Nečekaný hlas ze strany blízké prezidentovi: Zemanovo zvolení je v ohrožení. Volební strategie není optimální

09.06.2017 8:07

ROZHOVOR „V době socialismu jsme měli mohutnou a dobře vyzbrojenou armádu, kolem Prahy byl vybudovaný pás protiletecké raketové obrany, československý průmysl a zemědělství byly v československých rukou, lidé měli sociální jistoty. Nyní nemáme prakticky žádnou armádu, civilní obrana neexistuje, náš průmysl byl rozprodán do zahraničí a zlikvidován, východních trhů jsme se furiantsky zřekli a Evropská unie nám sem nutí muslimské imigranty, zřejmě proto, abychom i my okusili obohacení teroristickými útoky. Tak co by měl člověk na současném režimu adorovat?“ táže se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politický analytik a pedagog Václav Janoušek (SPO).

Nečekaný hlas ze strany blízké prezidentovi: Zemanovo zvolení je v ohrožení. Volební strategie není optimální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební sjezd Strany práv občanů

Andrej Babiš již není ve vládě, jeho hnutí ANO však vládní krizí příliš neutrpělo. Jak je to možné? Sociolog Daniel Prokop míní, že Babiš získává nové voliče hlavně mezi občany ve věku 50 až 70 let, kteří inklinují k Miloši Zemanovi a mají pocit, že za minulého režimu bylo leccos lepší. Máte pochopení pro tyto občany?

Obávám se, že v současné době není moc na výběr, koho volit. Preference ČSSD zcela oprávněně padají, ODS je nemastná neslaná, komunisté ve své snaze na sebe opět nepřivolat kritiku zcela ztratili jakoukoliv akceschopnost a tím i přitažlivost – tak koho potom má člověk volit? To pak snadno sedne na lep líbivým a populistickým politikům a heslům.

Mám plné pochopení pro vámi zmiňovanou skupinu občanů. V době socialismu jsme měli mohutnou a dobře vyzbrojenou armádu, kolem Prahy byl vybudovaný pás protiletecké raketové obrany, československý průmysl a zemědělství byly v československých rukou, lidé měli sociální jistoty. Nyní nemáme prakticky žádnou armádu, civilní obrana neexistuje, a že bychom ji v současné mezinárodní situaci sakra potřebovali. Náš průmysl byl rozprodán do zahraničí a zlikvidován, východních trhů jsme se furiantsky zřekli a Evropská unie nám sem nutí muslimské imigranty, zřejmě proto, abychom i my okusili obohacení teroristickými útoky. Tak co by měl člověk na současném režimu adorovat?

Podle průzkumu CVVM se důvěra v prezidenta a vládu v souvislosti s vládní krizí propadla. Hlavě státu nyní důvěřuje 41 procent lidí, zatímco v předchozích dvou měsících to bylo vždy 55 procent. Důvěra ve vládu ale přitom spadla na 23 procent z dubnových 40 procent. Spokojenost lidí s politickou situací je podle CVVM nejhorší od konce roku 2013. Vypovídá to o něčem?

Ano, vypovídá to o totálním znechucení českých občanů politikou. Globalisty ovládaná média mohou sice fyzicky umlčet hlasy nespokojenosti, ale tu nespokojenost, která neustále narůstá, nevymýtí. Ta se prostě jednoho dne přihlásí v plné síle a ta síla nebude muset být jen konstruktivní.

Jak vnímáte vlnu podpory Jiřímu Kajínkovi? Signalizuje to třeba možnost, že lidé nedůvěřují v soudní systém, nedůvěřují v polistopadové zřízení jako takové?

Nevidím sice příliš podrobně do zákulisí tohoto případu, nicméně z toho, co proběhlo v posledních letech médii, lze usuzovat na to, že Kajínkovo odsouzení nemuselo být postavené na stoprocentně neprůstřelných důkazech. A lidé jsou na jakýkoliv náznak nespravedlnosti velmi citliví.

Češi jsou velmi skeptičtí vůči EU a nechtějí euro. Premiér Sobotka přesto trvá na tom, že musíme být v ,,jádru EU“ a že musíme euro přijmout. Co k tomu říci?

Podle mého názoru premiér Sobotka již nemluví k českému národu, nýbrž k bruselským elitám.

Angela Merkelová je prý vyděšena tím, že americký prezident Donald Trump nemá chuť příliš podporovat své evropské spojence a mluví o tom, že Evropa se musí bránit např. Rusku sama. Myslíte si, že požadavek dodržení slibovaných výdajů na NATO posiluje nebo jde ruku v ruce s myšlenkou společné evropské armády?

