Někdejší starosta Prahy 4 nejen o vlivných postech sociálních demokratů

07.12.2015 13:33

ROZHOVOR Zastupitelský klub ČSSD na Praze 4 vydal na ParlamentníchListech.cz poměrně adresnou kritiku poměrů na této městské části. Naše redakce je proto konfrontovala s bývalým starostou Pavlem Caldrem (Hnutí Pro Prahu).

Někdejší starosta Prahy 4 nejen o vlivných postech sociálních demokratů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

Zastupitelé ČSSD Prahy 4 ve svém textu (ZDE), uveřejněném na našem serveru uvedli, že odvolání ředitele Ústavu sociálních služeb Miloše Hájka souvisí s politickým kšeftem. Je to podle Vás pravda?

Takové spekulace důrazně odmítám. S panem Hájkem jsem se bavil, chtěl skončit již v létě minulého roku, ale to bylo před komunálními volbami. Protože byl přemlouván kolegy z ČSSD, tak nakonec do důchodu neodešel. Svůj odchod však avizoval ještě za doby mého starostování. Je potřeba si také uvědomit, že ač jde o velmi vitálního pána, tak mu přeci jen bylo o prázdninách 67 let.

Nicméně se domnívám, že by se slušelo dnes již bývalému řediteli Ústavu sociálních služeb v Praze 4 panu Miloši Hájkovi poděkovat za jeho práci a přínos pro tuto organizaci.

Vás konkrétně, coby někdejšího starostu Prahy 4, osočují z toho, že jste se stal předsedou dozorčí rady 4-Majetkové za "handl" se starostou Štěpánkem, co říkáte na jejich slova?

Někoho osočit je strašně jednoduché. V rámci koalice se vždy projednávají i kontrolní mechanismy u společností, které vlastní nebo zřizuje naše městská část, a to včetně personálního obsazení. Je škoda, že na to dnes ČSSD nějak zapomíná…

Také já bych mohl položit „řečnickou otázku“. Třeba: proč předseda klubu ČSSD Petr Horálek je poradcem ministra zahraničních věcí, proč je členem dozorčí rady Pražských služeb pan Jiří Bodenlos atd. Vždyť i na magistrátu hlavního města se obsazují dozorčí rady politickými zástupci. A proto i v našich dozorčích radách sedí koaliční i opoziční zástupci. Na rozdíl od hlavního města Prahy, kde v dozorčích radách pobírají členové desítky tisíc, v dozorčích radách společností založených MČ Praha 4 pobírají členové řádově několik tisíc korun.

Ještě k věci. Hrozí Ústavu sociálních služeb paralýza? Mají být obyvatelé čtyřky v obavě, jak to píše klub soc. dem.?

Je to naprostý nesmysl. Bylo by totiž velmi smutné, kdyby tato potřebná organizace přestala fungovat jen kvůli jedné osobě, byť by to byl ředitel, který současně i šéfoval úseku pečovatelských a ošetřovatelských služeb. V ÚSS Praha 4 jsou další tři vedoucí úseků, pro které jejich činnost dále pokračuje. Výměna ředitele přece neznamená, že všichni zaměstnanci odcházejí a činnost teto organizace končí.

Tedy?

Jde o účelové vyvolávání nejistoty, které trošku i zavání poplašnou zprávou. Pamatuji si ještě, jak se tehdy „radničně vládní“ ČSSD obouvala do opozičního zastupitele pana Petra Štěpánka za to, že z jeho úst zaznívalo, že chce radnice prodat pozemky pod domy nikoliv jejich vlastníkům, ale třetím osobám. No, a dnes mi jejich poslední vyjádření něco drobně připomíná...

Jak vlastně vnímáte ČSSD na Praze 4?

Je to etablovaná politická strana. V minulém volebním období s nimi byla spolupráce vesměs korektní a na zásadních tématech jsme se byli schopni shodnout. Jejich nynější hysterie mne mrzí, ale nepřekvapuje.

A jak vnímáte rozložený klub hnutí ANO, který se v podstatě rozpůlil pod vedením poslance Čiháka?

Politické uskupení ANO uspělo v mnoha městech. V mnoha městech jsme ale svědky jejich „rozpadu zaživa“ díky názorové roztříštěnosti. V mé „politické kolébce“ - v ODS - jsme byli zvyklý se setkávat, debatovat, vyměňovat si i ostřejší názory, ale léta jsme se znali, získávali zkušenosti a učili se vlastnímu fungování politiky. Bohužel v ANO se potkali lidé často až těsně před volbami, a to s velmi odlišnými názory. Soudržnost takovéhoto hnutí byla v podstatě jen otázka času.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…