Naše země je průchoďák a nikdo neví, kdo sem vstupuje. Stačí se večer projít okolo Václavského náměstí... Bezpečnostní expert od Okamury promluvil i k útoku cizinců v Praze

25.04.2018 18:29

ROZHOVOR „Schengen nefunguje a všichni se tváří, že tomu tak není. Naše země je průchoďák, kde nikdo neví, kdo a kde do něj vstupuje a vystupuje. Jenom po Německu se pohybuje 300 tisíc ilegálních imigrantů a nikdo neví pořádně, kde jsou. Rakousko již ostrahu vlastních hranic provádí a v Maďarsku mají plot. Jsem pro ochranu našich hranic,“ říká poslanec SPD a místopředseda výboru pro obranu Radovan Vích, plukovník Armády ČR v záloze.

Naše země je průchoďák a nikdo neví, kdo sem vstupuje. Stačí se večer projít okolo Václavského náměstí... Bezpečnostní expert od Okamury promluvil i k útoku cizinců v Praze
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Radovan Vích (SPD)

Vypadá to, že složení vlády už se narýsovalo a budou ve hře ANO, ČSSD a KSČM. Co říkáte názoru předsedy ODS Petra Fialy, že jde o překročení červené čáry, která tu byla téměř 30 let?

Já bych ve složení vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM tak optimistický nebyl. V rámci společných jednání o vládě očekávám ještě velké turbulence. Požadavky ČSSD na hnutí ANO o případné společné vládní koalici jsou podle mého názoru faktickým překročením červené čáry v souvislosti na požadavky strany, která má pouhých 15 nejednotných a názorově rozštěpených poslanců.

KSČM je strana, která má stále své voliče a v posledních demokratických sněmovních volbách dosáhla historicky nejhoršího výsledku. Její voliči postupně stárnou a je jich čím dále méně. Jejich volební výsledky budou stále horší. V zahraniční politice žádnou změnu neočekávám.

Lze předpokládat zásadní zlom v domácí politice nebo změnu kursu zahraniční politiky? Co bychom od nové vlády čekali a potřebovali?

Bude pokračovat diktát Bruselu v otázkách trvalého přerozdělování migrantů, omezování svobody našich občanů třeba v rámci legálního držení zbraní a tak podobně. V domácí politice očekávám změnu ve smyslu konečného znění společného programového prohlášení ANO a ČSSD a případné koaliční smlouvy, která se teprve připravuje. Žádné velké změny ale nečekám. Zřejmě to bude průřez různých nesourodých kompromisů typu požadavku karenční doby, sektorových daní, prosazování inkluze, podpora politických neziskovek a podobně. To jsou skutečnosti, se kterými v SPD nesouhlasíme. My potřebujeme pro naše občany větší bezpečnost, zvýšit důchody a odpovídající platy pro ty, kteří řádně pracují a vychovávají děti.

A obstojí Babišova vláda v souboji o Dublin IV a imigraci?

Neobstojí. Bude většinově přehlasována ve smyslu Lisabonské smlouvy. Ilegální imigrace do států EU bude trvale pokračovat.

Takže nelze čekat, že vláda bude stabilní? Zdeněk Ondráček z KSČM naznačil, že by vládu s ČSSD podpořit nemusel… Na všechny poslance ČSSD asi též nelze spoléhat, navíc bude vnitrostranické referendum ČSSD...

Pokud dojde k podpisu koaliční smlouvy mezi ANO a ČSSD, potom tomu dávám tak půl roku trvání. Důležitá je i dostatečná podpora společných návrhů zákonů ve Sněmovně, kde je devět politických subjektů. Navíc stále je tu spousta otazníků a překážek. Je to nejen podmínka ze strany ČSSD ohledně odstoupení Andreje Babiše z funkce premiéra v případě prvoinstančního odsouzení, kdy by paradoxně padla celá vláda, ale také požadavek pro převolování poslanců zvolených za SPD ze sněmovních vedoucích funkcí ve výborech a komisích včetně odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy PS PČR. Hnutí ANO má k tomuto rozdílná stanoviska. Ono by to také fakticky znamenalo popření výsledků demokratických voleb a všeobecné politické shody na poměrném zastoupení v orgánech Sněmovny. Dále je tu ještě podmínka celostranického referenda ČSSD o tom, jestli mají do společné vládní koalice s ANO vůbec jít, anebo nikoliv. Když k tomu přidám, že ve Sněmovně sedí v poslaneckých lavicích za ČSSD třeba Milan Chovanec anebo Lubomír Zaorálek, tak nelze na jejich hlasy také zcela spoléhat. Obdobně rozporuplné názory prosakují také ze strany KSČM.

