My víme, jak se chová Zeman, je pro nás čitelnější. Drahoše ani Horáčka neznám! Předseda seniorů promluvil

27.06.2017 18:41

ROZHOVOR „Zatím máme s Babišem spolupráci dobrou. Co jsem po něm chtěl jako zástupce Rady seniorů, tak splnil. Jak se ale bude chovat jako potenciální premiér, tak to je otázkou,“ říká předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Prý vůbec nerozumí jednání premiéra Bohuslava Sobotky od chvíle, kdy chtěl podat na Pražském hradě demisi vlády. „Babiš nebyl nijak odsouzený, byl jen v ´podezření´, přesto ČSSD v rámci koalice porušila dohody... Osobně těmto hrátkám nerozumím,“ říká k tomu. Na konto Miloše Zemana podotýká, že je přímo voleným prezidentem, který dostal mandát od více než dvou miliónů 700 tisíc lidí, což ale nikdy nedostala žádná z politických stran.

My víme, jak se chová Zeman, je pro nás čitelnější. Drahoše ani Horáčka neznám! Předseda seniorů promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Pernes, Předseda Rady seniorů ČR

Jak tak pozorujete jednotlivé politické stany, které postupně představují, s čím půjdou do sněmovních voleb, která z nich se vám zamlouvá? Respektive, která z nich by pro seniory byla nejlepší volbou?

Abych se přiznal, tak jsem dosud žádný volební program politické strany neviděl. My samozřejmě máme náš program, který schválil sjezd Rady seniorů ČR. Jmenuje se to Střednědobý program pro roky 2017 až 2021, což najdete na našich webových stránkách. Zítra máme první kolegium Rady seniorů ČR, které bude hodnotit náš 3. sjezd, jenž proběhl v květnu. Musím zdůraznit, že tomto sjezdu byli přítomni i ministři a premiér Sobotka, kromě pana prezidenta Zemana, jenž byl zrovna v Číně. Ale poslal nám zato hezký dopis a pozdrav. Už však brzy budeme oslovovat jednotlivé politiky - a zejména našich pět partnerských politických stran-, aby si náš střednědobý program zapracovali do svých volebních programů, a následně i do programového prohlášení nové vlády. Takže v těchto věcech postupujeme obráceně: naše priority a požadavky totiž předkládáme politikům sami.

Jenže momentálně všechny politické strany ztrácejí své voliče, jediné hnutí ANO je stále na první příčce. Mnozí ovšem tvrdí, že ANO nemá vlastně žádný program. Vadilo by vám, kdyby hnutí ANO ve volbách opravdu zvítězilo?

To by nám nevadilo. Musíme respektovat politickou realitu. Budeme ale dělat předvolební krajské kulaté stoly - už asi posedmé -, kdy přítomnou seniorskou populaci budeme informovat o tom, co která z politických stran udělala, ať už v pozitivním nebo negativním smyslu a aby se rozhodli. Nemůžeme jim ale říkat, koho by volit měli a koho ne. Senioři jsou dostatečně kvalifikovaní, aby se rozhodli sami.

Tomu rozumím. A vás osobně některá z politických stran oslovuje? Politikům jste totiž v únoru přes ParlamentníListy.cz jasně vzkázal, že si hlídáte, jak hájí zájmy seniorské populace a také vím, jak vás poněkud vykolejil nový ministr financí Ivan Pilný, jenž řekl, že důchodový systém dříve nebo později dojede a důchodci budou muset chtě nechtě ke svému důchodu ještě pracovat...

To ano. To ale není v programu hnutí ANO. To byla neuvážená slova nastupujícího pana ministra, který o penzijním systému a penzijní reformě neví nic. Já pana ministra Pilného vůbec neznám, ale vím, že byl jeden ze dvou v hnutí ANO, kteří nepodpořili náš požadavek, jenž jsme prosadili v důchodové komisi na důstojnější, spravedlivější a velkorysejší valorizaci penzí. Ta je už schválena. My jsme k tomu uveřejnili, jak který poslanec hlasoval. I když koalice a hnutí ANO hlasovalo pro, přesto bylo mezi nimi několik poslanců, kteří se zdrželi. A Pilný byl mezi nimi a tím na sebe upozornil. Zjistil jsem ale později, že ministr Pilný o penzijním systému zřejmě neví nic, jeho slova tak nemůžeme brát vážně.

Odpusťte, že se k tomu stále vracím, ale co se týče preferencí, tak zatímco na čele peletonu se drží hnutí ANO Andreje Babiše, ČSSD se stále propadá. To vám není líto?

