Ne. Nemůžete. Špatně, pane Sobotko. Po milosti pro Kajínka udeřil nyní Miloš Zeman ve věcech Pelta, nahrávky Babiše a vládní krize

12.05.2017 8:18

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Prezident Miloš Zeman poskytl ještě před odjezdem na státní návštěvu Číny ParlamentnímListům.cz rozhovor. V něm ještě více než kdy jindy reaguje na aktuální politické dění, neboť česká politika se v posledních dnech stala neobyčejně bouřlivou a dynamickou. Prezident v rozhovoru mimo jiné vyjádřil názor, že v jednání koaličních špiček, které svolal, nebylo na škodu, že premiéra Sobotku zastupoval ministr vnitra Milan Chovanec.

Ne. Nemůžete. Špatně, pane Sobotko. Po milosti pro Kajínka udeřil nyní Miloš Zeman ve věcech Pelta, nahrávky Babiše a vládní krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

Pane prezidente, ve středu probíhala na Václavském náměstí demonstrace proti Andreji Babišovi a také proti Vám. Dle některých odhadů tam bylo až 20 tisíc lidí. Neberete to jako signál nesouhlasu vůči Vašim posledním krokům ze strany veřejnosti?

V každé zemi jsou různé sociální skupiny a ta pražská politická nebo sociální skupina je dosti specifická. Kdyby tomu tak nebylo a ty pražské demonstrace svým způsobem reflektovaly celostátní nálady, pak by nemohlo platit, že například hnutí Andreje Babiše drtivě v průzkumech vede nad sociální demokracií.

Samozřejmě mám velkou skepsi vůči průzkumům veřejného mínění, ale ne zase tak intenzivní, abych jim úplně nevěřil. Jinými slovy, kdyby se volilo v Praze, jistě by to dopadlo tak, že by vyhrála TOP 09, ODS a případně další strany, ale protože se volí v celé republice, výsledek lze predikovat jako jiný.

Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že demonstrace potvrzují, že ministr Babiš musí odejít.

Demonstrace nepotvrzují nic. Odchod z vlády je záležitostí koaliční dohody, záležitostí jmenování ministrů. Premiéra jmenuje prezident, ministry pak navrhuje premiér. Počkejme si na volby, které budou za půl roku a pak sami občané rozhodnou, kdo ve vládě bude, a kdo ve vládě nebude.

Co říkáte na kritiku liberecké schůzky s lídry koalice, že šlo o další zlomyslnost z Vaší strany vůči Bohuslavu Sobotkovi, když bylo známo, že míří do zahraničí a pozvání do Liberce bylo zveřejněno ve chvíli, kdy byl premiér těsně před odletem?

Bohuslav Sobotka pověřil svého prvního místopředsedu Milana Chovance, aby ho plnohodnotně zastupoval a jeho neúčast, upřímně řečeno, nebyla tomuto jednání na škodu.

Premiér Sobotka z Lucemburska vzkázal, že nemáte vymýšlet žádné scénáře, ale jednat podle Ústavy, když návrh na Babišovo odvolání máte od pátku na stole. Co tomu říkáte?

Citoval bych zde článek MF Dnes, který pochází od Víta Zvánovce z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, a tento článek jasně říká, že prezident má právo odmítnout návrh na odvolání jakéhokoliv ministra. Je tedy vidět, že i mezi právnickými experty jsou na tuto otázku různé názory.

Jestliže Bohuslav Sobotka uvažuje o kompetenční žalobě, pak já vcelku ve shodě uvažuji o podnětu k Ústavnímu soudu, aby sám tuto spornou pasáž vyložil. Jak vyplývá z citovaného článku, ani mezi právníky není na tuto otázku jednoznačný názor.

Další ústavní expert Jan Wintr Vám dává za pravdu ohledně námitky, že Sobotka nepředložil s návrhem na odvolání ministra financí zároveň jméno, kým by Andreje Babiše nahradil. Je Vaše pozice taková, že dokud Sobotka nedodá Babišova nástupce, Vy ministra financí neodvoláte?

