Národní fronta. Do toho nejdeme, vysmál se Foldyna bloku ODS, Kalouska a spol. A „zprdnul“ vedení ČSSD: Proč mlčíte? Dělejte něco

15.11.2017 13:45

ROZHOVOR Nově vzniklý Demokratický blok, který ustavily ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, je účelově vzniklou jakousi Národní frontou, k níž by se sociální demokracie přidávat neměla. Je o tom přesvědčen její poslanec Jaroslav Foldyna, podle něhož musí ČSSD hledat vlastní identitu a postup. Za chybu považuje, že nynější stranické vedení není schopno k ničemu vydat ani hlásku. Sebevědomá politická strana by navíc měla být schopna vyslovit jméno člověka, za kterého by se postavila v přímé prezidentské volbě. Jinak je to alibismus, který způsobil pád k sedmi procentům ve volbách.

Národní fronta. Do toho nejdeme, vysmál se Foldyna bloku ODS, Kalouska a spol. A „zprdnul“ vedení ČSSD: Proč mlčíte? Dělejte něco
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna po vyhlášení výsledků voleb

Čtyři strany ve Sněmovně – ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN – se domluvily na společném postupu při formování Sněmovny a zdůraznily, že zastupují dohromady 27 procent voličů. Ten jejich „Demokratický blok“ měl být otevřený i pro sociální demokraty a Piráty, ale ti už to odmítli. Měla by ČSSD takovou výzvu vyslyšet?

V tomhle budu velmi zdrženlivý. Myslím si, že by sociální demokracie měla v této chvíli hledat svoji vlastní cestu, a ne se přidávat do nějakých nových národních front, které tady účelově vznikají. Takže za sebe říkám ne.

Anketa

Je dobře, že dle dohody ANO a SPD obsadí Okamurovo hnutí funkci předsedy sněmovního bezpečnostního výboru?

93%
7%
hlasovalo: 14440 lidí

Co si o tom nově zformovaném Demokratickém bloku, jak ho nazývají, myslíte? Co může přinést?

Když se podíváme na výsledky voleb, tak vidíme, že lidé reagovali na obdobné postoje a byla to reakce velmi negativní. Pro mě jako pro politika z levicové demokratické strany je třeba hledat vlastní identitu a vlastní postup. Nejsem pro, abychom se přidávali do holportu s nějakými politickými stranami, jako je TOP 09, ODS a STAN.

Když se ale i takové pidistrany jako TOP 09 či STAN se sedmi či šesti poslanci, které nemají dohromady ani tolik poslanců jako výrazně oslabená ČSSD, hlásí o slovo a o vliv, neměla by o sobě víc dávat vědět i sociální demokracie?

Jednoznačně je to chyba. Současné vedení ČSSD není schopno vydat hlásku. A to rozhodně není dobře. Je potřeba, aby sociální demokracie měla svůj názor. Zatím žádný neříká. Já bych pozitivně ohodnotil kroky komunistů a k tomu bych přidal vlastní názory. Jeden z těch názorů je například ten, že usilujeme o sektorovou daň. Nebo že usilujeme o zákon o náhradním výživném, abychom řešili situaci samoživitelek. Měli bychom začít své názory říkat, ale my zatím neříkáme nic.

Jak hodnotíte to už více než třítýdenní povolební vyjednávání? Považujete ho za nestandardní, netransparentní, či záměrně matoucí, jak o něm mluví především ODS ústy svého předsedy Petra Fialy?

Nevidím nic nestandardního na tom, že probíhají nějaká povolební jednání. Ta pochopitelně nejsou jednoduchá v situaci, kdy je v Parlamentu devět politických subjektů, to je nová situace. Proto je potřeba, aby mezi sebou politické strany komunikovaly, aby dávaly na stůl to, co voličům slíbily, a hledaly průsečíky. To vidím jako přirozenou záležitost a k demokracii to patří. Nevím, kam pánové pospíchají.

