Na hlavu! Proč by cikán nemohl říkat, že je cikán? Exposlanec Huml se rozčílil, nejen kvůli seriálu ČT

20.02.2019 20:30

ROZHOVOR „Máme před sebou další psychologickou revoluci. Práce pro lidi nebude a i kapitáni se s tím budou muset nějak poprat, protože nebude třeba tolik zaměstnanců,“ říká bývalý poslanec ČSSD Stanislav Huml. Podle něj přijdou na řadu reálné úvahy o kratší pracovní době či pracovním týdnu, jinak prý nebude komu prodávat. Upozornil současně na přebytek vysokoškoláků a nedostatek řemeslníků. S řešením prý bohužel nekoresponduje české školství. Vyjádřil se i o aktuálně populárním seriálu Most! a o tom, zda nám členství v EU přináší nějaké výhody.

Na hlavu! Proč by cikán nemohl říkat, že je cikán? Exposlanec Huml se rozčílil, nejen kvůli seriálu ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Huml

Ekonomika se zpomaluje a už je jasné, že i česká vláda musí začít šetřit. Méně peněz dostanou ministerstva, premiér Andrej Babiš bere zpět část svých slibů. Jak jsme připraveni na krizi? Počíná si vláda příliš lehkovážně?

Já na krizi čekám už pár let a pořád nepřichází. Osobně si myslím, že nekonečný růst je nemožný, takže i s těmi třemi procenty jsem spokojen. Jde hlavně o to, aby stát měl peníze na provoz státní správy včetně policie, hasičů, záchranářů a nemocnic. Pokud je to vyvážené, tak mám pocit, že můžeme být spokojeni a současná situace není špatná. Ekonomicky na tom špatně rozhodně nejsme.

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí

Zatím ne. Nicméně určitě víte, že kritika směrem k vládě, že příliš utrácí a málo šetří, se objevuje velmi často.

Od ledna se starším lidem zvedly důchody docela výrazně poté, co s nimi poměrně dlouho nikdo nehýbal. Byl to krok správným směrem, někteří lidé žijí na hranici chudoby, takže tam utrácení nevidím. Možná by se mohly snižovat stavy státních úředníků, což ale nelze plošně. K tomu je potřeba způsob, jenž neohrozí výkon státní správy, a často jde o populistické řeči, zejména když se na něco poutá pozornost, je to velmi snadné.

Ve všech věcech se hnutí ANO s ČSSD neshoduje. ČSSD tvrdí, že by se měl zdanit kapitál, který z této země odchází, zatímco Babiš by investory rád přesvědčoval, aby kapitál reinvestovali v České republice. Který z těchto postupů je žádoucí z hlediska dlouhodobé perspektivy?

Žádoucí je, aby zde peníze zůstaly, ale z České republiky mizí velké částky na dividendách, protože minulé vlády prodávaly kdeco a zisk, který mohl zůstávat u nás, je odváděn mimo Českou republiku. Z toho, že jsme členy Evropské unie, nic nemáme, protože co odvedeme, nám buď vrátí, nebo nikoliv. S ČSSD už nemám nic společného. To, že bych chválil vládu, ode mne čekat nemůžete.

Na nedávném setkání zástupců zemí Visegrádské čtyřky s Angelou Merkelovou premiér Babiš zaskočil německou kancléřku, když zmínil, že kromě dotací existují také významné finanční částky, které ze zemí, jako je Česko, odtékají a jde právě o dividendy. Obstojí pohled, že jsme vykořisťovanou zemí, nebo benefity členství v Evropské unii jasně převažují?

Andrej Babiš by si měl sáhnout do svědomí. Měl by zdaňovat korporace vyšší daní, což byl návrh ČSSD v minulém volebním období, který neprošel kvůli němu. Abychom danili sektorovou daní banky a velké korporace, Babiš odmítal už jako ministr financí, kdy na to měl velký vliv.

