Nadzvednutý poslanec ODS Krejza: Počet pofidérních zakázek se na obraně stupňuje. Ty rychlé platby, utajované informace i před poslanci...

17.02.2020 19:46

Poslanec ODS Karel Krejza jako člen výboru pro obranu kritizoval nákup pasivních radarových systémů, ve kterém je podle něj mnoho nejasností a podezření. Poslanci podle něj nebyli ministerstvem informováni o opakovaném zásadním navýšení ceny a uspokojena nebyla ani jeho interpelace. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec shrnuje své námitky.

Nadzvednutý poslanec ODS Krejza: Počet pofidérních zakázek se na obraně stupňuje. Ty rychlé platby, utajované informace i před poslanci...
Foto: ODS
Popisek: Karel Krejza

Pane poslanče, vojenská policie oznámila, že prošetřuje nákup pasivních radarových systémů, který jste v posledních týdnech opakovaně kritizoval. Překvapila vás ta informace?

Určitě mě to nepřekvapilo. Jen ať se to důsledně prošetří. Podezřelých věcí je tam až příliš. Některé zakázky byly upozaďovány před výborem i podvýborem pro akvizice, a skoro by se dalo říci, že až zatajovány. U jiných došlo ke skokovému navýšení ceny, nebo byla vyplacena extrémně vysoká záloha pro dodavatele. Ve mně to spustilo alarm, že je tam něco špatně. Konkrétně na nákup radarů Věra NG se hrozně pospíchalo. Jiné akvizice trvají dlouho a tady se najednou splašili koně a vyřešilo se to za tři měsíce.
 
Jako člen výboru pro obranu máte možnosti kontroly, máte přístup k materiálům ve vyhrazeném režimu. Objevil jste už něco konkrétního?
 

Anketa

Je v Polsku a Maďarsku ohrožena demokracie?

hlasovalo: 12724 lidí
Nejsme vyšetřovací orgán, ale kontrolní, takže naše možnosti jsou omezené. Ale s ohledem na další vývoj situace v kauze Věra NG a dávkování informací z médií mě nadzvedlo, že nás na výjezdním zasedání výboru 13. 11. neinformovali o dvojitém navýšení ceny. Žádal jsem o detailní informace rovněž ministerskou interpelací. Z mého hlediska je také nepřijatelný rozvrh plateb v zakázce. Zaplatit zálohu půl miliardy dopředu, aniž bychom cokoli viděli, není určitě standardní. Já jsem zvyklý hospodařit na městě a říkám vám, že já bych takovou zálohu (myšleno v řádech desítek procent z celkové ceny) nikdy dopředu neplatil.  
 
Jaký by měl být další postup v celé kauze?
 
Ať se prozatím pozastaví vyplácení záloh a počká se, dokud vojenská policie zakázku nevyšetří. Jde o půl miliardy korun daňových poplatníků. Jestli ty peníze jednou odejdou ze státního účtu, už je nikdy neuvidíme. Pokud nyní někdo bude tlačit na pilu a bude chtít  urychleně vyplácet, bylo by takové počínání velmi podezřelé, zvláště vzhledem k probíhajícímu vyšetřování.
 
 
Jak hodnotíte v současnosti celkovou situaci na obraně?
 
Mám pocit, že se počet pofidérních zakázek stupňuje. Tady pasivní sledovací systém, předtím vládní speciály, kdy málem vyhrálo ruské letadlo z daňového ráje nebo protiletadlový komplet RBS 70 NG, který jsme koupili podstatně dráž než Argentina nebo i Brazílie. V případě Věry NG je aspoň plusem, že jde o český výrobek.
 
Štve mě, že premiér Babiš zpochybnil před 14 dny výdaje dvě procenta HDP na obranu. Neustále se vedou řeči, jak se musíme zbavit závislosti na sovětské technice, ale pokud se financování armády utne na 1,4 procenta, tak se stav armádní techniky nikdy pořádně nezlepší. Nejde ale jen o Ministerstvo obrany. Celá vláda je rozkolísaná. Podívejte se, jaký uvařili daňový guláš! Daním u piva nikdo nerozumí, do toho vstupuje v platnost další vlna EET, která poškodí řemeslníky a drobné živnostníky. Tristní je situace na Ministerstvu dopravy: připomeňme jen web na dálniční známky za 400 milionů, do toho vyhozený ministr Kremlík informuje o úplatku BIS namísto policie. A takto bychom mohli ve výčtu vládních skandálů pokračovat.
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…