Největší mezery máme v národní hrdosti, říká komunistická kandidátka do Bruselu. A ukazuje, kde si brát příklad

12.04.2014 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Evropě by prospěl více levicový pohled a Čechům sebevědomí. To si myslí kandidátka na evropskou poslankyni za KSČM ze Zlínského kraje Esma Opravilová. V půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také zdůraznila to, že největším problémem současné Evropské unie i parlamentu je byrokracie.

Největší mezery máme v národní hrdosti, říká komunistická kandidátka do Bruselu. A ukazuje, kde si brát příklad
Foto: hns
Popisek: Esma Opravilová v půlnočním rozhovoru

Co obvykle děláte před půlnocí ze soboty na neděli?

Většinou spím, ale teď je dost hektické období. Může se mi rychle stát, že místo spánku budu dokončovat svou práci, protože budu kvůli volební kampani hodně vytížená. Povoláním jsem interní auditor a kvalitář.

Jak by se měla podle Vás prezentovat Česká republika v Evropě? V čem dnes děláme chyby?

Já si nemyslím, že Česká republika dělá chyby. Vzhledem k množství europoslanců, které v Evropském parlamentu máme, je nutné říci, že dělají, co můžou. Myslím si, že je ale důležité přitlačit na otázku českých práv, a to hlavně v záležitostech práv spotřebitelů, a otevřít problematiku kvality potravin dovážených ze zahraničí. Od našich poslanců za KSČM velmi kvituji práci poslance Ransdorfa v oblasti roamingu, poslanec Kohlíček se zase úspěšně zaměřil na letecký průmysl, železniční a silniční dopravu a poslanec Remek odvedl obrovský kus práce, co se týká projektu Galileo.

Chybí Evropě více levicový pohled?

Určitě se dá říci, že Evropský parlament je spíše pravicový než levicový. Vzhledem k tomu, jaká vládne situace po stránce zaměstnanosti a jak velké jsou problémy s nezaměstnaností u mládeže, tak by určitě i více levicové postoje prospěly. To se týká obecně veškerých sociálních otázek, při jejichž řešení by právě levice mohla ukázat, že v Evropě má své pevné místo.

Na co Vy byste se chtěla zaměřit, pokud byste se dostala do parlamentu?

Jako bývalý zaměstnanec Evropského parlamentu, levicové frakce GUE/NGL jsem se zabývala výborem pro průmysl a výborem pro dopravu. Chtěla bych se k těmto aktivitám určitě vrátit. Nejsou mi cizí ani otázky sociální oblasti a s tím související nezaměstnanost.

Jaké jsou největší problémy Evropy?

Byrokracie. Evropský parlament i celá Evropská unie jsou velmi těžkopádné instituce. Unie by měla fungovat pružněji. Je potřeba zmírnit byrokracii. Jen podotýkám, že to je práce pro všechny europoslance, nejen pro členy KSČM.

Proč by měli voliči dát hlas v evropských volbách právě KSČM?

Nabízíme kvalitní lidi a levicové názory, které jsou dnes potřebné. Co se týká mé osoby, mohu nabídnout nejen pohled matky a ženy, ale i technika a člověka, který už nějakou dobu v politice pracuje a má přehled.

Jak by se měla prezentovat Česká republika v zahraničí? Co by se dalo změnit k lepšímu?

Určitě národní vědomí. Česká republika má možnost nabídnout spoustu vzdělaných a pracovitých lidí. Máme také jedinečnou historii. Turistům můžeme ukázat řadu velmi významných památek, což by mělo podporovat i cestovní ruch. V čem já osobně spatřuji velkou mezeru u našich lidí, je národní sebevědomí a národní hrdost. Když vnímáte to, jak jsou na sebe hrdí například Řekové, tak bychom se od nich v tomto směru mohli hodně naučit. Myslím si, že nízké sebevědomí je bohužel tak trochu už dáno i historickým vývojem našeho národa.

Esma Opravilová

41 let, interní auditorka. Vystudovala gymnázium v Kroměříži, Soukromou střední průmyslovou školu v Holešově - pomaturitní specializační studium a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně - obor technologie a management. Hovoří plynně anglicky a rusky, dorozumí se i francouzsky, německy. Do KSČM vstoupila v roce 1995. Je dlouholetá členka pléna OV KSČM (1999 - 11/2013), staronová členka (druhé volební období) zastupitelstva města Kroměříže a zároveň členka kulturní komise rady města Kroměříže. Minulé volební období (2008-2012) byla členkou výboru pro evropské záležitosti zastupitelstva Zlínského kraje. Od roku 2005 po dobu 5,5 let pracovala v evropské levicové frakci GUE/NGL v Evropském parlamentu.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…