Je to nesporně jedna z omezujících podmínek z prostého důvodu. Ministerstvo financí je klíčovým ministerstvem a mít odvolaného ministra financí a nemít jeho náhradu v době, kdy už se pomalu začíná připravovat zákon o státním rozpočtu, a to je tzv. zákon zákonů, neboli zákon roku, je naprosto a krajně nezodpovědné.

Hrad po podání premiérova návrhu reagoval i na datum, které Sobotka uvedl. Chtěl totiž ministra financí odvolat k 9. květnu a podle Vaší kanceláře si předseda vlády takové podmínky klást nemá. Nicméně Úřad vlády pak zveřejnil dřívější odvolání, kde byla také data uvedena…

Vycházel jsem spíše z profesora Gerlocha, který upozornil, že předseda vlády nemá co dávat datum. Já jsem ty předchozí případy klidně toleroval, ale tento případ odvolání ministra financí je dramaticky odlišný. Není to důležitá omezující podmínka, je to spíše formální výtka. Vzpomeňme si na příklad, kdy bylo šest pravopisných chyb v návrhu na jmenování vlády a soustřeďme se na podstatné námitky a jmenování nástupce je samozřejmě jedna z nich.

Jak vnímáte de facto výhrůžky senátorů a konkrétně i šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ústavní žalobou?

Něco jiného je kompetenční žaloba a již citovaný právník Wintr uvádí, že vůbec není jisté, zda Ústavní soud této kompetenční žalobě vyhoví a je samozřejmě zapotřebí, aby Ústavní soud podal výklad tohoto sporného bodu.

Něco jiného je žaloba ústavní a tam si myslím, že je to naprostý nesmysl. Může to být i pomstychtivost některých senátorů, ale to už nechci dále rozebírat.

Co se Vám vůbec honilo v hlavě při sledování celé situace počínaje minulým úterým, když premiér oznámil záměr podat demisi vlády, poté změnu názoru, že ji podá až v půlce května a poté, že ji nepodá atd.? Jak na Vás působí postup předsedy vlády?

Myslím si, že působí značně chaoticky.

Co za těmi otočkami podle Vás bylo? Předvolební kampaň? Nebo oprávněná podezření kolem pana Babiše?

Samozřejmě předvolební kampaň, protože dělat odvolání ministra financí půl roku před volbami nelze jinak vysvětlit. Současně je to také jisté zoufalství z klesajících preferencí ČSSD.

Představitelé sociální demokracie argumentují, že je to sice krátce před volbami, ale podezření kolem Andreje Babiše jsou natolik vážná, že premiér musí jednat.

Prostudoval jsem si některé materiály, které mi předal pan premiér Sobotka o Andreji Babišovi. Jsou tam finanční kauzy staré 20 let, jsou tam také finanční kauzy staré čtyři roky. U žádné z těchto kauz nebylo zahájeno trestní stíhání a tzv. korunové dluhopisy jsou v podstatě dílem Miroslava Kalouska.

A ty nejčerstvější materiály, staré přibližně čtyři roky, jsou materiály z doby, kdy právě Sobotka vzal Andreje Babiše do vlády. Jinými slovy, nelze si odporovat tímto způsobem. Nelze také tvrdit „neodvolám Andreje Babiše, protože bych z něj udělal mučedníka“, to je další Sobotkův veřejný výrok, a vzápětí učinit opak. Normální politik by měl být alespoň trochu předvídatelný.

Andrej Babiš sám zmiňoval, že coby politik, coby ministr financí, je čistý, neudělal nic špatně. S tím tedy souhlasíte?

Dobré výsledky určitě má, protože pokladní plnění státního rozpočtu minulý rok skončilo přebytkem 60 miliard korun a tohle se ještě žádnému ministru financí nepodařilo. Na druhé straně, vracím se k tomu, že právě za těmito výsledky může být závist některých méně úspěšných politiků.

Například?

Myslím, že inteligentní čtenář Parlamentních listů si jméno dosadí sám.

Ve středu proběhla mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, která se zabývala Babišem a obsahem nahrávek, které se objevily, a na základě kterých ČSSD ještě vůči šéfovi ANO přitvrdila. Jak celou situaci kolem nahrávek vnímáte?

