Někdejší okamurovec, který chce zničit SPD: Vlastence poškozují ti, kteří porušují zákony a dělají si z politiky byznys, říká Papežík

29.08.2018 4:43

ROZHOVOR Návrh k Nejvyššímu správnímu soudu k pozastavení činnosti hnutí SPD podal její vyloučený brněnský člen Kamil Papežík. V rozhovoru pro PL.cz vysvětluje, proč tak učinil. Dle něj hlavně přední jihomoravští funkcionáři a poslanci hnutí zmanipulovali regionální volební konferenci. S programem hnutí SPD doposud souhlasil. „S tím, že teď pan poslanec Kobza ve vysílání na Svobodném rádiu minulý týden prozradil, že změnili program a nebudou už prosazovat vystoupení z Evropské unie, ale její reformu,“ uvádí. Podle svých slov také pochopil, že Tomio Okamura to nemyslí tak upřímně, jak to říká. „Byl bych velmi rád, kdyby se obyčejní lidé nebáli veřejně říci nahlas, co si myslí. A když zjistí nějakou lumpárnu, aby to oznámili,“ dodává.

Někdejší okamurovec, který chce zničit SPD: Vlastence poškozují ti, kteří porušují zákony a dělají si z politiky byznys, říká Papežík
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní konference hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD)

Vy jste údajně u Nejvyššího správního soudu podal návrh na pozastavení a rozpuštění SPD. Proč jste se odhodlal k tomuto kroku?

Ten návrh je pouze na pozastavení. Rozhodl jsem se tak proto, že funkcionáři z hnutí SPD – zejména bych jmenoval poslance Šafránkovou, Španěla, Hrnčíře, pravděpodobně i Levová a možná i někteří další – porušili stanovy a jednací řád takovým způsobem, že hnutí SPD nemá v tuto chvíli demokraticky ustanovené orgány.

Jak konkrétně, nebo v čem je porušili?

Stanovy hnutí SPD říkají, že konference je setkání demokraticky zvolených členů, kteří mají právo hlasovat na celorepublikové úrovni. Jedná se o nejvyšší orgán hnutí. Tato konference se konala 14. července a měl se tam volit předseda, předsednictvo, revizor a rozhodčí komise. Tito lidé, kteří se sejdou na této konferenci, musí být demokraticky vybráni. Jenomže oni demokratickým způsobem vybráni nebyli, protože regionální volební konference byly lidmi, které jsem zmínil, zmanipulovány tak, aby si mohli vybrat delegáty. Konání regionální konference se musí řídit pravidly, která mají zaručit to, že se konference zúčastní všichni, kteří na to mají právo, a že tam bude demokraticky hlasováno. Mechanismy, které mají zajistit demokratičnost jsou takové, že například pozvánka na regionální konferenci musí být poslána minimálně tři týdny předem. Aby se člen na ni mohl připravit. Dalším opatřením je to, že pokud se regionální konference nezúčastní více než polovina členů z daného regionu, není usnášeníschopná. Je tam ještě několik dalších opatření, ale zůstanu u těchto dvou. Je nevyvratitelně doložitelné, že pan Hrnčíř rozhodně neposlal žádnou pozvánku v určeném termínu všem členům. Dokonce konferenci, která se konala 24. června, zmanipuloval tak, že pozval jen některé členy.

To se tedy jedná o jihomoravskou volební konferenci?

Ano. Konala se v Břeclavi. Bylo to pro Jihomoravský kraj. Regionální konference se zúčastnilo přibližně 35 členů, přičemž v Jihomoravském kraji je více než sto členů. Je tedy evidentní, že tato konference nebyla usnášeníschopná. Přesto pánové Hrnčíř se Španělem dovolili, aby byli vybráni delegáti a bylo hlasováno. Prostě celé to bylo zmanipulované.

Kamil Papežík

  • BPP
  • Prozatím jsem bez pozice ve straně i bez funkce. Děkuji!
  • mimo zastupitelskou funkci

Dělo se, podle vás, něco podobného i na jiných regionálních konferencích?

Ano. S tím, že manipulaci s tím, kdo bude pozván na konferenci na jižní Moravě, se dle mého podílela i poslankyně Šafránková. Domnívám se, že něco podobného proběhlo i v kraji, kde je poslankyně Levová. Doneslo se mi, že tato konference, která se konala 1. července, také nebyla uspořádána řádně podle jednací řádu, podle stanov.

Mluvil jste o tom s vedením hnutí, s předsedou?

Opakovaně jsem upozorňoval na problémy, které jsou v hnutí SPD. Nejenom lidi tady v Jihomoravském kraji, ale i pana Okamuru, pana Fialu. Některé postřehy jsem posílal více poslancům z více krajů, aby měli povědomí o tom, co se děje. Nikdy jsem se nedočkal žádné adekvátní reakce. Vlastně jsem to neřekl úplně správně. Oni to řešili. Tak, že mě vyloučili 29. května.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Takže reakcí na vaše stížnosti bylo, že vás vyloučili?

Domnívám se, že moje vyloučení byla reakce na to, že jsem kritizoval zejména poslance Hrnčíře.

S programem hnutí SPD rámcově problém nemáte?

Do této doby jsem s programem hnutí SPD rámcově souhlasil. S tím, že teď pan poslanec Kobza ve vysílání na Svobodném rádiu minulý týden prozradil, že změnili program a nebudou už prosazovat vystoupení z Evropské unie, ale její reformu.

Pokud by ale soud SPD opravdu pozastavil, kdo by zastupoval její voliče, lidi s těmito názory?

K tomu se vyjádřím jednoznačně. Všechny vlastence poškozují právě ti, kteří porušují zákony a dělají si z politiky výnosný obchod. Já jsem zákon neporušil, porušili ho právě funkcionáři z SPD, o kterých hovořím. To znamená, že vlastenecké hnutí je poškozeno ne tím mým návrhem, ale tím, že zmiňovaní funkcionáři SPD porušili stanovy, jednací řád a zákon.

Jak si to představujete, aby to ideálně dopadlo? Podal jste návrh na pozastavení činnosti SPD, co je vlastně cílem vašeho návrhu?

Když jsem podával návrh na pozastavení činnosti hnutí SPD, tak mým cílem bylo to, aby přestal být porušován zákon, aby přestaly být porušovány stanovy a jednací řád. To je mým cílem. Fakt je takový, že oni mě vyloučili, já jsem se odvolal. Oni to mé odvolání nechali schválně ležet na poště. Dokonce jsem jim psal, že to na té poště mají, že si to mohou vyzvednout. Záměrně mé odvolání na té poště nechali, aby ho nemohli projednat. S tím, že si mysleli, že se mě takto rychleji zbaví. Podle stanov, když moje odvolání neprojednali, tak já v jistém smyslu ještě členem SPD jsem.

Je velmi pravděpodobné, že se s nimi budu soudit, i v jiných záležitostech, než jenom tento návrh, který jsem podal. Protože jsem pochopil, že podle mého názoru to pan Okamura nemyslí tak upřímně, jak to říká, už bych nadále stejně s hnutím SPD nespolupracoval. Byl bych velmi rád, kdyby se obyčejní lidé nebáli veřejně říci nahlas, co si myslí. A když zjistí nějakou lumpárnu, aby to oznámili. Všiml jsem si toho, že mezi námi je velká spousta zbabělců, kteří sice vidí nějaké lumpárny, ale raději zalezou do ulity a nechtějí je řešit. To s tím souvisí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volte „mladou a krásnou“ Nerudovou? Giuseppe Maiello: Už 50 km za Prahou je vše jinak

17:37 Volte „mladou a krásnou“ Nerudovou? Giuseppe Maiello: Už 50 km za Prahou je vše jinak

Dnes není vůdce, dnes je mainstream. Jestli jste mimo mainstream, jste ostrakizován. Pak máme dvě mo…