Někdejší voják, rabín a bezpečnostní expert: Občané musí mít přístup ke zbraním. Pomahači teroristů by se měli ihned deportovat

20.06.2016 16:27

ROZHOVOR Obama je měkký, nepatří do Bílého domu a udělal obrovskou škodu pro image Spojených států a sílu její armády, ale to se brzo změní, myslí si bezpečnostní expert, bývalý izraelský voják, ale i rabín a instruktor sebeobrany David Bohbot. Vysvětluje také, proč radikálové rádi útočí na policisty, říká: „Je to snaha probudit sympatie, ukázat, že útočí na ty silné, a ne na civilisty anebo z důvodu jako na Sinaji, rozšířit chaos a snížit význam autority. Řešením je mít lépe vycvičené policisty a vojáky proti takovým útokům, a to v Izraeli velmi dobře funguje.“ Podle něj by se měli také lidé, kteří pomáhají Islámskému státu, ihned deportovat.

Někdejší voják, rabín a bezpečnostní expert: Občané musí mít přístup ke zbraním. Pomahači teroristů by se měli ihned deportovat
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Bojový výcvik

Anketa

Kdo byl nejlepší ministr financí?

18%
7%
1%
2%
1%
1%
3%
0%
63%
hlasovalo: 8179 lidí

Ve Francii, nedaleko Paříže, zaznamenali další děsivý teroristický útok. Radikální islamista ubodal policistu v civilu a poté i jeho ženu. Ve zmiňované Francii i v Německu jde za poslední rok o incidenty, které jdou už do desítek. Přitom mezi napadenými bývají často policisté. Setkával jste se s podobnými útoky na „strážce zákona“ i v Izraeli, a jak by se jim dalo lépe čelit?

Útoky na policisty i vojáky jsou docela populární. Například na Sinaji v Egyptě, v Afghánistánu a samozřejmě i v Izraeli. Jsou dva hlavní důvody, proč se útočí na vojáky nebo policisty. Zaprvé probudit sympatie, ukázat, že útočí na ty silné, a ne na civilisty, anebo z důvodu jako na Sinaji, rozšířit chaos a snížit význam autority. Řešením je mít lépe vycvičené policisty a vojáky proti takovým útokům. V Izraeli to funguje velmi dobře.

Měly by se zavést v zemích, kde žije velmi rozšířená muslimská komunita, a kde také působí radikální islamisté, daleko důkladnější policejní kontroly, než je tomu doposud? A co udělat dál? Organizovat kurzy bojových umění, nacvičovat za pomoci fundovaných instruktorů krizové situace pro širokou veřejnost? Jak si s tím dovedou poradit v Izraeli, kde přímo žijí početné skupiny vyznávající i radikální odnože islámu?

Co se týká kontroly, a zdůrazňuji, že prezentuji pouze svůj vlastní názor, a ne stanovisko státu Izrael, tak té je určitě nejvíc tam, kde žijí radikální islamisté. A bohužel s tím jdou ruku v ruce i nepříjemná omezení života pro ostatní slušné lidi.  Je to v jejich zájmu, v arabských zemích se to týká umírněných muslimů. A ano, kurzy na cvičení krav maga (velmi účinná izraelská sebeobrana) jsou velmi doporučované a já osobně bych s tím začal už na základním stupni vzdělání. Osobně v židovské škole vyučuji krav maga už více než deset let. Trénuji a připravuji naše děti, protože si myslím, že takové věci se mají začít učit v raném věku. Není důvod to nenabízet všem, třeba i tady v České republice. Naše děti jsou to nejdražší a nejdůležitější, co máme, a musíme jim dát šanci se bránit.
A co se týká Izraele – trvalo nám to, ale dospěli jsme k pochopení, že bezpečnost našich občanů je důležitější než volnost radikálních muslimů. Podle mě se toto musí aplikovat i po celé Evropě.

