Načůráno od cikáňat. Cikánský tatík v hospodě. Lezou oknem. Bytový funkcionář, který vyzval k nahlašování Romů, se s tím nemaže

18.10.2016 8:05

ROZHOVOR Lokality plné cikánů jsou nezvladatelné, přitom dostávají byty první kategorie. Přijdou pěšáci z Prahy a napíší opak pravdy. Donášeli i nejvyšší úředníci Úřadu… Tak argumentuje šéf největšího bytového družstva František Ryba na nařknutí, že výzva ke „špiclování“ Romů v Mostě je jako praktika StB. „Lezou domů oknem, z výtahu mizí žárovky, v rohu je načuráno od cikáňat,“ popisuje mimo jiné realitu všedního dne ředitel bytového družstva Krušnohor v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, který vznikl jako odezva na slova bývalého šéfa Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka, který podle Ryby není nikým jiným než vyčuránkem nebo slepým hlupákem.

Načůráno od cikáňat. Cikánský tatík v hospodě. Lezou oknem. Bytový funkcionář, který vyzval k nahlašování Romů, se s tím nemaže
Foto: Miloš Žihla
Popisek: František Ryba, ředitel Stavebního bytového družstva Krušnohor v Mostě v Ústeckém kraji.

Vyzvali jste na Mostecku občany, ať vám píší, jaké mají zkušenosti s nepřizpůsobivými, respektive s Romy či „cikány“, jak uvádíte ve vašem zpravodaji, který dostávají lidé do schránek zdarma. Snahu vašeho bytového družstva monitorovat problémy s nepřizpůsobivými obyvateli v mosteckých vyloučených lokalitách označil Martin Šimáček, bývalý šéf Agentury pro sociální začleňování, za „praktiky Státní bezpečnosti“. Co na to říkáte?

Nevím, kam vlastně mám pana Šimáčka zařadit. Jestli mezi hlupáky, kteří jsou slepí a nevidí problémy lokalit, jako je Mostecko, anebo mezi „vyčůránky“, kteří – aby si zajistili stálý příjem od státu – úmyslně nevidí zmíněné problémy. Každopádně zkreslování skutečnosti, které provádějí lidé, jako je pan Šimáček, vedlo ke stavu, jaký dnes s takzvanou cikánskou menšinou v naší zemi je. Je dobře, že existují části společnosti, které se snaží stav napravit. Monitorování problematiky bydlení nepřizpůsobivých – ne tedy jenom cikánů, jak se snaží pan Šimáček podsouvat – je legitimní způsob, jak zjistit, jestli monitorovaní mají nájemní smlouvy, jestli jejich děti chodí do školy, jestli dodržují základní hygienické návyky, jestli nenarušují sousedské vztahy, jestli nezneužívají různých sociálních dávek atd. Nevím, co je na tom možno nazvat praktikami StB. Já s těmito praktikami zkušenost nemám, ale pan Šimáček asi bohaté.

Anketa

Kdybyste byli Miloš Zeman, na koho byste politicky spoléhali?

hlasovalo: 2673 lidí

Místo toho, co děláte, by prý měl stát konečně „poslat do Mostu někoho, kdo neuhne místním rasistům a začne Romy a další nepřizpůsobivé důsledně integrovat“. Možná se s ním shodnete asi jen na tom, že by měl něco stát udělat, nebo ne…?

Cikáni byli a jsou důsledně integrováni již více než šedesát let. Já si velice dobře pamatuji, jak jsem žil s cikány, jak se chovali, jak pracovali a vychovávali své děti. Dodnes, když přijedu do Janova, mne ti cikáni-starousedlíci zdraví, tykáme si a říkají mi „Franto“ a já jim „Honzo“… Vnímám ale také výrazný posun k horšímu, ke kterému došlo po roce 1990. Lokality plné cikánů, ať už jsou v Mostě nebo v Litvínově, jsou nezvladatelné. Život pro slušnou většinu je stále horší. A tady musí jednoznačně zakročit stát. Já nejsem proti ochraně menšin. Nesmí to ale být na úkor většiny. Proč mají trpět lidé, kteří pracují, jsou slušní, nehluční, čistotní, vychovávají slušně své děti jenom proto, že Šimáčkové mají pocit, že je potřeba cikány více integrovat? Stát musí vytvořit podmínky rovného práva pro většinu i menšiny, ale také přísnější zákony na ty, kteří se nechtějí chovat slušně – a to ve všech směrech života.