Jak mne informoval náš statutární místopředseda Milan Taraba, který mne na programové konferenci ČSSD zastupoval, tak prý sociální demokraté řadu našich požadavků mají ve svém volebním programu. My ale ostře kritizujeme fakt, že Sobotkova vláda dosud v Parlamentu neprosadila zákon o sociálním bydlení. Ohledně toho ale ještě budeme dělat obrovskou melu, nehodláme se s tím totiž smířit!

Sledoval jste třenice v rámci demise/nedemise vlády a kolem toho, co se dělo na konto podnikání Andreje Babiše, jenž musel z postu ministra financí odejít, ale nakonec skončil i Bohuslav Sobotka v čele ČSSD? Nebyl celý ten humbuk zbytečný?

Ano, je to ale jejich věc. Co k tomu jde říci? Ta počáteční demise vlády na Hradě bylo však chybné rozhodnutí. Pan premiér, přestože nic jiného neumí než politiku, a je v politice více jak dvacet let, se ukázal jako naprosto nezkušený.

Rozuměl jste rozdělení moci v ČSSD mezi Sobotku, Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance? Je to podle vás ku prospěchu věci?

To bych nechtěl nijak komentovat, ČSSD je naše partnerská strana a mám dokonce dojem, že ČSSD je vůbec první z politických stran, která nás kdysi kontaktovala a chtěla s námi spolupracovat. Mně ale samozřejmě vadí, že sociální demokracii preference klesají. Podle mne si to ale způsobili sami chybnou politikou.

Anketa

Doporučujete ČSSD, aby podpořila v prezidentských volbách Zemana?

86%
14%
hlasovalo: 7964 lidí

Podle mnohých politologů ale toto přepřahání není žádným čerstvým větrem, naopak. Aby došlo k výrazné změně, tak by se musela objevit zcela nová osobnost, ale tu momentálně ČSSD nemá...

Jak je společnost globalizovaná, tak nechce být přitom na nějakém rozcestí. Přesto se zdá, že se tady objevují nové tendence, a to v celé Evropě. Prostě ty „staré“ politické strany neoslovují lidi, anebo jejich výsledky neodpovídají nárokům zaměstnanců. Všichni víme, že si Američané na protest zvolili Trumpa, protože Obama pro střední třídu neudělal nic a pro lidi v dělnických profesích už vůbec ne. V USA stagnovaly, anebo dokonce klesaly reálné mzdy, takže proto si na protest zvolili Trumpa. Alespoň já tomu tak rozumím. Něco podobného se teď stalo i ve Francii. Čili sociálně demokratické hnutí je celosvětově v krizi. Když byli socialisté u moci, tak asi kvalitu života lidí moc neovlivnili a proto si teď obyvatelé z protestních důvodů volí jiné politiky. A teď je otázka, co s tím? Tento trend, že se pořád hledá nějaká náhrada za tradiční politické strany, je i v ČR už asi osm let. A teď oním neuváženým krokem, jenž premiér udělal vůči předsedovi ANO, navíc ještě bez nějakých důkazů, že by došlo z jeho strany ke zneužití funkce, se celá věc zhoršila. Navíc Babiš nebyl nijak odsouzený, byl jen v „podezření“, přesto ČSSD v rámci koalice porušila dohody. I když je třeba uznat, že měl Sobotka na změny právo. Jsou v tom stoprocentně volby. Osobně těmto hrátkám nerozumím, jednám až v momentě, když jsou fakta na stole.

Myslíte si, že Andrej Babiš bude umět naslouchat seniorům? Přece jen zřejmě jeho hnutí vyhraje volby...

To nevím. Zatím ale s ním máme spolupráci dobrou. Co jsem po něm chtěl já, jako zástupce Rady seniorů, tak zatím splnil. Jak se ale bude chovat jako potenciální premiér, tak to je otázkou.

Jak jste uvedl v únoru, očekávali jste, že se koaliční vládě ČSSD podaří napravit zdevastovaný sociální systém po Nečasově vládě. „Všechno se napravit nepodařilo,“ řekl jste. A teď v průzkumech agentur předehnala socialisty KSČM. Již delší dobu se však hovoří o tom, že by se komunisté mohli podílet na vládnutí v této zemi. Byl byste pro?

Nijak bychom proti tomu neprotestovali, neboť KSČM je také náš partner. Úspěch jim přejeme, ale nemůžeme do toho, s kým která politická strana bude po volbách spolupracovat, nijak zasahovat, Nemůžeme to nijak ovlivnit.

Sledoval jste poslední Partii s Václavem Klausem?

Sledoval.

On třeba na konto pravice, tedy i ODS poznamenal, že během vládní krize „dostala řadu nahrávek na smeč“, ovšem nevyužila jich.

Tak tomuto jeho vyjádření jsem nerozuměl. Nevím, co měl na mysli. V rámci svého opozičního postavení podle mého soudu naopak pravicové strany ve Sněmovně dělají, co mohou. Teď nám blokují zákon o sociálním bydlení a já nerozumím tomu, jak menšina může blokovat většinu.

Zmínil jste francouzského prezidenta Macrona. Ten ale v posledních dnech dal najevo, že některé státy EU prý vnímají Unii jako supermarket, ze kterého si lze jen brát. Narážel tím na fakt, že ČR, ale i jiné státy V4 odmítají kvóty na uprchlíky. Co si o slovech Macrona myslíte?

V tom ale nemá pravdu. Mladý pan prezident si také musí ujasnit, co chce vykládat, jak se chce prezentovat. Že je dnes prezidentem, to ještě samo o sobě nic neznamená, musí se také jako prezident umět chovat. A k V4 se určitě chovat neumí! To, co si některé státy EU na dividendách odvádějí z ČR, sice legálně, totiž zdaleka nedosahuje těch částek, co nám EU dává. (Z Česka loni odplynulo do zahraničí na dividendách rekordních 289 miliard korun. Je to o 62,5 miliardy korun více než v roce 2015. Částka, kterou si zahraniční vlastníci každoročně od svých společností stahují, poslední dva roky narůstá. Vyplývá to z údajů, které nedávno zveřejnil Český statistický úřad, pozn. red.). Takže z hrušky dolů!

Myslíte si, co se týče kvót pro imigranty, že bychom v tomto jako stát měli být razantnější?

Řeknu to jinak. Pokud by měli být právě imigranti významným faktorem v řešení demografické křivky, v řešení vymírání českého národa, nízké natality populace, tak si nejsem jist, že něčím přispějí. Pokud sem přijdou kvalifikovaní pracovníci, kteří budou schopni nahradit Čechy na trhu práce, pokud tady budou kvalifikovaní inženýři, lékaři, střední kádři, tak jistě, ať sem přijdou! Ale zatím se zdá, že sem nikdo takový nechodí. V tomto sdílím vyjádření jedné mé známé: k nám žádný imigrant nebude chodit proto, že nechtějí sdílet naši bídu! Tak nevím, o čem je řeč!

Prezident Miloš Zeman opět přitvrdil; chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi přirovnal k chování „svině“ a premiéra samotného označil za osobu „s charismatem lahve od okurek“. Má pan prezident věcně pravdu?

Já ale nevím, do jaké míry je vyjádření pana prezidenta novináři zkresleno. Jeho původní vyjádření jsem totiž neslyšel. A na to, co překroutí novináři, nedám. Osobně být na Zemanově místě, tak bych ale svá slova mírnil.

Víte, hodně lidí Zemanovi vytýká, že je již starý. Přečtu vám, co o Zemanovi řekl psycholog a spisovatel Bohumil Sláma: „Každý psycholog nebo psychiatr ví, že ve stáří se člověk stává jednak rigidnějším, jednak se zvýrazňují jeho povahové rysy. Dobře je to vyjádřeno v pohádkách: Kdo byl po většinu svého života převážně dobrým člověkem, stává se hodným dědečkem či laskavou babičkou, kdo byl charakterově problémový, stává se zlým dědkem nebo ježibabou. Je to tím, že jak mu ochabuje šedá kůra, prosakují ‚spodní proudy‘ a podobně jako u inkontinence moči dochází k inkontinenci emoční. A Miloš Zeman si ‚učurává‘ stále častěji a stále víc.“ Ztotožňujete se s tím?

Nemám k tomu vzdělání, abych to hodnotil. A navíc neznám onoho pana psychologa. Ale je jasné, že stárneme všichni. Je třeba však zdůraznit, že Miloš Zeman dělá obsáhlé aktivity, jenž před ním žádný jiný prezident nedělal. Takže se mu obdivuji, že vydrží tento zápřah a různé aktivity. Pravděpodobně to dělá se svým souhlasem, takže všechna čest! Když jezdí do zahraničí, tak se snaží sem k nám dovést nějaké investory, aby Česká republika opět obsadila svou historickou pozici, jakou měla v minulosti. On je ale přímo voleným prezidentem, který dostal mandát od více než dvou miliónů 700 tisíc lidí, což tady nedostala žádná z politických stran! Tomu by také měly odpovídat jeho kompetence. Jenže páni politici si zvykli na teplá místečka, žádné pořádné výkony přitom nepodávají a chtějí tady parlamentní demokracii. A nikdo se neptá národa, zda to, co chtějí oni, chce taky. Já jsem zastánce přímé demokracie, ne parlamentní. Rada seniorů ČR ale má dobré vztahy s panem prezidentem. On se nám snaží v rámci svých skromných kompetencí vycházet vstříc, čili já ho posuzuji podle toho, jak se chová k Radě seniorů. A pokud se týká jeho opětovné kandidatury, tak jsem podepsal jeho petici pro jeho prezidentské znovuzvolení, ale zda jej budu volit, tak to nevím.

Jak na vás působí ostatní kandidáti? Třeba Jiří Drahoš, anebo Michal Horáček?

Odpovím tak, že je neznám. Nevím, kdo z nich může mít proti Miloši Zemanovi šanci. Určitě osobnosti jsou, ale z jiného ranku nežli jsem já. Osobně jsem se s těmi dvěma nikdy nesetkal. Nevím, co pan akademik Drahoš sám vymyslel kromě toho, že řídil akademii. Nevím, zda má nějaké zásluhy v českém státě. A pokud jde o Horáčka, který založil Fortunu? Tak toho neznám už vůbec. Kolik máme podnikatelů? Bohatých podnikatelů? Tisíce... a on se rozhodl, že bude kandidovat. Záleželo by, jak by se choval k seniorské populaci. Zatím jsem to ani od jednoho neslyšel, ale jak se chová Zeman, to víme. Takže pro nás je čitelnější.

Měli bychom za situace, která existuje uvnitř EU, přijmout euro? Premiér Sobotka si totiž myslí, že ano. Domníváte se, že by důchodci na tom nějak vydělali?

Odpovím zase jako předseda Rady seniorů ČR. Euro tady můžeme přijmout tehdy, až to nebude mít negativní sociální a ekonomické dopady na českou populaci, zejména na seniorskou. Čili bude záležet na kursu, který je v současné době zcela nepřijatelný. Musel by být nižší kurs, než je 25 korun za euro a museli by být alespoň trošku dorovnány rozdíly mezi českými důchody a mezi důchody v okolních zemích. Odboráři by vám zase řekli, až budou dorovnány mzdy s těmi v okolních zemích. Až tehdy bychom mohli o euru diskutovat. Že to teď chtějí páni podnikatelé, tak to mne vůbec nezajímá. Teď by na to totiž všichni doplatili. Pokud by to někdo chtěl zrealizovat teď, tak bych to považoval za zradu na národ.

Co vás napadá, když se díváte na žebříček průměrných důchodů v Evropě? Mám před sebou žebříček předloňských důchodů a z něj budu citovat. První příčku, co se týče důchodů v Evropě, zaujímá Lucembursko, kde mají důchodci průměrně měsíčně přes 81 tisíc v přepočtu na koruny. Pak následuje Norsko se 47 tisíci, Řecko, Dánsko, Švýcarsko, Itálie, Francie, Švédsko, kde mají důchodci přes 28 tisíc. Česká republika je až na 19. místě...

… u Řecka je to teď už trošku jinak. My jsme z hlediska parity kupní síly penzí na 15. místě z 24 hodnocených zemí! Jsou to spojené nádoby. Máme tady nějakou strukturu ekonomiky, a jak se říká, je to struktura montoven. Nejsme tedy finální výrobci, jsme jen subdodavatelé, kde jsou však podmínky úplně jiné. Naši páni podnikatelé jsou navíc skromní ve vztahu k zaměstnancům a neplní obecně společenskou funkci, kterou plnit mají. Takže máme nízké mzdy, a od nich se pak odvíjí i nízké penze. A protože selhal trh práce, tak máme z toho ještě 30 procent penzí předčasných, kde jsou ale důchody o dva tisíce menší. Pokud se toto nezmění, tak to nahoru nepůjde. Máme ale naštěstí vyhlídky v průmyslu 4.0, kdy bychom se měli trošku vymanit ze subdodavatelské pasti, protože by se změnila struktura ekonomiky. Vyráběli bychom pak věci s přidanou hodnotou a tomu by následně odpovídal i náš penzijní systém.

Do toho všeho se začalo hovořit i o tom, že by OSVČ měly odvádět více do důchodového systému, jinak své penze budou mít velmi malé...

Ano. OSVČ si platí jen polovinu toho, co platí ostatní. My bychom ale chtěli - a dokonce to i navrhovali - aby zdaněný výpočtový základ, sazba, z něhož se platí pojistné, byl u OSVČ vyšší, než jen padesát procent. Aby se prostě sazba počítala ze skutečného základu. Někteří živnostníci ale mají naštěstí naspořeno, pokud to jsou ovšem zedníci, kteří šli do švarcsystému z donucení, tak to už je problém, ti se budou mít zle. Tam by se to mělo změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…