Navrhl bych Merkelové, aby se vykašlala na proporodní opatření. Muslimové nás stejně přečíslí. Evropa bude muslimská, tak to prostě bude, myslí si Kubera

28.07.2016 17:55

ROZHOVOR Senátor za ODS Jaroslav Kubera tvrdí, že čistky v Turecku mohou být výsledkem, jakým způsobem Erdogan využil puč k upevnění své pozice. Ať už vznikl puč jakkoliv. Podle něj tahá Evropa za kratší konec provazu a neví, co dělat. A útoky v Evropě? Nedají se uhlídat, tvrdí Kubera. Komentoval také zákaz startu ruských atletů na letní olympiádě s tím, že je to pohlazení pro Vladimira Putina.

Navrhl bych Merkelové, aby se vykašlala na proporodní opatření. Muslimové nás stejně přečíslí. Evropa bude muslimská, tak to prostě bude, myslí si Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Kubera

Turecko žije zmařeným vojenským pučem. Probíhají čistky, mluví se o obnově trestu smrti. Objevují se i spekulace, že puč byl akcí samotného Erdogana, aby upevnil svoji pozici. Co si o tom myslíte?

Jsem daleko takových teorií, protože je to velmi složité. Jak by to udělal, aby lidi přesvědčil? Konstrukce by byla příliš složitá. Spíše bude pravda, že ti, kdo puč připravovali, si naivně mysleli, že se přidá i zbytek armády, a ono se to nestalo. Puč nebyl dobře připraven, a proto bylo snadné ho zlikvidovat. Veřejnost, ať už byly důvody jakékoliv, stojí na straně Erdogana, což je zřejmé z demonstrací na jeho podporu.

Ti, kteří jsou teď předmětem čistek, mohou být následkem, jakým způsobem Erdogan využil situace, aby se zbavil akademické opozice, zakázal lidem cestovat do zahraničí a provedl čistku ve školství. A tak hrozí nebezpečí, že bude infikovaný demografickými principy, což bude mít vliv na další generaci. Podobné spekulace jsou však velmi obtížné a my rádi spekulujeme. Turecko má sedmdesát milionů obyvatel, což je z pohledu České republiky obrovské množství. Někdo říká, proč to neudělají tak či onak, ale počet obyvatel je nesrovnatelný. Totéž platí o armádě. V každém případě je evidentní, že Evropa tahá za kratší konec provazu. Neví, co má dělat, odsoudit prezidenta nemůže a dohoda o uprchlících bude těžká.

Měl by být obnoven trest smrti?

Já si pamatuji z minulého volebního období, že i v Senátu bylo a je mnoho jeho příznivců. Průzkumy ukazují, že šedesát dva procent obyvatel by chtělo obnovit trest smrti. Zkuste si ale představit, že předmětem trestu bude vaše dítě bez ohledu na to, co provedlo. Vždy budete mít pocit, že mu bylo ublíženo a podobně. Prvním předpokladem pro jeho obnovení je vystoupit z Evropské unie, protože jinak nepřichází v úvahu. Jsem ale velkým odpůrcem trestu smrti, dnes už víme, jak se dá zneužít DNA. Stačí špatný vzorek nebo najít DNA v autě, aby někoho obvinili, aniž by cokoliv provedl. Pak je nevinně odsouzen na doživotí. Zrovna nedávno v Americe propustili vězně po třiceti letech, protože byla prokázána nevina. Veřejnost hází velkými tvrdými tresty i pokutami v domnění, že jich se to netýká. Sami pak brečí, když dostanou pokutu za rychlou jízdu. Když se něco člověka dotkne, tak je vše najednou jinak a podobně je tomu také s eutanázií. Riziko zneužití a omylu je obrovské, s tím musíme zacházet opatrně.

Jaká byla vaše reakce na útok kamionem na dav lidí v Nice ve Francii?

Za normálních okolností by se neměl k území ani přiblížit a zastavili by ho u vstupu do oblasti. On si místo dokonce obhlížel. Připomenu odhalené drogisty se sanitkou, kterou policisté pustili. Přece nebudou zdržovat sanitku, může vézt nějakého zraněného. Není to tak triviální, jak se zdá. Po bitvě jsou všichni generálem a vědí, jak a co se mělo udělat. Policisté se měli podívat, co řidič veze, když tvrdil, že je to zmrzlina. Mohli se ocitnout v horší situaci, kdy by kamion byl naložený trhavinami. Nejsem si jistý, zda se jedná o čin Islámského státu. ISIS se rád hlásí ke každému činu, ale tohle mohl být magor, který chtěl udělat dojem. Možná četl návody, jak útok udělat, ale podle mne to byl frustrovaný jedinec a výsledek jeho činu je strašný.

Vyhlašujeme výjimečné stavy, hlídáme hranice, zavádíme bezpečnostní prvky na letištích a nakonec pustíme kamion s útočníkem a zbraněmi do davu? Dá se to vůbec uhlídat?

