Navalného za svádění mladistvých strčit jako pedofila do basy. I to se dozvěděl rusínský podnikatel na Krymu, který opravdu nechce zpátky k Ukrajině

30.04.2017 8:46

ROZHOVOR O neuznání na Krymu všichni vědí, ale obyvatelé už zpět do Ukrajiny opravdu nechtějí. Nejenom, že je tam situace horší, ale oni nechtěli do Ukrajiny skoro nikdy. Rusko zásobuje Krym jako svou nepotopitelnou letadlovou loď. Rusínský předák a podnikatel Alexandr Gegalčij se právě vrátil z mezinárodního ekonomického fóra, které se uskutečnilo v Jaltě na Krymu. Téměř dva a půl tisíce účastníků, včetně dvou set cizinců, tam řešilo aktuální ekonomické i politické otázky.

Navalného za svádění mladistvých strčit jako pedofila do basy. I to se dozvěděl rusínský podnikatel na Krymu, který opravdu nechce zpátky k Ukrajině
Foto: Archiv AG
Popisek: Pondikatel narozený za SSSR v Užhorodě Alexandr Gegalčij

Jak lidé na Krymu reagují na vzrůstající vlnu protestů proti vládě Vladimira Putina?

Kdyby teď Putin udělal ministrem financí Andreje Babiše a zavedli v Rusku elektronickou evidenci tržeb (EET), tak by určitě vlna nenávisti k vládě Putinův režim svrhla. Právě nově zavedené silniční poplatky byly příčinou stávky řidičů. Na Krymu je také spousta lidí s ruskou vládou nespokojena a rádi by se vrátili na sladkou Ukrajinu, kde dvacet let neplatili žádné daně. A teď musejí mačkat na knoflíčky kasiček, dávat kupujícím paragony a pravidelně nosit na finančák hory papírů.

A co se týče demonstrací „liberální mládeže“? Bývalý důstojník vnitra, který tam byl mým dobrovolným řidičem během rallye veteránů, řekl, že by rád strčil pana Navalného za svádění nezletilých jako pedofila do basy. A upozornil, že akce opozice záměrně probíhala během školních prázdnin. A další akce se znovu plánuje na prázdniny. Navalnyj kolem sebe má dost věrných šestnáctiletých fanoušků, jejichž zadržení do policejních antonů vyvolává velkou mediální pozornost. Osobně si myslím, že je „vzrůstající vlna protestů“ naplánována za velkou louží. Technologie už jsou ověřené. Vždyť jsme to viděli v USA i během antitrumpovských maršů.

Platy v Rusku klesají, důchody také, v zemi je špatná situace ve zdravotnictví. Má vůbec ruská vláda ještě snahu ty problémy řešit?

Ta otázka už má v sobě zahrnutou odpověď a já musím jen nevěřícně vrtět hlavou a utírat slzy. Avšak platy a důchody klesaly taky díky sankcím, které uvalily na Rusko demokratické země za účelem svrhnout vládu Vladimira Putina, která je příliš samostatná. Ano! Na Krymu se udál kolaps ve zdravotnictví. Za vlády Kyjeva bylo všechno v nejlepším pořádku. Člověk podle doporučení lékaře nakupoval v lékárně své všechny léky, platil chirurgům, anesteziologům a sestřičkám za služby. Rodina mu po operaci donášela jídlo a odnášela smetí. Všechno šlo bezvadně a žádné fronty do nemocnic neexistovaly!

Přišlo Rusko a začalo léčit lid na Krymu podle svých pravidel. Léčení se platí přes pojišťovny. Celé obce a vesnice důchodců se přestěhovaly do nemocnic. Fronty sahaly až na ulice. A kdo je viníkem? Správně, Vladimir Vladimirovič Putin. Samozřejmě, že je na Krymu spousta problémů. Avšak podle současných trendů, což bylo slyšet i na fóru, se Krym zvedá ze dna. Roste životní úroveň, stejně jako vyrostl most, jak se tam říká „z pevniny“, za čtyři miliardy eur a staví se nová dálnice „Tavrida“ přes poloostrov za dvě miliardy eur. Nové letiště v Simferopolu stálo půl miliardy eur. A tak dál. A všechno je to v pohybu. Potřebují tam stavební konstrukce, shánějí techniku, dělníky a inženýry. Když nepřijdou čeští, tak přijdou turečtí.
 