Je sice otázka, zda se má Parlament zabývat ilegálními nahrávkami, tedy protizákonnými nahrávkami, ale i když bych studoval jejich obsah a jejich aranžmá, tak si vážím postoje vedení MF Dnes, která propustila Marka Přibila. Pokud je pravda, že to byla provokace ze strany Přibila, a on je znám jako údajný vynálezce různých konspiračních teorií, je to už také součást předvolebního boje. Stejně tak, jako je tomu v jiných zemích, třeba americká volební kampaň. Nebo francouzská kampaň. Tam také byly uniknuvší nahrávky atd. Je to bohužel, a podtrhuji slovo bohužel, běžná praxe.

Podívejme se také na zatýkání kvůli dotacím do sportu. Vlivní lidé jako Pelta nebo Březina ve vazbě. Přitom se o tom příliš kvůli vládní krizi nemluví. Co na to říkáte?

Zběžným pohledem se zdá, že šlo o standardní rozdělování prostředků na sport, zejména na fotbal, přerozdělování ve prospěch určitých zájmových skupin. Mimochodem opět analogie s fotbalem v zahraničí a se sérií skandálů, které zahraniční fotbal rovněž má. Nihil novi sub sole, jak se říká, nic nového pod sluncem. Pokud se toto obvinění prokáže jako pravdivé, což zatím nevíme, pro český fotbal to znamená, že bude muset zpřísnit své kontrolní mechanismy.

Vaše paní navštívila ve středu v rýnovické věznici Jiřího Kajínka. Vysvětluji si to správně, že už jste rozhodnutý ohledně udělení milosti?

Víceméně ano a oznámím svoje rozhodnutí po návratu z Číny.

Dozvěděl se Vaše rozhodnutí Jiří Kajínek od první dámy?

Velmi pochybuji.

Nenaznačíte vůbec, jak jste se ohledně milosti rozhodl? Mnohé jistě naznačuje i návštěva první dámy u něj ve vězení.

Myslím, že Jiří Kajínek nemusí žít v zoufalství.

Jak hodnotíte skutečnost, že tři ministři z ČSSD zrušili svou účast v delegaci do Číny? Bylo to adekvátní rozhodnutí?

Ne. Myslím si, že to bylo neadekvátní rozhodnutí. Vůbec to nedokážu pochopit u ministra zdravotnictví Ludvíka, který tím poškodil české zdravotnictví a přitom u něho nelze argumentovat, že je členem nejužšího vedení sociální demokracie. Mám pochybnosti i u ministrů Chovance a Zaorálka, protože u nich se argumentuje tím, že jsou členy vyjednávacího týmu, ale zatím mi nikdo neřekl, o čem ten tým vlastně vyjednává, neboť středeční krach koaličního jednání neukazuje, že by bylo o čem vyjednávat, a to je snad důvod, proč vyjednávám sám.

Může jejich neúčast ohrozit nějaké chystané dohody?

Není to pochopitelně vyloučeno. Čínská strana to může brát i jako určité znevážení, protože i v politice se někdy mluví o prestiži. Rozhodně to národní a tedy ekonomické zájmy České republiky poškozuje.

Měli se prý v rámci pekingského summitu o Nové hedvábné stezce účastnit debatních fór a vystupovat v panelech…

Jak jsem právě teď řekl, poškozují české národní zájmy. Možná, že vyhovují svým osobním zájmům, protože cesta je tam dlouhá, trvá s mezipřistáním 12 hodin, takže pro ně bude jistě pohodlnější, když tam nepoletí.

V Pekingu se máte setkat s ruským prezidentem Putinem. Co je na programu jednání?

Jednak moje připravovaná cesta do Ruska, která se má uskutečnit na podzim tohoto roku. Dále ekonomická spolupráce a za třetí připravovaná rezoluce proti mezinárodnímu terorismu pro Radu bezpečnosti OSN.

Plánujete i další bilaterální setkání, třeba s maďarským premiérem Orbánem, který na summitu rovněž bude?

Nevylučuji to. Program se vždy improvizačně dolaďuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…