Nejnebezpečnější je prolhaná kreatura Kalousek, říká muzikant z regionu. Ještě že prý má Zeman koule

06.04.2014 16:22

ROZHOVOR S muzikantem z Jablonecka Petrem Grosem si ParlamentníListy.cz povídaly o situaci na Ukrajině, ale i o Miloši Zemanovi, Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi. „Toho považuju za nejnebezpečnější kreaturu, kterou na politické scéně máme. Je podlý, prolhaný, ale také velice chytrý. On nedopadne jako expremiéři Gross nebo Nečas. Nenechá se nachytat na švestkách, protože je chytřejší než oni,“ myslí si.

Nejnebezpečnější je prolhaná kreatura Kalousek, říká muzikant z regionu. Ještě že prý má Zeman koule
Foto: Archiv PG
Popisek: petr Gros na snímku v popředí

Anketa

Myslíte si, že kvůli Putinovi vypukne válka?

7%
93%
hlasovalo: 23819 lidí

Pozastavil se také nad postojem intelektuálské elity proti Miloši Zemanovi. „Jde o úplně neuvěřitelnou sprostou a nenávistnou povolební kampaň proti Zemanovi. Intelektuální elita se snižuje k tak trapným urážkám typu ovary Miloše Zemana. A ještě po roce je to nepřestalo bavit. Tu zapšklost a nenávist v nich, tu nechápu,“ kroutí hlavou Gros.

Jak sledujete dramatické dění na Ukrajině?

Má to několik rovin. Jsem v první řadě zoufalý z úrovně, jak se o tom informuje. Jde o největší ukázku manipulativní propagandy ze všech stran. Je neuvěřitelná nouze o jakoukoliv objektivní zprávu. Výrazně pomáhá nyní Facebook, navíc je to blízko a rusky umím. Takže se dostanu i ke zprávám z druhé strany. Což dříve nebývalo tak jednoduché. A také se děsím toho, že jsme takhle manipulovaní už dlouho. Konkrétně Česká televize – to je teda hnus.

Při prvním Putinově projevu jeho část najednou přestali překládat. Ve chvíli, kdy rozebíral Kyjev a mluvil o násilnostech ze strany majdanistů. To strašně smrdělo manipulativností... Co se týče Kyjeva, zdá se mi, že nikdo nic neví. Jak je možné, že měsíc po tragické střelbě není na západní straně absolutně žádná vůle po vyšetření, kdo tam vlastně střílel. Důležité je, že se z jednoho místa – od filharmonie -  pálilo na všechny strany a oběti byly na obou stranách. U nás politici zaujímají stanoviska a neví k čemu. Nikdo z nich tam nebyl.

Co si myslíte o státním převratu vynuceném demonstranty na kyjevském Majdanu?

Jak může někdo říci, že tu politickou změnu – státní převrat – způsobil ukrajinský lid? To přece není pravda. Vždyť na Majdanu bylo dvacet tisíc lidí. Pamatuju si půl milionu lidí na Letné v roce 1989. To bylo úplně něco jiného. Netvrdím, že je Janukovyč nějaká víla Amálka. Ale je to zvolený prezident. Proč ho nedonutili k odstoupení třeba generální stávkou? Protože ta jejich podpora nebyla zdaleka taková, jak se snažili deklarovat. A tady se dostáváme k zamyšlení, jak to bylo legitimní... Snažím se hlášky o fašistech a banderovcích brát s rezervou, i když určité náznaky tu jsou. Ale vím, že tahle rétorika zase pomáhá Rusům, to je jasné. Ale jsem zvědavý na volby na Ukrajině. Tam se pravda ukáže a možná, že budeme čumět, jak dopadnou.  

Nejhmatatelnějším prozatímním výsledkem ukrajinské krize je, že se Krym dostal pod Rusko...

