která zničila Člověku v tísni předvolební školní bojovku: Když nás lidé ze srandy zvolí, uvidí, jak to ve skutečnosti chodí v europarlamentu. Zábava zaručena
Foto: Archív Jiřího Kyjovského
Popisek: Jiří Kyjovský

Anketa

Jste pro zdražení alkoholu a cigaret, jak navrhuje ministryně Schillerová?

50%
50%
hlasovalo: 11119 lidí

Kromě politických stran a hnutí, které to s evropskými volbami myslí seriózně a hrají na vážnou nótu, kandiduje v eurovolbách i recesistický subjekt, jehož hlavním cílem je takzvaně „trollit" či jinými slovy dělat si z evropské politiky velmi hlasitě legraci. A jak uvedla ve vysílání České televize „lídryně“ hnutí youtuberka Lucie Schejbalová, „trolly“ do Evropského parlamentu lákají i vysoké poslanecké platy a koryta.

Více o motivaci hnutí ANO, vytrollíme europarlament pro ParlamentníListy.cz vysvětluje trojka kandidátky Jiří Kyjovský, generální ředitel TAXI Otnice.  

Jste předsedou hnutí ANO, vytrollíme europarlament. Je to recese, nebo to myslíte vážně a skutečně chcete dělat politiku?

Recesi myslíme smrtelně vážně a u ní zůstaneme i v případě úspěchu. Na české scéně už bylo několik sranda partají, které ztratily důvěru voličů, jen proto, že po zvolení začali dělat politiku. To je cesta, kterou nepůjdeme. Pokud budeme zvoleni, budeme dál trollit, ale už na evropské úrovni. 

Co je vaším občanským povoláním?

Mojí hlavní činností je osobní přeprava osob a kusových zásilek, chcete-li běžná taxislužba, kterou k tomu navíc provozujeme s kolegou u nás na Moravě pod názvem TAXI Otnice. Taxikář potká denně hromadu lidí, nasbírá spoustu zkušeností a po nějaké době vystuduje neodbornou psychologii. Nezdá se, ale dá se z toho načerpat opravdu hodně, já jsem tím získal všeobecný přehled a vlastnost nebrat všechno zbytečně vážně.

Čeho byste chtěli v případě úspěchu v Evropském parlamentu jako hnutí dosáhnout?

Pomůže nám to rozvíjet naši činnost. Už teď se nám hlásí spousta lidí, kteří se chtějí stát členy hnutí a my bychom rádi, aby každá obec měla v zastupku svého trolla. 

Vaše kolegyně Schejbalová v televizi říkala, že vám jde pouze o platy a o koryta...

No a co? Je známá věc, že v europarláči jsou dobrý prachy, byla by hloupost dělat recesi a tvářit se, že nám z toho o prachy nejde. 

Vaše hnutí bodovalo ve studentských volbách. Získali jste přes 10 procent. Co na ten úspěch říkáte?

Po zveřejnění výsledků studentských voleb jsem přijal rezignaci koordinátora kanceláře předsedy hnutí pana Ištvána Jesetera, protože jsme očekávali lepší výsledek. Došlo k selhání, protože naší lídryni nebylo umožněno účastnit se předvolební diskuse. 

Podle ředitele vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karla Strachoty může být příčinou úspěchu to, že vás studenti nechtěně zaměnili s hnutím ANO premiéra Andreje Babiše a že to prý některé náctileté voliče zmátlo. Co k tomu řeknete?

Pana Strachotu bohužel osobně neznáme, ale mrzí nás, že si o studentech myslí tak málo. 

Nebylo to, na co se ptám, tak trochu cílem? Sebrat Babišovi voliče?

Hnutí ANO 2011 pana Babiše má své voliče a svoji cílovou skupinu, na kterou cílí svým marketingem a jak řekla trefně naše lídryně, pokud si ve volbách někdo poplete dvě naprosto odlišný partaje, tak by se nad sebou měl zamyslet.

Náš cíl není někomu sebrat voliče, to ani vzhledem k našemu absurdnímu programu nejde. Náš cíl je zvednout naprosto odlišným přístupem lidi z politické letargie, ve které se náš národ nachází. Stačí se podívat na žalostně nízkou účast v předchozích eurovolbách. Je to jednoduchý kalkul, čím menší účast, tím víc mandátů pro běžné strany.

Chápu, že se ostatním politikům náš styl nemusí líbit, protože se opravdu může stát, že nás lidi ze srandy zvolí. Youtuberka, taxikář a spol. v europarlamentu je samo o sobě garantovaná komedie a když už nic, tak budeme navrhovat naše body programu a ukazovat, jak to tam ve skutečnosti chodí.

Nicméně pokud občané našeho státu ve volbách rozhodnou, že nás tam chcou, tak nás tam budou mít v plné parádě.

Jaký je váš názor na současnou politickou situaci v ČR?

Upřímně, nebýt našeho hnutí, nevěděl bych, koho v evropských volbách volit, a nedokážu říct, jestli bych k nim vůbec šel. Jinak k naší politické situaci obecně jsem dospěl od emocí k pragmatismu, jinak bych nemohl dělat tady to naše sranda hnutí. Politická situace v ČR je šou sama o sobě, takže jestli u toho budeme ještě my, je vlastně úplně jedno. Od nás lidi aspoň přesně ví, co můžou očekávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…