Romové žijí v Mostě již desítky let a jako jeho dlouholetí občané by si prý zasloužili mnohem lepší chování. Vy si to nemyslíte? Není rozdíl, když je někdo starousedlík?

Jsou tady desítky rodin slušných cikánů, se kterými se společnost sžila a vzájemně si nevadí. Bohužel ale většina cikánů je problémových. A jaké si pan Šimáček představuje lepší chování? Dostávali a dostávají byty první kategorie v opravených krásných domech, jejich děti mohou chodit do stejných škol jako ostatní, na stejná hřiště a do stejných kroužků. Nakupovat mohou ve stejných obchodech jako většinová populace, mohou chodit do stejných restaurací a kin a divadel… Ano, je problém s prací pro nekvalifikované cikány, ale ten je u nás problémem pro všechny. Proto dostávají štědré sociální dávky. Co je na tom všem neslušného?

Šimáček vás doslova označil za člověka, který může za to, že se Mostečané s Romy nejen nesžili, ale stále je vnímají negativně… Vadí mu také, že o Romech mluvíte jako o cikánech a neštítíte se útoků proti nim…

Mám řadu cikánských známých a kamarádů, kteří o sobě mluví jenom jako o cikánech a ze slova Rom mají srandu. Tak proč bych jim měl říkat Romové? Jenom proto, že si to přejí hlupáci? Nevím, jestli jsem člověk, který může způsobovat, aby lidé vnímali cikány špatně. Ono když přijdete k paneláku, který je nově zateplen, ale pod okny cikánů je okopaná fasáda, protože lezou domů oknem, projdete vykopnutými hliníkovými vchodovými dveřmi, protože cikánský tatík v noci při návratu z hospody zapomněl klíče, vstoupíte do nového výtahu, který je celý poškrábán, chybí v něm žárovky a v rohu je načuráno, protože si cikáňata hrála, jdete po nově vymalované chodbě, kterou cikánské děti celou poškrábaly a zamazaly, musíte před domem projít skupinou cikánských žen sedících na obrubnících s kafem a prohazujících výkřiky o „zasra… gádžech“, nemůžete s dětmi na dětské hřiště, protože cikáňata se častují takovými nadávkami, že ani vy jako dospělý je neznáte. Když tohle denně prožíváte, tak je těžké vnímat cikány pozitivně. Na to nepotřebujete žádného Rybu.

Jak je na tom dnes „Mostecká výzva“, která byla poprvé předána ministryni Džamile Stehlíkové už v roce 2008 po prvním velkém incidentu mezi policií a občany v Litvínově-Janově?

Jednotlivé návrhy úpravy legislativy jsou předkládány po všech možných úrovních. Některé části jako třeba nutnost stanovení obytné plochy na osobu, nezneužívání sociálních dávek, vyjadřování se k tomu, kdo bude v domě bydlet, se objevují v některých návrzích změn zákonů, ale zatím jsou vyškrtávány. My to ale nevzdáváme a snažíme se na konkrétních příkladech ukázat, že je tyto problémy potřeba řešit.

Někdo by řekl, že bytové družstvo by mělo být schopno řešit problémy se svými nájemníky samo, ať jsou bílí, černí, jacíkoliv… Proč to tedy tak není?

Družstvo to umí. Už jste někdy někde četli kritiku družstva na Vietnamce, Ukrajince, Číňany, Rusy nebo třeba Slováky? Ne. S těmi problémy řešit umíme. Proč? Protože jsou to slušní lidé se sociálními a hygienickými návyky (které se mnohdy museli naučit, protože u nich to bylo jinak), kteří chtějí žít v hezkém, čistém domě s tichými sousedy. Na rozdíl od většiny cikánů.