Je Andrej Babiš ohrožením demokracie?

Já si myslím, že není. Je potřeba ctít presumpci neviny. Je to stejné jako s trestně stíhaným hejtmanem Martinem Půtou. Vyšetřování může trvat spoustu let a nakonec může dojít i k zastavení trestního stíhání z různých důvodů.

Nebude se Babiš dostávat strategicky do stále většího pnutí, když on sám chce s pravdoláskou vycházet (na začátku ho podporovala, chtěl tu mít Sorose, má u sebe lidi od Sorose), ale velká část jeho voličů pravdoláskaři nejsou a pravdoláskaře svým dočasným koketováním s SPD a KSČM a Zdeňkem Ondráčkem už ztratil? Podporou USA a EU zase ztratí nepravdoláskaře...

Na Andreje Babiše je vyvíjen velký tlak, aby prováděl ústupky ČSSD, kteří se s hnutím ANO chtějí přikovat. Čím více se bude prodlužovat jednání o koalici s ČSSD a podporou KSČM, tím více bude hnutí ANO ztrácet volební preference, protože občané jsou již netrpěliví a chtějí, aby šly věci kupředu a měli vládu s důvěrou. Přitom hnutí SPD bylo již dávno připraveno vládu ANO s účastí expertů podpořit. Pokud by se Andrej Babiš rozhodl pod rostoucím tlakem odstoupit z funkce premiéra, potom by všechno bylo na úplném začátku a na účast ve vládě by byly zástupy zejména z takzvaného DEBLU. Myslím, že si to Andrej Babiš plně uvědomuje. Čas běží a začátek prázdnin daný prezidentem se rychle blíží. Podstatným faktorem případných obav z možné koalice jsou i blížící se komunální volby. Pro ČSSD a ani pro ANO to nárůst preferencí nepřidává.

Na sjezd KSČM přijel prezident Miloš Zeman, který vyzval komunisty k pokání. Připomenul ne chyby, ale „zločiny“. Vyjádřil ale sympatie k demokratickému socialismu a rozloučil se takto: „Tomáš Masaryk kdysi napsal, že svět jde nalevo. Chtěl bych nám všem popřát, aby svět opravdu šel nalevo, ale dá to práci.“ Co vy na to?

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana na sjezdu KSČM odpovídalo jeho vystoupení na ostatních sjezdech a konferencích politických stran, které za posledního půl roku navštívil. Všude zazněla slova kritiky. Nejsem příznivcem názoru, aby svět šel nalevo ani napravo, ale kupředu.

Nejen politici velmi kritizovali skutečnost, že se prezident Miloš Zeman kvůli sjezdu KSČM neúčastnil piety za kardinála Berana...

Návrat ostatků kardinála Berana byl připomínkou památky člověka, který ve svém životě čelil německému nacismu i represím komunistické totality. Vždy důsledně hájil národní a křesťanské hodnoty a byl člověkem mimořádné mravní integrity. Akce prezidenta jsou ale dlouhodobě plánované a je na něm, jak se rozhodne.

Jak obecně hodnotíte roli Miloše Zemana při sestavování vlády a jak posoudit jeho působení od začátku jeho druhého mandátu?

Hodnotím současného prezidenta a jeho druhý mandát pozitivně, včetně jeho postupů při sestavování vlády. Doufejme, že to dotáhne do úspěšného konce a že mu zdravotní stav vydrží po celé jeho volební období.

Že SPD je stranou „až neonacistickou, nebo s neonacistickými prvky“, se domnívá senátor Jiří Dienstbier. Uvedl to v Událostech komentářích. Co tomu říkáte?

Je to nesmysl a musím se proti tomuto nálepkování senátora Dienstbiera jednoznačně ohradit. Nevím nic o tom, že bychom mezi námi měli nějaké xenofoby a rasisty. Pokud naše vlastenecké hnutí SPD volilo téměř 540 tisíc občanů, asi těžko obstojí tvrzení, že jsou všichni rasisté a xenofobové. Tato tvrzení jsou součástí kampaně, která má za cíl zpochybnit jednu silnou parlamentní stranu v očích voličů natolik, aby odradila Andreje Babiše od jednání s SPD o případné podpoře menšinové vlády odborníků a vytvořila základ pro majdanizaci společnosti, což je ve skutečnosti pouze zbytečný a marný odpor proti výsledku nedávných demokratických voleb. Je prostě faktem, že strany jako ČSSD, TOP 09, STAN a KDU-ČSL obdržely ve volbách řádný výprask a nemohou se smířit s rolí v opozici s výhledem na úplný odchod ze Sněmovny v případě dalších voleb, třeba mimořádných.