Nedá, je to nesmysl, a kdo si myslí, že se to dá, je blázen. Poslední příběh z letiště v Izraeli, kde se novinářovi podařilo propašovat plechovku, která mohla být naplněná třeba výbušninou. Zabránit se tomu nedá. Čím více utahujeme opasky, tím je to pro ně zajímavější. Kamion je první signál, ale je jen otázka času, kdy přijdou na odstavení jaderné elektrárny. Nemusí zabíjet, stačí znemožnit fungování. Když spadne internet, život se zastaví. Skutečnost, že nikdo nedostane občanku nebo pas, je maličkost. Horší je, že internet zastaví vodárny, internet řídí výrobu proudů, a to oni už dávno vědí. Zatím ještě nemají experty, kteří to umějí, a nejsou na to připraveni. Bojovat se proti tomu dá jen obtížně. Bohužel se kvůli strachu vzdáváme i části svobody, takže nejdříve nám do domu poleze kominík, pak úředník, zda netopíme plastovými lahvemi, a tak to bude pokračovat.

Co můžeme dělat proti útočníkům narozeným v Evropě, dětem přistěhovalců z minulosti, kterým Evropa poskytla zázemí? Znamenají jejich útoky, že integrace není možná, nebo jde jen o individuální pochybení?

Někdo napsal, že je zbytečné chránit vnější hranice, protože teroristy už tady Evropa má. Většinou se integrace nepodaří, a když, tak jen částečně. Skupina, která se integruje, se chová i v souvislosti s nezaměstnaností. Jestli je padesát procent nezaměstnaných muslimů a žijí v ghetu, tak se není čemu divit. Nemají zdejší původ, nejsou to typičtí Evropané, nemají zde předky. My to neradi slyšíme, ale navrhl bych Angele Merkelové, aby se vykašlala na proporodní opatření, stejně nás přečíslí. Evropa se trochu blíží zániku Římské říše  morálka v rozpadu a většina nedokáže říci ne. Obecně muslimové nabývají na síle. Dobře to vyřešili v Austrálii, tam to umí, ale evropské myšlení je tak zdegenerované, že půjde o její zánik. Evropa bude muslimská, tak to prostě bude kvůli tomu, že tvrdší postupy nemají šanci na realizaci. Integrace není možná. I křesťanství bylo kdysi rozšiřováno mečem a krví a proti tomu je obrana obtížná, protože evropští politici neudělají vůbec nic.

Sobotka v rozhovoru pro Blesk.cz před časem řekl:Západní země by měly zasáhnout proti muslimským duchovním, kteří radikalizují a šíří nenávistné představy, které jsou v rozporu s evropským řádem a standardem. Ti by měli být vyhoštěni ze země. Souhlasíte s tím? Pomohlo by to něčemu?

To říká před krajskými volbami, ale že by pro to něco udělal, nebo někdo z jiných evropských zemí, to ne. Jsou to jen slova do větru, aby se zavděčil svým voličům. Typický Sobotka. Čemu by to pomohlo a kdo by to měl realizovat? Odkud kam a z jakého důvodu? Klíčové je, aby všude platilo právo pro každého, pak nebudeme muset řešit, jestli mohou, nebo nemohou nosit šátky na hlavě ve škole. Pokud je nemohou nosit kvůli zákonu, tak prostě nemohou. Když jezdíme do jejich zemí, dodržujeme jejich zvyky a nikomu to nepřijde divné. Nakonec politici budou příčinou, že tato vrstva se stane vítězem ve volbách a jak bude vypadat Evropský parlament. A pokud získají hlasy ve volbách, tak to zase bude voda na mlýn extremistických bláznů. To je druhá cesta do pekel.

Říká se, že v současné době jsou desítky možná i stovky radikálních bojovníků Islámského státu v Evropě. Jak tedy zabránit takovým útokům?

Je to marné, marné, marné. Stejně marné, jako když jsme přijali opatření po útocích v našich školách. Někde rodiče stojí na stupínku a vyzvedávají si dítě před kamerou. Nedá se zabránit tomu, aby psychicky vyšinutá paní ubodala učitelku.

Jak vnímáte zákaz ruským atletům startovat na letní olympiádě v Riu de Janeiru kvůli dopingovému skandálu?

Jestli chtěl někdo Putinovi nahrát, tak lepší nahrávku mu nemohl vymyslet. Rusko to pojme jako politický akt. Rozdíl mezi dopujícím a nedopujícím sportovcem je ten, že nedopujícímu se na to nepřišlo, nebo užívá látky, které se ještě nestačily dát do seznamu. Jakmile u těchto látek změníte molekulu, už není zakázaná, což je nekonečný příběh. Profesionální sportovci za to berou peníze a peníze dostávají za výkony. A aby měly výkony, tak musejí dopovat a sportovci na to v padesáti doplatí zdravím.

Jak to myslíte? Měli bychom nechat všechny sportovce dopovat, protože to všichni dělají? Byla by to ještě vůbec olympiáda a sportovní hra?

Tím se dostaneme i k diskusi o náčiní a oblečení. Každý, kdo přijde s novinkou na úboru nebo novým křídlem na závodním automobilu, tak za rok to mají všichni. Vývoj tím jde dopředu. To bychom museli zakázat olympiádu profesionálům. To by museli zakázat olympiádu všem z principu kvůli kolektivní vině. Je to stejné jako s migranty nebo zmíněným trestem smrti. Vždy popraví někoho neoprávněně.

Zákaz startu ruských atletů už věrohodně nezdůvodní s tím, že nejde o politiku. Kdyby se to týkalo výpravy ze Spojených států, tak je situace jiná. Všichni nyní budou spekulovat, zda se to nestalo kvůli dění kolem Ruska, ale bohužel výsledek je pohlazením pro Putina. On na tom vnitropoliticky velmi vydělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…