Jen doma sednu do hospody, už se mě chlapi ptají, co to ten Babiš provádí, vypráví Petr Gazdík. Říká jim, že Kalousek má v tomto pravdu

31.05.2015 14:02

NA HRANĚ S XAVEREM Luboš Xaver Veselý pro ParlamentníListy.cz tentokrát vyzpovídal Petra Gazdíka. Místopředseda Poslanecké sněmovny za hnutí Starostové a nezávislí podle některých uvažuje o odloučení od TOP 09, to však rozhodně neznamená, že by se sbližoval se současnou vládou. O ní stále promlouvá velmi kriticky, zejména o Andreji Babišovi, na jehož praktiky se jej prý vyptávají už i štamgasti v hospodě doma v Suché Lozi.

Jen doma sednu do hospody, už se mě chlapi ptají, co to ten Babiš provádí, vypráví Petr Gazdík. Říká jim, že Kalousek má v tomto pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Co říkáte na bleskurychlý odchod pana ministra Chládka, zejména na technologii toho odchodu?

Ty věci se proslýchaly dlouhodobě, dnes jsem se dokonce dočetl v novinách, že my jako opozice jsme na to neupozorňovali. To není pravda. Lze najít, že ještě můj kolega Polčák předtím, než odešel do Evropského parlamentu, interpeloval pana ministra Chládka a řekl mu tam úžasnou větu: „Pane ministře školství, uvědomujete si, že součást školního hodnocení je i známka z chování.“ Ty tendence byly dlouhodobé. Mě to odborně celkem mrzí, protože pan ministr Chládek v některých oblastech školství měl pozitivní vize. Akorát jich měl příliš na to, aby některou z nich prosadil.

A technologie toho, že vyšel velký novinový článek a téhož dne byl odvolán ministr?

Tak v parlamentu se už o tom článku proslýchalo a o tom, co se děje na ministerstvu, už někdy před třemi týdny. Pan premiér zřejmě měl stejné informace jako já, a věděl, že těch věcí je tam víc. Je to rozhodnutí premiéra, já ho respektuji. Dokonce tady bych řekl, že zasáhl velmi rychle v tomto konkrétním případě, tak to oceňuji jako opozice.

Co se říká ještě v parlamentu o jiných ministerstvech, třeba o Ministerstvu zdravotnictví?

O Ministerstvu zdravotnictví se říká, že se to tam tak nějak udržuje v chodu.

Proslýchá se tedy, že se také chystá výměna?

Ke mně se to zatím nedostalo, to je skutečně věcí sociální demokracie. Nicméně říkám, Ministerstvo zdravotnictví je udržováno v chodu, příliš nikam se naše zdravotnictví neposunuje. Ba se posunuje směrem k tomu, aby ta péče byla méně kvalitní, aby ten, kdo chce skutečně kvalitní péči, dával úplatky. K tomu obecně řečeno teď směřuje naše zdravotnictví.

Kdo je podle vás mocnější muž, pan Sobotka, nebo pan Babiš?

Rozhodně pan Babiš.

Jakto?

Myslím, že spojení ekonomické, politické a mediální moci, aniž bych chtěl použít slova jednoho bývalého politika ČSSD, pánové, nechci se vás dotknout, ale „kdo z vás to má“.

Je ta kombinace mocnější než předseda vlády?

Určitě ano.

A to, co se dělo teď v parlamentu v tomto týdnu, znamená pokus o vyslovení nedůvěry vládě. Myslíte, že to mělo na něco nějaký vliv, nebo to skončilo v podstatě jako plané gesto?

Určitě to mělo na něco vliv. Bylo to jasné upozornění opozice na to, že tady jde o střet zájmů. Korupce nemusí vypadat jenom tak, jak si mnozí obyvatelé představují, že někdo někomu nosí nějakou obálku či mu poskytne nějakou výhodu, už jsme ve fázi, kdy se ta výhoda poskytuje přímo ze zákona.