Nepustí se Rusko do dalšího konfliktu, aby odvedlo pozornost lidí od každodenních starostí, jak jsou anexe Krymu, situace na Donbase či angažmá v Sýrii některými politology vykládány?

Kdybychom každý konflikt velké země hodnotili jako „odvedení pozornosti lidí od každodenních starostí“, tak by vyšlo, že všichni prezidenti USA měli jedinou životní starost, tedy „odvedení pozornosti lidí od každodenních starostí“. Nechci marnit náš čas počítáním všech konfliktů s účastí vzorové demokracie USA. Aktuálně máme za sebou bombardování „jasného“ viníka v Sýrii a mořský špacír flotily do Koreje.
 
Antimajdan, opričnina, Noční vlci a tak. Například odborník na mezinárodní vztahy Alexandr Fedorovskij nám sdělil, že Putin připravuje armádu, která je zaměřena proti vlastním lidem. Některá nezávislá ruská média informují o pracovních táborech určených pro opozičníky. Nedochází v Rusku opět ke „stalinizaci“ poměrů?

Nezávislá ruská média a Alexandr Fedorovskij! A to v jednom kuse? Když čtu „Rodák z Donbasu s pasem USA dodal přesné informace,“ tak nemohu zadržet smích. Podívejte se na jeho články a na diskuse před pár lety. On právě v té době založil Diskusní klub Academia Sokrates a myslel si, že ho Rusové budou ihned bohatě finančně podporovat. Tak psal skoro ódy na Putina. Nevyšlo to. Tak se stal znovu „odpůrcem režimu“ a provokatérem. Chápu, že to čtenáři mají rádi a jsem v tomto smyslu trošku nudný. Tvrdím totiž to, co opravdu vím nebo cítím.   

Co si myslíte o prohlášení novináře Artemije Troického, že Putin je více garantem občanské války v Rusku než blahobytu?

Jsou to samozřejmě velmi krásná slovíčka. Tomu novináři tleskám. Ale osobně jsem přesvědčen, že má Rusko s takovým lídrem jako je Putin kliku. Je totiž mnohem víc než „nejmenší zlo“. Konečně přišel k moci v zemi státník a stavitel! Jaká slovíčka by asi měl pan Troickij pro člověka, který by tvrdě potlačil občanskou válku a zachránil lid od krveprolití, tedy od velkého krveprolití?

Jak vnímáte některé průzkumy, podle nichž je horší korupce než v Rusku už jen v Tádžikistánu a na Papui-Nové Guineji?

Bohužel, nevím jak podobné žebříčky vznikají. Jsem si však jistý, že je v ekonomických parametrech Rusko hodně daleko před Tádžikistánem a Papuou-Novou Guineou. Avšak, co se týče kupříkladu výhod, které obdrží rodinné klany náčelníků USA za uskutečněné vojenské zakázky ve formě oficiálních provizí přidružených firem, mocenských židlí a postavení ve společnosti, tak to možná bude mnohem víc, než standardní dvě procenta, která žádal v devadesátých letech od politických a obchodních partnerů známý ruský „vladař“ a teď opoziční lídr Michail Kasjanov. Zajímá mě, kolik zaplatila rodina Trumpů za promoci obchodní značky Ivanky v Číně. Mám pocit, že jí to jakoby spadlo do klína, ale těžit z toho bude i po skončení kariéry prezidenta Trumpa.



Stal jsem se poslancem na konci perestrojky po prvních opravdu demokratických volbách a skončil jsem v této misi už po rozpadu Sovětského svazu.  A skončil definitivně. Byl jsem šokován, jak se za pár let z mých demokratických poslaneckých kolegů stali vynikající korupčníci, jako by to dělali od dětství. Člověk je slabá potvora. Já prostě šel do byznysu. Je zde atmosféra mnohem čistší.

Podle průzkumů ruské státní sociologické agentury VCIOM se sedmdesát procent lidí od 18 do 34 let netají sympatiemi k monarchii. Mohlo by se Rusko opět vrátit k této formě vlády?

