Nejsem sběrač funkcí, říká senátor, hejtman a zastupitel Lubomír Franc

26.11.2012 22:45

ROZHOVOR Nečasova vláda snižuje životní úroveň lidí a ČSSD v Královéhradeckém kraji není spojována s žádnou korupcí, tvrdí jeho staronový hejtman a sociální demokrat Lubomír Franc. Na to, jak vnímá protesty studentů proti komunistům v krajském školství a jak je možné zvládnout funkci hejtmana, senátora za Náchodsko a zastupitele v Broumově, odpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Nejsem sběrač funkcí, říká senátor, hejtman a zastupitel Lubomír Franc
Foto: tan
Popisek: Královéhradecký hejtman Lubomír Franc

Jste už podruhé hejtmanem Královéhradeckého kraje. Změnily se nějak vaše představy o této funkci? Je něco, co chcete příště udělat jinak?

Důležité je, že ČSSD od té doby dokázala v krajích své postavení obhájit a hlavně odvedla a odvádí v regionech kus poctivé práce. Po čtyřech letech ve funkci hejtmana jsem v mnoha věcech zkušenější, střízlivější ve svých odhadech i trpělivější. Moje představa o této práci je ale stále stejná: chci jako hejtman pomáhat maximálně rozvoji Královéhradeckého kraje a tomu, aby se v něm jeho obyvatelům dobře žilo. A jestli bych chtěl něco udělat jinak? Asi ano, stejně jako každý, kdo se s odstupem dívá na svou práci. Vždy se dá něco vylepšit.

Současná krajská koalice má většinu jednoho hlasu, neobáváte se problémů při schvalování v zastupitelstvu?

Pokud bych se podobného problému obával, nikdy bych na vytvoření této koalice nekývnul. Od všech koaličních zastupitelů ale budu samozřejmě vyžadovat maximální soustředění na práci a to, aby se ke svému mandátu stavěli velmi zodpovědně. Chtěl bych ale, aby v rozhodnutích, která budou zásadní pro další směřování kraje, panovala shoda napříč politickým spektrem. Vlaky a autobusy musí stále jezdit, nemocnice pečovat o pacienty, školy vyučovat - bez ohledu na to, kdo je pravice či levice.

Někteří studenti protestují proti tomu, aby resort školství měl na starosti radní z KSČM. Jak tuto aktivitu vnímáte?

Je snad zbytečné, abych to připomínal, ale každý má právo na svůj názor a na to, aby ho svobodně prezentoval. Z tohoto hlediska mám pro aktivitu studentů pochopení a respektuji ji. Na druhou stranu vím, že se paní radní problematikou školství dlouhodobě zabývala a věřím, že bude o krajské školství pečovat dobře a svědomitě. Vedení krajského školství – stejně jako jiných resortů – není o ideologiích či politických přesvědčeních, je to především každodenní poctivá práce.

S jakými prioritami vstupujete do dalších čtyř let?

Chceme nadále zajistit zdravý rozvoj všech důležitých oblastí kraje – dopravy, zdravotnictví, školství, sociálních věcí. Důležité bude zajistit další příliv evropských dotací. Velkým úkolem, před kterým stojíme, je přestavba největšího krajského zdravotnického zařízení -  Oblastní nemocnice Náchod. Samozřejmě také bude kraj pokračovat v aktivitách, které podpoří další výstavbu dálnice D11 směrem k polským hranicím.

Je možné skloubit práci senátora za Náchodsko, zastupitele Broumova a hejtmana Královéhradeckého kraje? Která z funkcí je „nejnáročnější“, pokud se to dá takto vůbec říci?

Práce na těchto postech skloubit jde, i když je to náročné. Rád bych vás ujistil o tom, že nejsem žádný sběrač funkcí. Stojím ale o to, abych mohl pracovat na rozvoji rodného Broumova, kraje a zároveň mohl pomáhat s prosazováním jejich zájmů i na celostátní úrovni. Senát mi také dává příležitost k tomu, abych zde společně se stranickými kolegy hájil a bojoval za vizi moderního sociálního státu západního typu, který by dal lidem více jistot a nesnižoval jejich životní úroveň, jako se tomu děje nyní při rádoby reformách Nečasovy vlády.