A ten argument, který zaznívá velmi často, že občané, když volili Andreje Babiše, tak že dobře věděli. Co o tom soudíte?

Je to nesmysl. Víte, ono je to o informacích. Zrovna problematika biopaliv je velmi složitá. A když přijdu k nám do hospody, tak mi to trvá minimálně dvacet minut, než třeba vysvětlím, v čem problém vlastně tkví, jak v tom smíchávání, tak v daňových úlevách. Já si nemyslím, že úplně každý volič předtím, než šel volit, měl detailní přehled o všech aktivitách Agrofertu. Obecně je to větší nevýhoda demokracie, že ne každý z nás je vždy informován o všech věcech týkajících se konkrétního politika, konkrétních stran nebo konkrétního problému.

Když jste mluvil o tom vašem příchodu někam do restaurace nebo do hospody, zajímá to občany, ptají se na to, diskutují o tom?

Ano, určitě, ptají se na to, než jsem si stihl vypít první pivo, a už to bylo: Co ten Andrej a co ta biopaliva? Co ten Kalousek? Proč na sebe tak řvete ve sněmovně?

Co odpovídáte na otázku, když řeknou a co ten Kalousek?

No, že říká pravdu. Možná to říkával moc ostře nebo velmi expresivně, ale v tom, co říká o biopalivech, má pravdu.

Pane Gazdíku, překvapil vás rozsudek v kauze Jany Nečasové?     

Přiznám se, že příliš nepřekvapil. Celá ta akce byla blamáž, vlastně to na první pohled vypadalo skoro jako státní převrat. Jak dvě stě těžkooděnců je dávalo do vazby, chodili pro dokumenty a spojovali to s miliardovými kauzami. Vyhlášení státních zástupců o tom, jak rozplétají mocnou chobotnici. To je skutečně obrovská blamáž. Tím se nezastávám Jany Nagyové. My jsme dlouhodobě věděli, že ta dáma se jaksi nechová zejména ke svým podřízeným slušně. Tím bych to přirovnal k panu ministru Chládkovi.

Co vidíte za tím vším, proč tedy vznikla ta blamáž? To přece musí mít nějaký důvod.

Mně to nepřísluší komentovat, protože, jak jsem před chvilkou říkal, o tom nemám úplné informace. Neviděl jsem ten spis, je tam spousta utajovaných informací. Obecně to svědčí o tom, že Nečasova vláda sama doplatila na to, že chtěla větší otevřenost, chtěla, aby se policie a státní zastupitelství přestaly bát a skutečně velké kauzy začaly vyšetřovat. Dopadlo to jako vždy v Čechách, velké kauzy se nevyšetřují. Vyšetřují se různé blamáže. Obviňují se rady hlavního města za projekt Opencard, za kterou nemohou. Obviňují se komunální politici, starostky, starostové a za naprosté nesmysly a pak je postupně osvobozují a nikdo už jim to nevrátí.

Já už jsem třikrát ve sněmovně podal návrh na odpovědnost úředníků za způsobenou škodu. Věřím, že i po těchto skutečnostech ten návrh zákona bude přijat, protože je tady odpovědnost konkrétních lidí. Přiznám se, že mnohem lukrativnější job než politik, je v současné době být státní zástupce či vyšetřovatel. Jak jste se předtím ptal, kdo je mocnější, jestli premiér, nebo Andrej Babiš, tak státní zástupce a vyšetřovatelé jsou dnes mnohem mocnější. Kterýkoliv z nich dnes může vlastně kohokoliv zlikvidovat a nenese za to prakticky žádnou odpovědnost a vůbec není mediálně vidět.

Ale vy jste zákonodárce, tak co budeme dělat?

Já vám tady říkám, co dělám. Už jsem navrhl potřetí návrh zákona na odpovědnost úředníků za způsobenou škodu, do které patří i lidé, kteří způsobí stíhání nevinným lidem na základě chatrných argumentů. Třeba si pak soudci, státní zástupci i policisté začnou dávat větší pozor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…