Prý je doba, kdy po celý život vystačil člověk s jedním povoláním, dávno pryč a je třeba, aby děti byly flexibilní, uměly se rychle přizpůsobit a tak podobně. Je dnes pracovní trh natolik jiný než třeba v devadesátých letech?

Diametrálně, to se nedá vůbec srovnat. Když se podíváte, kolik tady bylo fabrik, kde byli lidé na soustruzích a podobně, to vše je dnes pryč. Automatizace pokročila významným způsobem, i ve Škodovce je vidět, kolik práce dnes odvedou automaty. A ano, máme před sebou další psychologickou revoluci. Práce pro lidi nebude a i kapitáni se s tím budou muset nějak poprat, protože nebude potřeba tolik zaměstnanců. A začnou přemýšlet nad tím, zda nezavést šestihodinovou pracovní dobu nebo kratší pracovní týden, jinak nebudou mít své výrobky komu prodávat. Lidi musíme nechat vydělat a zaplatit více za méně hodin práce, aby bylo komu prodávat a pro koho vyrábět.

Říká se, že řemeslo má zlaté dno. Také premiér se nechal slyšet, že řemesla mají budoucnost. Co udělat pro podporu řemeslných oborů v České republice?

Ono to platí, ale pravda je, že školství s tím nekoresponduje. V Čechách se už před lety začaly rušit maturity, a co nejvíce lidí chtělo vysokoškolské vzdělání, a nyní mají skutečně problém práci sehnat. Nepotřebujeme tolik PR specialistů, filozofů a tak dále. Potřebujeme vodohospodáře, lidi, kteří umějí řemeslo a kteří se velmi těžko shánějí. Jestli někdo zažil stavbu domu, ví, jak obrovský problém je sehnat řemeslníka.

Ano, i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý říkal, že máme příliš mnoho vysokoškoláků, antropologů a filozofů, a nikomu se moc nechce studovat řemeslnické profese.

Je to tak a není pro ně práce.

Nevyrovná celou situaci nakonec trh sám, když bude řemesel takový nedostatek…

Vyrovná a také děti řemeslníků půjdou dělat pravděpodobně totéž, protože uvidí, že chudí z toho určitě nebudou. To je pravda. Souhlasím, trh by si to mohl srovnat.

Česko má nový fenomén – televizní seriál Most!. Mě zajímá z pohledu přehnané korektnosti, protože herec Zdeněk Godla, který hraje jednu z hlavních rolí v seriálu, byl donucen se omluvit za svůj výrok, že je cikán. Prý se poučil a raději se bude označovat za Roma. Je namístě, aby se člověk omlouval za to, jak sám sebe označuje?

Ne, domnívám se, že je to postavené na hlavu. Na Most! se nedívám, ale budu muset, protože o něm slyším na každém rohu. Také jsem četl názory, že vlastně jde o dokumentární seriál. Považuji to za úplný nesmysl, pokud se cítím být cikánem, tak proč bych to o sobě nemohl říkat. Za chvíli se začneme stydět za to, že jsme bílí muži a ženy a budeme říkat co? Aby to bylo korektní… je to úplný nesmysl.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Když tedy čtete, že jde s nadsázkou o „dokumentární seriál“, chci se zeptat, zda je dobré, že toto téma otevíráme seriálem v České televizi? Bylo potřeba na to upozornit?

Zábavnou formou to společnost bere nejlepším způsobem, co si budeme povídat. Pokud se tomu můžeme zasmát a může jít o vážnou věc, ale my jsme lidé, kteří mají rádi humor a potřebují humor, takže na druhou stranu můžeme i vážnou věc přijmout humorně.

Souhlasíte s tím i v případě transgenderu – tedy tématu, kterého se seriál rovněž dotýká?

Nemohu se zbavit dojmu, že to do společnosti zavádí nový způsob potlačování rodiny. Ale posoudím to, až seriál uvidím.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…