Ten zmiňovaný útočník z Francie byl už trestaný za verbování džihádistů pro Islámský stát, jak s takovými lidmi vlastně naložit, když sem prakticky přijeli bojovat proti „jinověrcům“, tedy křesťanům a Židům?

Takoví lidé se musejí opravdu ihned deportovat. Ta hloupost, když víme, že člověk má úmysl ublížit nevinným lidem a my počkáme, až to udělá, abychom ho mohli teprve potom potrestat, už musí konečně přestat. Opakuji, říkám jen svůj názor, neuvažuji o tom, že bych s tímto vyjádřením reprezentoval můj stát, ale vidím to u nás v Izraeli, když někdo je jednou trestaný za takový útok nebo jeho plánování, už ho omezujeme a nestydíme se za to.

Snad nejtragičtější teroristický útok se stal před několika dny na Floridě, kde další islamista pozabíjel útočnou automatickou puškou 50 lidí v gay klubu. Právě v Americe probíhá v posledních letech diskuse, zda nezpřísnit zákony o vlastnictví zbraní. V současné době se tam dají v některých státech koupit automatické zbraně, tedy i samopaly, doslova jako „housky v pekařství“ na rozdíl například od České republiky, kde lze získat maximálně poloautomatické zbraně, a to ještě za velmi přísných podmínek. Myslíte si, že by měli v USA prodej zbrani omezit jako v jiných zemích?

Nejsem zastáncem omezení, vůbec by to neměli dělat. Mohli by ale určitě začít lépe vysvětlovat všeobecné bezpečnostní podmínky při užívání zbraní a také se více zaměřit na výcvik při jejich používání. Žil jsem v USA několik let a vím, že většina Američanů, kteří kupují zbraně, je nechá doma v trezoru. Spíš by jim měl někdo vysvětlit, že tyto zbraně by měli nosit s sebou, ať jsou připraveni na případnou nebezpečnou situaci. Samozřejmě že za zneužití zbraní v případě, kdy ji člověk nepoužije v sebeobraně, by měly fungovat přísné tresty.

Prezident Obama ve svém prohlášení nespecifikoval tento útok jako teroristický čin náboženského fanatika, zač si vysloužil od některých amerických komentátorů kritiku, přestože to FBI právě tak podle svých poznatků kvalifikovala. Mohou mít kritici amerického prezidenta pravdu, když říkají, že jeho mezinárodní politika je vůbec příliš měkká a že byl měl daleko razantněji vystupovat ve světě proti různým nebezpečným tendencím?

Co se týká Obamových slov, tak je mi to líto. Znám tuto politickou strategii a je dnes častokrát používána. Je to způsob neříct napřímo islámský terorismus nebo radikální islám. A ten smutný důvod k tomu je – neprovokovat a neudělat ze sebe cíl pro další útoky. Zcela otevřeně říkám, že tato taktika nefunguje a teroristé ji berou jako znak slabosti. Souhlasím s kritiky. Obama je měkký, nepatří do Bílého domu a udělal obrovskou škodu pro image Spojených států a sílu její armády, ale to se brzo změní. Domnívám se, že každý z obou možných kandidátů na prezidentské křeslo, pokud uspěje, bude dělat v této oblasti mnohonásobně lepší práci. Horší než teď to už být nemůže.

V Evropě nyní řešíme oproti USA téměř opačnou situaci. V některých zemích, jako i v ČR, jsou velmi přísné zákony ohledně držení zbraní, nicméně Evropská unie je chce ještě více zpřísnit a míní dokonce zakázat i některé poloautomatické zbraně. Proti tomu vystupuje u nás odborná veřejnost a také česká vláda proti rozhodnutí EU protestuje. Jaký na to zastáváte názor?  Měli by mít občané možnost se v dnešní kritické době ozbrojit za odpovědného dohledu státních orgánů, aby se byli schopni bránit, anebo by se měla většina zbraní zakázat, ať k nim mají přístup pouze profesionálové?