Velmi diskutovaným tématem je slučování středních škol. Je optimalizace tímto způsobem nutná?

Optimalizace školství by nutná nebyla, pokud by ze základních škol vycházelo stále stejně dětí jako před lety. Demografický vývoj je ale neúprosný a není možné, aby byl zachován za každou cenu stejný počet středních škol, i když budou jejich třídy poloprázdné.  Nepoměr je obrovský – ještě nedávno na zhruba 12.000 míst v prvních ročnících středních škol v kraji připadalo jen asi šest tisíc dětí, které opouštěly deváté ročníky základních škol. Kraj chce ale postupovat citlivě. Nebude proto školy rušit, ale pouze slučovat či omezovat počty tříd v prvních ročnících.

Úsporná opatření znamenají dva náměstky pro kraj místo tří, rušíte placené předsedy výborů a radní pro ekonomiku už nebude pracovat na plný úvazek. Jak je na tom kraj se zadlužením, občanští demokraté odhadují celkové zadlužení na osmi miliard korun? Jaký je váš recept na řešení?

Královéhradecký kraj v současné době splácí úvěr 900 milionů korun, který byl ale přijat už v roce 2006, a dále úvěr 500 milionů korun z roku 2008, o němž rovněž rozhodovali především zastupitelé ODS. Recept na řešení je jediný – úvěry prostě bude muset kraj splatit. Zadlužení kraje je nicméně stále v únosné míře a neohrožuje nijak jeho platební schopnost. Obecně by ale kraje potřebovaly v řadě oblastí daleko větší podporu státu. Například silnice kdysi kraj převzal od státu už ve špatném stavu, který se stále prohlubuje. Nyní by bylo potřeba na kompletní rekonstrukce krajských silnic osm miliard korun. Takovou investici nikdy kraj utáhnout nemůže. Systém udržování silniční sítě bude do budoucna potřebovat nutné změny a větší státní podporu. Už v současné době se nám daří udržovat silniční síť ve slušném stavu jedině díky dotacím z Evropské unie.

Jak zasáhly kraj daňové kroky pravicové vlády České republiky a očekáváte, že další zvýšení DPH přinese do krajské kasy méně financí, jako to mu bylo v posledním případě?

Za všechno mluví tento údaj: v současné době příjmy kraje nedosahují ani úrovně z roku 2007. Propad je obrovský. Královéhradecký kraj se s ním musel vyrovnat velice odpovědným hospodařením. Podařilo se mu například ušetřit značné částky díky elektronickým aukcím na nákup energií či systému centrálních nákupů. Do budoucna ale tento stav udržitelný není. Kraj prostě musí investovat do nemocnic, silnic, škol, domovů důchodců. Jinak by přestaly služby, které lidem poskytuje, fungovat.

Slyšel jste už výroky Tomia Okamury na adresu KSČM? Co si o nich myslíte?

Výroky pana Okamury nesleduji. Četl jsem samozřejmě nějaké komentáře v tisku, ale na základě toho nechci nic hodnotit.

Korupční skandály se v republice dotkly i sociálních demokratů, ne tolik Královéhradeckého kraje. Věříte „svým lidem“? A jaký je váš recept na korupci?

Rád bych vás poopravil – v Královéhradeckém kraji žádný jeho sociálně demokratický představitel s korupcí spojován vůbec nebyl. Požaduji, aby všichni kolegové ve vedení kraje postupovali zcela transparentně a aby byl kraj jako instituce co nejvíce otevřený lidem. I proto přenášíme online například jednání krajského zastupitelstva či naše tiskové konference.

Co za poslední čtyři roky své práce v pozici hejtmana považujete za úspěch?

Vedení kraje se v uplynulých letech podařilo stabilizovat a zprůhlednit krajské zdravotnictví a nastavit lepší a úspornější hospodaření nemocnic. Krajská zdravotnická zařízení se také podařilo zbavit těch největších dluhů. Kraj rovněž správně nastavil své hospodaření a dokázal překonat ekonomickou krizi jen s drobnými šrámy a neomezoval investice do důležitých oblastí. Nadále se staral o rozvoj a opravy škol, domovů důchodců, ústavů sociální péče, rekonstrukce silnic, spustil integrovaný systém veřejné dopravy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …