Nejdřív ho vyštípali z Babišova hnutí, nyní je obviněn policií. Hovořili jsme s "most wanted" politikem v Brně

10.05.2016 19:52

ROZHOVOR Hnutí ANO vyzvalo Tomáše Kratochvíla, ať složí mandát zastupitele Brna. Důvodem je obžaloba z krácení daně. Novinářům to řekla krajská místopředsedkyně hnutí Taťána Malá. ParlamentníListy.cz se proto obrátily přímo na Tomáše Kratochvíla, aby s ním danou problematiku probraly.

Nejdřív ho vyštípali z Babišova hnutí, nyní je obviněn policií. Hovořili jsme s "most wanted" politikem v Brně
Foto: red, mg
Popisek: Tomáš Kratochvíl, zastupitel města Brna

Můžete nám říct něco k Vašemu případu údajného krácení daně?

No on to žádný můj případ hlavně není. Naše společnost byla před lety oslovena brněnskou firmou pana Michala Pavlíka, automobilového závodníka, s nabídkou prezentace značky naší společnosti v zahraničí. Pravidelně investujeme do reklamy a tato nabídka byla pro nás zajímavá především proto, že se jednalo právě o prezentaci v zahraničí, kam jsme v té době směřovali náš obchodní zájem.  Tak jsme spolupráci uzavřeli.

Vy jste si svého dodavatele reklamy nijak neprověřovali?

V době uzavření spolupráce s panem Pavlíkem, stejně jako i dlouho poté,  nám nebyly známy žádné okolnosti, které by nás jakkoliv znejišťovaly. Navíc se jednalo o přímý kontrakt a brněnskou firmou, tedy bez prostředníků, bez agentur. Pan Pavlík byl Brňák stejně jako my, navíc prokazatelně v zahraničí působil. Od spojení naší značky s úspěšným závodníkem jsme si slibovali nejen prezentaci, ale také posílení naší image.

Byla podle Vás reklama uskutečněna, a jaký měla pro Vás význam?

Jsem obchodník, podnikám 22 let v jednom oboru, zaměstnávám desítky lidí a nákupy reklamy jsou pro nás běžným nástrojem k budování značky. Vždy jsem spíše skeptický k tomu, že ta či ona reklamní aktivita stojí za dosažením obchodního cíle. Jsem totiž přesvědčený, že je to vždy o synergiích – máme tradici, výborný tým lidí, reference a investujeme do reklamy. Mým cílem je silná a stabilní firma, která má dobré jméno. Proč bych platil za něco, o čem bych věděl, že nebude uskutečněno?

Takže nesouhlasíte s výrokem policie, že reklama nebyla uskutečněna?

Podle dokladů, které jsme my měli od pana Pavlíka, bylo vše v pořádku. Neměli jsme důvod pochybovat. V roce 2010  jsme tedy měli úplně jiné informace, než máme dnes. Již při prvním náznaku problému jsme pozastavili veškeré platby za tuto reklamu.  To, co nám předložila předešlé měsíce policie, byl pro nás šok. Byť soudní znalec sice zkonstatoval, že z daných důkazů nelze odvodit, že reklama nebyla uskutečněna, musíme vyčkat rozhodnutí soudu.

Hlídáte si nějakým způsobem, zda je reklama opravdu realizována?

Samozřejmě, že hlídáme – žádáme po našich dodavatelích dokumentaci. A ta dodaná panem Pavlíkem byla standardní. Naše firma sponzoruje mnoho sportovních, kulturních a charitativních akcí. Na převážnou většinu z nich se osobně nikdy nedostanu, natož do zahraničí.

Proč jste tedy uhradili pokutu a samotnou daň vyměřenou FÚ?

Protože na prvním místě pro nás bylo a je dobré jméno společnosti. A k tomu patří bezdlužnost a v první řadě žádné nevypořádané pohledávky státu.  Byť byl pro nás výrok finančního úřadu šokující, tak jsme danou situaci vyhodnotili tak, že  pokud stát prostřednictvím soudu shledá, že něco nebylo v pořádku, budeme náhradu škody žádat po dodavateli.

Můžete potvrdit, že společně s Vámi čelí v souvislosti s případem pana Pavlíka obvinění mnoho dalších společností?

Ano, ale konkrétní jména po mně nechtějte. Považoval bych to vůči nim za nekorektní. My jsme dodatečně vyměřenou daň zaplatili již před několika lety, ihned po upozornění finančního úřadu, a státu tak rozhodně škoda nevznikla. Další náš postup se bude odvíjet od pravomocného rozhodnutí soudu v případě pana Pavlíka.

Vám tedy není divné, že v souvislosti s tímto případem je uvedeno jen Vaše jméno? 

K tomu se nehodlám vyjadřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…