SPD nabízela Babišovi, že by rozhodnutí v referendu o mezinárodních smlouvách musel potvrdit Parlament. Tím by byl institut referenda silně vykleštěn, když by politici mohli výsledek rozhodnutí lidí odmítnout… Nejste teď trochu za blbce, když jste tolik ustoupili z klíčového bodu vašeho programu a při jednáních o vládě jste ostrouhali?

Je potřeba pozitivně hodnotit již prosazení možnosti, jestli se občané mohou v referendu vyjádřit k takovým skutečnostem, jako jestli přijmeme euro za svou měnu anebo setrváme v EU. SPD není hnutí na jedno volební období a třeba se to podaří formou pozměňovacího návrhu někdy do budoucna změnit. Jednání o případné možné podpoře vlády bych nechal ještě otevřené a je na členech vyjednávajícího týmu SPD, aby všemi způsoby prosazovali naše zásadní programové body při případné podpoře menšinové vlády. Je před námi ještě 3,5 roku práce ve Sněmovně a vše je otevřené.

V poslední době se opět píše o řadě útoků, které mají na svědomí cizinci. Čteme o brutálním znásilnění turistky, napadení číšníka, kterému jde o život. V tomto konkrétním případě, kdy napadla sedmičlenná skupina zaměstnance restaurace, reagovala policie pomalu, když útočníky chytila až na letišti? Šlo o nizozemské občany prý tureckého původu. Jak je to s naší bezpečností? A co Schengen? Tito lidé se mohu volně pohybovat přes naše hranice – dostat se sem a páchat kriminalitu a pak utéct...

Tvrzení, že jsme šestou nejbezpečnější zemí nebude trvat věčně. Všichni asi vnímáme, že ke zmírnění mezinárodního napětí nedochází. Schengen nefunguje a všichni se tváří, že tomu tak není. Naše země je průchoďák, kde nikdo neví, kdo a kde do něj vstupuje a vystupuje. Jenom po Německu se pohybuje 300 tisíc ilegálních imigrantů a nikdo neví pořádně, kde jsou. Rakousko již ostrahu vlastních hranic provádí a v Maďarsku mají plot. Jsem pro ochranu našich hranic. Nikoliv neprodyšné hlídání se psy a ostnatým drátem, ale abychom měli přehled, jaké osoby, dodávky a nákladní vozidla k nám směřují a s jakým nákladem. V době chytrých telefonů, dronů, rentgenů a mobilních aplikací by to neměl být zásadní problém. Stačí jenom chtít.

Mezi lidmi je povědomí, že tady cizinců máme stále více a s tím se zvyšují i bezpečností rizika. Existuje vůbec takový problém? Někdejší člen izraelských speciálních jednotek, bezpečnostní expert David Bohbot, když analyzoval video, které se týkalo už zmiňovaného případu napadení číšníka, uvedl: „Součástí jejich mentality je i pocit nadřazenosti, kterého byli schopni nabýt i za cenu brutálního útoku a bez ohledu na jeho možné následky.“ Co s tím?

Stačí se večer projít v okolí Václavského náměstí a musí to být každému jasné. Jejich mentalita je založena na nenávistném náboženství, koránu a právu šaría. Proto jsme z hnutí SPD názoru, že tato ideologie a její šíření u nás by mělo být trestné.

Útok spojenců na Sýrii, vyšetřování kauzy Skripal… Když se s odstupem ohlédneme za těmito událostmi, co tohle všechno pro svět znamenalo a o čem události svědčí?

Útok USA, Velké Británie a Francie v Sýrii byl bez rezoluce Rady bezpečnosti OSN, a tudíž byl neoprávněný a nezákonný. Navíc není dosud prokázáno, že v tomto případě u města Duma šlo o použití chlóru jako chemické zbraně. Televizní záběry poskytnuté Bílými přilbami a vysílané v naší veřejnoprávní televizí nenaznačovaly použití chlóru na civilních obětech. Nezaregistroval jsem na ošetřovaných osobách příznaky použití chlóru formou zarudlých očí anebo popálenin. Zřejmě se jednalo o nějakou provokaci anebo zpravodajskou hru.

Stejně v kauze Skripal. Pokud by byli dvojí agent Skripal a jeho dcera zasaženi Novičokem, tak by byli již dávno mrtví. Vše mělo být prošetřeno orgány OPCW a teprve potom se měla přijímat opatření. V případě prokázání použití chemických zbraní je potom potřeba najít viníka, prokázat mu tuto skutečnost a následně jej adekvátně potrestat.   

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…