Naprosto zničující dopad na ČSSD. Bojím se to vyslovit. Jiří Paroubek a zlé varování Sobotkovi

19.12.2016 4:42

ROZHOVOR Naprosto brutálně se podle bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka chovali bývalí čelní představitelé Ústeckého kraje z řad ČSSD, namočení do aféry s dotačními podvody. A vyslovuje jména jako Houska, Vaňhová, Fišera, Kouda. Kauza, která zasahuje i do Karlovarského kraje, může podle něj sociální demokracii obrovsky poškodit a mít pro ni zcela zničující charakter. „Bojím se i vyslovit jaký,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Nic ale ještě není ztraceno. Předseda ČSSD Sobotka však musí udělat radikální řez a oddělit se od těch lidí. Dokázat, že chce bojovat proti korupci nejen slovně, ale i fakticky. Chce to rozhodný čin,“ nabádá Jiří Paroubek.

Naprosto zničující dopad na ČSSD. Bojím se to vyslovit. Jiří Paroubek a zlé varování Sobotkovi
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Současná aféra s dotačními podvody připoutala pozornost k severozápadu Čech. Zvláště Ústecký kraj byl dříve volební baštou ČSSD i v dobách, kdy jste zde kandidoval jako lídr do parlamentních voleb 2006 a 2010. Sociální demokraté zde jasně vítězili. Jakých výsledků jste zde dosahovali, abychom to dali do kontrastu s dneškem?

Volební výsledky byly tehdy vynikající. Ve sněmovních volbách v roce 2006 to bylo téměř 36 procent hlasů, v krajských volbách o dva roky později třetina hlasů – byl jsem tam asi na pětatřiceti předvolebních akcích po celém kraji. Poslední volby do sněmovny, které jsem tam dělal, přinesly výsledek 26 procent hlasů – druhý nejlepší v rámci strany. Na podzim 2010 – kdy už jsem sice nebyl předsedou, ale žili z mé práce, strana vyhrála komunální volby. Dnes je ten potenciál po této kauze někde pod deset procent. Volební výsledky měly od mého odchodu stále sestupnou tendenci. Kontrast je to obrovský.

Obrat nastal v roce 2011, kdy byl zvolen předsedou krajské organizace Arne Fišera (dnes také jeden z obviněných). Pak nastalo, jak jste napsal, odparoubkování. Jak to probíhalo? Znamená to, že lidé s vámi spojovaní byli upozaděni?

To je velmi slušně řečeno, protože ta skupina lidí – Houska, Vaňhová, Fišera, Kouda – si počínala naprosto brutálně. Byli to lidé, kteří šli za svým zájmem – a teď je jasné, jaký to byl zájem. Měli pocit, že jim v tom já i Petr Benda bráníme, aby se mohli plně rozvinout. Odparoubkovávání začalo hned, jak jsem odešel z funkce v roce 2010 po volbách. Zřetelné kontury to nabralo až v lednu 2011, kdy jásavým způsobem oslavovali své vítězství nad Paroubkem. Později se ukázalo, že to byla cesta do pekel.

Anketa

Podporujete zřízení útvaru ministerstva vnitra, který má rozkrývat dezinformace a propagandu?

hlasovalo: 11987 lidí

Nicméně po tomto datu už ČSSD v Ústeckém kraji nic nevyhrála?

Nejenže nevyhrála, končila v poli poražených. Stala se z ní nejprve středně velká a teď už malá politická strana.

Čemu tyto špatné volební výsledky přičítáte? Bylo to i tím, že už tehdy začaly probleskovat různé informace o nepravostech na ROP Severozápad se zapojením politiků ČSSD (a ODS)?

Myslím, že ti lidé, kteří po mém odchodu vedli krajskou organizaci a kandidovali za ni na čelných pozicích, byli zcela nedůvěryhodní. Bylo to ještě zesilováno houstnoucími informacemi, jak si počínají s fondem hejtmanky, jak se chovají k evropským fondům. Tehdy to byly důležité informace, ale zdaleka nebyly tak jasné jako nyní.

Nyní tedy padla obvinění i na Janu Vaňhovou (hejtmanka Ústeckého kraje 2008–2012 a vicehejtmanka 2012-2016), ale například i starostu Chebu a předsedu ČSSD v Karlovarském kraji Petra Navrátila za skutky prováděné v letech 2011 a 2012. Jak výrazně tohle poškodí ČSSD?

Obrovsky. Vaňhová a Fišera byli ještě před dvěma měsíci ve funkci členů rady, respektive náměstků hejtmana. Stejně tak v Karlových Varech – Navrátil je dokonce současný starosta Chebu a předseda krajské sociální demokracie. Napsal jsem teď článek, který by měl být doporučením, co by vedení sociální demokracie mělo dělat, aby se oddělilo od té kauzy. Myslím, že má zcela zničující charakter. Říci, že je to věc daleké minulosti, protože někteří z těch lidí byli ještě donedávna na vysokých krajských funkcích a někteří jsou v hierarchii sociální demokracie na druhém nejvyšším stupni – jsou dokonce členy předsednictva, ústředního výboru. Je potřeba udělat radikální řez. Pokud ho vedení strany neudělá, tak to bude mít velmi fatální dopad na volební preference. Dokonce se bojím říci to číslo, a co to bude znamenat.

Takže vedení ČSSD by mělo výrazně zasáhnout v Ústeckém i Karlovarském kraji?

Nejen u těch, kteří už poměrně čerstvě ve funkcích nejsou, ale i těch, co v nich jsou doposud. Musejí skončit. Tak jako jsem to udělal v roce 2006 u takzvané kauzy biolíh, kde se  ale později ukázalo, že ti lidé byli zcela nevinní. Strana tím, že se oddělila od těch lidí, posílila. Kdyby je držela, ztrácela by body. V tehdejší mediální situaci to nebylo vůbec možné. Nakonec by je stejně musela pustit. A tohle současné obvinění bohužel jako policejní konstrukce na rozdíl do jara 2006 nevypadá.

Komu z politických soupeřů tato aféra prospěje?

Pokud sociální demokracie aféru vyřeší, jak říkám, během tohoto víkendu, tak to může prospět i jí. Oddělí se od těch lidí a předseda Sobotka ukáže pevnou ruku a dokáže, že je proti korupci ochoten nejen slovně, ale i fakticky bojovat. Nic není ztraceno, ale musí to být rozhodný čin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…