Opravdu hodně si vážím vysoké úrovně speciálních jednotek v Čechách, jako jsou URNA a SWAT, které jsem měl tu čest osobně blíže poznat. Určitě nemáte v ČR žádný důvod se za ně stydět, protože jsou skutečně na nejvyšší úrovni, ale i tak zastávám svůj názor, že občané by měli mít volnější přístup ke zbraním. Ať je to fair play. Kdyby se stalo, že se ocitnou přímo v ohnisku útoku ozbrojených teroristů, ať mají možnost se ubránit. V Izraeli to skvěle funguje. Naši lidé se umějí bránit, to vidíme jasně na výsledcích. My jsme pochopili mentalitu teroristů, takže když na někoho zaútočí v Izraeli, ostatní tomu napadenému pomohou a snaží se agresory zpacifikovat. Ihned řeší situaci. To je jediná možnost, jak omezit počet obětí a vyřešit co nejlépe tragickou událost. Kéž by bylo pár Izraelců v Orlandu, když útočili na těch 50 gayů v klubu. Dopadlo by to úplně jinak.

Velkým příznivcem zmíněné normy na zákazy prodeje i poloautomatických zbraní je Francie, kde se nyní odehrává nejvíce náboženských teroristických útoků. Myslíte si, že navrhovatelé kontroverzní legislativy se domnívají, že teroristé si půjdou koupit zbraň do „krámu na rohu“? Nebo co mohlo vedení EU přimět k takovým úvahám? Naopak mnoho lidí spíše argumentuje tím, že slušnému člověku se tak vezme šance se podobným napadením bránit. Jaký na to máte názor?

Takový přístup je běžný v případech, když vláda některé ze zemí nemá pro tyto situace adekvátní odpověď, je slabá, někdy zoufalá a pak navrhuje a vymýšlí řešení, která vlastně nedávají smysl. Tak to dnes funguje, alespoň podle mého názoru, v Paříži. Francouzi čekali až příliš dlouho a teď panikaří.

Možná už v letošním roce se podaří porazit Islámský stát. Myslíte si, že potom už zavládne daleko větší klid na Blízkém a Středním východě? A uklidní se tak potom i situace v Evropě, budeme zaznamenávat daleko méně teroristických útoků? 

S tímto tvrzením bohužel nemohu vůbec souhlasit. Naopak, je čas abychom se začali bavit o nové době a situaci, která nastane po pádu Islámského státu. Ten bude skutečně zanedlouho poražen, protože se do boje proti němu už více zapojily i významné mocnosti. Jenže Evropa si klidu potom zřejmě neužije. Na vytvoření IS se totiž nepodíleli jen odpadlíci z al-Káidy, ale skupiny bohatých a vlivných lidí s dobrou organizací, kteří také vytvořili novou, nebezpečnou ideologii. Měli a mají vysoké cíle, a proto si jim řada věci povedla. Právě z toho důvodu můžeme dnes mluvit o „armádě“ o 200 tisících bojovníků a nikoli o 30 tisících, jak se často uvádí. Oni totiž nepůsobí jen v tom svém chalifátu, ale i jinde, a čím víc budou ztrácet na síle, tím častěji budou posílat své lidi – teroristy do Evropy. Je to totiž součást jejich plánu. I když by velmi rádi bojovali proti Rusku, Izraeli nebo USA, tak na to nemají sílu, a proto si vybrali Evropu, kde se budou soustřeďovat na tom „měkkém břichu Západu“.  Myslím si, že oni jen potřebují čas na reorganizaci a pak začnou velmi brutálně útočit, aby vyvolali strach. Jen velmi důkladná spolupráce mezi všemi těmi, kteří stojí proti radikálnímu islámu, včetně Ameriky, Ruska, Izraele a muslimských států s umírněnějšími náboženskými poměry, může zastavit ty radikalizované vetřelce. Musíme si uvědomit, že vznik Islámského státu a i jeho případná porážka byl jen začátek, rozhodně ne konec.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …