Na Sobotku už se prý brousí zbraně. Babiš se podle expertů spojí s opozicí v ČSSD a začnou se dít věci

06.04.2014 15:29

POLITOLOGOVÉ Novinové titulky ovládlo nové „spojenectví“ Andreje Babiše s Michalem Haškem. Že by nakonec oba spolu mohli načnout jakousi válku proti premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, se podle politologů vyloučit nedá. „Nemusí jít nutně o válku proti Sobotkovi. Nesmíme ale zapomínat na obvinění Sobotky kolem prodeje OKD. A pokud tady tlak nejenom od Babiše přiostří, tak je Sobotkův pád nasnadě,“ varuje politolog Josef Mlejnek. A co řekli další politologové?

Na Sobotku už se prý brousí zbraně. Babiš se podle expertů spojí s opozicí v ČSSD a začnou se dít věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Michalem Haškem

Média za poslední dny odhalují novou politickou přetahovanou mezi lídry hnutí ANO a ČSSD. A nahrávají tomu jakési zvláštní sympatie mezi Michalem Haškem a Andrejem Babišem. O co jde?

V pátek se uskutečnilo jednání rady Asociace krajů České republiky, kde se sešli hejtmané s ministrem financí a vicepremiérem Andrejem Babišem. Ze setkání ovšem vyplynulo, že zvláště předseda asociace krajů Michal Hašek si náramně porozuměl právě s Babišem.

Oba dva si totiž vyšli vstříc nejen v názoru na rozpočtové určení daní, kdy Babiš kývl na fakt, že kraje potřebují nutně peníze, a tak se prý v rámci resortu na to u Babiše „podívají“, ale oba dva si také plácli na to, že budou hrát společnou hru o obří investici americké společnosti Amazon. Ta se zabývá internetovým obchodem a chtěla v Brně vybudovat distribuční sklad, ovšem ve středu společnost ze svých plánů ustoupila.

„Způsob, jakým brněnské zastupitelstvo tahalo investora za nos, je hodně špatný signál, který jsme vyslali,“ uvedl ke stáhnutí Amazonu v pátek Babiš a Hašek tomu mohutně přikyvoval slovy, že rozhodnutí města (Brna) považuje za „hrubou chybu“.

Jenže to není všechno. Šrouby koaličním vztahům utahuje i pochybnost o správných krocích premiéra Bohuslava Sobotky, který v roce 2004 ve Špidlově vládě jako ministr financí rozhodoval o prodeji OKD soukromému vlastníkovi. „Samozřejmě, že (Sobotka) za velmi levný prodej akcií OKD nese zodpovědnost,“ nechal se slyšet Babiš s tím, že o to víc nerozumí tomu, když se nyní Sobotka snaží do soukromé firmy OKD nalít peníze.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chce totiž co nejdříve ve vládě prosadit více než miliardovou investici do Dolu Paskov, a to proto, aby důl zaměstnal zdejší horníky až do roku 2016.

Je tady válka...

„To je válka,“ nerozpakoval se pak v sobotu označit vztahy těch dvou, tedy Babiše a Sobotky, nejčtenější deník Blesk v titulku na straně 2. Deník pak v článku zveřejnil útočné výroky jak Babiše na konto Sobotky, tak i premiéra na konto ministra financí za poslední týdny s dodatkem, že „Sobotka a Babiš si začali jít po krku“.

Skutečně se ale schyluje mezi ČSSD a hnutím ANO k válce, nebo si jen Hašek nenápadně upevňuje přes Babiše pozici proti svému dávnému rivalovi, tedy předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi?

„Já bych neřekl, že jde přímo o válku proti panu premiérovi, ale jde tady o konflikt, který premiéra samozřejmě ohrožuje, nehledě na obvinění, že on má vinu na tom, že se OKD prodalo pod cenou a tak dále. To jsou ale vážná politická obvinění, a pokud tady tlak nejenom od Babiše přiostří, tak je Sobotkův pád nasnadě. Proto je pravděpodobné, že jedním z výsledků onoho spojenectví může být pád Bohuslava Sobotky,“ reagoval na otazníky pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

„Myslím, že heslo rozděl a panuj vždycky fungovalo a funguje i v současnosti. Kdo jedná v rámci koalice, tak je pro něj vždy lepší, když onen partner proti němu je slabší. No a není lepší recept na to, jak oslabit partnera, než ho rozštěpit, nebo dál pokračovat v rozštěpení, které už dávno existuje. Mně to vše ze strany Andreje Babiše proto připadá jako velmi šikovná hra, protože čím více bude sociální demokracie rozvolněnější, tak bude jako partner pro ANO slabší a on v té koalici pak bude hrát větší prim,“ poznamenal k vzájemnému porozumění Haška a Babiše šéf CEVRO Institutu, politolog Ladislav Mrklas.

Lebeda: Mají přece společného „konkurenta"

„Michal Hašek i Andrej Babiš mají v podstatě společného konkurenta – a nechci přímo použít slovo, že nepřítele – a to je premiér Sobotka. Takže to, že mohou vlastně velmi dobře oba spolu kooperovat, není překvapením, ale spíše vysvětlením, protože ten jejich cíl je velmi podobný. Samozřejmě, že kooperace tohoto typu nikdy netrvá věčně, trvá jen do té doby, než dosáhnete cíle. Ale oslabit premiéra je v tuto chvíli pro ně nejaktuálnější,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz překvapivě i sociolog a politolog Tomáš Lebeda.

Že by se ale jen tak lehce nechal Sobotka vyhodit ze sedla, tak o tom se prý těm dvěma – tedy Haškovi a Babišovi - může nechat jen zdát.

„Pozor, i premiér Sobotka má za sebou svoje křídlo, takže by se to jeho shození a zostuzení muselo odehrát v té rovině, že by jej přímo museli z něčeho obvinit. A to tak silně, že pak bude Sobotka pro celou ČSSD znamenat přítěž. Tady mám na mysli už vyřčený fakt, že předseda vlády se může stát ve staré kauze OKD člověkem, který nějak ´nahrál´ miliardáři,“ zdůraznil politolog Mlejnek.

Pokud by ale na horkou politickou půdu Sobotka skutečně šlápnul, a to v rámci vyostření v kauze OKD, pak podle Mlejnka bude hrát roli především to, jak na vše zareaguje veřejnost, zda se to zobrazí v pádu preferencí pro ČSSD.

„Je ale možné, že se tato mediální válka mezi panem Babišem a panem premiérem potáhne až do evropských voleb – tam pak může být podobný vzoreček jako u Vladimíra Špidly. Tedy, když výsledek sociální demokracie v evropských volbách bude špatný, tak se to jakoby premiérovi hodí na krk,“ poznamenal Mlejnek v této souvislosti.

Zeman rád přidá polínko

V této hře ale nesmíme podle něj zapomínat ani na prezidenta Miloše Zemana.

„Já myslím, že by se rád do tohoto Miloš Zeman zapojil. On totiž nijak zvlášť pana Sobotku rád nemá, tak se nejspíše s gustem do takového politického souboje zapojí, ale jen v případě, když pojme úmysl Sobotku nahradit někým jiným,“ uzavřel Mlejnek úvahy.

Na konto role Zemana se vyjádřil i Ladislav Mrklas. „Pan prezident už v několika takových sporech, ne úplně veřejných nebo nějak zásadně medializovaných, dal za pravdu spíše Andreji Babišovi. Vzpomeňme nedávný spor o podnikání a vlastnictví, kdy se Zeman v zásadě přiklonil na stranu Andreje Babiše,“ pronesl Mrklas s připomínkou, že nesmíme zapomínat ani na to, že čím víc je rozdělená vládní koalice a čím víc jsou rozdělené strany, tak se zvětšuje i Zemanův manévrovací prostor.

„Prostě pro politika jeho typu, postaveného na jednotlivci, je vždycky zajímavější, když do podobné situace dostane i toho protihráče. On ví, že kde není jednolitá strana, ale soubor několika soupeřících jedinců, tak se s nimi dá daleko lépe manipulovat. Tady tedy platí pro prezidenta Zemana to samé, jako pro Andreje Babiše: Čím rozdělenější sociální demokracie je, tím lépe,“ doplnil k možné roli hlavy státu Mrklas.

Ty dva mohou držet i jiné zájmy

Co se týče samotného „porozumění“ Haška s Babišem, tak prý nemusí podle něj nutně jít jen o nějakou hru.

„Za těmi jejich sympatiemi nemusí být nic hlubšího než to, že oslabená sociální demokracie, která pokračuje jako nikoliv jednotná strana rozdělená do dvou křídel, kde se o každou věc musí složitě vyjednávat nejdřív uvnitř a potom se s tím může jít do koalice, je věc pro Babiše naprosto ideální. Jeho hnutí je totiž naproti tomu naprosto semknuté. Je to hnutí vůdcovského typu, kde se o ničem moc nediskutuje a je to pro takový souboj daleko lepší situace. Já bych za tím proto další složitější hry nebo pozadí neviděl. Ovšem nedá se vyloučit to, že jiné další zájmy – třeba ekonomické - mohou být mezi Babišem a Haškem větší než mezi Babišem a Sobotkovým křídlem,“ pokračoval Mrklas.

Nabádá ovšem premiéra Sobotku, aby si dával pozor.

„Pozice premiéra Sobotky je značně vratká už od voleb, v nichž nevyhrál tak, jak by měl. Následně sice posílil tím, že ustál pokus o převrat, ale Michal Hašek a jeho spojenci nepochybně nesložili zbraně – oni jenom vycouvali ze situace, která byla beznadějná, takže čekají teď jen na to, kdy budou moci na Sobotku znovu zaútočit. Zbraně se dál brousí na obou stranách,“ uzavřel politolog varování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…