Narušitelé v autech s ruskými vlajkami na Václaváku. Senátor Bublan přidává svědectví: Jeli velkou rychlostí, nehleděli na přechody pro chodce. Policie je měla zadržet

15.05.2018 7:41

ROZHOVOR Bývalý ministr vnitra a senátor za ČSSD František Bublan také kritizuje prezidenta Miloše Zemana za chyby, kterých se dopustil v kauze novičok, protože si myslí, že zadání tajným službám bylo velmi účelové a že tím prospěl Rusům. I když také vidí nějaké znaky pro jeho odvolání, nevidí to vzhledem k rozdělení společnosti za prospěšné. „Myslím, že vyvolávat takové kroky v tuto chvíli není namístě, navíc je zjevné, že pan prezident je nemocný,“ prohlásil senátor. V rozhovoru se také distancoval od názorů a chování místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny.

Narušitelé v autech s ruskými vlajkami na Václaváku. Senátor Bublan přidává svědectví: Jeli velkou rychlostí, nehleděli na přechody pro chodce. Policie je měla zadržet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor František Bublan

Váš místopředseda Jaroslav Foldyna vzbudil velkou mediální pozornost svým agresivním chováním vůči aktivistům na akci ruského motorkářského gangu Noční vlci v Praze. Myslíte si, že takovým chováním prospívá ČSSD?

Trochu nechápu, koho by svým postojem v sociální demokracii oslovil. Myslím, že máme trochu jiný typ voličů než ty, kterým by se jeho chování líbilo. Aspoň doufám. Já s jeho názory a postoji nesouhlasím, jde to mimo moje myšlení a vnímání světa. Mám k tomu negativní postoj.

Poslanec Jaroslav Foldyna je dlouholetým členem sociální demokracie, jeho názory a postoje jsou známé, díky nim byl nejspíš na posledním stranickém sjezdu také zvolen do vedení strany. Takže není to řadový člen, je to člen vedení strany.

O to víc mne to mrzí. Bohužel je to tak.

Když jste řekl, že sociální demokracie má jiný typ voličů, než těch, kterým by se chování Jaroslava Foldyny líbilo, znamená to, že podle vás tedy stranu jeho chování spíš poškozuje?

Mám pocit, že to stranu poškozuje. Možná, že část současných voličů sociální demokracie poslanec Foldyna osloví, ale že jejich počet nerozšíří, protože koho by to z normálně uvažujících lidí mohlo oslovit, to si nedovedu představit. Některé to může spíš odradit. Stavět na nějaké pětiprocentní menšině, která má stejné názory, dost dobře nejde. Tyto lidi většinou k sobě stahuje Pitomio.

Zdá se, že vyjednávání s Andrejem Babišem sociální demokracii zatím příliš podporu nepřináší, podle průzkumů veřejného mínění ČSSD voliče dál ztrácí. Neobáváte se, že sociální demokracii účast ve vládě s hnutím ANO poškodí? A k jaké variantě se přikláníte vy?

To je strašně těžká otázka. Já na to jednoznačně neumím odpovědět. Tam se kříží jakási zodpovědnost za to, abychom už nějakou vládu měli a aby to nebyla vláda založená na extrémních stranách, aby to mělo nějaké pozitivní výsledky, na druhou stranu riziko, že to ČSSD poškodí, je také značné. Může se stát, že sociální demokracie bude ve stínu, že zanikne, bude záležet na dalším vývoji. Já to neumím predikovat, co z toho bude. Může to být pozitivnější výsledek, vláda může být úspěšná, může do budoucna oslovit většinu obyvatel, nebo to může být naopak. Záleží i na tom, jak bude vláda složená, jestli to budou úspěšní ministři, nebo nějací nominanti podle toho, aby se naplnily nějaké krajské kvóty apod. Je to všechno otevřené. Neumím to predikovat, obojí má svoje klady a zápory.

Anketa

Vyčítáte Jaroslavu Foldynovi účast na akci Nočních vlků?

hlasovalo: 10869 lidí

Říkal jste, že vstup do vlády je také otázka zodpovědnosti, abychom už nějakou vládu měli a aby nebyla založena na extrémních stranách. Vy s disidentskou minulostí nepovažujete komunistickou stranu, na které bude vláda závislá, za extrémní?

To je otázka definice. Když to bude jen jejich podpora, nikoliv přímá účast, tak se skřípěním zubů se to ještě dá snést. Ale kdyby vládní koalice byla složena z komunistů a ještě z okamurovců, tak by to už byla ještě větší síla, to už bych se obával o osud naší země.

Ale komunisté už si kladou různé podmínky, například pokud jde o vysílání našich vojáků do zahraničních misí, nebo o jejich zastoupení ve státních podnicích. Ve hře je tedy teď otázka budoucího směřování České republiky, o níž se hovoří i v souvislosti s prezidentem Milošem Zemanem. Jeho odpůrci mu vytýkají, že se snaží kormidlo české politiky otočit směrem k Východu, dalším argumentem pro ně je jeho vystoupení v kauze novičok, kde svým vyjádřením nahrál ruské propagandě. Vy jste byl šéfem zpravodajské služby, jak se díváte na to, že prezident se odkazoval na nějakou zprávu tajných služeb, že ji zveřejnil a zřejmě překroutil?