Myšlenka společné evropské armády je mrtvě narozené dítě. To, jak se Evropa umí bránit, vidíme právě na příkladu jejího „odhodlaného odporu“ vůči islámským teroristům. Pokud by se skutečně stalo (to se nestane, ale dejme tomu), že USA Evropu odepíší a Rusko by se rozhodlo Evropu dobýt, tak Evropa nestačí ani poděšeně vykviknout. To se ale samozřejmě nestane, proč by Rusko mělo Evropu dobývat? Já už jsem svůj názor na Angelu Merkelovou napsal v jednom rozhovoru pro ParlamentníListy.cz před zhruba dvěma lety a ve svém názoru jsem se od té doby jen utvrdil.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se sešel před pár dny ve Versailles s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Podle mnohých odborníků prý překvapil takto brzkou schůzkou. Co si o tom myslíte?

Domnívám se, že na obou stranách je vidět určitá snaha vztahy mezi Ruskem a Evropou dále nevyhrocovat.

V Hospodářských novinách se nedávno objevil průzkum, z něhož vyplývá, že více než čtvrtina obyvatel Česka věří, že Rusko brání naše „tradiční hodnoty“, jakými jsou rodina, víra či morálka. A naopak 40 procent oslovených Čechů věří tomu, že Evropská unie obyvatele nutí od tradičních hodnot upustit. Podobně se vyjadřovali i dotázaní v dalších zemích.

To není o tom, že by tomu lidé věřili, ti lidé to prostě vidí na vlastní oči. V Rusku je vidět příklon k tradičním hodnotám, tradiční rodině, vlastenectví a pravoslaví, v západní Evropě je slovo vlastenectví považováno za skrytý fašismus a podporují se různé gay parády apod. O podpoře imigrace a multikulturalismu ani nemluvě.

Prezident Zeman čelí kritice, že v Číně i na summitu NATO vypadal unaveně. Odpůrci Zemana jsou tak tudíž „na koni“. Je ohroženo jeho znovuzvolení?

Prezident Zeman by podle všeho měl zvolnit své pracovní tempo a uvědomit si, že méně je někdy více. Jeho pracovní vypětí by vyčerpalo i podstatně mladšího a fyzicky zdatnějšího politika. Jeho zvolení bohužel ohrožené je a jeho volební strategii v současné době nepokládám za optimální.

V minulém týdnu došlo k dalšímu teroristickému útoku, tentokrát v Londýně a k tomuto útoku se přihlásil opět Islámský stát. Je zřejmé, že frekvence těchto atentátů se zvyšuje. O čem to podle vás svědčí? A jak byste hodnotil v této souvislosti reakci britských politiků a britské veřejnosti?

Je zřejmé, že se blíží nějaké rozuzlení a to rozuzlení bude velmi bolestivé. Zvyšující se počet teroristických útoků bych přirovnal ke zrychlujícímu se toku řeky, když se tento tok blíží vodopádu. Britští politici a veřejnost reagují podle již zaběhnuté šablony – své hodnoty a svůj způsob života si nedáme vzít. Napadají mě verše Rudyarda Kiplinga: „Když bezhlavost svým okem klidně měříš, ač tupen, sám že nejsi bezhlavý.“ Bohužel, současná situace opravdu není na to, aby ji bylo možné měřit klidným zrakem.

Nakonec jsem si schovala perličku v podobě dokumentu České televize „Co dokáže lež“, který ČT odvysílala docela nedávno. Dokument se snažil vylíčit, jak nás některé zpravodajské weby údajně mylně informují, dokonce leckdy v zájmu Ruska. Žádné konkrétní lži, které by ale měly škodit Čechům, v podstatě dokument neodkryl. Bylo to takové to hodně povyku pro nic. Čím si lze vysvětlit, že se čím dál častěji lidem předkládají teze o tom, jaký je pro nás Rusko strašák?

Tento konkrétní pořad jsem neviděl, Českou televizi příliš nesleduji, protože ji považuji za neobjektivní médium. Nicméně jsem každý den svědkem toho, že antiruská propaganda stále méně funguje, a proto se média snaží tomuto, z jejich pohledu nepříznivému, vývoji čelit tím nejprimitivnějším způsobem – ještě více propagandy, ještě více nátlaku a vymývání mozků. Prostě co nejde silou, musí jít větší silou. Nu dobrá, jen ať přikládají pod kotel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…