Připomeňte, proč jste vlastně nyní vyzvali obyvatele v bytech družstva, aby sepisovali své negativní zážitky s „cikány a nepřizpůsobivými občany“ (což pan Šimáček označil za špiclování a donášení)?

Je to reakce na analýzu provedenou Agenturou pro sociální začleňování, kterou vypracovali její pracovníci a kde v podstatě sdělují, že naše družstvo problém s cikány zveličuje a vyvolává xenofobní nálady a že stav v lokalitách kolem „stovek“ v Mostě není zdaleka tak špatný. Tři čtvrtě roku k nám jezdili nejvyšší zástupci Agentury a Úřadu vlády a výsledkem byl pravdivý materiál pro vládu o stavu na Mostecku i se zobecněnými návrhy opatření. Potom přijdou pracovníci Agentury (pěšáci) a napíší pravý opak. Asi je někde něco špatně. Proto jsme vyzvali všechny, kteří mají s cikány problémy, aby nám je prostě napsali. Až je soustředíme, pošleme je na Úřad vlády jako „protimateriál“ zmíněné analýzy. Jestli je pro pana Šimáčka prostý popis pravdy „špiclováním a donášením“, tak budiž. Potom ale špiclovali a donášeli i nejvyšší úředníci Úřadu vlády.

Vy si nemyslíte, že „multikulturalita je největší šance pro společnost“, jak je přesvědčen Šimáček, který nyní působí v Institutu pro sociální inkluzi?

Nevím, jestli je multikulturalita největší šancí pro společnost, ale vím, že je pro společnost nezbytností. Prostě, takový je vývoj Evropy. A já s tím nemám problém. Ať tady s námi žije, kdo chce. Musí ale respektovat zvyklosti většiny. Své menšinové návyky si musí realizovat ve své uzavřené skupině jemu rovných lidí. Zažil jsem to v mnoha zemích světa a mimochodem, vždy jsem – byť jako turista – respektoval zvyklosti dané společnosti.

Má Agentura pro sociální začleňování šanci v Mostě něco prosadit? Pokud ne, je to proto, že prý „máte dlouhé prsty“ a celá politická garnitura má stejný názor jako vy? Tedy je malá šance, aby Agentura zvrátila radniční politiku?

Co k tomu říct? Pan Šimáček vůbec nevnímá, že na radnici už dva roky sedí koalice, ke které je náš občanský spolek Sdružení Mostečané Mostu v opozičním postavení. A věřte, že to můžete mít prsty třeba čtyřmetrové, a nezmůžete vůbec nic. Nebude stejný názor koalice a opozice spíše potvrzením, že problém cikánů cítíme všichni stejně, ať jsme leví, praví nebo ze spolku? Agentura je asi potřebná, ale potřebné také je, aby její příslušníci vnímali a mluvili pravdu. Pokud tak nebudou činit, pak je Agentura na nic a také nic nedokáže.

Měly problémy kolem dvou „frakcí“ Severočechů.cz vliv na to, zda se daří vaše podněty v této oblasti (jako jsou ty z Mostecké výzvy) prosazovat na parlamentní půdě?

Politika Severočechů.cz a rozkol uvnitř nemají vliv na naše snahy. Více jsme si slibovali od našich zástupců v Parlamentu ČR, a to se nevyplnilo. Senátorka Dernerová, ani poslanci Schwarz a Vozka toho pro region v oblasti soužití s cikány moc neudělali. Jediný, kdo nám v prosazování legislativních změn a v seznamování politiků s naší situací pomáhá, je senátor Doubrava. My to ale nevzdáváme a věříme, že ke zlepšení situace kolem cikánů dojde. Jinak bychom totiž mohli začít balit kufry a stěhovat se do lokalit, kde je cikánů méně. Ale – na jak dlouho?


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…