Strana přímé demokracie Tomia Okamury, jejíž většina poslanců se pozitivně dívá na Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina, nejspíše obsadí funkci šéfa bezpečnostního výboru Sněmovny. Jsou proto namístě obavy, jak v souvislosti s tím z některých stran zaznívá?

Nevím, s kým uvažují pánové ze Strany přímé demokracie do čela toho výboru. Kromě pánů Okamury a Fialy neznám vůbec nikoho dalšího, proto bych byl ve vyjádření velice zdrženlivý a počkal bych si, s čím a s kým nakonec přijdou. Přiznám se, že jejich program kromě výkřiků o migraci v zásadě neznám. Je to velmi komplikovaná otázka pro politické vyjednávání a pro to, abychom řekli, že jejich člověk bude šéfem tak důležitého výboru, jako je právě bezpečnostní výbor.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Blíží se přímá prezidentská volba. KDU-ČSL podpořila Jiřího Drahoše, ODS a TOP 09 se sympatiemi hledí na kandidaturu Mirka Topolánka. Neměla by se k nějakému kandidátovi přihlásit i ČSSD?

To, že ČSSD není schopna vyslovit jméno člověka, za kterého by se postavila, neberu jako hledání politického východiska, ale jako určitý alibismus. A nemyslím si, že to je správné. Silná, sebevědomá politická strana a politici, kteří ji chtějí vést, nést odpovědnost, tak by měli umět své kroky zdůvodnit. ČSSD by měla hlasitě podpořit nějakého kandidáta, protože takový ten všeobjímající postoj nás dovedl k tomu, že dnes máme sedm procent.

Jaký by měl být postoj sociální demokracie k opětovné kandidatuře prezidenta Miloše Zemana, jenž si s Bohuslavem Sobotkou v čele ČSSD ani trochu nerozuměl?

Z toho, co Miloš Zeman říká a dělá, jsou některé věci k diskusi. Nicméně ta zásadní věc je, že reprezentuje názor lidí, kteří volili nebo ještě volí sociální demokracii. Jsem přesvědčen, že tenhle názor převládá. Z mého pohledu je možné ze strany sociální demokracie podpořit současného prezidenta pana Miloše Zemana. Troufnu si tvrdit, že většina těch voličů, kteří dříve volili sociální demokracii, volili Miloše Zemana. Jistě ho volila i velká část stávajících voličů. Takové to, že se budeme rozhodovat a dělat referenda, je úsměvné. Znovu říkám, že je to do jisté míry alibismus neumět se střetnout o vlastní názor. Jestli budeme pořád hledat konsensus a nějaké kompromisy pro kompromisy, tak si musíme uvědomit, že toto je jeden z důvodů, proč jsme byli nečitelní a málo důvěryhodní. Čili strana se musí rozhodnout. Já v této chvíli rozhodnut jsem. Ano, budu podporovat Miloše Zemana.

Jaká může být budoucnost ČSSD? Nestane se nevolitelnou sektou, pokud v ní zvítězí bolševická netolerance, jak se vyjádřil Bohuslav Sobotka v reakci na vyloučení Jakuba Patočky z ČSSD?

Nemyslím si, že se toto vyjádření dá přijmout obecně. Je to vyjádření ke konkrétní věci, která se odehrála v Brně. Její detaily neznám, je to záležitost jihomoravských sociálních demokratů, ti ji musí vyřešit. Ale sociální demokracie musí přijmout srozumitelný a jednoznačný postoj k řadě věcí bez zbytečných kompromisů, protože jsme za poslední roky udělali tolik kompromisů, až jsme se stali nečitelní a nedůvěryhodní. Úkolem ČSSD tak je najít jednoznačný postoj a vztah k voličům. Když se rozhlédneme po Evropě, tak všechny socialistické a sociálnědemokratické strany dojely na to, že nevěděly, čím jsou, jestli jsou ryba, nebo rak. Hrály si na levici. Ta, jak se říká, salónní levice, musí skončit. Nebo skončíme my.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…