Mám pocit, že jeho zadání tajným službám bylo od začátku velmi účelové. Pokud chce prezident něco tajné službě zadat, na což má s vědomím vlády právo, pak to měl učinit také tajně, nikoli veřejně. BIS nebo Vojenská zpravodajská služba není žádná veřejná agentura, je to tajná služba, takže to zadání mělo být neveřejné. Prezident neměl hned veřejně sdělit, že takový úkol zadal, protože ta služba už je potom v nějakém šetření trochu omezena, když všichni vědí, že na tom dělají. To byla první chyba. A druhá chyba byla, že prezident z toho, co dostal, něco řekl, něco z toho citoval, což neměl, protože to bylo v nějakém stupni utajení. Navíc, jak se zdá ze zjištění poslanců, ve sněmovně o tom jednaly dva výbory a komise, tak to bylo účelově upraveno tak, aby tam byl vstřícný krok vůči Rusku. Protože Rusko jako první řeklo, že jedovatá látka novičok mohla být vyrobena u nás, tak jim vyjádření prezidenta trošku nahrává. Přitom to tak není, je to úplně někde jinde. Ale prezident svým výkladem k tomu přispěl. Ať se tedy nediví, že si většina lidí myslí, že je přikloněn k Rusku a Putinovi a že jim dokonce nahrává.

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Proto se objevila i vážná kritika, že český prezident hájí víc zájmy Ruska než zájmy České republiky. Co si o tom myslíte?

To bych netvrdil, Miloš Zeman je člověk, který hájí hlavně svoje zájmy, chce se neustále vůči něčemu vymezovat, je příliš zahleděn do sebe. Ten problém bude asi v tom.

Ale to nebyl první vstřícný krok Miloše Zemana vůči Rusku. V souvislosti s kauzou novičok kritizoval i vyhoštění ruských diplomatů z České republiky, nebo se zasazoval o vydání ruského hackera do Ruska, byl proti jeho vydání do Spojených států. Není to tedy jen jedna věc. Myslíte si, že tyto kroky poškozují naše zájmy v zahraničí? Vždyť našimi spojenci v EU a NATO jsou západoevropské země a Spojené státy, ne Rusko nebo Čína.

Je to asi tak, že zvlášť západní země nás vnímají jako stát, který má svou vládu a je orientován na Západ, především do Evropské unie, tam máme zatím dobré postavení. Ale prezidenta bohužel vnímají, že je někde jinde. Je to špatně, protože prezident by měl reprezentovat republiku jako celek a měl by jednat v souladu s vládou a zahraniční politiku by měl mít sladěnou s vládním postojem. Ale tak to není. A západoevropské země vnímají, že tu ten rozkol je a rozlišují to.

Právnička a bývalá politička Hana Marvanová prohlásila, že už Miloš Zeman řadou kroků včetně toho v kauze novičok splňuje podmínku k zahájení impeachmentu. Víme, že to je velmi složité, ale i bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová řekla, že by sněmovna spolu se Senátem měla začít jednat, jestli nevyvolat proces vedoucí k odvolání hlavy státu. I kdyby to vzhledem k rozložení sil ve sněmovně neprošlo, ale byl by to vzkaz směrem k veřejnosti nebo do zahraničí, že takové chování prezidenta je už za hranou. Co si o tom myslíte?

Samozřejmě, nějaké znaky už tu jsou. Ale bojím se, když už je dnes společnost rozdělena, že bychom se rozdělili zase na dvě části a že by to vyvolalo další rozkol ve veřejnosti a to nám není zapotřebí. Vláda má dostatek prostředků a možností na to, aby hájila svůj názor. Spíš bych šel cestou argumentačně a určitými kroky posílit euroatlantickou pozici, dát najevo, že jsme někde jinde a nedělat kompromisy vůči tomu, co dělá Miloš Zeman. Spíš bych se snažil o jakési mírové řešení, které bude mít lepší dopad na veřejnost. Myslím, že vyvolávat takové kroky v tuto chvíli není na místě, navíc je zjevné, že pan prezident je nemocný. Fakt bych to nedělal.

Nemáte obavy, že v současné době vítězí hrubá síla, vulgarita nad slušností, že je slušnost považovaná za slabost, což některé podněcuje ještě k větší vulgaritě a hrubosti? Bylo to vidět na demonstraci proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi minulý týden v Praze na Václavském náměstí, kterou narušilo několik ruských automobilů s ruskými vlajkami, kteří najížděli do demonstrantů. Při návštěvě čínského prezidenta Číňané napadali české občany, teď zase Rusové. Kritizujeme uprchlíky, že se tady nechtějí přizpůsobit našim zvyklostem a mravům, ale tito cizinci si tu dělají, co chtějí, protože se česká policie v těchto případech staví spíš proti českým občanům. Co tomu jako bývalý ministr vnitra říkáte?

Máte pravdu, uprchlíci se většinou chovají slušně a jsou rádi, že jsou tady. V tomto případě byli problémem Rusové. Nevím, s jakým statusem tady jsou, možná na nějaká pracovní nebo turistická víza. Ale chovají se tady nepřístojně. Proto policie měla zakročit. Já jsem shodou okolností v tu dobu Prahou projížděl, takže jsem ruská auta potkal. A vím, že jeli velkou rychlostí, nehleděli na nějaké přechody pro chodce apod. Policie je měla zavčas zadržet a potrestat. Třeba se jim podívat i na technický stav vozidel. Určitě se neměla ohlížet na to, že na autech mají ruskou vlajku. To nic neznamená.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…