Ústavním způsobem se takovéto změny nedosáhne. Ale když posoudím krymskou neústavnost s událostmi na Ukrajině, tak mi ta krymská přijde daleko demokratičtější a bezpečnější. Referendum proběhlo v naprostém klidu a bez jakéhokoliv konfliktu. Na rozdíl od toho násilí v Kyjevě. Vadí mi také strašení komunisty. Kdo je Rus, tak je to komunista. Tihle lidé vůbec nepochopili, že jestli se někdo chová jako komunisti, tak je to Evropská unie. Poslouchal jsem teď v televizi českého eurokomisaře Füleho. A něco tak prázdného a bezobsažného jsem už dlouho neslyšel. Připomněl mi Jakeše. Na mě takhle působí celá Evropská unie. Jsou bezzubí, dělají tisícistránkové rozbory na zakřivení okurek. Ale když se má něco rozhodnout, tak koukají jeden na druhého.

Podívejme se na NATO, údajně obranné společenství, kterého se Rusko prý nemá obávat. Ale kdo je dneska jeho protipólem, když ne Rusko? Kdybychom ho měli brát jako obranu demokratického světa třeba před komunistickou Čínou nebo nebezpečným militantním islámským Íránem, tak proč nikdo nenabídl Rusku účast v NATO?

Situace na Ukrajině je názorově vyhrocené téma. Ještě více byla před více než rokem prezidentská volba. Komu vy jste dal hlas?

Volil jsem Miloše Zemana. A i po roce jsem rád, že jsem ho volil. Že přiložil ruku k dílu při skončení vlády soudružky Nagyové, považuju za jediný správný krok. Protože obměnit tehdy vládu paní Němcovou ve chvíli, kdy ODS – jak se později ukázalo i ve volbách – už byla politická mrtvola a měla by nám potom ještě rok vládnout, to bychom si opravdu nezasloužili. Zeman měl pozici i koule na to, aby tomu udělal přítrž. Což jsem věděl, že se nebude s nikým mazat.

Jak se vám jeví Zemanův soupeř v prezidentské volbě, exministr zahraničí Karel Schwarzenberg?

Úplně prapůvodně jsem ho bral. Co mu nemůžu odpustit, je Kalousek. Toho považuju za nejnebezpečnější kreaturu, kterou na politické scéně máme. Je podlý, prolhaný, ale také velice chytrý. On nedopadne jako expremiéři Gross nebo Nečas. Nenechá se nachytat na švestkách, protože je chytřejší než oni. Jde na mě z něj strach, jak je neuvěřitelně kluzký. Má na triku věci, které se nikdy neobjasnily. Schwarzenberg propůjčil svůj obličej TOPce, kterou Kalousek zakládal, když ho vyštípali od lidovců. Bez toho by nikdy nezískala takový vliv. A to nemůžu Schwarzenbergovi odpustit. A k tomu se přiřadila ještě jedna věc, která mi vadila už v době volby, a poté se ukázala ještě markantnější. A to je – kdo a z jakých pohnutek Schwarzenberga volil. Přiznám se, že nesnáším samozvanou intelektuální elitu, na to jsem háklivý.

Jako příklad si vzpomínám na nedávný arogantní výrok pana Halíka v jednom rozhovoru – že kdyby celá republika volila jako Praha, že by nám bylo lépe. Protože v Praze žijí chytřejší lidé... Pro mě je to úplně typické pro tuto skupinu. Od té doby, co Schwarzenberg prohrál, jde o úplně neuvěřitelnou sprostou a nenávistnou povolební kampaň proti Zemanovi. Kdyby si bral jenom desetinu z toho, tak už je po něm. Intelektuální elita se snižuje k tak trapným urážkám typu ovary Miloše Zemana. A je to děsně in, každý idiot se otírá o Zemana. A ještě po roce je to nepřestalo bavit. Tu zapšklost a nenávist v nich, tu nechápu... Tohle mi jenom moji volbu utvrdilo.

Petr Gros se narodil v roce 1971. Je to hudebník - houslista, který nejdéle působil v kapelách Volupsije a Těla. Spoluzakládal hnutí Odhodlaní.cz, zaměřené na prosazení přímé demokracie. Je otcem početné rodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…