Mám rád zámek v Brandýse nad Labem. Jezdím tam na různé slavnosti včetně monarchistických. Dá se říct, že jsem také sympatizantem monarchie a fandím jejím spolkům. Stejně, jako fandím třeba dobrému divadlu. Libí se mi, jak každý rok povyšují jeden druhého v důstojnických šaržích. A proto vůbec nemají řadové vojáky a nemůžou si ani bránit tu svou monarchii. V bohatém Rusku se navíc kolem takzvané „carské rodiny“ točí velká skupina gaunerů. Ne, ne. Rusům stačí Putin!

Připojení Krymu k Ruské federaci neuznala valná většina států OSN. Zůstane tahle situace zakonzervována?

Právě jsem se vrátil z Krymu. O neuznání tam všichni vědí, ale obyvatelé Krymu zpět do Ukrajiny opravdu nechtějí. Nejenom, že je tam situace horší než na Krymu, ale oni nechtěli do Ukrajiny skoro nikdy. Rusko zásobuje Krym jako svou nepotopitelnou letadlovou loď. Jako to dělají Američané v „uznaném“ Kosovu anebo Britové na „uznaných“ Maledivách či jak to dělá celý svět na nečínském Tchaj-wanu. Těžko lze odhadnout vývoj situace. Ale na fóru jsem byl velmi překvapen kupříkladu míněním rakouského poslance Hanse-Jörga Jeneweina, který mi řekl, že se proti sankcím ohledně Krymu staví nejenom opozice, ale skoro celý vídeňský parlament. Padesát italských byznysmenů a politiků se v Jaltě sankcím vysmívalo. Členové vietnamské delegace o sankcích ani nevěděli.



Někteří krymští Tataři jezdí po Evropě a vykládají, jak jsou na Krymu utlačováni. Je to pravda?

V první řadě bych upozornil, že česká společnost v rozhovorech o krymských Tatarech pokrytecky mlčí o tom, že jejich historie byla dost podobná historii vyhnání  sudetských Němců. Avšak s tím podstatným rozdílem, že se Sověti za genocidu omluvili a pustili Tatary zpět. Umíte si představit, že by se do severních Čech vrátili Němci, kteří tam bydleli staletí? A jsou jim vráceny pozemky, přičemž si berou i některé sousední, původně cizí, pozemky od Čechů? A trvají na úřední němčině? A různé liberální instituce je podporují a financují? To by neprošlo.  

Jsem hrdý, že jsem se osobně seznámil s muftím krymských muslimů Emirali Albajevem. Je to ten odvážný člověk, který šel v prvních řadách muslimské komunity během nepokojů v Simferopolu a dav zastavil. K žádnému krevoprolití nedošlo. A právě toho krevoprolití chtěla dosáhnout junta v Kyjevě.

Během posledních dvaceti let ukrajinská vláda napomáhala vytvoření dvaapadesáti radikálních islamistických skupin a sekt na Krymu. Ty neuznávaly klasický umírněný islám, ale byly často napojeny na al-Káidu a Islámský stát. Jejich hlavním úkolem bylo burcování krymských Tatarů k občanské válce. Kyjev nikdy nebral Krym jako opravdovou součást „svobodné a unitární“ Ukrajiny, ale uměle tam vytvářel konfliktní situace. Během tří let „ruské  okupace“ Tataři získali to, za co marně bojovali skoro dvacet let. Úřední tatarštinu, tatarské vysoké školy, otevření řady mešit včetně stavby obrovské mešity v metropoli Simferopolu. Samozřejmě, že existují Tataři, kteří se do vlády nedostali. Ti jezdí po Evropě a vykládají, jak jsou na Krymu utlačováni. A kamarádí s nejradikalnejšimi bojovnými skupinami, které zásobují mladými žoldáky z Krymu.

V románu Teluria Vladimira Sorokina, mimo jiné i o budoucnosti Eurasie, je Rusko rozdrobené do mnoha státních celků jako třeba Bajkalská republika. Může takhle Rusko skončit?

Když bude demokratický svět i nadále tlačit na Rusko jako dnes, dokážu si představit i tu Bajkalskou republiku. Budou tam bydlet a čas od času mezi sebou bojovat krymští Tataři a Ukrajinci, kteří utekli ze svých válkou zničených měst. Avšak dočasně se budou usmiřovat a válčit proti hordám Číňanů, kteří se tam také budou tlačit. Nějaký legionář a pašerák Hašek jim bude dovážet české zbraně z tajných skladů a vyměňovat je za pravé sibiřské kožešiny. Takový vývoj bych si nepřál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…